pizza_adoloran 09.02.09, 22:41 Suplement do bardzo obszernego wątku Muzyka. Pamiętacie zespoły typu The Days, Rotary, Firebirds, Big Day (jeszcze gdzieś tam dogorywający) czy Latawce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedzoslaw Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 10.02.09, 06:09 Był jeszcze taki jeden, który wydał płytę w 1996. Nosił nazwę "Hopsa". Ktoś zna? Grali dobry rock, trochę zbliżony do Hey'a. No i jeszcze Albion oraz Patrycja Kosiarkiewicz, choć ta ostatnia co jakiś czas powraca z niebytu (1997-1997, 2005). Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 10.02.09, 06:14 Aha, Big Day, Rotary i Firebirds nawet i karierę niezłą zrobiły. Ten pierwszy- świetna płyta z 1994 (uwielbiam), Rotary to oczywiście "Na jednej z dzikich plaż" (kicz, ale ładny), a Firebirds to przede wszystkim "Trzy życzenia" i "Harry" -obydwa kawałki bardzo popularne zimą na przełomie lat 1995/1996. Odpowiedz Link
blackb-erry Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 07.03.09, 23:01 A Buzu Squat? Ktoś pamięta? www.youtube.com/watch?v=Z4SK6R_rtxo&playnext_from=PL&feature=PlayList&p=04024DA01D2F9CD1&playnext=1&index=28 świetna piosenka... Odpowiedz Link
maxx007 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 06.06.09, 17:37 Ja z kolei przypominam sobie taki zespół Lizar, głównie zasłynął z coveru "Ciągle pada" Czerwonych Gitar, miał chyba ze 2 płyty. Było coś takiego dla nastolatków jeszcze jak LO 27, no i polski boysband Just 5 Może mnie ktoś wyśmieje ale wtedy lubiłem również Tytusa Wojnowicza i do tej pory jego 1 płyta pogrywa u mnie, nie wiem czy teraz coś wydaje ale jakoś o nim nie słychać. Był jeszcze Atrakcyjny Kazimierz, Róże Europy nagrały swój kultowy kawałek "Jedwab", Pamiętacie taki zespól Zanderhaus, założony przez Piotra Zandera z Lombardu, krótki epizod ale zawsze Fajne Forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link
blackb-erry Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 07.03.09, 23:08 p.s. a Big Day ponoć jeszcze istnieje i nagrywa, tak przynajmniej podaje wikipedia: pl.wikipedia.org/wiki/Big_Day Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 07.03.09, 23:12 Pamiętam "Kocie sprawy" Buzu Squat i nawet dziwiłem się, że po tak wielkim przeboju nie udało się tej grupie zaistnieć na dłużej. Co do Big Day, olsztyńska formacja raz na jakiś czas daje o sobie znać i informuje, że wydała nową płytę. Inna sprawa, że albo z powodu mniejszej niż kiedyś dostępności mediów, albo z powodu innego niż kiedyś sposobu komponowania, nie udało im się od czasów "W dzień gorącego lata" z czwartej płyty wylansować żadnego nowego przeboju. Odpowiedz Link
kasiorek79 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 30.03.09, 13:23 Buzu Squat to był naprawdę fajny zespół. A czy ktoś pamięta może Shout? Mieli przebój "Przepraszam za miłość", który w moim mieście był obowiązkowym przytulańcem na każdej szkolnej dyskotece Jak tak teraz o tym myślę, to straszna chała to była, ale wtedy z koleżankami wsłuchiwałyśmy się w ich piosenki, a brat zakrywał uszy bo nie mógł tego słuchać A, i jeszcze Art Cafe i "7 minut na miłość" - słysząc to mój brat też się pukał w głowę Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 30.03.09, 19:13 Składanki Shout do dziś można kupić za niewielkie pieniądze w sklepach muzycznych. To była specyficzna twórczość, ale nie mogę jej odmówić pewnego uroku. Odpowiedz Link
kasiorek79 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 22.04.09, 21:41 Oj tak, ten głos wokalisty - niezapomniane wrażenia )) Odpowiedz Link
volga_jasnowidzaca Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 09.06.09, 13:44 > A czy ktoś pamięta może Shout? Oh, posiadalam ich chyba cala dyskografie - znaczy kasetografie Milam lat 14 i znalam wszytkie utwory na pamiec, niestety dzis nie potrafie odtworzyc juz tej wiedzy Odpowiedz Link
kaska82 Maciek Molęda 14.06.09, 22:23 Przypomniałam sobie Maćka Molędę z drugiej solowej płyty Roberta Chojnackiego. Śmieszne (albo i nie) jest to, że Maciek jest starszym bratem wokalisty LO 27 o którym też przycichło. Widziałam jakiś czas temu migawkę w TV gdzie bracia mówili o wspólnum projekcie, ale chyba nie było o tym specjalnie głośno. Odpowiedz Link
daslicht Re: Maciek Molęda 21.06.09, 21:43 Startowali do Eurowizji z jakąś beznadziejną piosenką Odpowiedz Link
stara_dominikowa Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 14.01.10, 11:48 kasiorek79 napisała: > A czy ktoś pamięta może Shout? Mieli przebój "Przepraszam za miłość", który w m > oim mieście był obowiązkowym przytulańcem na każdej szkolnej dyskotece > Jak tak teraz o tym myślę, to straszna chała to była, ale wtedy z koleżankami w > słuchiwałyśmy się w ich piosenki, a brat zakrywał uszy bo nie mógł tego słuchać > > A, i jeszcze Art Cafe i "7 minut na miłość" - słysząc to mój brat też się pu > kał w głowę Kasiorek, czy my się nie znamy? Shout ze szmirowatym "Przepraszam za miłość" słuchałyśmy z dziouchami na zmianę ze szmirowatym sto razy bardziej (tak, to możliwe) "Już nie jest sam" Art Cafe. Strasznie się wstydziłyśmy i przyciszałyśmy magnetofon gdy leciał tekst: "(...) seks to tylko coś co wypełnia noc". Miałyśmy po 13 lat Odpowiedz Link
inaa1 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 03.06.09, 22:30 Edyta Bartosiewicz - gdyby nie nagranie z Krawczykiem można by pomyśleć, że rozpłynęła się w niebycie. obciachowe zespoły-meteory: Just5, Taboo (czy jakoś tak, w każdym bądź razie miały być to ,,polskie spice girls") Odpowiedz Link
smiley4u Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 05.06.09, 18:11 a obok Taboo - De Su, z jedną piosenką. Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 06.06.09, 08:10 smiley4u napisał: > a obok Taboo - De Su, z jedną piosenką. No tak, tylko że Taboo nawet nie wylansowały przeboju (piosenka "Nie musisz" lansowana była wyłącznie przez Polsat - ech, jaki pan, taki kram), natomiast DeSu nagrały dwie płyty (z czego pierwsza miała ogromną sprzedaż, druga już nie) i za czasu ich wydania dość często pojawiały się w mediach z różnymi utworami. A że do dziś pamięta się tylko "Życie cudem jest" to już inna sprawa. Odpowiedz Link
azjak Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 31.12.09, 22:52 Nie dalej jak dwa tygodnie temu słyszałam w stacjach radiowych "Kto wie". Też De Su. Taki świąteczny przebój. Odpowiedz Link
queen_of_the_highway Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 05.06.09, 15:10 To ja jeszcze przypominam sobie zespół Chocolate Spoon i piosenkę Jestem Wolny czy jakoś tak... Początek Varius Manx z Anitą Lipnicką, każdy znał kawałki Tokio czy Zabij Mnie. btw. świetne forum, witam was Odpowiedz Link
ultra75 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 07.06.09, 13:17 "Big Daya" nawet lubiłam, ale wokalistki zdecydownie lepiej sie słuchało niż na nią patrzyło w czasie występów - nie miała W OGOLE poczucia rytmu. Taniec w jej wykonaniu to była masakra . Mnie sie jeszcze przypomnieli Blendersi - piosenka o ciągniku. Pamiętam ktoś? Fajne to forum, aż mi sie sentymentalnie zrobiło... Odpowiedz Link
moiss Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 30.07.11, 23:28 zespół squaw!!!! gdy dzisiaj znalazłam utwory na you tubie okazało się, że slowa są taaakie banalne.... a niegdyś wydawało mi się, że ho ho! hahaha no ale muzyczka nawet nawet milo sobie przypomnieć. Odpowiedz Link
bucefal_macedonski No i Tamerlane 09.06.09, 21:30 Z farbowanym blondynem, który wysokiem głosem przekonywał nas po angielsku, że jest kłamczuchem i nikt się z nim nie chce kolegować. Odpowiedz Link
kaska82 Re: No i Tamerlane 14.06.09, 19:14 Zapomniana to na pewno nie, bo po iluś latach wróciła z nagranymi w Londynie dwiema (ostatnia z marca) płytami PATI YANG. W wieku 18 lat nagrała "Jaszczurkę", ale naród wolał zwracać uwagę na "polskie backstreet boys" Just 5, Boom Box, "polskie Hudson"-LO27 (zarówno kopia jak i oryginał to autorzy jednego przeboju). Była jeszcze "polska Britney"-Maja Kraft z piosenką tylko słowami różniącą się od "Born to make you happy" Spears. 13-15 latki łykały takie gie bez niczego. A biedna Pati tułać się musiała w Anglii i znana jest dziś tylko koneserom i słuchaczom "Trójki". Poska szeroka scena nie była wtedy i nie jest teraz przygotowana na coś tak oryginalnego. Szkoda też Joasi Prykowskiej i Firebirds. De-Su się rozpadło, bo jedna poszła ponoć do szkoły teatralnej, druga urodziła dziecko, a trzeciej zachciało się solowej płyty z której nic nie wyszło... Pamiętam też, że jak rozpadło się Just 5 to się okazało, że nijaki Grzesiu Kopala (Kopania) jest żonaty i starszy niż oficjalnie podawano, bo co fanki by powiedziały ; ))) Odpowiedz Link
azjak Re: No i Tamerlane 31.12.09, 22:55 > backstreet boys" Just 5, Boom Box, "polskie Hudson"-LO27 (zarówno > kopia jak i oryginał to autorzy jednego przeboju). Chyba Hansons? Odpowiedz Link
staua Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 08.06.09, 18:10 Annalist, Collage, Roan. Odpowiedz Link
irenka82 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 09.06.09, 21:40 Nazar mozliwe, ze pozniej jeszcze gdzie wystepowal, ale nie pomne Odpowiedz Link
pizza_adoloran Tamerlane, Malarze itp 09.06.09, 22:56 Gość z Tamerlane, Marek Sośnicki, dokopał swoją karierę w latach 90, występując w boysbandzie (tak- on!) HI STREET razem m.in. ze ś.p. Waldkiem Goszczem, wybitnym aktorem i wokalistą, a następnie tworząc kompozycje dla równie wybitnej Marty Wiśniewskiej, znanej jako Mandaryna. Malarze i Żołnierze mają zamiar się teraz reaktywować, gdyż karierę robią dzieci lidera MiŻ, tworzący zespół Kumka Olik. Nazar ostatnią płytę wydał pod koniec lat 90, pamiętam tylko jego żenujący występ podczas dużego koncertu TVP dla Powodzian w 1997, gdy dopingował ludzi ze sceny w stylu: "Skaczcie do góry, zróbcie to dla powodzian". Odpowiedz Link
konrad.1979 T- Raperzy znad Wisły:) 09.06.09, 23:09 To był niezapomniany zespół www.youtube.com/watch?v=nVYJ-GS9HZk Odpowiedz Link
pizza_adoloran sixteen, seventeen, natalia niemen 09.06.09, 23:21 Wszystkie trzy twory łączyła osoba ś.p. kompozytora, Jarosława Pruszkowskiego. Wokalistka Sixteen, Renata Dąbkowska, próbowała jeszcze kariery solowej i nawet grano coś z płyty "Jedna na cały świat", ale drugi album przepadł zupełnie. Nie żebym żałował. Odpowiedz Link
lopez39 Re: sixteen, seventeen, natalia niemen 10.06.09, 17:12 Buzu Squat, Nazareth, Closterkeler z Anią Orthodox, KSU, Collage, Illusion, Houk - grali nawet na festiwalu w Canes, jesli dobrze pamietam Odpowiedz Link
wrednamagda2 Re: sixteen, seventeen, natalia niemen 10.06.09, 23:56 Closterkeller nie zniknął, grają do tej pory, nawet Najman zwiał od Dody( grał w Virgin)i z powrotem gra w Closterze Odpowiedz Link
pizza_adoloran Closterkeller? KSU? 11.06.09, 07:31 Closterkeller i KSU mają się świetnie. Byłem niedawno na koncertach tych grup (parokrotnie) i jestem również w posiadaniu ich ostatnich wydawnictw DVD. Ostatnie studyjne płyty też zostały nieźle przyjęte, choć ukazały się już parę lat temu. Nie ma co posądzać KSU i Closterkellera o bycie zapomnianymi. Odpowiedz Link
corneliss Re: KSU? 11.06.09, 12:06 ktos tu zgrabnie zahaczyl o 'moj' region czyli podkarpacie a sporo zespolow tu bylo i sie sluchalo zwl. w liceum: One Million Bulgarians, Jesus Chrysler Suicide, Wanka Wstanka, 1984, Smar SW ))) z innej beczki: Quidam fajne forum Odpowiedz Link
kaska82 Re: sixteen, seventeen, natalia niemen 14.06.09, 19:23 Z tym zespołem to była cała afera przecież... Renata była żoną członka zespołu Grzegorza Kloca. Po śmierci Jarka, mąż Dąbkowskiej skumał się z wdową po nim. Renata została na lodzie. Jej ex wraz z wdową po Prószkowskim coś tam jeszcze nagrywali. Dąbkowska oskarżała ich o sekciarstwo i w ogóle sprawa była jakaś niezbyt jasna. Wszystko się ponoć zrypało jeszcze przed nieszczęsną Eurowizją. Renata ten występ wspominała jak koszmar, bo przed wyjściem na scenę doszło ponoć do ostrej kłótni. pamiętam też Dąbkowską prowadzącą jakiś randkowy program w TV. Potem (chyba całkiem niedawno) nagrała solową płytę, która przeszła bez echa. Co się dzieje z Klocem i wdową po Prószkowskim tego nie wiem. Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: sixteen, seventeen, natalia niemen 14.06.09, 20:13 Kloc miał nagrać rok temu solową płytę. Olga Pruszkowska-Kloc, obecnie żona G.Kloca, wydaje religijne książeczki dla dzieci. Odpowiedz Link
moonshana Re: sixteen, seventeen, natalia niemen 17.06.09, 12:50 to ja już taka stara jestem? wydaje mi się że słuchałam tych wykonawców wczoraj. hmmm... forum "zakręcone lata 90-te, teraz mamy 2009.... to już tyle lat?? eeee, to niemożliwe Odpowiedz Link
ultra75 Re: Big Day 20.06.09, 20:31 Jeszcze a propos Big Day'a - tydzień temu trafiłam na Szanse na sukces z tym zespołem - całkiem sympatycznie sie oglądało (chociaż wokalistka nadal ma niezsubordynowane ruchy ). Ania świetnie sie trzyma - wygląda jak te kilkanaście lat temu . Co mnie zaszokowało to ilośc płyt, które rzekomo wydali - 8 (przynajmniej takie info miałam w opisie programu)! Ja pamiętam 4 i wydawało mi sie, że to wszystkie. No chyba, że potem jeszcze były "Best of" i jakieś remiksy ... Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: Big Day 21.06.09, 08:14 Big Day wydali sporo płyt, ale tylko cztery pierwsze wydała im duża wytwórnia (Izabelin Studio, potem wchłonięte przez Universal), zapewniająca dobrą promocję. Inna sprawa, że na kolejnych płytach było mniej radośnie i przebojowo, przynajmniej z tego co sam zdążyłem zaobserwować po singlach. I pewnie dlatego zespół się gdzieś tam zagubił. Ale może jeszcze będą mieli przebój. Odpowiedz Link
shiva772 Re: Big Day 22.06.09, 10:38 Lata 90-e Chojnackim i Jansonem stały (słodka pieśń zaczynająca sie od słów "Noc sie kiedyś skończy..."to Piasek piał ale dla Chojnackiego bodaj Odpowiedz Link
kaska82 Re: Big Day 07.04.13, 10:36 W czasach największej popularności Big Day nie jarałam się jakoś tym zespołem (bardziej jarałam się Hey z którym w latach 90-tych mieli wspólną trasę), ale teraz doceniam takie kawałki jak "Przestrzeń". Musiałam się zestarzeć, aby je docenić ; ). Ania Ciurapińska ma teraz 40 lat, ale nadal wygląda jak nastolatka. Była w swoim czasie najpiękniejsza polską wokalistką. Słuchałam ostatnio w "Trójce" historii pewnej płyty" o albumie "Kalejdoskop". Szkoda, że nie można go nigdzie dostać, ale na oficjalnej stronie zespołu jest notka, że starają się o wznowienie swoich płyt z lat 90-tych. Podziwiam, że chociaż nie są już tak popularni jak kiedyś to jednak nie dali się przerobić jak np. Kasia Kowalska po rewelacyjnym Gemini, pozostali sobą. Nie mają żalu do przemysłu muzycznego, robią swoje, nadal bardzo się kochają, są mega pozytywnymi osobami. Odpowiedz Link
azjak Re: sixteen, seventeen, natalia niemen 31.12.09, 23:00 > doszło ponoć do ostrej kłótni. pamiętam też Dąbkowską prowadzącą > jakiś randkowy program w TV. Potem (chyba całkiem niedawno) nagrała "Podryw kontrolowany" Odpowiedz Link
grenzoid Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 23.06.09, 14:04 No i IMTM przecież. A jeszcze był taki Nazar. Odpowiedz Link
kaska82 Kostek Yoriadis i Houk 23.06.09, 16:49 Yoriadis wydał ostatnio jakąś solową płytę i chciał wrócić z niebytu wciskając w wywiadach kity o tym jak to bardzo cierpiał po rozstaniu z Kowalską (i niby o tym są teksty). Baju, baju. Kaśka w jednym z wywiadów mówiła, że Kostek ma "sądowy zakaz zbliżania się do mnie i mojej córki". Tajemnicą poliszynela jest, że facet ma ciężką rękę, więc nie żal mi, że płyta przeszła bez echa choć głos-trzeba to przyznać- ciekawy. A jak się nazywali ci od piosenki AISHA? Magma? Coś mi świta... Jest jeszcze zespół Mafia, który po rozstaniu z Piaskiem próbował swoich sił m. in. z Bartkiem Królem z "Idola" i też przepadli. Marcina Rozynka ceniłam w Collage. Solowo może i odniósł sukces, ale artystycznie to o dwa piętra niżej. Z Piaskiem to samo. Z Mafią to było granie. Były jeszcze shit girlsbandy. Pamięta ktoś ORANGE i TABOO? Te ostatnie widziałam ileś lat temu siłą rzeczy, bo wystąpiły przed RAZ, DWA, TRZY na których mi zależało. W boys bandzie Boom Box, nie wiem czy wylansowali jeden przebój, wystąpił nastoletni Andrzej Lampert. Laureat "Szansy na sukces", obecnie wokalista zespołu PIN. Czego on szukał w boys bandzie?????? PIN to jako-taki rock, chłopak całkiem nieźle radzi sobie nawet operowo, więc BOOM BOX to chyba był błąd młodości ; )) Pisałam już o PATI YANG i rewelacyjnej "Jaszczurce". To jedyny sensowny powrót. Szkoda, że naród nie jest na takie brzmienia gotowy. Odpowiedz Link
riki_i Re: 23.06.09, 18:11 kaska82 napisała: > Pisałam już o PATI YANG i rewelacyjnej "Jaszczurce". To jedyny > sensowny powrót. Szkoda, że naród nie jest na takie brzmienia gotowy. O tej płycie można powiedzieć krótko - KOMPLETNA KLAPA Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: Kostek Yoriadis i Houk 23.06.09, 19:29 Orange pamiętam. Zaśpiewały dwa kowery (Bajmu i Raya Parkera Jra) i szczęśliwie zakończyły działalność. Odpowiedz Link
aniorek Re: Kostek Yoriadis i Houk 13.07.09, 18:43 Marcina Rozynka ceniłam w Collage. Solowo może i > odniósł sukces, ale artystycznie to o dwa piętra niżej. Eee, w Collage to chyba spiewal Amirian (ten co wyprodukowal plyte Kowalskiej). Rozynek zaczynal w Atmosphere, czyli w drugim polskim U2. Pierwszym bylo, rzecz jasna, Ziyo. Odpowiedz Link
english.translator7 Re: Kostek Yoriadis i Houk 01.11.09, 22:51 Amirian nie produkował płyt Kowalskiej . Skomponował jej jedynie kilka otworów (A to co mam, Heart of green i inne),rzeczywiście śpiewał w Collage nagrał również dość dobrą płytę Bardzo niebieskie migdały ( na której gościnnie wystąpiła Kayah i bodajże A.M Jopek ) Takich...perełek jak Robert Amirian...powinno być więcej... ;] zespoł HUMAN....to była super kapela... brzmienie...Steve Vaiowskie sola...Maciek gładysz na gitarce...łza się w oczku kręci...wokal też niczego sobie...(teksty średnie) BTW ROCK IS DEAD ;] IN POLAND ;] Odpowiedz Link
niki2117 Re: Kostek Yoriadis i Houk 16.11.09, 13:00 Mam płytę zespołu Atmosphere o tyt."Atmosphere"do sprzedania.PRAWDZIWY UNIKAT,tylko dla prawdziwego FANA.Oryginał 1997r,hologram Zaiks.niki2117@gazeta.pl 250pln Odpowiedz Link
grenzoid Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 26.06.09, 14:37 I jeszcze taka funkowa kapela Flap House Vag. Odpowiedz Link
pizza_adoloran Dee Facto 26.06.09, 22:06 Przypomniała mi się właśnie ta kapela; pamiętam że przerobili utwór Maryli Rodowicz "Sing Sing". Chwilę o nich było głośniej, potem zamilkli. Ale jak widzę, istnieją nadal, bo mają stronę. www.deefacto.com Odpowiedz Link
pizza_adoloran Ojej, i Rotary istnieje 26.06.09, 22:07 merlin.pl/Roboty-I-Romantycy_Rotary/browse/product/4,674401.html Wydali nową płytę. Ale nic z niej nie słychać w mediach. Odpowiedz Link
malyzna karramba 30.06.09, 22:35 a karramba i 'nagie anioly'? byl nawet klip do tego. i jeszcze soundtrack do filmu 'slodko-gorzki' z kawalkami lipinskiego i dwoma w wykonaniu olbrychskiego (niezle byly). Odpowiedz Link
ewulek525 Korba 01.07.09, 14:22 A ja pamietam jeszcze byl taki zespol "Korba" potem przemianowany chyba na nazwe "L-4". Wylansowali chyba najslawniejszy ich utwor pt. "Super para". pzdr Ewa Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: Korba 01.07.09, 15:14 Nie wiem czy zespół Korba i zespół L4 miały ze sobą coś wspólnego, ale i tak raczej tu nie pasują, bo ich dokonania to jeszcze lata 80. Korba miała przebój większy "Biały rower" i mniejszy "A statek płynie", natomiast przebój zespołu L4 był faktycznie o parze i w refrenie "Para mieszana". Zresztą Korba i L4 to trochę różniące się od siebie gatunkowo formacje. Chyba że postanowili zmienić kierunek muzyczny, ale tego nie wiem. PS Ostatnio płyta grupy Korba "Biały rower" ukazała się na CD. Teksty pisał Bogdan Olewicz, twórca tekstów grupy Perfect. Odpowiedz Link
chilum Re: Korba 31.12.09, 21:16 "Korba" z Gdańska, "L-4" z D.Górniczej. Zero punktów wspólnych. Odpowiedz Link
dziewczyna-szamana Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 01.07.09, 22:02 Był jeszcze taki zespół Just 5 (wszystkie kolezanki kochały sie w Bartku Wronie) Odpowiedz Link
niekochana6 just 5 10.07.09, 21:30 moj kochany zespol just5 , bylam z nimi na kolacji bo wygrałam konkurs, i na okladce popcornu ale bylam dumna jak by nadal grali pewnie bym nadal ich sluchała Odpowiedz Link
julianna212 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 04.07.09, 00:36 To były jednak piękne dni.Pamiętam swoją pierwszą miłość i piękne chwile przy muzyce Chojnackiego i Piaska i oczywiście Varius Manx.teraz już nie ma takich przebojów. Odpowiedz Link
mwypychowicz Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 10.07.09, 18:12 no i jeszcze Human z piosenkami "Polski" oraz "Słońce Moje" Odpowiedz Link
aasiek Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 09.08.09, 18:50 Pamiętam, kiedy pierwszy raz zobaczyłam (i usłyszałam) przytaczane już Atmosphere. Wrażenie było niezwykłe, bo był to teledysk do piosenki "Wyrzucenie". Do dziś nie wiem, co Rozynek tam dokładnie śpiewa i o czym, ale robi to bardzo fajnie Zaś sam klimat faktycznie bardzo U2-owski. Zresztą, sami zobaczcie. Naprawdę, żałuję, że Atmosphere nie przetrwało próby czasu, może coś ciekawego by się z tego wykluło... www.youtube.com/watch?v=LoyPSwSy_F0 Odpowiedz Link
super.kolo Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 10.08.09, 10:53 Yokashir "Zabić siebie" I jeszcze taki pe...yy znaczy gej,który śpiewał: "Proszę cię wróć wszystko można zacząć od nowa,proszę cię wróć... zróbbb to dla matki i bogaaaaaa" I jeszcze taka brzydka laska (katolicka),która śpiewała katolickie piosneki z gitarą bez make upu i z chustką na głowie OMG. Ktoś przypomni jak się nazywała? I jeszcze Kaliber 44. Odpowiedz Link
windom_earl Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 16.08.09, 10:45 Chyba chodziło a Antoninę Krzysztoń. Odpowiedz Link
elemir Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 22.10.13, 01:23 Jak już przy niej jesteśmy to pani AK bije na głowę i 5 dystansów stadionu wszystkie wspominane tu kaszanki . Odpowiedz Link
loczek62 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 22.10.13, 12:02 elemir napisał: > Jak już przy niej jesteśmy to pani AK bije na głowę i 5 dystansów > stadionu wszystkie wspominane tu kaszanki . Ale to oczywiście rzecz gustu... Odpowiedz Link
english.translator7 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 01.11.09, 22:58 tylko maleńkie sprostowanie jeśli można ? YOKASHIN (a nie YOKASHIR -pewnie wstretna literówka :] ) ze Zbyszkiem Bieniakiem -wokal (spiewał niegdyś w Collage) i Danielem Howorusem (gitarzysta Kowalskiej z płytki Gemini (moim zdaniem- jednej z lepszych polskich produkcji rockowych w latach 90-tych )... no...w sumie cały IZABELIN wyczuł wówczas właściwy target (HEY,Closterkeller,Bartosiewicz,Big day) ale płyta GEMINI nie do podrobienia w sensie produkcyjnym (ciechowski) ehh lata 90-te najpiekniejszy czas polskiej muzyki rockowej... pozniej to już schyłek niestety i nadmiar masówki...komerchy i chłamu ;] Odpowiedz Link
el_arosa Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 12.08.09, 19:30 Gabriel Fleszar - Kropla deszczu. O dziwo jeszcze to puszczaja (np. radio Zet), ale kazdy kto choc raz wslucha sie w slowa wymieknie... L.O. 27 z mlodym Moleda, a starszy u Jansona terminowal... Mafia a potem kolaboracja Piaska z Robertem Chojnackim na plycie Sax and sex Odpowiedz Link
windom_earl Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 16.08.09, 10:48 Pamiętam taki program clipol na dwójce. Ciekawą muzyke proponowali. Odpowiedz Link
english.translator7 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 01.11.09, 23:01 DOKŁADNIE !!!!!!!!!!! CLIPOL Tez pamietam puszczali alternatywane teledyski : Albert Rosenfield,Yoriadis,Hey,Ahimsa,ROAN (też fajna kapela-zapomniana),Robert Brylewski...pamiętam jak dziś Odpowiedz Link
bajka92 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 16.08.09, 18:36 Zespół Rotary kojarzę z piosenki "Na jednej z dzikich plaż". Jedna z moich ulubionych piosenek. Odpowiedz Link
matti_hautameki Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 23.09.09, 02:27 Illusion. Śpiewali piosenkę o tym jak ona bierze nóż i wychodzi nocą, szukać dnia. Natalia Niemen - właściwie to pamiętam tylko jedną piosenkę - Zrobię na opak. JP2 i 'Pater Noster' - chyba z rok się to utrzymywało na 1 miejscu 30 Ton Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 23.09.09, 21:47 matti_hautameki napisał: > JP2 i 'Pater Noster' - chyba z rok się to utrzymywało na 1 miejscu 30 Ton Tak, niestety, JP2 to wykonawca już przez społeczeństwo zapomniany... Odpowiedz Link
imiriam Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 27.10.09, 23:39 Na falochronie, Emigranci, jeszcze dziś można usłyszeć w radiu Odpowiedz Link
niki2117 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 16.11.09, 13:00 Mam płytę zespołu Atmosphere o tyt."Atmosphere"do sprzedania.PRAWDZIWY UNIKAT,tylko dla prawdziwego FANA.Oryginał 1997r,hologram Zaiks.niki2117@gazeta.pl 250pln Odpowiedz Link
zoofka Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 20.11.09, 22:29 proponujemy udać się na allegro Odpowiedz Link
natder Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 27.12.09, 19:36 Universe - z zupełnie niepojętych powodów czasem przez niektórych zaliczany do gatunku disco polo. "Tyle chciałem ci dać" zaśpiewane w duecie z B. Kozidrak pamięta chyba każdy. Zespół funkcjonuje do dziś, nagrali sporo płyt, jedną już po samobójczej śmierci M. Breguły... Swoją drogą Breguła za własne pieniądze nagrał solową, moim zdaniem, najlepszą płytę w historii polskiej fonografii pt."Kto Ci jeszcze wierzy". Polecam wszystkim. Odpowiedz Link
mojave777 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 29.12.09, 19:41 Pikny wątek! W smutnym roku 1996 pojawiła się płyta rzeszowskiego zespołu Jesus Chrysler Suicide z cudnym kawałkiem Anaconda's Child. Pamiętam, że słuchałem go kilkanaście razy dziennie i wcale się do dzisiaj tego nie wstydzę. Jak na tamte czasy, wyjątkowo błyskotliwy i świetnie wyprodukowany kawałek, coś czego nie powstydziłoby się Ministry albo sam Reznor ze swoimi gwoździami. Polecam! www.youtube.com/watch?v=AVV4xXxOB38 ___ Ze wszystkich pięknych, bezlitosnych kłamstw, które powtarzają ludzie najokrutniejsze jest to zwane miłością Odpowiedz Link
conena Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 03.01.10, 14:57 a taki zespół jak BIOHAZARD? czy to też były lata 90? Odpowiedz Link
bmwariat Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 07.01.10, 19:19 z tych lat zdecydowanie brakuje mi starej IRY "Jestem obcy", "Mój dom" , "Nie zatrzymam się", "Nadzieja", "Wiara", "Już nie szukam jej".. Odpowiedz Link
bmwariat Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 07.01.10, 19:24 Pamiętacie polski dance..np. zespół UNITED, albo ZERO i słynna "Bania u cygana". Nie wiem jak Wam, ale dla mnie lata 90-te to był najlepszy okres, kiedy powstawała fajna muzyka. Odpowiedz Link
spam_killer2 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 06.06.10, 14:50 bmwariat napisał: > Pamiętacie polski dance..np. zespół UNITED Pamiętamy... Pierwsza wokalistka Ola w samym biustonoszu i kręcony na siłowni jedną kamerką z bazaru teledysk dla "disco Relax" w Polszmacie. Całuj mnie do rana, całuj mnieeeee, jeszcze mocniej! O tym przecież nikt nie dowie sieeee, nigdy nieeee! To faktycznie wymiatało. Wizualnie również. Później zeszli na psy, bo facio chciał być za ambitny, czego discopolowa publika nie kupiła, a innej nie było. Podobny błąd popełnił gruby Maciej Jamroz ze swoim bandem Jamrose - póki grał jak typowy spasiony mafiozo prostą nutę było ok, ale jak zaczął walić techno to się zrobił z tego paw. Co do dance'u z tamtych lat, to muszę dodać, że niewątpliwie największym mózgojebem była wtedy MC DIVA. Kto pamieta wie o co chodzi Ps. Dlaczego nie piszecie w ogóle o artystach disco polo? Lata 90.te to była era disco polo! Boys, Akcent, Shazza i 10.000 innych zespołów. W tym wątku jest przywołana cała masa rzeczy, które już w momencie powstania w latach 90.tych były kompletnie niszowe - po jaki wuj o tym pisać? Chodzi chyba o muzykę reprezentatywną dla dekady? Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 05.07.10, 12:26 W tym wątku jest > przywołana cała masa rzeczy, które już w momencie powstania w latach 90.tych > były kompletnie niszowe - po jaki wuj o tym pisać? Chodzi chyba o muzykę > reprezentatywną dla dekady? A przeczytałeś ze zrozumieniem tytuł wątku? ZAPOMNIANE. Znaczy te mniej popularne i mniej kultowe. Dla mnie muzyka disco polo nie jest reprezentatywna dla dekady, ponieważ starałem się nie utrzymywać z nią kontaktów. Odpowiedz Link
spam_killer2 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 07.07.10, 13:25 pizza_adoloran napisał: > A przeczytałeś ze zrozumieniem tytuł wątku? ZAPOMNIANE. Znaczy te > mniej popularne i mniej kultowe. Nieprawda. Wedle tego rozumienia wątek powinien nosić tytuł NISZOWE. W muzyce jest tak, że nawet najwięksi artyści po zakończeniu kariery zazwyczaj popadają w zapomnienie. Dopiero po jakimś czasie - i zwykle nie jest to kolejna następująca dekada- zostają odkryci na nowo, a wreszcie na koniec przenosi się ich do szufladki z napisem "klasyka". Nawet Abba w drugiej połowie lat 80-tych była zapomnianym obciachem, a pierwszy sukces sprzedażowy wznowień ich albumów nastąpił w 1992-93 roku. Obecnie dzieje się tak, że wszystko co było w latach 90-tych jest ZAPOMNIANE, bo nie ma jeszcze fali powrotu i odkrywania na nowo tych czasów. Jeżeli jednak mamy pisać o latach 90-tych, to przywołujmy rzeczy REPREZENTATYWNE, a nie wydarzenia garażowe i wąsko towarzyskie. Nie należy zaciemniać historii po prostu. > Dla mnie muzyka disco polo nie jest reprezentatywna dla dekady, > ponieważ starałem się nie utrzymywać z nią kontaktów. Wypowiadasz się niczym krakowski intelektualista. "Nie lubię słoni, więc słoń na środku mojego pokoju mnie nie dotyczy, powiem więcej - jego po prostu nie ma." Disco Relax nadawane w latach 1995-2002 co tydzień oglądało 8 mln widzów. O wielu artystach przywołanych w tym wątku, w latach 90-tych nie słyszał pies z kulawą nogą. Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 16.07.10, 11:05 spam_killer2 napisał: > Jeżeli jednak mamy pisać o latach 90-tych, to przywołujmy rzeczy > REPREZENTATYWNE, a nie wydarzenia garażowe i wąsko towarzyskie. > Nie należy zaciemniać historii po prostu. Przecież nikt Ci nie broni założyć wątku pt. "Reprezentatywne dla lat 90 zespoły, o których nikt nie pamięta, a które nie były niszowe, garażowe ani towarzyskie" i umieścić tam całą gamę własnych pomysłów. Ja wybrałem akurat te, które sam pamiętałem, że były w jakiś tam sposób promowane, obecne w mediach, choć nie na wielką skalę, a potem przepadły. > Wypowiadasz się niczym krakowski intelektualista. "Nie lubię słoni, więc słoń na środku mojego pokoju mnie nie dotyczy, powiem więcej - jego po prostu nie ma." > Disco Relax nadawane w latach 1995-2002 co tydzień oglądało 8 mln widzów. O > wielu artystach przywołanych w tym wątku, w latach 90-tych nie słyszał pies z > kulawą nogą. Wiesz, ale to że disco polo było popularne, jest dla mnie oczywiste. A że ja w związku z tym nurtem nie mam co wspominać, jako że był to mi nurt zupełnie obcy i u mnie w domu nieobecny, też chyba jest naturalne. Mam wspominać coś, czego w moim życiu nie było? Bez sensu. Również fakt, że Ty nie znasz jakichś tam wykonawców, których pamiętam ja (niezależnie od stopnia ich popularności) jest mi całkowicie obojętny. Jeśli Ci źle z tym, że mam inne wspomnienia, to Twoje zmartwienie. Odnoszę wrażenie, czytając Cię, jakby tylko to, czego Ty słuchałeś i doświadczyłeś, było warte wspominania. Pozwól jednak iż mimo Twojego toku rozumowania i nachalnego tłumaczenia mi, o czym powinienem pisać w wątku, który sam założyłem, pozostanę przy swoich własnych wspomnieniach i nie będę się sugerował ośmioma milionami ludzi, bo widocznie w tej grupie mnie nie było. Odpowiedz Link
spam_killer2 Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 19.07.10, 00:10 1. Ja bardzo nie lubię fałszowania rzeczywistości, a jeszcze bardziej - fałszowania przeszłości. Zwłaszcza tej, którą doskonale pamiętam. Czy byłoby w zgodzie z obiektywną prawdą, gdyby w wątku "Główni politycy lat 90.tych" pisać głównie o Panu Anatolu Pikutowskim, który nic nie zdziałał i nawet radnym nie został, ale za to był sąsiadem autora wątku, przychodził do niego na kawę i opowiadał o jakiś swoich urojonych planach politycznych? Załóż sobie może forum "Mój mały światek lat 90.tych" i tam udowadniaj, że rzeczy niszowe były reprezentatywne dla całej dekady, bo Ty, Twoja rodzina i Twój kot z nimi obcowaliście. Sorry, ale nie przekonasz mnie. Jeśli kiedyś wróci moda na tamtą dekadę, to będą ją postrzegać głownie przez pryzmat disco polo, bo tego słuchały masy. Mój gust jest równie niszowy jak Twój, ale ja nawet nie staram się udowadniać, że moje wąskie fascynacje były typowe dla ówczesnych czasów. 2. Niestety wątpię abym Cię przekonał powyższym wywodem, więc dalej dyskutował nie będę i się wyłączam. EOT. Odpowiedz Link
pizza_adoloran Re: zapomniane polskie zespoły i wykonawcy lat 9 19.07.10, 10:03 Powiem tylko tyle: 1. Nie napisałem nigdzie, że to mają być bardzo znane zespoły, które sprzedały miliardy płyt. Tylko takie, które kiedyś działały i już ich nie ma. I wszystkie wymienione przeze mnie spełniają warunek wątku. Były w latach 90 mniej lub bardziej znane i już nikt o nich nie pamięta, koniec kropka. Wydawało mi się, że geneza wątku jest jasna, gdy go zakładałem. Ale widzę, że inni wiedzą lepiej, o co mi chodziło. >Załóż sobie może forum > "Mój mały światek lat 90.tych" i tam udowadniaj, że rzeczy niszowe >były > reprezentatywne dla całej dekady Cóż, faktycznie dalsza dyskusja zdecydowanie nie ma sensu. Odpowiedz Link