Dodaj do ulubionych

Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę?

IP: 195.184.82.* 23.11.14, 20:37
czy 4tys za osobę na przełomie lipca/sierpnia to dobra cena w hotelu 3* z all? hotel w dobrym miejscu.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 23.11.14, 20:38
      dotyczy także przelotu. oferta first minute z biura podróży.
      • iziula1 Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 23.11.14, 21:34
        To zależy od położenia hotelu .
        Cena normalna ani podejrzanie niska ani za wysoka. Powiedziałabym że typowa za jeden tydzien all. Ja w tej cenie jednak szukalabym 4*.
        Lub za dopłatą 2 tyg.
        • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 23.11.14, 23:05
          Chodzi mi oczywiście o2 tygodnie w cenie 4 tys. Warto?
          • colin1974 Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 24.11.14, 08:24
            Jeśli hotel Ci odpowiada to warto my płaciliśmy 4,5 tys na przełomie czerwca i lipca za Be Live Playa la Arena .....
            • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 24.11.14, 09:39
              Hotel mi odpowiada. Przede wszystkim jeśli chodzi o lokalizację.
            • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 24.11.14, 10:17
              colin1974 napisał:

> Jeśli hotel Ci odpowiada to warto my płaciliśmy 4,5 tys na przełomie czerwca i
              > lipca za Be Live Playa la Arena .....

Z jakiego biura udało Wam się kupić pobyt w tych hotelu, ponieważ teraz ceny są znacznie wyższe na 15 dni?
              • colin1974 Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 24.11.14, 18:18
                Byliśmy z Itaki
      • expertour Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 24.11.14, 19:10
        Aby zaoszczędzić radzę szukać już dzisiaj a najtaniej będzie wyszukać sam przelot plus hotel z quickrooms.com/default.aspx taniej niż booking itp. strony. Na miejscu przejazdy taxi nie są aż takie drogie ew. samochód na lotbisku i w drogę i aby nie z GoldCara. Pozdrawiam.
    • mechanss Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 24.11.14, 12:55
      Trudno powiedzieć czy cena dobra czy nie dobra nie wiedząc co to za hotel i co to znaczy "dobre miejsce".
      Ja w każdym razie mam podobny standard mniej więcej za pół ceny ale organizuję wszystko wraz z przelotami samodzielnie. Ale nawet nie o oszczędności chodzi, bo ja z kolei bardzo dużo wydaję na atrakcje i rozrywki na miejscu, więc łącznie wydam i tak więcej, bardziej chodzi a o możliwość dopasowania urlopu do swoich potrzeb, a nie swoich potrzeb do oferty biura podróży.
      Kolejna zaleta to płatność na miejscu, co przy padających jak muchy biurach podróży też nie jest bez znaczenia.
      Ale powodzenia, zanim zacząłem organizować sam, też latałem z biurami podróży.
      • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 24.11.14, 13:24
        Miejsce to Puerto de Santiago. Lokalizacja bardzo mi się podoba ze względu na bliskość wielu ciekawych miejsc, które chcemy konieczne odwiedzić.

Super, że udaje Ci się zorganizować fajne wakacje w niższej cenie niż oferty z biur podróży. Muszę też zacząć, bo często (choć nie zawsze) jest to bardziej opłacalne.
        • d.wludyka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 24.11.14, 14:45
          Ja też planuję część pobytu spędzić w Puerto de Santiago (14 dni pobytu, 3 miejsca), wybieram hotele 4*, ale wyżywienie HB (planuję sporo jeździć) i powinnam się zmieścić w 3 tys. na osobę (przelot+hotele+samochód+wyżywienie).
          Wyjazd organizuję samodzielnie. Trafiłam na przelot w dobrej cenie, hotele rezerwowałam bezpośrednio na stronach wybranych hoteli.
          • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 24.11.14, 15:11
            My na razie z biura podróży, ze względu na małe dzieci. Ale chyba też powoli zacznę przerzucać się na samodzielne organizowanie wyjazdów. Jednak często jest też, ze samemu jest drożej, ponieważ biura dostają olbrzymie upusty.
            • d.wludyka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 24.11.14, 15:37
              Nie tylko biura dostają upusty, popatrz np. na booking, tam też jest teraz pełno obniżek za wczesną rezerwację, w dodatku często są to oferty zwrotne, więc jeszcze możesz zmienić zdanie jak znajdziesz coś ciekawszego.
              Tak samo przy rezerwacji bezpośrednio na stronie hotelu + w niektórych sieciach 30% + dodatkowe obniżki za zapisanie się do klubu (np. Iberostar, Barcelo). Dodatkowo min. 1 dziecko jest często gratis (na ogół do 12 lat).

Gdybym rezerwowała pobyt w first minute w najtańszym wybranym hotelu zapłaciłabym ok. 4,3 tys. za osobę. Przy rezerwacji bezpośrednio wychodzi mi ok. 1,3 tys. na osobę mniej. Przy 5 osobach pow. 12 lat to spora różnica.
              Przy czym, jak napisał Mechanns, nie tylko o oszczędności chodzi (ja np. nie lubię spędzać całego pobytu w 1 miejscu).
              No i nie z każdego miejsca w Polsce łatwo dojechać do lotniska, z którego można względnie tanio polecieć w interesujące nas miejsce.
              • grekan Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 02:45
                MOze jednak warto samodzielnie, oto przyklad:
                25.07 - 8.08.14, HB, Ap. Los Dragos, Playa de La Arena, koszt za 2 tyg. za 2+2 / dzieci w wieku szkolnym/ 3550 zl., samolot Ryanair z W-wy Modlin 3272 zl. za 4 osoby. Razem 6822 zl., plus dojazdy do lotniska. Wersja All drozsza o ok. 1600 zl./4os. Z biura podrozy w tym terminie najtansza opcja dla 4 osob z HB to 13200zl., prawie 2xdrozej.Warto!
                • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 10:26
                  grekan napisał:

> MOze jednak warto samodzielnie, oto przyklad:
                  > 25.07 - 8.08.14, HB, Ap. Los Dragos, Playa de La Arena, koszt za 2 tyg. za 2+2
                  > / dzieci w wieku szkolnym/ 3550 zl., samolot Ryanair z W-wy Modlin 3272 zl. za
                  > 4 osoby. Razem 6822 zl., plus dojazdy do lotniska. Wersja All drozsza o ok. 160
                  > 0 zl./4os. Z biura podrozy w tym terminie najtansza opcja dla 4 osob z HB to 13
                  > 200zl., prawie 2xdrozej.Warto!

Z pewnością warto jest rezerwować samemu, ale do tego też potrzeba trochę wprawy. W tym roku odpuszczam. Niech zarobi biuro podróży. Poza tym nie zawsze są to oszczędności,a wybór uboższej opcji.
                  Znalazłam 2+2 z all na 14 dni za 10 tys (dzieci powyżej 2 lat, ale jeszcze nie szkolne). W tym oczywiście przelot, transfery i ubezpieczenie. Pobyt na przełomie lipca i sierpnia w terminie bliskim do podanego przez Ciebie. Wylot z Okęcia, więc nie trzeba się tłuc do Modlina z dzieciakami.
                  Zapewne wszystko rozbija się też o hotele. Na bookingu nie ma już miejsc wolnych w tym hotelu na cały lipiec i sierpień. W zeszłym roku sprawdzałam inny hotel i rezerwowanie go przez booking było droższe niż wykupienie oferty z biura podróży. A biuro oferuje przecież jeszcze ubezpieczenie.
                  • grekan Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 12:08
                    rezerwacja hotelu z: Quickrooms.com
                    sa wolne miejsca.
                    • d.wludyka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 14:29
                      Nie zamierzam przekonywać nikogo do samodzielnej organizacji wyjazdu, bo uważam, że każdy ma prawo odpoczywać jak lubi, ale spojrzałam z ciekawości co to za hotel wybrałaś - jeżeli z TUI to chyba tylko Vigila Park wchodzi w grę:
                      Szczerze mówiąc szukałabym dalej.

• Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 15:00
                        d.wludyka napisała:

> Nie zamierzam przekonywać nikogo do samodzielnej organizacji wyjazdu, bo uważam
                        > , że każdy ma prawo odpoczywać jak lubi, ale spojrzałam z ciekawości co to za h
                        > otel wybrałaś - jeżeli z TUI to chyba tylko Vigila Park wchodzi w grę:
                        > Szczerze mówiąc szukałabym dalej.

Taniej z biura nie znajdę, a dla mnie najważniejsza jest lokalizacja. W tym przypadku bardzo dobra. Nie chcę hotelu w środku niczego. Wystarczyłoby mi HB, ale tak jak napisałam to najtańsza opcja. Opinie ma różne, lepsze i gorsze. Mnie nie przeszkadzają, że stare meble. Ważniejsza jest czystość.
                        Ty nie lubisz siedzieć w jednym miejscu i fajnie. Ja mam jeszcze za małe dzieci na takie przemieszczanie się po kilku hotelach. To by była mordęga. Za jakiś czas będzie łatwiej.
                        Jakie hotele rezerwowałaś? Wylot z Okęcia czy Modlina?
                        • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 15:21
                          I jak do plaży jest 5km to też dla mnie odpada.
                        • d.wludyka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 15:35
                          Tak jak napisałam wcześniej, nie zamierzam Cię do niczego przekonywać, to była tylko życzliwa uwaga - spojrzałam co znalazłaś żeby porównać do tego co my mamy.

Ja lecę z Berlina, bilety kupiłam za ok. 600 zł. W Puerto de Santiago mam Barcelo Santiago, w Puerto de la Cruz - H10 Tenerife Playa, w Costa Adeje jeszcze się waham.
                          • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 15:51
                            d.wludyka napisała:

> Ja lecę z Berlina, bilety kupiłam za ok. 600 zł.

Dla mnie ta opcja kompletnie odpada (małe dzieci). Oszczędność kasy + większa męczarnia nie wchodzi w grę. Poza tym zmienianie hoteli na Teneryfie, jeżeli jest ona mała i można się wszędzie dostać autem przy małych dzieciakach kompletnie bez sensu. Ale w przyszłości spróbuję się przyjrzeć bliżej organizacji wakacji samemu. Chociaż nie ukrywam, że na lotnisko nie mam chciałabym jechać dalej niż 210km, skoro mam je w swoim mieście.

• Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 15:52
                              > dalej niż 210km, skoro mam je w swoim mieście.

dalej niż 20km
                            • d.wludyka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 15:58
                              Ja mam bliżej i wygodniej do Berlina, a organizacja pobytu to już kwestia gustu.
                              • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 16:05
                                A dlaczego nie polecasz Vigilia Park? Miejsc w niektórych terminach już niewiele zostało, więc chyba cena nie jest najgorsza.
                                • d.wludyka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 18:57
                                  Przejrzałam zdjęcia, opinie, na tripadvisorze ma tylko 2*.
                                  Biorąc pod uwagę małe dzieci baseny takie sobie. Jest plac zabaw?
                                  Do plaży daleko i powrót chyba pod górę, nie ma klimatyzacji.

Widoki piękne, ale ja bym sprawdziła jeszcze w innych biurach.
                                  Ale to moje zdanie, a Wam, cokolwiek wybierzesz, życzę udanego pobytu.
                                  • Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 19:50
                                    d.wludyka napisała:

> Do plaży daleko i powrót chyba pod górę

Z Barcelo Santago jest zdecydowanie dalej no sensownej plaży niż z z Vigilia Park. No chyba, ze te skały ze stromym zejściem do morza wokół Barcelo można nazwać plażą (google maps).
                                    TUI ma także Barcelo Santiago, ale dla mnie olbrzymim minusem jest to, że nie mają pokoi rodzinnych i też widać już ząb czasu.
                                    Ale wierzę, że i tak będzie super, bo Teneryfa jest piękna,

• Gość: gość Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 20:16
                                      Ale widok z Barcelo Santiago cudowny.

Też życzę udanych wakacji i dużo słońca.
                                    • Gość: x Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? IP: 93.105.176.* 25.11.14, 20:17
                                      Skoro dzieci jeszcze nie szkolne, to moze rozważyć wprawdzie z biura, ale przełom maja/czerwca - niewiele się pogoda i temp. bedą różnić, a zamiast 4 koła - ze 3 na osobę dorosła wyjdzie (czy 3,5 ale lepszy standard) No niby woda cieplejsza 2 m-ce pozniej, ale czy duzo? Zimą woda ma 20, latem i jesienią 23, wiosną 21/22. A co do standardu - nierzadko *** kanaryjskie to jak **** greckie.
                                    • d.wludyka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 21:19
                                      Nie namawiam do wyboru mojego hotelu (chociaż pokoje rodzinne jak najbardziej są dostępne na stronie hotelu - junior suite).
                                      Hotel wybrałam ze względu na położenie/widok i na razie ten właśnie podoba mi się najbardziej, ale jak zmienię zdanie to mam jeszcze ok. 7 m-cy na zmianę.
                                      W moim przypadku odległość od plaży nie ma takiego znaczenia - nie mam małych dzieci, poza tym mam już zarezerwowany samochód na cały pobyt.
    • jusytka Re: Teneryfa - lipiec/sierpień - ile za osobę? 25.11.14, 21:13
      My mniej zapłaciliśmy za 4 osoby w hotelu all incl 4* (dzieci gratis w hotelu), ale zarówno lot, jak i hotel wyszukałam sama.
      • Gość: gość Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 23:00
        jusytka napisała:

> My mniej zapłaciliśmy za 4 osoby w hotelu all incl 4* (dzieci gratis w hotelu),
        > ale zarówno lot, jak i hotel wyszukałam sama.

Postanowiłam sprawdzić ile wyszłoby nas samodzielne organizowanie wyjazdu. Kurczę, nie wiem jak Wy to robicie, ale u mnie wcale nie wychodzi taniej.

Niech będzie 2 +1

Organizuję sama

Ryanair np wylot 22.07, powrót 5.08
        Warszawa Modlin - Teneryfa
        2 + 1 koszt 2 454 zł

Booking.com
        Costa Adeje Palace 22.07 - 5.08 dla 2 + 1
        Pokój + niepełne wyżywienie (śniadania + kolacje) 10 593 zł
        All inclusive 16 611 zł

Łącznie:
        Przelot+hotel (śniadanie i kolacja) 13047zł
        Przelot+hotel (all inclusive) 19065zł

A teraz TUI
        23.07 - 6.08 2+1
        śniadanie + obiadokolacja 13089 zł
        All Inclusive 17000 zł

No nie wychodzi taniej samemu. W opcji All różnica na koszt biura to ponad 2 tysiące, a przecież w biurze mamy opłacone transfery, ubezpieczenia, opiekę rezydenta. Do tego nie muszę się tłuc taksówką do Modlina, która też tania nie będzie. I nie muszę się bawić w jakieś kalkulacje.

Jak Wy to robicie, że wychodzi Wam taniej?

• Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 23:39
          i oczywiście bez dojeżdżania do lotniska 500km.
          • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 23:40
            i międzylądowań ;)
            • vimi77 Re: Jak Wy to robicie? 25.11.14, 23:50
              Ja też jestem ciekawa. Zawsze jeździłam z biurami ale teraz zastanawiam się nad samodzielną organizacją, tylko jak bym nie liczyła to wychodzi to samo albo marne grosze mniej. Chyba musze się u kogoś podszkolić.
              • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 25.11.14, 23:57

wakacyjnyczas.pl/articles/019-wyjazdy-na-wlasna-reke.php
              • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 00:07
                Ja słyszałam o tańszych wyjazdach na inne kontynenty. Znajomi często organizują wyjazdy.
                W Europie, w sezonie lipiec-sierpień, bez jechania 500km na lotnisko i przesiadek, w tych samych hotelach co biuro taniej niż w biurze nie widziałam. Biura mają olbrzymie rabaty, których zwykły Kowalski nigdy nie dostanie.
                • d.wludyka Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 09:34
                  Sprawdziłam mój Barcelo 2+1 all
                  - Tui ok. 15 tys.
                  - bezpośrednio ze zniżką klubową:
                  - oferta bezzwrotna 2180,5 EUR = ok. 9100+2454=11554
                  - oferta bezzwrotna ok. 1 tys. więcej
                  Zostaje ok. 2-3 tys. na dojazd
                  Ja zarezerwowałam samochód na 2 tyg. za niecałe 200 EUR (kombi)

Tak na bardzo szybko jeszcze z bookingu: 2+2 all
                  - 10 352 + przelot
                  www.booking.com/hotel/es/oasis-playa-la-arena.pl.html?sid=e46b24a2eb79d99a43b821208ccae949;dcid=4;checkin=2015-07-25;checkout=2015-08-08;ucfs=1;group_adults=2;group_children=2;age=6;age=4;req_adults=2;req_children=2;req_age=6;req_age=4;group_rooms=26398217_83550994_0_17_2_0_0;srfid=fcaee07b5216db113745b3aada72f75a5e3c0c64X14;highlight_room=26398211

- Dream Hotel Villa Tagoro 2+2
                  - oferta bezzwrotna 8950+przelot
                  - oferta zwrotna 10179+przelot
                  www.booking.com/hotel/es/villa-tagoro.pl.html?sid=e46b24a2eb79d99a43b821208ccae949;dcid=4;checkin=2015-07-25;checkout=2015-08-08;ucfs=1;group_adults=2;group_children=2;age=6;age=4;req_adults=2;req_children=2;req_age=6;req_age=4;group_rooms=1336718_83445309_0_85_2_0_0;srfid=fcaee07b5216db113745b3aada72f75a5e3c0c64X13;highlight_room=1336725

To tak na bardzo szybko, chcesz coś fajnego to musisz trochę poszukać, jeżeli nie jedź z biurem.
                  • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 10:12
                    A nie wybierałaś w Barcelo opcji HB? Z tego co pisałaś wcześniej tak mi się wydawało:

"Ja też planuję część pobytu spędzić w Puerto de Santiago (14 dni pobytu, 3 miejsca), wybieram hotele 4*, ale wyżywienie HB (planuję sporo jeździć) i powinnam się zmieścić w 3 tys. na osobę (przelot+hotele+samochód+wyżywienie)".

Nie mogę teraz sprawdzić ile kosztuje rezerwacja indywidualna w Barcelo, ponieważ na bookingu są wykupione wszystkie miejsca w tym okresie. Natomiast TUI opcja HB na 14 dni, 2+1 w terminie wakacyjnym to ok 12 tys.
                    • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 10:19
                      Oczywiście w tych 12 tys z TUI do Barcelo jest hotel z HB, przelot, transfery, ubezpieczenie i opieka polskiego rezydenta. No i transfer z polskiego lotniska (nie z Berlina), w dodatku np bezpośrednio z Okęcia (a nie z Modlina - które jest oddalone ok 40km od Warszawy).
                      • d.wludyka Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 10:40
                        - Skoro odległość 40 km aż tak bardzo Cię przeraża to lepiej jeszcze się zastanów - lotnisko na Teneryfie jest też oddalone od Puerto de Santiago o ponad 40 km, Teneryfa też nie jest taka mała, a planujesz zwiedzać - np. do Loro Parku masz z Puerto de Santiago ponad 50 km,

- ubezpieczenie to ok. 100 zł na cała rodzinę,

- planujesz zwiedzać na Teneryfie, jak już tak skrupulatnie liczysz to dolicz sobie koszt wycieczek. Ja za samochód na całe 2 tyg. płacę 200 EUR+ paliwo (na ogół tańsze niż w Polsce),

- nikt Ci nie każe jechać do Berlina ja latam często z Berlina, bo mam bliżej niż do Warszawy, to nie jest forum lokalne,

- do czego potrzebny Ci polski rezydent?

Przepraszam, straciłam cierpliwość, więcej już w wątek nie wchodzę
                        • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 10:51
                          d.wludyka napisała:

> - Skoro odległość 40 km aż tak bardzo Cię przeraża to lepiej jeszcze się zastan
                          > ów - lotnisko na Teneryfie jest też oddalone od Puerto de Santiago o ponad 40
                          > km

Ale nie mam alternatywy. W Warszawie mam alternatywę Okęcie.

> Teneryfa też nie jest taka mała, a planujesz zwiedzać - np. do Loro Parku m
                          > asz z Puerto de Santiago ponad 50 km

Jak takie rzeczy można porównywać???? Co innego jest jeżdżenie, żeby coś zobaczyć, zwiedzić, a co innego żeby zaoszczędzić tysiąc złotych na wycieczce i jechać polskimi ulicami.

> - do czego potrzebny Ci polski rezydent?

Mi do niczego. Dobrze znam angielski, ale dla niektórych to może istotne. Chociaż nie znam kompletnie hiszpańskiego.
                        • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 11:47
                          d.wludyka napisała:

> - planujesz zwiedzać na Teneryfie, jak już tak skrupulatnie liczysz to dolicz s
                          > obie koszt wycieczek. Ja za samochód na całe 2 tyg. płacę 200 EUR+ paliwo (na
                          > ogół tańsze niż w Polsce),

Jadąc z biura NIGDY nie korzystam z wycieczek fakultatywnych oferowanych przez biuro.
                          Też mam zamiar wypożyczyć samochód. Zdarza się, że korzystam z komunikacji miejskiej.
                          Nie rozumiem. Czy jeżdżenie z biura to konieczność wykupienia wycieczek? Ja rezydenta widzę tylko pierwszego i ostatniego dnia, a czas organizuję sobie sama.

Nie opłaca mi się też kombinować i wyszukiwać różnych opcji (z dojazdami do lotnisk, przesiadkami itp), żeby zaoszczędzić tysiąc złotych. Cenię też wygodę i swój wolny czas. A że będę na tym tysiąc złotych stratna - przeżyję.

Ale bardzo dziękuję za rady.
                    • d.wludyka Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 10:20
                      Ja owszem, ale sprawdziłam dla Ciebie wersję 2+1 z all - dla porównania z ofertą TUI.
                      Zresztą wejdź na stronę i sprawdź sobie sama.

Jeszcze chciałam zauważyć, że wybrałaś najdroższy możliwy okres, w terminie 1-15.07 w Barcelo za 2+1 all zapłaciłabyś 1470 EUR.
                      • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 10:29
                        d.wludyka napisała:

> Zresztą wejdź na stronę i sprawdź sobie sama.

Nie mogę znaleźć na bookingu terminów dostępnych do Barcelo na 14 dni
                    • d.wludyka Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 10:23
                      Pisałam już chyba 100 razy nie na booking tylko na stronie sieci Barcelo !!!
                      • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 10:33
                        ok
        • grekan Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 01:10
          porownaj wyzej moja kalkulacje
          • Gość: ania Re: Jak Wy to robicie? IP: *.mf.gov.pl 26.11.14, 07:36
            A musi być lipiec/sierpień? Miedzy długim weekendem w maju a długim weekendem z Bożym Ciałem jest najtaniej w roku. Często o niebo taniej niż w szczycie sezonu.
            • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 09:24
              Gość portalu: ania napisał(a):

> A musi być lipiec/sierpień?

Tak.
          • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 09:49
            grekan napisał:

> porownaj wyzej moja kalkulacje

MOze jednak warto samodzielnie, oto przyklad:
            25.07 - 8.08.14, HB, Ap. Los Dragos, Playa de La Arena, koszt za 2 tyg. za 2+2 / dzieci w wieku szkolnym/ 3550 zl., samolot Ryanair z W-wy Modlin 3272 zl. za 4 osoby. Razem 6822 zl., plus dojazdy do lotniska. Wersja All drozsza o ok. 1600 zl./4os. Z biura podrozy w tym terminie najtansza opcja dla 4 osob z HB to 13200zl., prawie 2xdrozej.Warto!

Porównuję:

Aparthotel Los Dragos del Sur 25.07-8.08, 2+2
            Najtańszy pokój - Apartament z 1 sypialnią i widokiem na basen - 2952 zł (samo łóżko)
            Śniadanie - 21 zł za osobę za noc, czyli 21*4*14 nocy = 1176 zł
            Kolacja - 38 zł za osobę za noc, czyli 38*4*14 = 2128 zł
            Łącznie za hotel 6256zł

Lot Ryanair w podanym terminie 3272

ŁĄCZNIE 9528zł za przelot i pobyt w hotelu z opcją HB
            Do doliczenia ubezpieczenie + transfery z lotniska na Teneryfie + dojazdy do i z lotniska Modlin (taxi?)

Nie wychodzi taniej.

• grekan Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 11:52
              Wyszlo ci za hotel z HB 2xdrozej niz mnie, bo kalkulowales bezposrednio w hotelu; ja korzystalem z rezerwcji ze str: Quickroom.com trzeba dobrze poszukac.
              • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 12:00
                grekan napisał:

> Wyszlo ci za hotel z HB 2xdrozej niz mnie, bo kalkulowales bezposrednio w hotel
                > u; ja korzystalem z rezerwcji ze str: Quickroom.com trzeba dobrze poszukac.

przez booking.

• Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 12:08
                  Ale zauważyłam, że to dużo kombinowania, szukania, siedzenia przed kompem itp Zdecydowanie nie dla mnie. Szybciej z biurem. Płacę za wszystko i nie muszę dopasowywać lotów do hoteli, hoteli do lotów itp I mogę stracić to tysiąc złotych w zamian za czas, którego nie straciłam przed komputerem.
                  Jeżeli jeszcze taki sposób organizowania sobie wyjazdów jest dla mnie ok w przypadku objazdówek (realizujesz swój własny, ułożony samemu plan wycieczki, biuro nie narzuca co będzie po kolei zwiedzane i ile wszystko zajmie czasu) to w przypadku tak małej wyspy jak Teneryfa dla mnie jest mało opłacalne.
                  Dla mnie biuro to przelot i transfer do hotelu. Wyspę zwiedzam na swój własny sposób. Z reguły samochodem. I zabukowanie się w jednym hotelu w niczym mnie nie ogranicza.
        • mechanss Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 14:10
          Oto mój "kosztorys" na 2-tygodniową wyprawę na Gran Canarię, jaką mam zaplanowaną w zimowe ferie 2015.
          2 osoby dorosłe, 2 dzieci 15 i 9 lat.

Lot tam:
          WM-BCN-GC - łącznie 1103 zł
          Lot spowrotem
          GC-WM - 1219 zł
          Tutaj mała uwaga... lot TAM jest z przesiadką w Barcelonie,gdzie spędzimy 2 dodatkowe doby, 2 dodatkowe noclegi, celowo, bo kocham Barcelonę, a więc już na wstępie mam coś, czego nie miałbym z biurem podróży. Lot z Modlina nie jest dla mnie problemem, a wręcz przeciwnie, bo chociaż odległościowo jest mniej więcej podobnie (ok 40 km), to czasowo na Modlin dojadę w ok. 30-40 min, na Chopina - ok. 50-60 min. Dojdzie oczwywiście jeszcze koszt parkingu przy lotnisku - ok. 100-150 zł
          2 noclegi ze śniadaniem w BCN - koszt: 660 zł
          Podróży w Barcelonie z lotniska do hotelu i spowrotem nie liczę, ale są to kwot rzędu 15-20 Euro za wszystkich w jedną stronę w zależności czy kolejką czy busem.
          Pobyt na Gran Canarii mam podzielony na 2 części:
          Część pierwsza: 7 dni - Maspalomas - koszt 2301 zł opcja HB, 3*
          Część druga: 7 dni - Puerto Rico - koszt 3685 zł opcja HB, 3*
          Auto opłacone na GC - Mini Countryman 5 drzw. - 14 dni - 915 zł (dojdzie jeszcze dodatkowe ubezpieczenie)
          Razem: 9 883 zł

Czy znalazłbym podobną ofertę z jakiegokolwiek biura podróży? Śmiem wątpić... I nie miałbym możliwości odwiedzić Barcelony. No i dochodzi jeszcze coś... na chwilę obecną opłaciłem tylko loty i auto, jeśli zmieni mi się termin, mogę wszystko przebukowć na innny, za hotele zapłacę na miejscu. Jeśli BP padnie - mnie to dotyczyć nie będzie. Nie będę stresował się gdy mi BP podmieni hotel na inny w ostatniej chwili, lub zmieni godzinę odlotu na bardziej im pasującą (dość powszechne praktyki). Nie będę tez zależny od od rezydenta, ani autobusu z lotniska i spowrotem, całkowita wolność. Oczywiście, całościowo wydam jeszcze dużo, dużo więcej, bo bardzo lubię hiszpańską kuchnię i nie będę szczędził ani na pamiątki ani na atrakcje na miejscu. Bo nie oszczędności są dla mnie główną motywacją, aby organizować wyjazdy samodzielnie.
          Będę miał też dużo więcej możliwości na podszkolenie hiszpańskiego w którym porozumiewam się już całkiem nieźle. Z angielskim oczywiście także nie mam problemów, ale na wyspach używać go będą raczej moja żona i dzieci niż ja.

• jusytka Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 18:39
          Nie korzystałam z Booking, tylko z porównywarek niemieckich (ich oferta jest imponująca) i leciałam bezpośrednio z Berlina, bilet kupiłam 8 miesięcy wcześniej w momencie, kiedy były najtańsze, czyli na początku, jak się pojawiły. Całość wyniosła poniżej 7000 zl za 4 osobową rodzinę (oczywiście, bez transferu, ale auta są na Teneryfie łatwo dostępne i tanie). Łatwiej znaleźć na miejscu dobry hotel w dobrej cenie niż złapać tani lot - to jest prawdziwym wyzwaniem, ale możliwym!
          • d.wludyka Re: Jak Wy to robicie? 26.11.14, 19:35
            A mogłabyś się podzielić informacją jakimi liniami lecisz?
            Ja też często latam z Berlina, na ogół Easyjetem albo szukam wyprzedaży czarterów.

Jeżeli mogłabyś wkleić link do tych wyszukiwarek to też chętnie pooglądam.
          • Gość: gość Re: Jak Wy to robicie? IP: 195.184.82.* 26.11.14, 20:12
            jusytka napisała:

> leciałam bezpośrednio z Berlina, bilet kupiłam 8 miesięcy wcześniej w momencie, kiedy były najtańsze, czyli na początku, jak się pojawiły.

Dla mnie lot z Berlina nie wchodzi w grę. Berlin to 500km ode mnie. Zresztą i 300 to już zdecydowanie za daleka droga nawet gdybym miała zaoszczędzić tysiąc. Ale jak ktoś ma bliżej do Berlina niż np na lotnisko we Wrocławiu to super rozwiązanie.

• Gość: jasiu... Re: Jak Wy to robicie? IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 27.11.14, 16:59
              Niektórzy jeżdżą z jeszcze dalszych lotnisk. W większości niemieckich biur masz do dyspozycji w pakiecie tzw. Zug zum Flug, czyli pociąg na lotnisko. I dotyczy to całej sieci niemieckich przewoźników, IC również (tyle że 2 klasa i jak chcesz musisz miejscówkę dokupić). Z tego co wiem, ten bilet obowiązuje również w pociągu Deutsche Bahn tzw. Regio z Wrocławia do Berlina. I już się bliżej robi.
              • Gość: jasiu... Re: Jak Wy to robicie? IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 27.11.14, 17:01
                Sorry za pomyłkę, oczywiście z Wrocławia do Drezna (mając Zug zum Flug) z Drezna można jechać oczywiście dalej, do Frankfurtu, Monachium itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka