joanna37
07.05.22, 10:30
Lekarz skierował mnie na rehabilitację, na którą musiałam chodzić sześć razy w tygodniu przez sześć tygodni. Wyczerpujące i często bolesne ćwiczenia i zabiegi sprawiły, że uzyskano lepsze wsparcie stopy, zwłaszcza tej z
mniejszą deformacją. Ze względu na stopień zaawansowania deformacji leczenie nie pozwoliło na widoczną korekcję wykrzywionego palca i guza haluksa. Ale najważniejsze, że nogi mniej bolą i minął stan zapalny, co pozwoliło mi do powrotu do aktywności. Dostałam zalecenia kontynuacji niektórych ćwiczeń i noszenia specjalnych butów. Bardzo często zauważam pogrubiałe haluksy na ulicy, ale zwykle w jakiś miękkich butach z zakrytymi palcami, ponieważ dziewczyny zwykle je chowają. Są aż takim problemem i kompleksem, że nic nie wspominają, nic nie mówią, nawet jak mnie spotykają w moich białych butach (1). Takie zdrowe buty są ostatnio bardzo modne, a nawet dość eleganckie, tak, że noszą je ładne dziewczyny mające zdrowe nogi. Eksponują w nich ładne stopy bez deformacji. Czuję się dobrze nosząc na ulicy takie, o niebo wygodniejsze, białe buty (1) z poszerzoną przednią częścią. Niestety odsłaniające deformację stóp, które jak zauważyłam dla wielu dziewczyn są żenującym i wstydliwym problemem. Czy moje stopy w takich butach i czarne buty (3) w pracy powinny być dla mnie problemem i kompleksem ? Teściowa uważa, że białe (1) mogę nosić jedynie w domu jak jestem sama, że czarne (3) są całkiem nieodpowiednie do mojej pracy w sklepie i biurze. Nie chcę się oczywiście ograniczać do noszenia specjalnych i odpowiednich butów. Będę wykonywała ćwiczenia usprawniające stopę, aby wrócić częściowo do noszenia normalnych butów zmniejszających defekt kosmetyczny, nawet jeśli są niezdrowe.