Dodaj do ulubionych

nasze mieszkania w PL-jak zarabiac ... bezpiecznie

15.03.14, 22:35
Ja probowałem wynajmować, ale skonczylo sie to kilkutysieczymi rachunkami za telefon

A co Wy robicie ze swoimi mieszkania w PL?

Slyszalem o zarzadzaniu najmem - cos wo tym wiecie? macie jakies doswiadczenia?

Prosze o opinie :)
Obserwuj wątek
    • konradex76 Re: nasze mieszkania w PL-jak zarabiac ... bezpie 31.08.14, 18:31
      Powiem szczerze, że my swoje mieszkanie sprzedaliśmy po tym jak do drzwi zapukała policja i oznajmiła, że w naszym mieszkaniu ukrywa się osoba od ponad dwóch lat poszukiwana listem gończym. I nikt by nie pomyślał, że osoba z którą podpisywało się umowę, która opłacała wszystkie rachunki w terminie i jest bardzo cicha i spokojna może mieć taką tajemnicę :)

Moim zdaniem wynajem mieszkania zawsze obciążone jest ryzykiem.
      • slaskigorny Re: nasze mieszkania w PL-jak zarabiac ... bezpie 31.08.14, 18:52
        Znalazlem u siebie w Katowicach taką firmę. Wygląda to interesująco, chyba skorzystam. Prosze, piszcie coś o zarządzaniu najmem, jeśli macie doświadczenie. Chcę spróbować, ale nie mam doświadczenia.
        • konradex76 Re: nasze mieszkania w PL-jak zarabiac ... bezpie 31.08.14, 19:21
          Zanim wynajmiesz mieszkanie, pamiętaj - ZAWSZE POWSTANĄ USZKODZENIA MIENIA W CZASIE JEGO WYNAJMU. Choćbyś nie wiem jakie miał szczęście do wynajmujących to i tak w ciągu roku powstaną większe lub mniejsze uszkodzenia. A to dziecko ciastkiem ścianę pobrudzi, a to szklanka wypadnie komuś z ręki w kuchni i pęknie terakota, a to zawiśnie obrazek na ścianie itd. Sam zapewne mieszkając w IRE wynajmujesz dom więc wiesz, że pewne rzeczy się zdarzają choćbyś nie wiem jak uważał...

Odnośnie wynajmu masz dwie opcje:
          - zlecasz, aby agencja zajęła się wszystkim - dzięki temu masz teoretycznie spokojną głowę bo agencja ściąga kasę od wynajmującego. Oczywiście Twój zysk jest niższy bo musisz coś odpalić agencji, a i tak agencja nie odpowiada w 100% za stan mieszkania jaki zastaniesz po roku. Nie daj się nabić w butelkę, że agencja wszystkiego dopilnuje lub pokryje Ci szkody jakie powstaną z racji wynajmowania.
          - wynajmujesz na własną rękę.

Co mogę polecić, to oczywiście kaucja w wysokości jednego czynszu płatna z góry. Pozostałe opłaty jak gaz, prąd, woda płatne również na Twoje konto (później Ty sam je przelejesz do odpowiednich instancji za pomocą polecenia zapłaty) za wskazanie z poprzedniego miesiąca. Dzięki takiemu ustaleniu sprawy będziesz widzieć jak zmieniają się opłaty względem wynajmującego. Będziesz widzieć czy rachunki za prąd, gaz, wodę wzrastają czy też są na takim samym poziomie. Wywnioskujesz z tego z jakimi ludźmi masz do czynienia - normalni ludzie raczej liczą się z rachunkami i nie leją wody cały dzień oraz używają prądu z umiarem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka