Dodaj do ulubionych

Sałatka - help!!

18.06.07, 11:43
W środę wieczorem robię uroczystego grilla ( tzn przychodzi ważny gośc i
chcę, zeby wszystko było tip-top). Większość menu mam obmyślone, ale
przydałaby sie jeszcze jedna sałatka jako przekąska. Macie jakis sprawdzony
przepis na sałatkę? Łatwą i smaczną...
Obserwuj wątek
    • edelka selerowo-ananasowa 18.06.07, 12:35
      1 słoik selera
      1 puszka ananasów
      1 puszka kukurydzy
      1 por (lekko osolić)
      2 jabłka
      4 jajka
      3 łyżki majonezu
      30 dag szynki
      sól, pieprz

      Oczywiście pokroić składniki (te ktore się da), wszytsko wymieszać.
      SMACZNEGO!!!
    • edelka cebulkowo-fasolowa 18.06.07, 12:35
      1 słoik cebulki (taka mała marynowana)
      1 puszka fasoli czerwonej
      1 puszka kukurydzy
      4-5 jajek
      majonez
      (bez przypraw)

      Ja zazwyczaj robię podwójna porcję, bo jedna to mało dla gości.
      SMACZNEGO!!!
    • edelka z tuńczykiem 18.06.07, 12:36
      1 puszka groszku
      1 puszka kukurydzy
      2 puszki tuńczyka w sosie własnym
      2 torebki ryżu
      sól, pieprz
      (można dodać oliwki)

      SMACZNEGO!!!
    • sweet.joan Re: Sałatka - help!! 18.06.07, 12:36
      No dobra, oto moja standardowa - "krabowo"-ryżowa:
      Ryż ugotowany na sypko
      Paluszki "krabowe", tzw. surimi
      kukurydza z puszki
      ogórek - zależnie od sezonu, jakikolwiek
      sól, pieprz, majonez
      Niektórzy modyfikują przepis i zamiast ryżu dają makaron sojowy, inni dodają
      jeszcze paprykę.
      Paluszki i ogórki kroisz w kostkę, resztę wrzucasz i mieszasz.
      Wszystkiego w proporcjach takich, żeby wyszło kolorowo i nie za dużo ryżu.
      Smacznego!
    • edelka z kapustą pekińską 18.06.07, 12:37
      -2 piersi z kurczaka(pokrojone w kostkę i podsmażone na złoto bez
      przypraw)wymieszać z przyprawą gyros i wyłożyć na dnie naczynia
      -polać ketchupem-ułożyć warstwami:
      *posiekaną cebulę
      *ogórki konserwowe (w kostkę)
      *kukurydzę
      *majonez wymieszany z jogurtem
      *kapustę pekińską poszatkowaną
    • edelka pierzynka śledziowa 18.06.07, 12:37
      7 jaj
      3 torebki ryżu
      1 słoik ogórków konserwowych
      5 cebul
      6 płatów śledziowych
      majonez
      ketchup
      zielona pietruszka do dekoracji
      Pokrojone w kostkę składniki i ryż układać warstwami:
      *jajka, *majonez, *ryż, *ketchup, *ogórki, *cebula, *śledzie, *majonez, *pietruszka

      To składniki na dużą porcję (dwie salaterki)
    • edelka i tu jeszcze znajdziesz coś 18.06.07, 12:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=58986364&a=58986364
    • edelka jeszcze pisać?;P n/t 18.06.07, 12:43

    • sweet.joan Edelka! 18.06.07, 12:49
      big_grinDDD Toś zapodała, teraz Mama_Ania dopiero będzie miała dylemat!
      • edelka Re: Edelka! 18.06.07, 12:57
        wkleiłabym linka, ale niestety to Styczniowe mamy 2006 podawały przepisy, a
        forum jest zamknięte.
        Podałam tu tylko te przepisy, które ja tam (na forum styczniowym) wkleiłam, ale
        mogę skopiować i innych dziewczynsmilesmile
        Trochę zamotałam, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzibig_grin
        • mama_ania77 Re: Edelka! 18.06.07, 13:55
          DZięki!!!!
          A która najsmaczniejsza???? Bo studiuję przepisy i mam mętlik w głowie...
          • sweet.joan Re: Edelka! 18.06.07, 14:01
            Moja! Ta moja! Najsmaczniejsza! big_grinDD
            • mama_ania77 Re: Edelka! 18.06.07, 14:19
              Z paluszkami krabowymi mogę mieć problem... to się kupuje w słoiku, w puszce
              mrożone????
              Bo całosc brzmi interesująco big_grin
              • sweet.joan Re: Edelka! 18.06.07, 14:39
                To się kupuje w takiej folii (pakowane próżniowo), mrożone - w lodówkach na
                dziale z mrożonkami, przy rybach, warzywach. Chociaż są też takie w zalewie, w
                plastikowych kubełkach, ale droższe i nie wiem, czy smakuje tak samo.
                Tu zdjęcie, jak mniej więcej to wygląda: www.tinyurl.pl?88oBMGJR
          • edelka Re: Edelka! 18.06.07, 23:13
            wszystkie są smaczne;P
            Ja bardzo lubię selerowo-ananasowąsmile
    • edelka mama_ania77 19.06.07, 07:51
      i co? wybrałaś już?
      Bo ja jeszcze mogę Ci trochę przepisów powklejaćwink
      • mama_ania77 Re: mama_ania77 19.06.07, 20:28
        Na jutro chyba spróbuje tą z paluszkami krabowymi od Sweet, bo udało mi się
        dostać, a mamie na sobotę tą ananasowo-selerową... Szukam na następne imprezy,
        więc jak cos jeszcze masz to ja bardzo chętniesmile
        Kiedyś jadłam gdzieś taką z orzechamu włoskimi, selerem? i rodzynkami? i chyba
        kurczakiem? pychota, jakbyś miała przepis na coś w tym stylu to też bardzo
        proszęsmile
        • edelka Re: mama_ania77 19.06.07, 22:09
          o zarz powklejam i coś mi świta, że taki przepis też byłsmile
    • edelka Re: Sałatka - help!! 19.06.07, 22:22
      Tu powklejam różne, ale już bez nazw;P (zaznaczam, że po prostu kopiuję, więc za
      ewentualne błędy przepraszam, ale to nie ja je zrobiłam) Mam nadzieję, że
      dziewczyny nie mają nic przeciwko Ale podawały te przepisy jak forum nie było
      ukryte, więc ..

      1. ulubiona sałatka "męża Kozy" składająca się z żółtego sera, czerwonej
      papryki, kukurydzy i majonezu

      2. kup gotowe uszka (najlepiej z mięsem, z 0,5kg,takie w supermarketach można
      dostać na wage, nie w paczkach)ugotuj je, sparzonego pomidorka pokrój w kostke,
      posiekaj pora na drobne kawałki, możesz dodać kukurydze. wszystko to wymieszaj z
      ugotowanymi uszkami i dodaj majonez, sól, pieprz do smaku i gotowe! najlepiej
      smakuje jak jest schłodzonesmile życzę smacznegosmile)

      3. Przyprawe gyros ,,kotlina,,(-moze byc innej firmy) zalac wrzatkiem i odstawic na
      15 min. Piers z kurczaka pokroic w kostke i podsmazyc na oleju. Dodac przyprawe
      i dusic do czasu wyparowania wody. nastepnie w pulmisku ukladac warstwami
      kurczak,keczup,cebula drobno posiekana,6 ogorkow kons.,majonez, keczup,kukurydza
      kons.,kapusta pekinska,keczup. Odstawic na godz do lodowki, po godz wszystki
      razem wymieszac i podac na stol.
      Moze i troche pracochlonna jest ta salatka ale naprawde pyszna.

      4. -po 2 papryki różnego koloru( np. 2 czerwone, 2 zielone i 2 żólte lub
      pomarańczowe)
      -kilka ogórków konserwowych
      -puszka ananasa
      - kukurydza
      -mrożonka marchew+groszek
      - mrożonka fasolka szparagowa
      -2 sosy sałatkowe paprykowe knorr
      Ja podaje ilości hurtowe, bo u mnie jej sporo schodzi, ale i ilość i składniki
      można modyfikować, np. jak nie miałam ogórków dałam pieczarki marynowane też
      wyszło pyszne. Mrożonki ugotować i ostudzić , całą reszte pokroić w kostke
      dodać mrożonki, zrobić sosy wg przepisu i wymieszać. Pycha.Drugą sałatke jaką
      moge polecić to opisana przez dziewczyny sałatka Gyros.Tylko ja kupuje
      przyprawe gyrosz kamisu(najlepsza po testach) posypuje nią pokrojone mięsoo
      wstawiam to na 20 min. do lodówki po czym obsmażam na złoto reszta tak jak
      dziewczyny tylko nie mieszam tej sałatki.Pdaje ułożoną warstwami w takiej dużej
      szklanej misie wygląda pięknie i smakuje bosko .Pozdrawiam i życze udanej
      imprezy

      5. makaron rurki - takie średniej wielkości
      papryka 1 duża
      ogórek kiszony ok 5 szt
      ananas 3/4 puszki
      sos: majonez z pół małego słoiczka wymieszany z ok 6 łyżkami soku ananasowego
      przyprawić do smaku i SYTA REWELACJA JAK ZNALAZŁ

      6. ałata, może być tylko lodowa lub dodać trochę zwykłej
      ser pleśniowy
      winogrona czerwone
      orzechy włoskie
      jogurt nauralny
      cytryna cukier
      Wszystkiego w ilościach wg uznania.

      sałatę porwać na kawałki, winogrona poprzekrawać na połówki, ser pleśniowy
      pokroić na małe kosteczki, orzechy połamać na małe kawałki.
      Sos: jogurt doprawić na słodko-kwaśno cukrem i cytryną.

      Składniki wymieszać i polać sosem przed podaniem (nie wcześniej, bo sałata się
      zrobi "glajdowata"smile) lub wymieszać z sosem.

      7. Kasza mazurska drobna
      ogórek konserwowy
      cebula
      pomidory koktajlowe (słodkie, bo niedojrzałe będą za kwaśne)
      papryka czerwona
      płatki migdałowe
      oliwa z oliwek
      ocet balsamiczny

      Kaszę ugotować
      pokroić w kostkę ogórek, paprykę i cebulę
      pomidory poprzekrawać na połówki
      płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni
      wszystko wymieszać, dodać oliwę i ocet, można też dodać sól

      8. Ziemniaki
      cebula
      ogórek kiszony
      jogurt
      szczypta cukru
      sól
      pieprz

      Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w cząstki
      cebulę pokroić w kostkę
      ogórek w plasterki
      jogurt doprawić solą, szczyptą cukru dla złamania kwasu, i pieprzem
      wymieszać i gotowe

      9. 3 jabłka
      1 średni seler
      10 wyłuskanych orzechów włoskich
      2 łyżki soku z cytryny
      1/2 szklanki majonezu
      sól
      pieprz
      cukier

      Sposób przyrządzania:

      Obierz jabłka, przekrój je i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w sporą kostkę,
      polej połową soku z cytryny. Seler obierz i zblanszuj, przestudź, pokrój w
      słupki i skrop resztą soku z cytryny. Orzechy posiekaj (dość grubo).
      Przygotowane składniki połącz z majonezem, przypraw do smaku solą, pieprzem i
      cukrem. Podawaj na przekąskę.

      10. SAŁATKA Z KURCZAKA I ANANASA:

      pirś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni az sie zarumienią,
      na koniec posypujemy obficie curry i smażymy
      jeszcze ok. 2 min. Odkładamy do ostygnięcia.
      mieszamy w misce: kawałki kuczaka w curry, ryz ugotowany najlepiej na sypko,
      pokrojonego ananasa i kukurydzę z puszki. Do tego
      majonez i gotowe. Można doprawić solą, ale bez jest OK, bo curry nadaję idealny
      smaksmile Nie podaję ilości, bo robie na okosmile

      11. SAŁATKA Z SELERA

      słoik selera (chyba marynowanego-taki jak jest na stoisku z ogóreczkami itpsmile)
      mieszamy z połamanymi orzechami włoskimi i pokrojonymi w paseczki suszonymi
      morelami. Doprawiamy czosnkiem wyciśniętym (wedle
      uznania-ja daję 2 ząbki-musi być iostre), mieszamy z majonezem wymieszanym ze
      śmietaną- wyśmienita sałatka!!
      Mozna dodać rodzynki.

      12.SAŁATKA Z PORA

      Kroimy białe częsci pora i troszeczkę jasnozielonej. Mieszamy z tartym żółtym
      serem, jajkiem pokrojonym w kosteczkę i
      kukurydzą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem- nie oszczedzajcie serasmile

      (włsnie się zajadam ta sałatkasmile))))))) )


      13.SAŁATKA COLESLAW

      jest to moja ulubiona sałatka! Sałatka banalna, ale wyśmienita- szatkujemy biała
      kapustę (życzę wytrwałości- ja robię to ok.
      godzinysmile) mimo ze mam blender wolę sama szatkować- nie iem czemu!
      Mieszamy z odrobiną marchewki potartej (śurowej) na dużych oczkach i mieszamy z
      majonezem lub majonezem wymieszanym ze
      śmietaną. Dodajemy troszkę wody, żeby ją rozwodnić. Nie przyprawiamy!!
      To jest orginalny przepis, choc pojawiają się wersje z cebulą.

      14. SAŁATKA ALA GRECKA

      jest to znana sałatka i pewnie nie muszę podawać składników, ale ja miałam na
      roczku taką:
      sałata, ogórek zielony, papryka czerwona, pomidor i czarne oliwki i feta
      wymieszane z sosem oliwno-octowym i ziołami.

      Niestety grecy nic nie wiedzą o takiej sałatcesmile Ich orginalana sałatka jest bez
      sałaty tylko z liścmi jakimiś tam, których
      nazwy nie pamiętam, oliwki i ogóre z poomidorem (czarne oliwki z pestką!) polane
      oliwą zaprawioną dzień wcześniej ziołami-
      taki przepis dostałam od grekasmile

      15.SAŁATKA WARSTWOWA

      moja 2 ulubiona sałatkasmile
      gotujemy warzywa, trzemy na tarce o grubych oczkach i układamy warstwami
      przekładanymi majonezem. Od dołu:
      tuńczyk z puszki
      majonez
      ziemniaki
      sól,pieprz
      majonez
      marchewka
      sól,pieprz
      majonez
      jajko
      sól,pieprz

      Można dodać między tuńczykiem a ziemniakami burakismile Ja tak robię od niedawna.

      16.SAŁATKA MEKSYKAŃSKA

      mieszamy świeżą paprykę (najlepiej 3 kolory) z kukurydzą, groszkiem, fasolą
      czerwoną i tuńczykiem. Przyprawiamy chilli lub
      pieprzem. Moi rodzice dodają czasem majonez, ja robię bez.

      Jest to sałatka błyskawicznasmile

      17. brokułowa z migdałami
      Brokuł sparzyć ok 4,5 min we wrzątku rozdzielony na różyczki. Musi być aldente.
      Pokroić fetę w kostkę, uprażyć na patelni płatki migdałów (kto ile lubi ja daje
      ok 70 gram na jeden brokuł) Przygotować sos czosnkowy wg uznania ja robię ok 3
      łyżek majonezu, 2/3 małej śmietany 12% i z 3 ząbki czosnku, sól, pieprz,
      cukier. soli mało bo feta jest słona. Połączyć wystudzony brokuł z płatkami i
      sosem wymieszać a na koniec dodac fetę i delikatnie wymieszać. Jest pycha.

      18. kukurydza
      żółty ser(w kostkę)
      rodzynki
      orzechy laskowe(połamać na mniejsze kawałeczki)
      majonez
      (mogą być też migdały)


      To by było na tyle ;PPPP
    • edelka no i jak smakowala sałatka? 21.06.07, 17:15
      ta z przepisu sweet.joan?
      • mama_ania77 Re: no i jak smakowala sałatka? 21.06.07, 19:42
        Pomieszałam przepis Sweet.joan z przepisem Gusi210. Naniesione zmiany tutaj :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39856&w=64487918
        Mniam, mniam, polecam. A z Twoich przepisów też na pewno skorzystam, imprez Ci
        u mnie pod dostatkiem....
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka