Dodaj do ulubionych

Lek na mięśniaki?

09.02.12, 21:46
Mam mięśniaki, robiono u mnie embolizację, ale bez efektów. Zdecydowanym się wobec tego na operację. Zdążyłam się nawet zaszczepić na żółtaczkę i w przyszłym tygodniu miałam iść po skierowanie do szpitala. Zadzwoniła do mnie znajoma ginekolożka, zaznajomiona z moją chorobą. Byli u niej przedstawiciele firmy farmaceutycznej. W maju w całej Europie wchodzi lek na mięśniaki, który powoduje ich zmniejszenie o 50% w ciągu 3 miesięcy. Nazwa handlowa leku jest trzymana w tajemnicy.
Zastanawiam się teraz czy nie wstrzymać się z decyzją o operacji? Może uda się je zmniejszyć tak, aby dało się zrezygnować z klasycznej operaji albo chociaż zrobić to laparoskopowo?
W każdym razie dzielę się z wami tą informacją, bo może ktoś jeszcze ma zamiar wyciąć sobie mięśniaczki i się jeszcze waha.
Obserwuj wątek
    • sonja12 Re: Lek na mięśniaki? 10.02.12, 17:30
      To napewno chodzi o chormony, bo tylko one potrafia zmniejszyć mięśniaki , ale po odstawieniu jeszcze szybciej odrastają.Ja radzę idz na operacje i wyłuszcz , będzie ok
      • sonja12 Re: Lek na mięśniaki? 10.02.12, 17:31
        o hormony - sorry
      • ela.74 Re: Lek na mięśniaki? 04.06.13, 14:53
        lepsza jest embolizacja. szybko skutecznie i bez cięcia
    • toffix Re: Lek na mięśniaki? 26.03.12, 09:32
      Jasne, zmniejszenie mięśniaków powodują zmiany hormonalne - wystarczy lekami wywołać menopauzę i już. Mnie tak leczono 5 lat temu - 3 miesiące terapii i zabiegi endoskopowe.
    • kamyczek.online Re: Lek na mięśniaki? 15.06.12, 23:39
      odezwij sie do mnie na maila -
      • izab-ellka Re: Lek na mięśniaki? 20.06.12, 19:51
        Ten lek nazywa sie Esmya,jest juz w aptekach , kosztuje 950 zl.nie jest refundowany.
        Chce zaznaczyc ze nie jest lekiem hormonalnym.
        Mnie tez dotyczy miesniakowy problem.
        Czekam na decyzje o operacji,mam dwa miesniaki 3 i 5 cm,i zagrozenie usuniecia macicy.
        Ten lek nie eliminuje problemu,ale daje szense na zmniejszenie sie miesniakow a wtedy bedzie mozna wykonac zabieg mniej skompikowany.

Pozdr.
      • lady.godiva Re: Lek na mięśniaki? 21.06.12, 20:14
        Napisałam.
    • jagnar Re: Lek na mięśniaki? 20.07.12, 19:55
      Witaj ... i jak wyglada Twoja sytuacja ... Esmya juz w aptekach ... zaczlas moze kuracje, czy poddalas sie zabiegowi????

Przepraszam ze moze tak "grzebie" w Twoim przypadku ... napisalas ze embolizacja nie pomogla ... czy wiesz czemu????

Czy pilas kiedykolwiek jakies ziola???? Nie wiem Klimuszki czy Bonifratow ...

mam 4 miesniaki ... od 2 do prawie 5 cm ... lekarz najpierw mowil ze skoro nie boli itd to je zostawimy, ale ostatnio miesiaczki mam obfite jak nigdy, a przy tym zawroty glowy jakbym caly dzien na karuzeli jezdzila ... nie wiem co robic ... . :-(

• lady.godiva Re: Lek na mięśniaki? 21.07.12, 10:05
        Nie wiem czemu nie pomogła-chwilowo było lepiej, a potem odrosły.
        Ponieważ kuracja sporo kosztuje musiałam zdobyć środku- na szczęście moja firma ma bogaty fundusz socjalny i obiecano mi pieniądze na tę kurację.
        W poniedziałek idę do lekarza i wtedy będę wiedzieć co dalej.

Skoro masz obfite miesiączki to idź do lekarza- może skonsultuj się z innym?
        • izab-ellka Re: Lek na mięśniaki? 22.07.12, 15:45
          Ja juz stosuje Esmye.
          Fakt kosztuje sporo,ale uwazam,ze watro !!
          Mam dwa miesniaki , jeden 3cm,drugi 5.Nie mam krwotocznych okresow,ale miesniaki przeszkadzaja mi w donoszeniu ciazy.
          • izab-ellka Re: Lek na mięśniaki? 22.07.12, 15:46
            Zagladnijcie tutaj
            www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,623872,0,esmya-nadzieja-walka-z-miesniakami#.UAwEBqOTXIW
            • lady.godiva Re: Lek na mięśniaki? 23.07.12, 14:45
              A ile dałaś za opakowanie? Bo widzę, że ceny sa rózne i wahają sie od 700 do 900 złotych nawet, w zależności od apteki.
              • izab-ellka Re: Lek na mięśniaki? 23.07.12, 16:33
                Tak ceny sa baaardzo rozne.Ja placilam za opakowanie 800zl.Kupilam od razu 3,bo tyle trwa terapia.
    • lady.godiva Re: Lek na mięśniaki? 29.07.12, 09:59
      Kupiłam lek za 699 (dzięki Internetowi udało mi się znaleźć aptekę, w której był najtańszy) i wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę.
      • izab-ellka Re: Lek na mięśniaki? 30.07.12, 06:39
        Lady ,jest forum na ktorym pisza dziewczyny co juz stosuja miesiac i dwa esmye.
        to jest link
        www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,623872,30,esmya-nadzieja-walka-z-miesniakami#.UBYPTKOTXIU
        zagladnij jesli masz ochote.
        pozdr.
    • bossse72 Re: Lek na mięśniaki? 25.01.13, 08:14
      Cena preparatu jest różna..trzeba dzwonić do aptek....wiem że w Rybniku jest cena ok 650-680 zł. apteka przy rynku
    • iwlen1965 Re: Lek na mięśniaki? 25.01.13, 19:54
      Witam!
      Mam 48 lat i jestem po diagnozie lekarskiej :2 mięśniaki jeden 7,8 cm a drugi 4,5 .Lekarze maja podzielone zdania mój lekarz uważa że mamy czekać a inny że konieczna jest operacja.Jestem ciekawa czy ten lek będzie na pewno na rynku polskim?mogę prosić o więc ej informacji.Pozdrawiam
      • bossse72 Re: Lek na mięśniaki? 20.02.13, 18:15
        Witam,

Na dzień dzisiejszy nie ma altermatywy co do leczenia farmakologicznego.
        Lek reguluje obfite krwawienia, przygotowywyje pacjentki do operacji i także powoduje zmniejszenie mięsniaków.
        Zaletą jest brak poważnych skutków wypadowych, terpaia 3 miesieczna.
        Przybywa grono zadowolonych pacjentek a lek jest na polskim rynku od Maja....na zachodzie dłużej. To wiem od lekarza który jest optymista co do tej kuracji. Kosz 3-m terapii ok 2000 zł.
        Ja się zdecydowałam..... mam 1 opakownie...kupiłam na ślasku -gliwice na zwycięstwa był
        o najtaniej.
        pzdr B
    • edytanoculak Re: Lek na mięśniaki? 13.03.13, 21:12
      Operacja czegokolwiek to OSTATECZNOŚĆ!.Brałam specyfiki nie tylko mają zioła lecz żele,tabletki,syropy z naturalnych surowców.Mięśniak mi się zmniejszył lecz było trzeba czekać kilka miesięcy ale miałam sukces ze miesiączki nie były krwotoczne bo mam endriometrioze i mięśniaka zmniejszyło się krwawienie.Chciano usuwać lecz po usunięciu jajników i macicy dopiero jest problem wchodzą hormony kończą po latach rakiem.Zawsze przy każdym badaniu i był podczas porodów przy sobie mam męża bo czego mam się wstydzić nasza zdrowie nasz problem on prosił o leczenie bezoperacyjne bo ja to po diagnozie miałam ciemno w oczach dlatego powinno się mieć kogoś z bliskich podczas badań czy zabiegu bo mamy prawo do obecności ust 2008 r art 21 gdy wyrzuci to niedouczony lub zboczony lekarz bo na zachodzie to nie narusz się Praw Pacjenta a i u ns są dotkliwe konsekwencje.Dużo na blogu krytykuje się te metody nie operacyjne podszywają się lekarze bo tracą pacjenta nie ma zabiegu nie ma kasy!.
      • miedzynami-kobietami Re: Lek na mięśniaki? 16.04.13, 23:53
        Potwierdzam, iż operacja to ostateczność. Na pewno warto spróbować terapię doustną. Wiele kobiet, które zdecydowało podjąć się ten krok na prawdę nie żałuje. Dowiedziono, że zahamowanie krwawienia z macicy ustąpiło u ok.90% kobiet stosujących terapię, a także nastąpiła zmiana ogólnej objętości mięśniaków. Tobie również na pewno się uda :)
    • ela.74 lepsza jest embolizacja 04.06.13, 14:53
      lepsza jest embolizacja
    • bliu Re: Lek na mięśniaki? 12.06.13, 17:16
      wstrzymaj się z decyzją - proszę !!!!
      • bliu Re: Lek na mięśniaki? 12.06.13, 17:20
        operacja to nic dobrego ! chyba ze masz zagrożenie życia...
    • studentkisum Re: Lek na mięśniaki? 16.02.14, 19:26
      Witamy, jesteśmy studentkami Wydziału Lekarskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, działamy w Studenckim Kole Naukowym przy Katedrze Zdrowia Kobiety. Stworzyłyśmy ankietę mająca na celu ocenę skuteczności i zadowolenia kobiet z leku Esmya. Jeśli któraś z Pań stosowała ten lek lub zna kogoś, kto stosował prosimy o wypełnienie anonimowej elektronicznej ankiety, która znajduje się w linku poniżej:
      www.ankietka.pl/ankieta/136722/ankieta-badajaca-skutecznosc-leczeniamiesniakowmacicy-octanem-ulipristalu-esmya-i-zadowolenie-pacjentekzterapii.html
      Szczegółowych informacji możemy udzielić priv, proszę pisać na adres: esmya.miesniaki@gmail.com
      Pozdrawiamy, Katarzyna i Sylwia
    • sw-79 Re: Lek na mięśniaki? 18.02.14, 19:50
      ZAPRASZAM DO PODPISANIA PETYCJI ORAZ DO UDOSTĘPNIANIA DALEJ - DZIĘKUJĘ

www.petycjeonline.com/petycja_za_refundacj_leku_esmya

• anna.po1 Re: Lek na mięśniaki? 09.07.14, 12:04
      Ja próbowałam wszystkiego , metody konwencjonalnej oraz innych , bez skutku , byłam już u kresu swych sił . Nic nie pomagało ,dopiero mieszanka ziół, nasion, przypraw, po trzech miesiącach , systematycznego spożywania, zaczęła bardzo wolno działać , czuje i widzę stopniową poprawę zdrowia . Jednak natura jest ponad wszystko, przeczytaj - natanael.eu , pozdrawiam Anna
      • bea2ta Re: Lek na mięśniaki? 19.11.14, 13:36
        Witam serdecznie,
        mam do sprzedania 1 opakowanie leku esmya, orginalnie zapakowane + rachunek z apteki. Kupiłam ale niestety nie moge stosować. Odsprzedam chętnie za 650 pln. Jesli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt beata.cwiek@op.pl lub tel. 607-660-269
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka