radegundka 27.06.07, 18:44 Boję się, że nie będę mogła potem mieć dzieci. Moja mama miała operację, podczas której wszystko jej wycięli. Kilka ciotek również. Mam 23 lata i żałuję, że nie zdążyłam urodzić dziecka :( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julahula Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 27.06.07, 20:02 Ja też mam 23 lata i ogromnego mięśniaka, dlatego rozumiem cię doskonale, ale myślę że warto mieć pozytywne nastawienie. Powiem ci to co mi lekarze powiedzieli. W naszym wieku, kiedy dzieci jeszcze się nie ma, przeprowadzają operację oszczędzającą, czyli zostawiają macice. Wiadomo, że wszystko zależy od stanu po operacji, mogą być rożne komplikacje jak np: zarośnięcie jajowodów ale nie muszą. Kiedy wszystko jest w porządku zaleca się zajście w ciąże po 6 miesiącach po operacji ( ze względu na to, że później mogą one odrosnąć), jeśli chce sie mieć następne to chwilkę odczekać i znów zachodzić. Doktorzy sami przyznali rację, że jeśli mięśniaki będą odrastać a dzieci się już będzie miało to następna operacja to usuniecie wszystkiego. Dlatego tez możliwe że twojej mamie wszystko wycieli. Naprawdę nie masz sie co martwic, ja na początku też byłam załamana ( jeszcze troszkę sie boję) ale myślę, że warto mieć nadzieje, bo my nie jesteśmy pierwszymi które przez to przechodziły. Odpowiedz Link
nadzieja74 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 27.06.07, 20:04 Wiem, ze to dramat na poczatku. Jeszcze nic nie jest przesadzone. Jak duzy jest miesniak? Gdzie usytuowany? Co mowia lekarze? Odpowiedz Link
radegundka Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 27.06.07, 20:54 Nie wiem jeszcze nic dokładnie, bo wczoraj pani doktor powiedziała mi tylko, że jest. Nastepną wizytę mam za ok. dwa tygodnie i wtedy dowiem się więcej. Podobno jest nieduży. Dziękuję za słowa otuchy. Odpowiedz Link
julahula Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 28.06.07, 09:49 Powiem wam dziewczyny,że największą pretensje mam do lekarzy, do sposobu ich leczenia. Od zawsze jak pamiętam miałam upławy, nieregularne miesiączki i bardzo obfite. Żaden lekarz nie wpadł na pomysł żeby zrobić mi USG (bo po co). Chodziłam do różnych, opowiadałam o swoich problemach i nic. Może to moja wina, że nie poprosiłam o zrobienie mi USG, ale ja sama nie wiedziałam, że trzeba to badanie robić co rok i że w moim przypadku jest one konieczne. W końcu ja nie jestem lekarzem, a chodziłam do nich systematycznie. To jest państwowa służba zdrowia ! Na szczegółowe badania szkoda im kasy. Kiedy dowiedziałam się, że mam tego mięśniaka (większego od główki dziecka) od razu skonsultowałam się z innymi gin. Potwierdzili i powiedzieli, że jedynie operacja wchodzi w grę. W moim przypadku jest ona trudna, bo jest on gigantyczny i nie mam jeszcze dzieci, ale z mężem planujemy. Lekarze powiedzieli, że jeśli sie uda to będzie dobrze jeśli nie to jedynie adopcja !!!!!! Powiedzcie mi dziewczyny jak tu teraz nie mieć pretensji do gin do których chodziłam przez tyle lat i dla których podstawowym badaniem była cytologia ( jak dobrze wyszła to w takim razie wszystko jest ok) a na upławy dostawałam globulki!!! I tak przez cały czas :-( Odpowiedz Link
nadzieja74 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 28.06.07, 22:42 Julahula, mialam podobny zal jak Ty...do lekarki mojej, ktora nic nie widziala, a inni za pol roku dojrzeli az 15 cm!! To roslo we mnie ponoc 8-10 lat! Tez bylam w szoku, teraz biegam co miesiac na usg dopochwowe i modle sie zeby miesnaki nie wrocily. Pojutrze minie 5 miesiecy od operacji, szczesliwej:) Poszukaj dobrego lekarza w swoim miescie, ja sluze rada we Wroclawiu. Pozdrawiam cieplo:) Odpowiedz Link
ewa_pat.bed Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 13.09.08, 22:13 hej powiedz co powiedzieli o płodności czy możesz mieć dzieci? dziękuję za odp. Odpowiedz Link
dolcevita74 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 28.06.07, 19:55 Witajcie, u mnie USG tzw.wewnetrzne wykrylo 3 mięsniaki -jednego 2cm i dwa male. Co sądzicie o sposobach leczenia?Czy we w miare wczesnym stadium są jakies alternatywne sposoby dla (ryzykownej podobno)operacji? pozdrawiam wszystkie:) agnieszka Odpowiedz Link
nadzieja74 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 28.06.07, 22:46 Witaj, mozna sprobowac embolizacji w Lublinie, bo Twoje sa male, jednak nie ma zbyt wielu danych statystycznych odnosnie zajscia potem w ciaze. Pozdrawiam:) bez miesniaka juz:) Odpowiedz Link
aga2561 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 25.07.07, 13:44 A ja coś dodam na pocieszenie. Mając 33 lata wykryto u mnie mięśniaka wielkości około 4cm.Lekarz zalecił,żeby go usunąć bo nie zajdę w ciąże. Jak się okazało to zaszłam w ciążę i jeszcze urodziłam naturalnie pomimo,że byłam przygotowywana do cesarki.Później lekarz stwierdził,że to był cud.Mięśniaka mam do tej pory a mineło 4 lata, po porodzie się zmniejszył ale teraz powrócił do swoich wczesniejszych wymiarów.Dodam jeszcze że to była pierwsza ciąża długo wyczekiwana. Odpowiedz Link
mar1977 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 26.07.07, 23:48 Witaj aga2561! Jak to milo przeczytac cos czego szukalo sie bardzo dlugo:) Pozwol,ze skorzystam z Twojego doswiadczenia...Pewnie wiesz o miesniakach duzo... Staramy sie z mezem o dzidzie. Kilka dni temu na USG okazalo sie,ze mam 25mm miesniaka. Bylam w takim szoku,ze zadalam lekarzowi tylko jedno pytanie: "Co z ciaza?". Uslyszalam,ze "Miesniak moze byc powodem poronienia,powodem problemow podczas porodu i powodem obfitych miesiaczek". A, no i, ze jest w takim miejscu, ze nie da sie go usunac. To wszystko! Dostalam Clostil i umowilismy sie na podglad w 14d.c. Nie wiem czy dobrze zrobilam biorac te tabletki. A jesli powinnam przed ciaza usunac miesniaka? Prosze, doradz mi o co mam pytac lekarza podczas tej wizyty? Co powinnam wiedziec a czego lepiej nie? Tak mi smutno:( Odpowiedz Link
aga2561 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 27.07.07, 13:47 Naprawde nie wiem co napisać.Ja o dziecko starałam się 10 lat w tym czasie zaliczyłam kilka insyminacji około 10, 3 nieudane invitra i zjadłam mnóstwo hormonów co było prawdopodobnie powodem powstania mięśniaka. Gdy zapisałam się na 4 podejście do zapłodnienia okazało się,że w tym czasie mam egzaminy i przesunełam termin. Mimo stresu właśnie w tym czasie zaszłam w upragnioną ciążę bez brania jakich kolwiek leków.Córunia nasza ma już 4 latka a urodziłam ją miesiąc wcześniej przd planowanym terminem.Jeżeli chcesz pogadać napisz na aga 2561@gazeta.pl Odpowiedz Link
zutunia Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 07.05.08, 16:40 Jak proponuje laparoskopię,albo histeroskopie zabiegi mało inwazyjne.Nie polecam embolizacje z tak małym mięśniakiem i w tak młodym wieku-LAPAROSKOPIA.Są prywatne szpitale,które wykonują laparoskopie,histeroskopie mięśniaków,a niektóre na N.F.Z Odpowiedz Link
niunia2324 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 03.03.08, 23:06 Ja także mam 23 lata, dziś podczas kontrolnego badania okazalo sie ze mam 3 cm. miesniaka. Jedno pytanie mnie nurtuje, czy bede mogla zajsc w ciaze i czy ewentualnie ja donosze??? Odpowiedz Link
unisa Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 03.05.08, 17:26 Cześć niunia 2324.właśnie przeglądam wpisy , bo mnie też interesuje ten temat.Ty pewnie jesteś tą szczęściarą , która jest już po zabiegu.Ja czekam i mój mięśniak ma 9 cm.Duży co? Nie wiem jak u ciebie potoczyła się sytuacja , wiem tylko gdybym miała twojej wielkości mięśniaka to lekarz powiedział , że przeszłabym laparoskopie i po sprawie , a tak ciach....ciach...muszę mięć operację klasyczną brzuszną.pozdrawiam i życzę zdrowia. Odpowiedz Link
zutunia Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 07.05.08, 16:46 Laparoskopowo można usuwać jeszcze większe mięśniaki,tylko ginekologom nie chce się,bo operacja dłużej trwa,lepiej i szybciej im operować tradycyjnie. Odpowiedz Link
niunia2324 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 26.08.08, 16:19 unisa napisała: > Cześć niunia 2324.właśnie przeglądam wpisy , bo mnie też interesuje > ten temat.Ty pewnie jesteś tą szczęściarą , która jest już po > zabiegu.Ja czekam i mój mięśniak ma 9 cm.Duży co? Nie wiem jak u > ciebie potoczyła się sytuacja , wiem tylko gdybym miała twojej > wielkości mięśniaka to lekarz powiedział , że przeszłabym > laparoskopie i po sprawie , a tak ciach....ciach...muszę mięć > operację klasyczną brzuszną.pozdrawiam i życzę zdrowia. Witam, dawno nie zagladalam... Nie jestem po operacji, dopiero wybieram sie na wizyte kontrolna i zobacze jak sie ma moj miesniak, strasznie sie boje, ze sie okaze ze np. urosl albo pojawily sie nastepne... A jak u Ciebie??? Pzdrawiam Odpowiedz Link
unisa Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 27.08.08, 11:53 Oj niunia 2324 , bardzo dawno nie zaglądałaś do nas. ja jestem uzależniona od tego forum ....ha...ha...ha..., często tu zaglądam. Ja jestem już po , mój mięsniak po operacji okazała się dużo większy ,niż wykazywały wstępne badania , miał 12 cm .Miałam operację klasyczną , oszczedzajacą i mam darowany czas na urodzenie dziecka , góra 3 lata .Ponieważ tam zostały jescze mięśniaki takie bardzo małe , zostawiono mi je , jestem pod scisłą kontrolą .Jeśli w tym darowanym okresie nie urodzę dziecka , to prognoza- usunięcie całej macicy. Jestem już po i mam się dobrze. Jestem też po cudownych wakacjach , które pozwoliły mi zapomnieć o całej sprawie i mimo ,że wszystko potoczyło się bez komplikacji , zaliczam wspomnienia tego wydażenia , to wspomnień traumatycznych i nigdy tego nie zapomnę , pamiętam do dzisiaj wszystkie najdrobniejsze szczególy. Wróciłam też do pracy , po trzy miesięcznej przerwie.Jest ok.Najważniejsze ,że żyje i naprawdę mam się dobrze. Gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link
niunia2324 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 29.08.08, 13:20 Witam moja droga :) Bardzo sie ciesze, ze wszystko poszlo jak trzeba, ja na sama mysl o wizycie u gina dostaje drgawek, bo wiem i po prostu czuje, ze przez 5 miesiecy miesniak mogl sobie niezle podrosnac ... :/ ciekawe co bedzie dalej... A Tobie zycze owocnej pracy w ciagu tych 3 lat :)Ja bym juz bardzo chciala zajsc w ciaze, ale niestety moj potencjonalny przyszly maz nie jest gotowy :/ Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link
patulas10 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 14.09.08, 16:32 Cześć mam na imię Patrycja i mam 13 lat. Pewnie zastanawiasz się dlaczego do Ciebie napisałam. Otóż ja z mięśniakami męczę się już od stycznia tego roku. 25 września mam umówioną wizytę u ginekologa i zdecyduje co dalej. Przepraszam że zawracam Ci głowę, ale chciałam się komuś wyżalić. Co prawda moja mama bardzo mnie wspiera i bliscy, ale oni dokońca nie rozumieja przez co przechodzę. Jeśli miałabyś ochotę popisać sobie ze mą to, to jest mój numer gadu-gadu. Jeszcze raz przepraszam, mam nadzieję że wyjdziesz z tego i będziesz mogła mieć własne dzieci. PATRYCJA. Odpowiedz Link
patulas10 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 14.09.08, 16:34 Przepraszam z tego całego zdenerwowania nie podałam ci numru gg. to on 10071313 mieć własne dzieci. PATRYCJA. Odpowiedz Link
chrapek79 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 05.09.09, 18:26 trzymam kciuki za wizyte kontrolna, moj przez 3 miesiace nie powiekszyl sie ma ok 4cm... ginek dal mi 6 mieiseicy na zajscie w ciaze... bo miesniaczek jest w trudnym polozeniu... dodam, ze konczylam 30lat i nie mam dzieci... Odpowiedz Link
mazur.aleksandra Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 06.05.08, 11:05 Powiem Ci tak... Ja mam 22 lata... Mięśniaki są u mnie w rodzinie od zawsze... babcia straciła całą macicę i mama też... Ja także go mam i niestety był zaniedbany przeze mnie... Teraz niestety jedyny sposób jaki lekarz mi polecił to właśnie ciążą!!! U prawie 80% kobiet objawy ustępują ze względu na dużą zmianę hormonalną... Ja się zdecydowałam na ciążę.. Konsultowałam sie z kilkoma osobami i każdy mówi to samo :) więc się staram i zobaczymy... Odpowiedz Link
indra11 Re: mam 23 lata i mięśniaka, o którym wiem od wcz 19.03.10, 13:57 Witam Was. Ja miałam podobny problem. Mój mięśniak miał 4-5 cm, skierowano mnie do spzitala na laparoskopowe usunięcie, ale w trakcie okazało się, że jest w takim miejscu (wrastał w macicę od zewnątrz) że byłoby to z jakiegoś powodu trudne i zrobili mi normalną operację z otwarciem brzucha. Po tej operacji poinformowali mnie, że uratowali mi zagrożony jajnik, ale że nie mam drugiego- najprawdopodobniej wycięto mi go przy operacji wyrostka robaczkowego gdy miałam 7 lat, ani ja ani moi rodzice o tym nie wiedzieli. Po tej operacji zrobiły mi się w pachwinie zrosty pooperacyjne, które są często bolesne. Jestem przerażona, że mogę nie mieć dziecka, lekarz mnie uspokaja. Zobaczymy. Za parę miesięcy chcemy się z mężem zacząć starać o dziecko. Niepewność mnie wykańcza. Pozdrawiam Was wszystkie, trzymam za Was kciuki. Odpowiedz Link