Dodaj do ulubionych

diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna

13.11.10, 16:46
niedawno zgłosiłam się do ginekologa z powodu coraz bardziej obfitych miesiączek, pani doktor zrobiła usg i powiedziała, że mam ogromnego mięśniaka (50X50mm). jeśli chodzi o sposób leczenia wykluczyła operację (twierdzi, że zabieg mógłby za bardzo uszkodzić macicę uniemożliwiając mi zajście w ciążę), zabroniła też zachodzić w ciążę (duże ryzyko poronienia). narazie przepisała pigułki antykoncepcyjne a za parę miesięcy mam brać zastrzyki (zoladex albo decapeptyl), które mają spowodować zmiejszenie mięśniaka i dać jakieś szanse (ale niewielkie) abym mogła urodzić dziecko. na koniec wizyty stwierdziła, że coś jest ze mną nie tak bo mięśniaki nie zdarzają się w moim wieku (28 lat), a na tą chorobę cierpią tylko dużo starsze kobiety. z gabinetu wyszłam załamana. i w związku z tym mam pytanko do kobiet, które też zmagają się z mięśniakami: czy moja lekarka ma rację czy powinnam udać się jeszcze do innego ginekologa. i kogo w możecie mi polecić w krakowie lub okolicach. z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • weronika-4 Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 13.11.10, 23:09
      Z własnego doświadczenia z Krakowa polecam dr Wojtysia,pracuje w szpitalu uniwersyteckim na Kopernika, a przyjmuje prywatnie na Placu Szczepańskim.Muszisz się jednak przygotowac na czekanie bo są długie kolejki ale naprawdę warto.Wspaniały operator i człowiek,miałam okazję byc operowana przez doktora i na pocieszenie dodam,że miałam 4 duże mięsniaki (dwa po 10cm i dwa po 5cm.) i udało się je usunąc zostawiając całą macicę, a w moim mieście 4 lekarzy twierdziło,że macicę należy usunąc, bo mięsniaki są za duże żeby bez komplikacji można je usunąc a jednak nie dałam za wygraną i udałam się do doktora Wojtysia.Jak będziesz miała jakieś pytania chętnie odpowiem.
    • spejsik2 Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 15.11.10, 20:13
      witam
      jeszcze taki ogromny to on nie jest
      ja usunelam swojego mial ponad 7 cm na 7cm
      ale moj pojawil sie krotko po 30 rż
      ja bym poszla do innego lekarza
      bo to ze usuna ci miesniaka i zachowaja macice to nie znaczy ze donosisz taka ciaze
      ja mam macice i niestety juz zadnej ciazy niedonosza bo mam zbyt zniszczona macice operacją
      ( na szczescie decydowalam sie na to swiadomie bo mam juz dwojke dzieci)
      w drugiej ciazy mialam miesniaka
      rosl on wraz z ciaza i dzieckiem
      dziecko donosilam
    • toffix Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 16.11.10, 09:08
      Oczywiście, że należy pójść do innego lekarza. Sama miałam różne opinie na temat tego, co z moim mięśniakiem zrobić. Zoladex czy decapeptyl raczej nie zlikwidują mięśniaka, tylko go zmniejszą, sprawią, ze operacja, czy inny zabieg będzie mniej niebezpieczny, pozostawi mniejsze blizny. W moim przypadku zastosowanie tych specyfików pozwoliło na przeprowadzenie histeroskopii zamiast klasycznej operacji. Dzięki temu macica była mniej uszkodzona.
      Postaraj się znaleźć dobrych specjalistów, którzy podchodzą do tego rzetelnie. Ja Ci nie polecę nikogo bo Kraków to bardzo daleko.
    • ewb11 Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 17.11.10, 13:41
      Mój mięśniak jest znacznie większy od Twojego. Mam go już chyba 7 lat i jak na razie nie daje mi żadnych objawów więc nic z nim moja lekarka nie kazała robić. Ciążę donosiła i wszytko bylo ok, teraz moje szczęście ma prawie 3 latka. Zmień lekarza - ja tak zrobiłam jak i dobrze na tym wyszłam- potwierdz sposób leczenia u innego lekarza. Powodzenia
      • olikkk Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 04.12.10, 13:26
        Z mięśniakami można żyć długo, ale trzeba się kontrolować co pół roku.
        U mnie trwało to 8 lat, potem już musiałam się poddać operacji , ale nie ma powodu do obaw.
        Nie jesteś pierwsza ani ostatnia. A że można żyć i całkiem dobrze nawet bez narządów rodnych, o tym mogą Cię przekonać panie na naszym forum Usunięcie macicy i co dalej?
        link tiny.pl/hwjzb
        Zapraszam serdecznie :)
    • madziorek25g Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 07.01.11, 19:04
      Hej Ashiana

Dokladnie rok temu dowiedzialam sie o swoich miesniakach, mialam prawie 27 lat. Znaleziono je przez przypadek podczas zabiegu usuniecia wyrostka, jeden 10 cm drugi 3 cm. Oczywiscie zalamka totalna, wiem co czujesz. W szpitalu zostalam umowiona z dr Eben. Po dlugiej i wyczerpujacej rozmowie zdecydowalysmy sie na terapie enzymatyczna (bardzo chcialam uniknac operacji).

Przez 6 miesiecy lykalam wiele naturalnych enzymow, bylam na diecie weganskiej, ktora niektorym pomaga i uzupelnialam diete witaminami. Bylo to dosyc ciezkie wyzwanie dla kogos kto kocha nabial i mieso. W miedzy czasie poszlam do mojego lekarz na konsultacje, tak dla pewnosci. Ten odrazu chcial mnie brac pod noz nie patrzac na to co ja o tym mysle. Dr Szmidt byl nieprzyjemny i zadufany w sobie. Byla to porazka. Po 6 miesiacach okazalo sie ze ten 3cm zmniejszyl sie do 2 cm ale niestety ten duzy urosl ok 5mm (niewiele, ale zamiast zmniejszyc urosl).

Operacja byla nie unikniona i teraz nie zaluje, ze jej sie poddalam gdyz okazalo sie, ze mam ich 5 a nie dwa. Wszystkie zostaly usuniete 2,5 tygodnia temu, wlanie odpoczywam po operacji i swietnie do siebie dochodze. Jesli chodzi o dzieci to dr Eben powiedziala, zeby wstrzymac sie conajmniej 6 miesiecy ale nie czekac dluzej niz rok, gdyz mam tendencje do ich posiadania i jest prawie nieuniknione, ze wroca. Troche krzyzuje mi to plany ale nie mogla bym byc szczesliwsza jesli chodzi o decyzje poddania sie oparacji. Mimo 15 cm moja blizna jest ledwo widoczna a dr Eben dala mi czas aby dojrzec do decyzji o operacji niz mnie do niej prawie zmuszac jak dr Szmidt, ktory byl moim ginekologiem przez lata i nigdy nie wykryl miesniakow!!!

Operacja wcale Ci nie utrudni zajscia ani donoszenia ciazy, a miesniaki, jesli masz, nawet malusienki i niewidoczne na usg mogo spowodowac poronienie. Jedyny mankament po operacji to duza szansa na cesarskie ciecie ( tak jest w moim przypadku, bylo ich duze i jeden byl wielki).

Jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci zawsze szukaj drugiej opinii, nawet jesli to sie nie podoba twojemu lekarzowi. Masz do tego pelne prawo!!!

Powodzenia z decyzjami ktore podejmiesz.
      • niezapominajka261 Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 18.04.11, 21:20
        Mój mięśniak został zdiagnozowany ok. 3 lata temu - rozmiar = 19mm (przednia ściana macicy). do poprzedniego roku nie urósł.
        Mam teraz 27 lat i jeszcze nie rodziłam. Już trzech lekarzy widziało mięśniaka i mam go po prostu kontrolować. Gdy ostatnio byłam u ginekologa i zrobił mi usg, to okazało się, że nie widzi mięśniaka!!!??? powiedział, że niemożliwe aby zniknął, więc mam przyjść za jakiś czas ponowić badanie :/ nie wiem co mam o tym myśleć...

• dr335 Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 02.06.11, 08:22
      Drogie kobiety! 1,5 roku temu dowiedziałam się, że mam mięśniaki, największy miał 6 cm, pozostałe dwa około 4 i 3 cm. Oczywiście ginekolog skierował mnie do szpitala na operację, nie zdecydowałam się, zaczęłam szukać, mam 35 lat i nie urodziłam jeszcze dziecka. U czwartego ginekologa okazało się, że mam cukrzycę, w związku z tym zalecił mi odpowiednią dietę i przepisał lek Glucopachage. Mięśniaki stanęły w miejscu i przestały rosnąć. Tak było przez 1,5 roku. Miesiąc temu trafiłam do lekarza, który specjalizuje się w leczeniu akupunkturą, przedwczoraj zrobiłam USG u mojego ginekologa - prawie spadł z krzesła, mięśniaki zmniejszyły mi się o połowę. Jestem po 4 zabiegach akupunktury, przede mną jeszcze 5. Polecam Wam gorąco tą metodę, stosuję również akupresurę. Efekty są zadziwiające. Oto namiar na mojego lekarza (gabinet jest w Kłodzku, ale przyjeżdżają do niego pacjentki z całej Polski) www.doktorpokrywka.pl Powodzenia kochane w leczeniu smile Dagmara
    • herkson Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 26.09.11, 08:26
      Czasami naprawdę mięśniaki nie wymagają interwencji. Jeśli są małe to lekarze pozostawiają je pod obserwacją i zwyczajnie czekają na postępy. Dopiero wtedy reagują. Dziewczyny, zanim zaczniecie panikować polecam wam lekturę tego:
      www.drogapozdrowie.pl/Miesniaki_macicy,14383.html
    • maiora Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 28.09.11, 15:30
      Mumio - Pradawny tajemniczy środek leczniczy na wiele chorób

Ta zagadkowa substancja jest uważana i ceniona od wieków, za swoje wspaniałe właściwości lecznicze.
      Posiada unikalny skład chemiczny; witaminy z grupy B, olejki eteryczne, sterydy, kwas hipurowy i benzoesowy, oraz ponad 50 mikroelementów; chrom, krzem, glin, żelazo, magnez, sód, fosfor, bar, wapń, potas, srebro, miedź, cynk, tytan, ołów, nikiel, bizmut, cynę, siarkę, wanad, beryl, mangan. .etc
      Tubylcy nazywa mumio "Krwią Gór" lub "Łzami Gór".
      Ponieważ występuje tylko w kilku miejscach, jest bardzo trudno ją zlokalizować, od wieków miejsca jej zbiorów są ściśle strzeżoną tajemnicą. Przez wiele lat, eksport mumio z Rosji był zabroniony, mumio było i jest uważane za narodowy skarb.
      Ta rosyjska broñ przeciw chorobom, nie ma sobie równej. Mumio w Rosji zostało dokładnie przebadane i oficjalnie licencjonowane do użycia medycznego. Jest ono tam bardzo znanym i szeroko stosowanym środkiem leczniczym wielu schorzeń.
      My oferujemy naturalne oczyszczone oryginalne Mumio z Kirgizji, dokładnie takie samo, które używane jest na dalekim wschodzie od wieków.
      Przy:
      Chorobach nowotworowych, w tym także:
      •białaczka,
      •rak kości, kręgosłupa, osteoporoza,
      •rak macicy, rak prostaty,
      •rak przewodu pokarmowego,
      •rak płuc i piersi,
      •rak węzłów chłonnych (limfatycznych) i tarczycy.
      Inne zastosowania :
      •wrzodach przewodu pokarmowego, -wrzody żołądka i dwunastnicy,
      •chorobach wątroby , nerek i trzustki.
      •chorobach serca, nadciśnieniu i niedociśnieniu, żył i tętnic.
      •różnych odmianach gruźlicy,
      •procesach zapalnych, anginie, katarze, przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych, ostre i przewlekłe bronchity, , zapalenia płuc.
      •nadkwasocie i niedokwasocie żołądka,
      •zapaleniu ucha środkowego i przytępionym słuchu,
      •żylakach,
      •cukrzycy, bólach głowy, migrenach, padaczce, półpaścu i trądziku,
      •astmie,
      •reumatyzmie, złamaniach kości, stanach pourazowych, dyskopatia, (przyspiesza regenerację tkanki).
      •egzemie i łuszczycy,
      •bezpłodności mężczyzn i kobiet,
      •procesach zapalnych u kobiet, nadżerkach szyjki macicy i pochwy,
      •hemoroidach,
      •ropiejących ranach, poparzeniach, zainfekowanych ranach, uszkodzeniach skóry, poparzeniach, odleżyny, łojotokowe zapalenie skóry.
      •do kuracji odmładzających,
      Badania kliniczne i analityczne potwierdziły, że przyspiesza regenerację skóry, likwiduje podrażnienia, odbudowuje jędrność skóry oraz chroni ją przed przedwczesnym starzeniem się, wzmacnia włosy, działa korzystnie przy swędzeniu skóry głowy, pomaga w zwalczaniu łupieżu, niszczy gronkowca złocistego.
      Kontakt:
      Sekret Mumio tel: 790 743 363
      sekretmumio@gazeta.pl
    • adulka24 Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 03.10.11, 16:12
      Witaj,przeczytałam twój list i muszę ci powiedzieć,że nie wiem jak to jest z tą operacją.Ale ja sama mogę ci powiedzieć jak to wyglądało u mnie...Dwa lata temu zgłosiłam się do szpitala z silnymi bólami kręgosłupa oraz z bólami w podbrzuszu myślałam że to wyrostek...lecz nie lekarka po zbadaniu sama nie była pewna,okazało się jednak że to mięśniaki dokładnie dwa umiejscowione jeden w dolnej części macicy blisko prawego jajnika a drugi na zewnątrz macicy w górnej jej części...Operacja była konieczna i natychmiast położyli mnie na stół...Po operacji na drugi dzień lekarz poinformował mnie że moje mięśniaki były tak ogromne(jeden wielkością przypominał główkę noworodka)że nie byli w stanie uratować mojej macicy i musieli mi ją usunąć.Tak więc w wieku 22 lat straciłam możliwość bycia matką,już na zawsze...Moim zdaniem powinnaś skonsultować się z innym lekarzem....Mi też lekarz powiedział że mięśniaki nie zdarzaja się u tak młodych osób jak ja ale jednak....
    • schnix Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 14.11.13, 19:57
      Witam. Temat już raczej zamknięty, ale napiszę z myślach o nowych dziewczynach z mięśniakami. Mi wykryto mięśniaka w wieku 29 lat. W internecie zdarzają się młodsze przypadki, dużo młodsze. Mi usunięto mięśniaka, który był prawie 7/8 cm (przed zmniejszeniem Zoladexem 9/11). Macica nienaruszona na szczęście. Wszystko zależy gdzie Wasz mięśniak się znajduje. Zainteresujcie się też embolizacją. Ja drugi raz pod nóż się raczej nie położę mimo, że wszystko jest ok po operacji. Jak coś piszcie do mnie na priv albo na maila schnix@interia.pl
      • maniekpi Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 13.12.13, 06:56
        Lekarze są tak fatalnie wykształceni,że jedyną ich umiejętnością jest dilerowanie medykamentami i skalpel.
        Nie potrafią nawet wyleczyć kataru,ponieważ ignorancja i pycha nie pozwalają im zlokalizować źródła jakiejkolwiek choroby.
        To tłumaczy brak efektów w eliminowaniu chorób,a jedynie maskowanie skutków.
        Ta ciuciubabka ogłupiła ludzi do tego stopnia,że zatracili zdolność logicznego myślenia.
        Ta zbiorowa histeria,płacenia za nieumiejętność naprawienia czegokolwiek sięgnęła zenitu.
        A przecież leczenie jest prostsze niż się ludziom wydaje.
        Tylko lekarzom zależy na tym,by nigdy nie brakło chorych.
    • studentkisum Re: diagnoza mięśniak macicy - załamka totalna 16.02.14, 19:24
      Witamy, jesteśmy studentkami Wydziału Lekarskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, działamy w Studenckim Kole Naukowym przy Katedrze Zdrowia Kobiety. Stworzyłyśmy ankietę mająca na celu ocenę skuteczności i zadowolenia kobiet z leku Esmya. Jeśli któraś z Pań stosowała ten lek lub zna kogoś, kto stosował prosimy o wypełnienie anonimowej elektronicznej ankiety, która znajduje się w linku poniżej:
      www.ankietka.pl/ankieta/136722/ankieta-badajaca-skutecznosc-leczeniamiesniakowmacicy-octanem-ulipristalu-esmya-i-zadowolenie-pacjentekzterapii.html
      Szczegółowych informacji możemy udzielić priv, proszę pisać na adres: esmya.miesniaki@gmail.com
      Pozdrawiamy, Katarzyna i Sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka