Dodaj do ulubionych

Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnych.

17.12.09, 22:33
Koleżanka z innego forum podrzuciła mi ciekawy artykuł. Pamiętacie jeszcze te zabawy?
edukacja.gazeta.pl/edukacja/1,101856,7370130,Za_brak_muki_cztery_sztuki_.html
Dodam jeszcze z zabaw polegających na "żartobliwej agresji": "bennyhilek" czyli szybkie poklepywanie po głowie, "blaszka" czyli uderzenie płaską dłonią w czoło i "karczycho"- uderzenie w kark...
O wspomnianej w artykule "muce" nie wiedziałem (tzn. markowane uderzenia w krocze miały miejsce, ale by było to częścią większej zabawy to nie pamiętam).
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 17.12.09, 22:35
      Aktywny link: edukacja.gazeta.pl/edukacja/1,101856,7370130,Za_brak_muki_cztery_sztuki_.html
    • silverrfox Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 15.03.10, 22:53
      W czasie wycieczek szkolnych:

-game boy, droższe, z lepszymi grami, i tańsze, z tysiącami wersjami tetrisa i
      samochodzików

-flirt towarzyski wink
      • donmari-2 Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 19.03.10, 11:53
        W 1998/99 byłam w pierwszej klasie podstawówki. Na boisku grało się wtedy w
        gumę, skakankę-mówiło się litery i na której się skusiło np na i , to mówiło się
        wierszyk, np. "IREK, Irek, powiedz prawdę, czy ją kochasz tak naprawdę?"
      • zakletawmarmur Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 20.08.10, 21:43
        > -flirt towarzyski wink

O tak a w ósmej klasie gra w butelkę bez "języczka"smile
    • ajlii Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 21.03.10, 23:00
      W syfa wink Czyli klasycznego berka. I skakało się w gumę. A w późniejszych latach 90 jarało na boisku wink
      • jane-bond007 Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 28.03.10, 18:59
        o w syfa to i ja się bawiłam smile z tym że to było takie
        pogardliwe popchnięcie w ramię i w przeciągu sekundy nikogo obok
        Syfa nie było smile i biedny Syf musiał za kimś gonić big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 22.03.10, 09:42
      >"bennyhilek" czyli szybkie poklepywanie po głowie.

Moja starsza siostra bardzo często mi tak robiła.
      Nie powiem żeby mi się to podobało tongue_out.
      • sowanka Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 01.08.10, 23:11
        bennyhillka pamietam. Pamiętam tez niesmiertelną gumę. To był szał,
        każdy ją miał wink... i to w oczoj*bnych kolorach. nawet w domu samemu
        sie grało. zaczepiało się o krzesła, czy stół wink
    • k.nowakowski76 Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 24.08.10, 15:46
      U mnie w szkole bylo cale multum ciekawych zabaw, które oczywiscie sie zmienialy w zaleznosci od wieku i pory roku. z zabaw sezonowych to np.
      dwytygodniowy smigus dyngys - przed wielkanoca korytarze doslownie plynely woda, prym wiodly wielkie strzykawki, karabiny i torebki z woda smile pozniej to byly juz regularne bitwy dziewczyny kontra chlopaki, jak bulismy starsi to uwielbialismy bawic sie z naszymi ladnymi kolezankami w "rece ktore lecza", co czasami zle sie dla nas konczylo wink
    • miss_paradox Re: Szkolne zabawy podczas przerw międzylekcyjnyc 28.12.10, 20:22
      ja pamietam 'w sznura', cała klasa grała, łącznie z chłopakami, a kto skusił, musiał kręcic.

Pamiętam też na koloniach i obozach gralo się w pingponga i ganiało dookoła stołu, aż w końcu zostały dwie osoby i się wykańczały nawzajem he.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka