Dodaj do ulubionych

operacja mięśniaków macicy po 40-stce

29.12.11, 17:04
Witam, pewnie tutaj na forum jest już dużo wątków na temat usunięcia mięśniaków, jednakże chcę zapytać osoby po operacji, mające podobne doświadczenia jak ja. Otóż od 9 lat mam mięśniaki ( ok. 3,5 cm rozsiane, powodujące krwotoki, bóle i uciski na pęcherz i może inne narządy). Leczę je hormonalnie, homeopatycznie itp., itd. Czasami bywało dobrze parę miesięcy, a czasami masakra non stop. Mam 44 lata, chodzę do lekarza bardzo regularnie, kiedyś nawet zdecydowałam się na konsultacje u innego, ale potwierdził to co mówił mój lekarz. Cóż... a lekarz raz diagnoza: operacja, następnym razem: może poczekamy nie jest tak źle, i tak w kółko.Mam co jakiś czas robiona histeroskopię (wyniki ok). Do tego wszystkiego przeogromne krwawienia i migreny. Sęk w tym, ze już dawno bym się na operację zdecydowała, ale się boję strasznie jej. Co będzie potem ???? i wszystko wróci do normy? czy przejdą mi bóle, czy nie będę się czuła gorzej? tyle pytań mi się nasuwa..., a i jak z moja 20 letnia silna migreną, czy jak pozbędę się macicy, nie będę miesiączkować to migrena przejdzie? ( mam migreny przy okresie szczególnie silne). Proszę osoby w podobnej sytuacji o radę, za co będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • sonja12 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 31.12.11, 18:48
      A dlaczego chcesz usuwac macicę, wyłuszcz mięśniaki , ja miałam wyłuszczone 2 lata temu i jestem w twoim wieku. Jak lekarz nie chce to poszukaj innego.Ja mialam 2 duże .są lekarze i lekarze . Tym jednym się nie chce po prostu ,, albo nie umieją.
      • julcia3-1 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 31.12.11, 22:01
        nie, wyłuszczanie odpada, one znowu się pojawiają, to już mam potwierdzone przez nie jednego lekarza, a także koleżanki doświadczone. Prędzej czy później odrosną, także bez sensu te całe wyłuszczanie. Poza tym mam macicę męśniakowatą całą, więc nie ma tu o czym mówić. MożeTobie akurat to posłużyło, bo były w innym miejscu, mnie uciskają na narządy i mam straszne bóle, nie chcę już tej macicy, mam ją gdzieś.
        • phere_nike Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 02.01.12, 09:33
          Mam 37 lat i kilka miesiecy temu miałam wyłuszczonego wielkiego miesniaka - okazalo sie ze mial 9cm, wazyl 210g! Nie zgodzilam sie na usuniecie macicy. Ojawy - oprocz migren- miałam takie jak Ty - krwotoki, bóle, uciskanie na pęcherz i inne narzady, powiększony brzuch. Obecnie czuje sie swietnie, wszystkie negatywne objawy ustąpiły, miesiączki - marzenie, zapomnialam juz ze mozna nie zuzywac 2 opakowan podpasek +10 tamponów dziennie.
          Nawet jesli miesniak odrosnie - warto było.
          Szkoda ze nie mozesz wyłuszczyc tylko miesniaków.
          Trzymam kciuki.
          • julcia3-1 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 02.01.12, 18:47
            to pozazdrościć, wiem, iż lekarz mówił, że u mnie samo wyłuszczenie odpada niestety. Byłam na konsultacjach w różnych 2 klinikach, lekarze potwierdzili to, co mówił mój lekarz, chodzę do niego 20 lat, ufam mu. Ale konsultacje u innych w razie wątpliwości są potrzebne, każdy się może pomylić. A to moje zdrowie i moje życie, co nie:)
          • katkul3 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 02.01.12, 20:30
            @phere_nike, mam do Ciebie pytanko: gdzie je wyłuszczałaś? Tu gdzie mieszkam, jest jakaś masakra z lekarzami... gotowa jestem przejechać choćby i całą Polskę, ażeby tylko natrafić na dobrego... :( Byłam już nawet w Lublinie w sprawie embolizacji, ale dr stwierdził, że w moim przypadku lepiej spróbować histeroskopii... (3 razy już próbowałam). Dziękuję!
            • katkul3 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 02.01.12, 20:48
              P.S. Jestem jeszcze 30+ :) ale to chyba nie ma znaczenia w obliczu tego samego problemu...
              • phere_nike Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 02.01.12, 22:53
                napisałam na priv
                • phere_nike Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 03.01.12, 13:49
                  odebrałas pocztę?
                  • katkul3 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 03.01.12, 17:47
                    Tak:) Dziękuję!!!
                  • sonja12 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 03.01.12, 17:48
                    Polecam sw. Zofię w W-wie
                    • sonja12 Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 03.01.12, 22:02
                      To nie jest tak ,że mnie posłużyło. W moim mieście nie chciano wyłuszczyć , bo się nie da , i nie warto - tak słyszałam . Ja też miałam uciski na pęcherz , jak się połozyłam to czułam taką wieklą gule. Już nie wspomne o miesiączkach. O odrastaniu wiem - ale odpukac nawet jak za 10 lat odrosną to warto. Idż do innego lekarza jeszcze, może większe wyłuszczy , a mniejsze zostaną i to jest też jakieś wyjście.
    • studentkisum Re: operacja mięśniaków macicy po 40-stce 16.02.14, 19:26
      Witamy, jesteśmy studentkami Wydziału Lekarskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, działamy w Studenckim Kole Naukowym przy Katedrze Zdrowia Kobiety. Stworzyłyśmy ankietę mająca na celu ocenę skuteczności i zadowolenia kobiet z leku Esmya. Jeśli któraś z Pań stosowała ten lek lub zna kogoś, kto stosował prosimy o wypełnienie anonimowej elektronicznej ankiety, która znajduje się w linku poniżej:
      www.ankietka.pl/ankieta/136722/ankieta-badajaca-skutecznosc-leczeniamiesniakowmacicy-octanem-ulipristalu-esmya-i-zadowolenie-pacjentekzterapii.html
      Szczegółowych informacji możemy udzielić priv, proszę pisać na adres: esmya.miesniaki@gmail.com
      Pozdrawiamy, Katarzyna i Sylwia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka