Gość: qlik
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
15.08.09, 13:56
Witam forumowiczów!
20 sierpnia wybieram się na Teneryfę do Playa de Las Americas. Mój cel to zwiedzenie całej wyspy – wszystkich najciekawszych miejsc. Wynająłem w Auto Reisen samochód na tydzień.
Planuję wybrać się na zorganizowaną Gomerę. Reszta na własną rękę. W planie zwiedzania „nie samochodowego” znalazły się: Siam Park oraz Barranco del Infierno. Samochodem zamierzam zobaczyć (plan stworzony na podstawie lektury forum, przewodników, mapy oraz Google Earth):
1 dzień:
Puerto de la Cruz, Playa de Las Teresitas, La Laguna
2 dzień:
Pico Del Teide (wjazd kolejką – bardzo chciałbym się wspiąć o własnych nogach, ale nie jadę sam i nie dało się przeforsować tego pomysłu :) + wejście na szczyt - czekam na mailowe pozwolenie) + okolice Teide (Los Roques de Garcia, Paisaje Lunar)
3 dzień:
Loro Parque + ew. Puerto de la Cruz, La Orotava
4 dzień:
Masca (zejście + wejście, ew. powrót do Gigantes wcześniej w Gigantes zabukowanym statkiem)
5 dzień:
Północny zachód: Santiago del Teide, Punta de Teno, Garachico, Icod de los Vinos, La Guancha) + ew. Puerto de la Cruz, La Orotava (jeżeli wcześniej nie wypali)
6 dzień:
Anaga (Chamorga, Taganana, Benijo) – wędrówki po górach
7 dzień:
Las Galletas, El Medano , Costa del Silencio (lub 2 dzień Anaga jeżeli wszystkiego ciekawego nie zobaczymy)
Co sądzicie o tym planie? Czy dam radę góry Anaga w 1 dzień zobaczyć (czy może 2 dni na nie przeznaczyć)?
Jak najlepiej dostać się w okolice formacji skalnych w pobliżu Teide: Paisaje Lunar. Mapa Google jak i mój TomTom pokazują, że da się pod same Paisaje Lunar podjechać autem, ale przeglądając Google Earth mam wątpliwości – jest droga ale chyba tylko piesza?
Co jeszcze warto zobaczyć w okolicach wulkanu (bardzo ciekawią mnie takie krajobrazy - na Lanzarote byłem nimi zachwycony)?
Mam jeszcze pytanko o Masca Treking – zastanawiam się, czy na własną rękę w obie strony, czy stateczkiem wrócić do Giganes, czy kupić zorganizowaną wycieczkę (wg mnie 50 EUR za nią to przegięcie). Czy powrót statkiem po zorganizowanym trekkingu obejmuje oglądanie delfinów? Czy można wykupić indywidualnie powrót do Gigantes obejmujący oglądanie delfinów (jeżeli nie, popłynę „na delfiny” osobnym rejsem)?
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie uwagi, podpowiedzi, a także krytykę (jeżeli mój plan jest do kitu).