bacia-2806 10.08.09, 22:52 Mam powiększoną macicę i mięśniaka o śr 5 cm śródścienny .Czytam na forum co jest napisane,ale dziewczyny piszą o większych mięśniakach.Czy któraś z Was ma może zbliżony wielkością.Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toffix Re: Mięśniak macicy 11.08.09, 11:00 Miałam coś około 4 cm, czy też nieco więcej, ale podśluzówkowego Odpowiedz Link
malut-ka280 Re: Mięśniak macicy 12.08.09, 22:00 Witaj Ja miałam też mięśniaka o średnicy około 6cm też śródscienny. 3tygodnie temu byłam operowana. Odpowiedz Link
xruda Re: Mięśniak macicy - do malut-ka 16.08.09, 21:13 malut-ka - i jak sie czujesz? jak operacja? mnie to czeka za tydzien... mam miesniaka takiego jak Ty. Napisz prosze czego sie mozna spodziewac. pozdrawiam!!! szybkiego powrotu do zdrowia! Odpowiedz Link
malut-ka280 Re: Mięśniak macicy - do malut-ka 19.08.09, 12:46 Witaj xruda! A Więc czuję sie świetnie:) przed operacją strasznie panikowałam ale nie taka straszna ta operacja.Uśpią Cie tak że nic nie bedziesz pamiętać fakt po operacji jest straszny ból ale dają środki przeciwbólowe i jest ok, ja już na drugi dzień robiłam sobie spacerki a w piątą dobę wyszłam ze szpitala;)Mięśniaka miałam w bardzo paskudnym miejscu lekarz powiedział że muszę się liczyć z tym że mi mogą usunąć całą macice przeraziłam sie, bo jeszcze nie mam dzieci. Ale na szczeęście udało się i usunoł mi tylko mięśniaka powiedział że było bardzo ciężko ale się udało;)Teraz tylko się trzeba oszczedzać a wszystko pomalutku dojdzie do normy.Będę trzymac mocno kciuki za ciebia i jak tylko dojdziesz do siebie to mi napisz jak zdrówko;)Trzymam kciuki będzie dobrze!! Odpowiedz Link
bacia-2806 Re: Mięśniak macicy - do malut-ka 25.08.09, 00:17 Witaj malu-ka.Chcialam się spytać czy po pierwszym zdiagnozowaniu miałaś odrazu 6 centymetrowego (czy tylko jednego)?? Czy może czekałaś i leś miesięcy.I czy miałaś operację normalną czy laparoskopię,czy jak to się pisze.Proszę powiedz z jakiego miasta pochodzisz że tak szybko Cię wzięli pod nóż.Ja mam 5 cm i nic lekarz nie dziala.Zamierzam iść do innego na usg.Czytalam że czasami są odmienne diagnozy.Zyczę powrotu do zdrowia.Pozdrawiam Odpowiedz Link
malut-ka280 Re: Mięśniak macicy - do malut-ka 26.08.09, 13:44 witaj becia-2806 u mnie to było tak- poszłam do lekarza ponieważ nie umiałam zajść w ciążę, i wtedy mi lekarz stwierdził że mam mieśniaka 6cm i muszę być operowana bo z czymś takim nie zajde w ciążę:( był to tylko jedem mięśniaki, w szpitalu też była taka sama diagnoza jeden mięśniak 6 cm. chociaż na usg mi lekarz powiedział że muszę sie liczyć z tym że mogą mi usunąć całą macice bo był w bardzo paskudnym miejscu, i może sie okzac że mogą być również bardzo malutkie mięśniaczki których nawet nie widac na usg, bo już było takich kilka przypadków ale to się dopiero okaże jak mnie otorzą, Zaraz jak sie dowiedziałam zaszczepiłam sie przeciw żółtaczce i zaraz po drugiej szczepionce byłam operowana, była to operacja normalna ponieważ ponieważ na laparoskopie był to już mięśniak za duży. Na szczęscie był to tylko jedem mięśniak i udało sie tylko go zoperować bez usówania macicy;) Ja pochodzę z Tychów u nas jest tak że jeżeli sie ma skierowanie na operację i się jest zaszczepionym to na operacje sie czeka tylko około tygodnia. Tak że ja bym ci radziła żebyś poszła do innego lekarza bo 5 cm to już jest duży ja miałam zajęta całą macice. Jak poszłam po operacji na kontrole to lekarz mi powiedział że teraz to mam ładną macice a wcześniej nawet nie mógł mi stwierdzić jakiej wielkości mam macice bo była zajęta przez tego guza. Tak że dziewczyno nie czekaj na nic tylko znajdz sobie innego dobrego lekarza.Będę czekała na wiadomości od Ciebie i życzę powodzenia;)) pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link