Dodaj do ulubionych

usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgFUS

21.04.13, 13:25
Witam wszystkie których macice nie chcą być zdrowe- miesniaki stwirdzono u mnie 5 lat temu - najpierw miał 7 cm, pani doktor się nie przejęła nawet nie wspomniała że trzeba obserwować morfologie, po roku miał 12 cm a anemia jak stąd do Idaho.pani doktor w panice od razu wysłała mnie do onkologa-przeczołgali mnie ale nic nie wyszło ,na operację się nie decydowałam z wielu względów.spróbowalam homeopatii , mięśniaki się uspokoiły , przestały rosnąć.mam 51 lat ale hormony zupełnie "młode" więc menopauza jeszcze mnie nie uratuje.nie spotkałam jak dotąd na forum żadnego wpisu o metodzie ultradźwiekoów- słyszałam że jest już stosowana w Polsce w Łodzi- może ktoś ma jakieś informacje poza tym co podaje reklama wiem że w Anglii i Niemczech stosują ją już dłużej ale u nas jak zwykle wszystko "po cichutku" żeby nie zaszkodzić szpitalom i tradycji skalpela.bardzo proszę o wieści ,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • edytanoculak Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 24.04.13, 22:38
      Ja mialam terz miesniaki wyleczyłam u O .Bonifratrzy.
      • rozana15 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 03.10.13, 18:51
        edytanoculak napisała:

> Ja mialam terz miesniaki wyleczyłam u O .Bonifratrzy.

Pani Edyto w jakim mieście O. Bonifatrzy, czy może Pani polecić konkretnego lekarza ? Jakim sposobem pani wyleczono mięśniaki ? Czekam niecierpliwie na odp.
    • 11luna Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 27.04.13, 11:01
      dziękuję za wiadomość Edycie- proszę jeśli możesz napisz jak duże miałaś te mięśniaki, ile masz lat jak długo piłaś te zioła i jaki był faktyczny rezultat kuracji- czy się zmniejszyły?,mniejsze krwawienia, itp, i jak się o nich dowiedziałaś/tzn.o ziołach" ja dopiero teraz trafiłam na forum i mój stan już chyba się na zioła nie kwalifikuje hemoglob.5,3, a w moim otoczeniu wszystkie kobiety które miały mięśniaki są "wychlastane" i nikt nie słyszał że mięśniaki sieę leczy.żadna z lginek.rónież o tym nie wspomniała tylko chce mnie umówić z chirurgiem.pozdrawiam.
    • freespirit27 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 27.04.13, 22:09
      Witaj. Słyszałam o ultradźwiękach ale nie wiem jakie są efekty, jest też embolizacja , która pozwala "oszczędzić" macicę.
      • miedzynami-kobietami Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 29.04.13, 22:33
        11luna a czy słyszałaś o terapii doustnej? Wiele kobiet własnie dzięki niej pozbawiło się uciążliwego krwawienia z macicy, a także ogólna objętość mięśniaków uległa zmniejszeniu. Warto powalczyć i spróbować! Więcej informacji możesz znaleźć tu: www.miesniakimacicy.pl/metody-leczenia/farmakologia
        • gabizlota Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 20.05.14, 10:11
          masz chyba na misli lek esmya.Owszem nie ma w trakcie leczenia tym lekiem(trzy miesiące)miesiączki.Ale lek ma za zadanie tylko zmniejszyc mięsniaki,przygotować pacjentkę do operacji.Ale zawsze to coś...mniejsza rana do zszycia.
    • edytanoculak Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 26.06.13, 22:07
      Mając mieśniaka 7 cm czy endometrioze 2,5 cm nakłanał ginekolog na usuwanie macicy i jajników.Miałam męża podczas całego badania i wtedy mąż powiedział czy można nie okaleczać żony.Odpowiedział że tak prywatnie można leczyć specyfikami ziołowymi lecz to nie jest standardowe leczenie.Sprubowałam i po kilku miesiącach ustaly krwawe miesiączki a po kolejnych miesiacach zmniejszał sie mięśniak i endometrium.Po dwuch latach wiem że to była trafna decyzja leczenia u O.O.Bonifratrzy dzięki mężowi bo sama będac bym nie była wstanie pytać o co kolwiek.Dlatego dobrze jak się nie wstydzimy męża i mamy go podczas badań nawet u ginekologa bo chowanie się przed mężem za parwan z ginekologiem to upokarzjące.
      • masmonia Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 10.08.13, 00:48
        Moja znajoma miała mięśniaka 8cm i trafiła do jakiegoś naturterapeuty i powiedział, że prawie wszystkie mięśniaki to bąblowce(rodzaj tasiemca) i nie wiem czy właśnie nie ultradźwiękami w warszawie gdzieś miała robione, ale mówi, że teraz ok jest, ale nie dopytywałam dokładnie co ma na myśli, ale na pewno dużo lepiej się czuje.
      • angeliw2003 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 11.11.15, 09:46
        Pani Edyto bardzo zainteresowała mnie Pani wypowiedź na temat zlikwidowania mięśniaka ziołami O.O. Bonifratrów.Bardzo Panią proszę o podanie więcej szczegółów tzn. Lekarza i nazwę ziół.mój e-miał angel-iw@wp.pl
    • sonja12 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 03.11.13, 12:42
      Do Luna 11. na pewno klinika w Dachau w Niemczech usuwa miesniaki met. ultradzwieków ,a ja znalazłam ,taką inf. ,że w łodzi też . Ale na tej stronie jest b. mało konkretów na ten temat. Na stronie kilinki w Dachau wszystko jest opisane, pokazane i z tego co piszą ,i mówią pacjentki to bardzo pomaga , mięsniak w tym miejscu już nie odrasta. Ale dla pacjentek w Niemczech jest refundacja , a pozostali muszą zapłacić.
    • gabizlota Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 20.05.14, 10:08
      niestety mnie tez dopadło to "cholerstwo".Szukałam w całym internecie o metodzie usuwania ultradzwiękami.W koncu znalazłam dwie kliniki .Jedna w Angli druga w Niemczech dokładnie w Dachau(klinika Amper_brzmi tragikomicznie)i własnie w dachau jest najtaniej i lepsza możliwosc kontaktu.Trzeba do nich zadzwonić lub napisac.Dostarczyc wyniki badań,najważniejszy jest rezonans magnetyczny w kontrascie.Dopiero po dostarczeniu dokumentow(przez internet)klinika może nas zakwalifikować na zabieg.Zabieg jest robiony pod znieczuleniem,moze trwać nawet trzy godziny(zależy jak duży jest mięsniak)z tego co wiem nie jest polecany dla kobiet ktore starają się o dziecko.
      • aniolek34 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 24.06.14, 09:11
        Czyli nikt nie spotkał się z tą metodą w Polsce????
        • beat.a666 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 28.07.14, 13:41
          Na polskim forum znalazłam taką wlepkę:
          Terapia zogniskowaną wiązką ultradźwięków mięśniaków macicy zapewnia długookresowe ustąpienie objawów. Nieinwazyjna metoda leczenia niezłośliwych guzów macicy może zapewnić długotrwałe ustąpienie objawów. Badanie dotyczące nowej innowacyjnej metody- znanej od nazwą resonance imaging guided focused ultrasound surgery (MRgFUS) wykazało, iż im bardziej dany guz jest niszczony poprzez działanie skupionej wiązki ultradźwiękowej tym trwalsze są objawy ustąpienia. Dodatkowo, ilość przypadków działań ubocznych jest w tej metodzie niska. Badaniem objęto znacznie większą grupę pacjentek i przez dłuższy okres czasu w porównaniu z wcześniejszymi badaniami dotyczącymi skuteczności zogniskowanej wiązki ultradźwiękowej w leczeniu mięśniaków macicy. Dlatego też otrzymane wyniki mają większe znaczenie kliniczne gdyż: polepszają opiekę pacjentek poprzez obniżanie konieczności przeprowadzania ponownych zabiegów usuwania guzów, obniżają koszty leczenia uwzględniając, iż leczenie mięśniaków macicy jest kosztowne zwłaszcza kiedy związane jest z takimi zabiegami operacyjnymi jak histerektomia, lub też wymaga ponownego zastosowania terapii nieinwazyjnych (laparoskopia i embolizacji tętnic macicznych).
          "Aż 1/3 kobiet, u której zastosowano alternatywną terapię do histerektomii w celu leczenia mięśniaków ma nawroty choroby. Nasze badanie wykazało, iż im dokładniej dany guz jest narażony na wiązkę ultradźwięków, tym lepsze są wyniki" -mówi dr Elizabeth Steward, Clinic Mayo. Wyniki badania wskazują, iż opisywana nowa metoda leczenia mięśniaków, jeżeli jest stosowana przez dobrych specjalistów, jest skutecznym i bezpiecznym narzędziem w leczeniu mięśniaków dającym trwałe ustępowanie objawów towarzyszących tym zmianom.
          W badaniu uczestniczyło 359 pacjentek(wiek przedział od 45-49 lat) z typowymi mięśniakami macicy mające ostre objawy obecności guzów. Pacjentki badano po upływie 6,12 i 24 miesięcy od zakończenia terapii. Terapia ta została zatwierdzona przez FDA w 2004 roku. Klinika Mayo była jedną z pierwszych placówek, gdzie ją zastosowano. W przeciwieństwie do innych alternatywnych metod stosowanych zamiast histerektomii, skupiona wiązka ultradźwiękowa nie wymaga wprowadzania ciała obcego do organizmu. Fale o dużej energii są z dużą precyzją kierowane poprzez jamę brzuszną na tkankę mięśniaka. Energia cieplna powoduje niszczenie narośli poprzez odcięcie dopływu krwi do mięśniaka i jednocześnie chroni zdrową tkankę. Obrazowanie MRI pomaga lekarzowi w zobaczeniu objętości tkanki, położenia guza i monitorowania temperatury naświetlanej tkanki. Recenzenci: Prof. dr hab. n. med. Anita Olejek (Konsultant Wojewódzki z Zakresu Położnictwa i Ginekologii - woj. śląskie). Dr n. med. Piotr Bodzek.
          • beat.a666 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 28.07.14, 13:59
            MRgF to nie jest najlepsza metoda na miesniaki. Podczas naswietlania guzów ultradzwiekami zniszczeniu moga ulec takze i sąsiednie ścianki macicy, endometrium powodujac blizny, zrosty i promieniujące potem bóle. Podczas tego zabiegu do naświetlenia i zniszczenia miesniaka używa się fal ultradzwiekowych o wysokim natęzeniu. Wykonanie miomektomii, usuniecia miesniaka operacyjni moze być po tym zabiegu utrudnione z powodu tych zrostów powstałych w wyniku ablacji. Nie ma calkowitej gwarancji ze po jakims czasie pacjentka nie bedzie miala ponownie nadmiernego krwawienia, obfitej miesiączki, problemów z powodu przerostu endometrium.
    • 151luna Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 20.02.15, 10:20
      www.uterusmyomen.de/standortr.html
      kliniki w niemczech
    • 1ankatt Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 20.07.15, 21:53
      witam do odstąpienia tanio 3x500zl esmya 3 opak, paragon z apteki, zużyłam 8tabl. ciąża zakończyła moją terapię. to mój email:amarettou@wp.pl, tabl.są w Poznaniu, mogę wysłać.pozdrawiam
    • xpatrycjak1985 Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 31.12.16, 08:09
      Ja stawiam na metodę małoinwazyjną, laparoskopową! Jest mała ingerencja w organizm, a efekty rewelacyjne. Jest szybka regeneracja organizmu. Polecam specjalistów z KCM Clinic w Jeleniej Górze.
      • monaliss Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 11.05.17, 21:17
        Czy przeszłaś już laparoskopię? Jak to wszystko wygląda w praniu?
        Jestem po porodzie dokladnie 5 i pol miesiaca. Niestety miesniak nie zmalał znacznie,
        bo niestety był gigantem w czasie ciąży (ostatnie badania po porodzie u ginekologa w styczniu - 9 cm).
        Bólu nie sprawia ale niestety macica nie obkurcza się dobrze po ciąży co pociąga za sobą następne konswkwencje, moje nerki są nabrzmiale i zbiera się tam uryna.
        Menstruacja również bardzo obfita, przed ciążą była normalna, mimo że miesniak był też tej wielkości.
        Ktos pisał coś o ziołach? Gdzie można je kupić? No i metoda ultradzwiękowa? Są rezultaty?

Pozdrawiam serdecznie
    • elizagromadzka Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 29.02.20, 16:06
      polecam gorąco tę metodę, jestem po zabiegu, jeśli chce sz dowiedzieć sie więcej pisz na adres: elizagromadzka1984@gmail.com
      • zaakk Re: usuwanie mięśniaków metodą ultradżwięków MRgF 26.09.21, 13:42
        Dzień dobry chciałbym porozmawiać z Panią na ten temat, ponieważ tez chce usunąć mięśniaka tą metodą.
        Mój numer telefonu: 571428544
        Mail: Wyciszkiewiczkamil3@gmail.com
        Proszę o kontakt
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka