Dodaj do ulubionych

Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.2013 r

31.10.12, 11:40
to dzisiejszy artykuł w tej kwestii..

serwisy.gazetaprawna.pl/samorzad/artykuly/658537,od_przyszlego_roku_oplaty_za_smieci_pojda_w_gore_nawet_o_polowe.html
Próbowałem dowiedzieć się w Wydziale Ochrony Środowiska Urzędu Dzielnicy Wawer czegoś więcj w tym temacie. Interesowała mnie przyszła stawka opłaty za wywóz śmieci. Dziś za pojemnik 120 l. wywożony co 2 tygodnie 16,20 zł brutto, na czas wyjazdu mogę zawiesić wywóz wtedy nie płacę. Wiem od znajomych, że cany za wywóz w Wawrze są różne w zależności z jaką firmą podpiszemy umowę - każdy ma wolny wybór co mi się podoba.
Jednakże w Dzielnicy dowiedziałem się że to nie oni są od tego tylko Biuro Gospodarki Odpadami Komunalnymi tel. 22 44 34 504 (dla zainteresowanych). Zadzwoniłem i dowiedziałem się, że nie jest ustalona dla Warszawy metoda naliczania opłaty ( są 4 dopuszczalne) w Warszawie bedzie możliwa jedna z dwóch (od mieszkańca lub m2 powierzni mieszkania) przy czym na terenie całej Warszawy bedzie obowiązywała jedna przyjeta metoda niezależnie czy to jest mieszkanie w bloku, czy domek, nie będzie brana liczba osób). Pomimo, że do końca roku mają być znane stawki nie podano mi jakie się kalkuluje. Czyli nie mogę porównać ile będę płacił za śmieci w odniesieniu do dziś.
Wiem, ze w tym celu Warszawa wynajeła firmę doradczą - tylko co z tego skoro mieszkańcy nie wiedzą na ile wyceniają koszt wywozu ich śmieci od 01.07.2013 r. i jak się to ma do dzisiejszej ceny, jaką płacą. Ponadto dowiedziałem się, że Warszawa będzie podzielona na rejony (w każdym rejonie jedna firma będzie wywozić śmieci) natomist stawka w każdym rejonie będzie jednakowa podobnie jak metoda naliczania opłaty.
Przyszła opłata za wywóz śmieci jak dla mnie ma charakter "para podatku" obawiam się, że w dziś jak się szuka wszędzie pieniędzy (mandaty od straży miejskiej, powyższa się ceny biletów komunikacji miejskiej, powiększa się strefy płatnego parkowania) tak teraz opłata za wywóz śmieci moze być złotą żyłką do wyciągania kasy od mieszkańców.
Pracownicy Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi mówią, że misto wybierze za mnie odbiorcę śmieci tylko, ze już jak bedzie naliczana opłata i jej stawka mówią, że Radni Warszawy uchwalą. Mnie to nie satysfakcjonuje, gdyż nie rozwiewa to moich obaw (dodatkowego źródła dochodu do budzetu miasta) tymbardziej że propozycje stawek są "skrywane" przed mieszkańcami co jest nie dopuszczalne.
Może istnieje potrzeba się zorganizować i wezwać władze do ujawnienia planowanej metody naliczania opłaty i stawki, tak żeby mieszkańcy mogli się wypowiedzieć w tej sprawie. Co wy o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.12, 22:14
      Kolejny słoik. Pewnie z Lublina.
      • ceziu75 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 02.11.12, 11:13
        a tak tylko może skwitować "słoik" nieważne z kąd jest. Mieszkający w Warszawie płacą za wywóz śmieci w przeciwieństwie do "słoików" i nie jest to im obojętne, podobnie ile zapłacą za bilet komunikacji miejskiej.
        • Gość: Aga Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 20:15
          W Wawrze, w Wawrze, nie na Wawrze
          • ceziu75 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 05.11.12, 08:57
            Dzięki.. Masz 100% racje w Wawrze...
      • Gość: Querto Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.scansafe.net 02.11.12, 15:47
        Bardzo konstruktywna wypowiedź.
        Pewnie wypowiedział się Warszawiak do 10-go pokolenia wstecz stąd :-)))))
        • w_v_w Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 02.11.12, 17:44
          Przyznam szczerze, że data podana "od czapy", zapewne pomyłka.
          Ile zapłacimy, a tyle ile bufetowa zarządzi. Ciekawi mnie jak będzie egzekwować należności?

Wawerka
          • ceziu75 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 05.11.12, 08:55
            Data 01.07.2013 r. jest to termin od kiedy miasto Warszawa staje się właścicielem śmieci, a zarazem jest zobowiązane do wywozu ich z posesji prywatnych, spółdzielczych, wspólnot mieszkaniowych itp. Dotychczasowe umowy na wywóz śmieci poszczególnych mieszkańców z firmami wygasają. Od tego dnia w danym rejonie Warszawy będzie wywozić śmieci jedna firma wyłoniona przez miasto. opłatę za wywóz mieszkańcy będą płacić do miasta.
            Czyli jednak termin nie od czapy....
            • Gość: Gościu Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.ptedom.pl 05.11.12, 09:40
              Oczywiście, że data jest prawidłowa. Zgodnie z nowelizacja ustawy o utrzymaniu porządku i czystości w gminach (1.01.2012 - data wejścia w zycie) do dnia 1.07.2013 istnieje obowiązek wdrożenia przez każdą gmine w Polsce systemu gospodarowania opdpadami. To oznacza, iż każda gmina winna przyjąc stosowną uchwałe do końca 2012 roku. Gdyby gmina nie zdążyła wojewoda może włączyc się w proces zmierzający do wydania tzw. zarządzeń zastępczych. Co do cen za odbiór śmieci (uwaga tylko smieci komunalnych) to trzeba poczekac na założenia do przetargu i same wyniki przetargu na odbiór śmieci. Ciekawe jak zostanie podzielona Warszawa na tzw rejony? Śmieci inne niz komunlane a więc np.beton, gruz, opony mogą nie być objęte tym systemem. To co może być teraz hitem w lasach?...
        • andrzej_b2 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 17.11.12, 18:09
          Gość portalu: Querto napisał(a):

> Bardzo konstruktywna wypowiedź.
          > Pewnie wypowiedział się Warszawiak do 10-go pokolenia wstecz stąd :-)))))

I słusznie. Jeśli jest "u nasz na warstacie", to i pewnie może być "u nasz na Wawrze".
          • Gość: Querto Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.scansafe.net 14.02.13, 11:47
            andrzej_b2 napisał:

> Gość portalu: Querto napisał(a):
            >
            > > Bardzo konstruktywna wypowiedź.
            > > Pewnie wypowiedział się Warszawiak do 10-go pokolenia wstecz stąd :-)))))
            >
            > I słusznie. Jeśli jest "u nasz na warstacie", to i pewnie może być "u nasz na W
            > awrze".

Moja uwaga dotyczyła "słoików" a nie "na Wawrze". Pozdrawiam.
    • aninianin Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 14.11.12, 12:56
      Ja dzwonilem do swojej firmy Sita, i tam wyraźnie zapowiedzieli , że od 1 lipca nie wolno im wywozić, i że mam pilnować, żeby do końca marca wypowiedzieć im umowę, bo są 3 miesiące wypowiedzenia. Także pilnujcie wypowiedzeń, bo zapłacicie podwójnie.
      • ceziu75 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 14.11.12, 16:04
        Świetnie to bardzo cenna uwaga dla wszystkich ! W mojej firmie jest 30 dni. Wydaje mi się, że skoro nastąpiła zmiana przepisów to wszystkie umowy z mocy prawa powinny wygasnąć.
        Lepiej zabezpieczyć się i wypowiedzieć.
        Nie zmienia to faktu, że nadal nie wiemy ile zapłacimy miastu za wywóz i na jakich zasadach będzie naliczana opłata.
        Czemu skrywana jest ta informacja?
        • Gość: gosc Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 17:46
          TO NIE JEST TAJNE!!! Jaka będzie opłata tego jeszcze nikt nie wie tak naprawdę. Wiedzą ile to kosztuje firmy śmieciowe ale one tylko biora udział w przetargach. Jak zostana wyłonieni odbiorcy śmieci-firmy , to dopiero urzednicy policzą tak aby im zostalo jaknajwiecej. W naszym Plocku właśnie zostal prezydentem od spr. komunalnych prezes firmy SITA bo laicy nie wiedza od czego zacząć w tych obliczeniach. Łatwo było uchwalić ustawę ale z wykonaniem urzedy nie radzą sobie.
          • ceziu75 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 16.11.12, 08:55
            NIE JESST TAJNE, ALE SKRYWANE W WARSZAWIE. Nie uzyskałem takiej informacji w komórce odpowiedzialnej w Warszawie zato. Poinformowano mnie, że Warszawa wynajeła do tego firmę - wyliczenia ceny. Skoro tak to firmajest opłacana z publicznych pieniędzy i opracowanie kalkulacji powinno być znane mieszkańcom. Po drugie zasłaniają się w mieście, że "Radni wybiorą za mnie odbiorcę śmieci" - poziom odpowiedzi żenujący.. To w taki9m razie chcę wiedzieć za ile planują wywozić śmieci i w jaki sposób naliczać opłatę. Gdzie konsultacje w tej sprawie społeczne. Obawiam sioę że mieszkańcy będą łożyć na "IMPERIA ŚMIECIOWE" grube pieniądze, a sami nie będą mieć wyboru. Obecnie w Bloku wywóz śmieci to 8 zł brutto/ m-c za osobę w domku jednorodzinnym to 16,20 brutto za pojemnik 120 l. co 2 tygodnie czyli miesięcznie 32,40. Rodzina 4 osobowa w bloku płaci 8zł x 4 osoby =32 zł miesięcznie za wywóz śmieci. A na ile kalkulują Urzędnicy z Warszawy? Dodajmy, że koszty dla firmy obsługującej dany rejon Warszawy będą tańsze - samochód, ludzie będą jeździły po danym tylko obszarze i zbierały śmieci od każdego.
    • ceziu75 W Łodzi 12,69 zł i 16,50 zł 07.12.12, 10:34
      12, 69 za posegregowane
      16,50 za nie posegregowane
      od osoby za miesiąc
      a w Warszawie?
      Powinno być taniej większe rejony niższe koszty obsługi.
      • ceziu75 Re: W Łodzi 12,69 zł i 16,50 zł 07.12.12, 10:37
        oto link do wiadomości:
        lodz.naszemiasto.pl/artykul/1643495,ile-mieszkancy-lodzi-zaplaca-za-wywoz-smieci-radni-przyjeli,id,t.html
        a były propozycje po 18 i 36 zł zwyciężył rozsądek ciekawe jak w Warszawie firma wynajęta przez miasto wyliczyła...
      • ceziu75 Re: W Łodzi 12,69 zł i 16,50 zł 07.12.12, 10:51
        www.uml.lodz.pl/samorzad/aktualnosci/?news=22259&rok=2012-12
    • ceziu75 Zaczęto w Warszawie tylko bez konkretów 14.12.12, 12:21
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,13048481,Jak_zaplacimy_za_smieci__Oplata_od_zuzytej_wody_.html
      • ceziu75 Przekręty w śmieciach warszawskich 18.12.12, 10:08
        www.wprost.pl/ar/378549/Warszawa-przetarg-na-smieciarki-zostal-ustawiony-CBA-i-prokuratura-wkraczaja-do-akcji/
        Czy to nie kuriozum? Prawdopodobnie ustawiono przetarg wart 35 mln zł na zakup śmieciarek dla MPO w Warszawie - CBA, prokuratura bada sprawę.
        Rada Warszawy miała przedstawić mieszkańcom do końca roku stawki opłat za wywóz śmieci oraz metodę naliczania opłaty. Miasto w tym celu wynajeło firmę, która miała policzyć za nie koszt wywozu i wybrać metodę naliczania raptem parę jest możliwych:). Ile zapłacpono firmie nie wiemy. Wiemy że Warszawa nie wywiąże sie z obowiązku i nie poda do końca roku stawek. Powołano kolejne Biuro w Warszawie do śmieci - stworzono intratne posadki.
        To celowo narzuci się mieszkańcom wysoką opłatę i powie że trzeba, nie ma czasu na dyskusję. A firmy które mają wozić zacierają ręce - będą miały wysokie wpływy i pewne przy mniejszych niż obecnie kosztach:). Czego więcej potrzeba interes wymarzony, kryzys nie przeszkadza:)
    • Gość: szczypan Praga Płd - na razie 8zł /os IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 09:40
      Praga Płd (choć nie Wawer), blok spółdzielczy 50 m2, 2 osoby w czynszu na 2013 - 8 zł od osoby, czyli razem 16 zł. Obawiam się, że po zmianach będę płacił drugie tyle.
      • Gość: yasemin Od zużytej wody? Debilizm IP: *.dynamic.lte.plus.pl 15.12.12, 22:35
        Ludzie którzy mają ogródki czy tez ogrody będa płacili za abstrakcyjne śmieci.
        Co ma piernik do wiatraka?
        Czy jak kąpię się pięć razy dziennie i do tego robię basen latem dla dziecka codziennie to znaczy, ze produkuję więcej śmieci?
        Ten co to wymyślił to chyba był nieżle nawalony albo naćpany.
        Sprawiedliwie to byłoby wtedy jakby liczyli od gospodarstwa domowego z uwzględnieniem osób czyli np poniżej 3 osób mniej płacą a powyżej więcej i to od osób zadeklarowanych czyli faktycznie zamieszkujących a nie od zameldowanych co jest w obecnych czasach fikcją.
        Ale trochę myslenia to boli, nieprawdaż?
        • Gość: yasemin Zapomniałam dodać IP: *.dynamic.lte.plus.pl 15.12.12, 22:40
          Idąc tym tokiem myśleniem, to może niech policzą śmieci od ilości zużcia prądu lub ilości wypalanego drewna w kominku.
          • Gość: Gość z daleka Re: Zapomniałam dodać IP: *.multimo.pl 15.12.12, 22:57
            Średnia ważona jeszcze od: wieku i stanu zdrowia, zużytego prądu, tankowanej benzyny, wdychanego powietrza, ilości papieru toaletowego i prezerwatyw, wypitej wódki i piwa. Uruchomiłbym jakiś program badawczy (ostatni sporo reklam leci w WOT-cie) zasilany funduszami europejskimi do szacowanie ilości produkowanych śmieci przez człowieka.
            • w_v_w Dyskusja prawie akademicka 15.12.12, 23:45
              ....obserwując arogancje i ignorancje obecnej władzy, nie nalezy spodziewac się, zadnego racjonalnego i tym bardziej uczciwego rozwiązania.

Zapłacimy tyle ile im się spodoba, za wode, za smieci, za nieruchomości...przestancie bic pianę, to na nic.

Płac, płacz, albo wynocha, Warszawa niestety nie jest przyjaznym miastem dla Mieszkańców.

Wawerka
              • Gość: yasemin Re: Dyskusja prawie akademicka IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.12.12, 09:18
                To nie jest bicie piany.
                Zauważyłam, że jednak opinie internautów są brane pod uwagę - często przytaczane przez prasę.
                Więc jak nic nie będziemy mówić to rzeczywiście zrobią jak im wygodniej, co im pasuje.
            • ageh Re: Zapomniałam dodać 20.12.12, 11:26
              Gość portalu: Gość z daleka napisał(a):

> Średnia ważona jeszcze od: wieku i stanu zdrowia, zużytego prądu, tankowanej b
              > enzyny, wdychanego powietrza, ilości papieru toaletowego i prezerwatyw, wypitej
              > wódki i piwa. Uruchomiłbym jakiś program badawczy (ostatni sporo reklam leci w
              > WOT-cie) zasilany funduszami europejskimi do szacowanie ilości produkowanych ś
              > mieci przez człowieka.
              zasilany ale jak, widać to czy jest to kolejny Yeti: www.youtube.com/watch?v=ACx2Pxexfms ??
        • wajego Dlaczego akurat 3? 17.12.12, 08:49
          A nie 1 czy 8?
          Co ma piernik do wiatraka?
          Osoba kąpiąca się 5 razy dziennie powinna udać się na terapię, do wyboru: dla naćpanych albo nawalonych;)
          Problem (realny) wziął się stąd, że nikt się nie przyzna ile osób faktycznie zamieszkuje dana nieruchomość. I bardzo dobrze, co to władze obchodzi? To kwestia prywatności. Zresztą sprawa i tak jest dynamiczna: dzisiaj mieszka singiel, za miesiąc rodzina itp.
          Mi się akurat kryterium poboru wody podoba, jest obiektywne i zachęca do oszczędności. Ale rozumiem mieszkańców domów z ogródkiem (ja mieszkam w bloku).
          • Gość: karol Re: Dlaczego akurat 3? IP: *.bas.roche.com 17.12.12, 11:09
            Hurra, nie bede placil za smieci. Do mnie wodociagi jeszcze nie dotarly (i nie tylko do mnie, nie pomyle sie za bardzo jak napisze, ze 1/3 mieszkancow Wawra dalej ma wlasne studnie).
            • w_v_w Nie potrzebnie sie podniecaci, niezdrowo 17.12.12, 17:45
              To bedzie "podatek smieciowy" a nie żadne wyliczenia od osób, metrazu itepe itede.
              "Mondre" głowy zastanawiaja sie jak to skwantyfikować a poniewaz sa to "mózgi wybitne" inaczej, przywalą. Przecież trzeba bedzie powołac odpowiednie " komórki" kierowników, specjalistów, wiecie ile powstanie etatow dla "znajomych królika"?
              Potem wyda sie rozporzadzenie, ze będzie można składać odwołania, powołane zostana "komisje", które beda sprawdzac poszczególne "śmietniki" i uznaniowo dadzą rabat...5% :D
              IMHO głównym celem tych zmian jest dodatkowe obciążenie mieszkańców i dodatkowe zyski gmin. Ta Ustawa, to kolejny gniot legislacyjny:(
              Juz widze oczyma wyobraźni smieciarki wywożące liście i skoszona trawę, bo to też bedzie obowiązek... :D

Powstanie kolejny mafijny organizm :(

Wawerka

• Gość: tia wawerko, będzie krótko: IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.12.12, 20:37
                straaasznie p.ier.dolisz.
                • Gość: apolityczny Re: wawerko, będzie krótko: IP: *.play-internet.pl 05.01.13, 18:09
                  obawiam się ,że jednak ma rację (wawerka)
                  • w_v_w Re: wawerko, będzie krótko: 07.01.13, 14:09
                    Gość portalu: apolityczny napisał(a):

> obawiam się ,że jednak ma rację (wawerka)

Wolałabym się mylic :(

Pozdrawiam
                    Wawerka
    • Gość: karol Re: Być, może, być może :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 22:15
      jakos w 25 z 27 krajow unii sobie rozwiazali te problemy o ktorych pisze w_v_w.

ja mysle, ze niektorzy sa tacy sceptyczni do pewnych pomyslow wylacznie dlatego, ze sa realizowane przez jedna czy druga partie.

mam jakies takie pewne przeczucie, ze w_v_w by pierwsza klaskala, jakby to np. PiS (czy tez jakakolwiek opozycja PO) ten pomysl realizowala.
      • w_v_w Re: Być, może, być może :D 17.12.12, 22:35
        Gość portalu: karol napisał(a):

> mam jakies takie pewne przeczucie, ze w_v_w by pierwsza klaskala, jakby to np.
        > PiS (czy tez jakakolwiek opozycja PO) ten pomysl realizowala.

...jestes w mylnym błędzie ;)

Ta "ustawka" jest niezgodna z Ustawa Zasadniczą, to tak na marginesie;)

Wawerka
        • ceziu75 Nic dobrego dla mieszkańców - patologia w śmieciac 18.12.12, 10:19
          www.wprost.pl/ar/378549/Warszawa-przetarg-na-smieciarki-zostal-ustawiony-CBA-i-prokuratura-wkraczaja-do-akcji/
          Ustawiono przetarg warty 35 mln zł na zakup śmieciarek dla MPO w Warszawie - sprawę bada CBA i prokuratura. Czy ustalanie ceny wywozu śmieci i metody opłaty przebiega normalnie? Osobiście wątpię w to. Skoro Warszawa nie wywiąże się z obowiązku do końca roku. Coś kryje się w tle. To duże pieniądze dla firm śmieciowych. Zapewne zacierają ręce - skoro koszty im obniżą się a zapowiadają że będzie drożej. Przecież dziś nie dokładają do interesu:).
          • w_v_w Bo to nie chodzi o to,zeby bylo taniej 18.12.12, 10:39
            i lepiej dla Mieszkańców...pamietasz "Misia"? :(

Wawerka
    • ajk10 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 29.12.12, 11:13
      Konsultacje :/

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13117807,Miejski_sposob_na_konsultacje_w_sprawie_smieci__Jaki_.html
      • jhbsk Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 30.12.12, 08:41
        To jakież żarty chyba.
        • Gość: Kościesz Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 18:40
          Byłem na tym spotkaniu. Wysłuchałem. Nie trzeba było marnować czasu bowiem nic nowego się nie dowiedziałem. Po pierwsze: ze względu na przygotowywane rozmowy biznesowe, miasto nie chce dzielić się wiedzą np. o dość dobrze przygotowanych raportach wyjściowych na interesujący nas temat, w tym i na temat własnych wyliczeń. Nic nie mogłem się dowiedzieć o planowanym systemie docelowym, udziale w tym systemie środków prywatnych, roli obecnych instalacji związanych ze śmieciami, zmianie w latach udziału śmieci składowanych i czasu jaki miasto chce sobie dać na dojście do tego celu. A tak naprawdę te dane są niezbędne do obliczenia ceny jednostkowej. I tu zaczynam się trochę martwić, bo mam wrażenie,że proces będzie mógł przebiegać bez kontroli społecznej. Co może oznaczać, iż zapłacimy więcej niż potrzeba, chociażby dlatego, że zostaną zakreślone specyficzne warunki wywozu czy przetwarzania.
          Ale ogólnie traktuję tę kwestię jako miarę cywilizacyjnego postępu. Wdrożenie mechanizmu zbiórki i utylizacji śmieci w Polsce uznam za sukces. Dość mam tych idiotów podrzucających torby z nieczystościami i wstrętnych hałd w lasach, na poboczach, nad rzekami. Głosy sprzeciwu odnoszące się obecnie do istoty problemu traktuję jako głosy ludzi dla których dobro środowiska to nic nieznaczące bzdety - uznaję ich za ignorantów, nie mających zielonego pojęcia o wpływie środowiska na organizm ludzki. W oczach mam system szwedzki, gdzie śmieci importuje się po to, by wytworzyć z nich energię cieplną a w lasach szwedzkich śmieci leżą tylko w koszach do tego przystosowanych (i to też krótko).
          • ceziu75 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 06.01.13, 00:39
            Ja też byłem na tym spotkaniu. Generalnie zgadzam się z tym co napisałeś. Jednakże zauważam jedną niepokojącą rzecz. Sprytnie utajnia się prawdziwą przyczynę wzrostu opłaty czyli sfinansowaniu przez mieszkańców firmom prywatnym centrów zbiórki odpadów ich powstania. Zauważyłem to na spotkaniu nie odpowiedziano mi. Teraz w gazecie pisze się o tym. W zamian mieszkańcy nic nie dostają od firmy i miasta to jest bezprawne i nie dopuszczalne.
    • Gość: zosia Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 09:19
      Witam,
      Chciałabym kupić segment w Wawrze przy ulicy Mrągowskiej,zastanawiam się tylko czy na pewno nie są to tereny zalewowe?Szukałam informacji w internecie ale nic nie znalazłam.Proszę o informacje.Pozdrawiam Zosia
      • aninianin Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 06.01.13, 10:45
        Według tego, co piszą, drożej nie będzie. W Sita, za jeden pojemnik raz na tydzień opróżniany płacę 270 zł raz na 3 miesiące. I wkurza mnie to, że codziennie widze torby ze śmieciami na przystankach, poboczach, gdzie tylko sie da. I to najczesciej od nowobogackich sadzac po wystajacych opakowaniach. Teraz bedzie placic kazdy, i bedzie sprawiedliwe.
        • Gość: nic z tego Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.30.19.108.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.01.13, 18:26
          >Teraz bedzie placic kazdy, i bedzie sprawiedliwe.

nic z tego, teoretycznie zapłaci kazdy bo inaczej go obedrze ze skóry komornik,
          jednak sprawiedliwości dziejowej w ponoszeniu kosztów za wytwarzanie odpadów nie należy wypatrywac bo nie o nią chodzi, w tej okrzyczanej za nowoczesną ustawie
          to jedno

a drugie to jest to, czego żadna ustawa nie załatwi czyli nawyki ludzi
          np. ten co wywala niedopalki papierosów przez okno samochodowe po 01.07.2013 bedzie je dalej tak puszczal, będzie plul gumą po chodnikach i srał (drobnymi odpadkami) po krzakach i to wcale nie rzadko - jeśli mieć na uwadze sens dosłowny tego porzekadła
        • ceziu75 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 07.01.13, 09:33
          A ja za pojemnik 120 l oprózniany raz na dwa tygodnie kwartalnie płacę 97,20 zł w BYSIU. Jak dla mnie to jest wystarczajace i nie potrzebuje więcej moja rodzina. Co do toreb na przystankach to też podobne odczucia jak twoje. Ale powiedzmy sobie Miasto ma Straż Miejską powinan pilnować takich spraw, zamiast mandaty za parkowanie i fotoradary. Za podrzucanie śmieci też są mandaty i sprawy do sądu.
          Teraz maż możliwość wyboru firmy jednej ze 140. Jak się źle wywiązuje dziękujesz jej bierzesz inną. Moja firma nie marudzi i trawę zkoszoną zabiera miasto wybierz za mnie taką co trawy nie weźmie.
      • jhbsk Re: Ile zapłacimy za śmieci w Wawrze od 01.07.20 07.01.13, 11:18
        Gość portalu: zosia napisał(a):

> Witam,
        > Chciałabym kupić segment w Wawrze przy ulicy Mrągowskiej,zastanawiam się tylko
        > czy na pewno nie są to tereny zalewowe?

www.um.warszawa.pl/node%252F138616
    • ceziu75 Wiceprezydentzabrał głos w sprwie podatku od śmiec 07.01.13, 14:25
      W końcu przyznano mi rację że to nie ołata tylko podatek skoro Wiceprezydent Warszawy tak twierdzi. Na spotkaniu w Wawrze podałem kilka cech wspólnych wtedy zwanej opłaty z podatkiem. W zwiazku z czym stawkę podatku powinienem znać przed nastaniem roku podatkowego czyli przed 31.12.2012 r. nie poznałem. Nie zgadzam się z Panem Wiceprezydentem co do wysokości opłaty podobnie jak wiele innych osób na forum :)

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,13151474,Wiceprezydent__Podatek_za_smieci_nie_moze_byc_niski.html
      • w_v_w wg niektórych Wawerka marudziła... 07.01.13, 17:11
        ...proponuje fanom obecnej wladzy zadeklarowac potrójna stawkę w dowód wdziecznosci za wspaniałe zarzadzanie miastem.

Wawerka
        • Gość: AnnaM Re: Konkretna propozycja Wawerki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 18:00
          Popieram propozycję "Wawerki" .
          Wszyscy zwolennicy obecnego zarządu miasta powinni dobrowolnie, na dowód absolutnego poparcia i zadowolenia zadeklarować podwójną opłatę śmieciowego podatku.
          Listy ogłaszać publicznie !
          Pokażcie nam, tym wg Was ponurym malkontentom, którzy ciągle marudzą i wskazują tylko ciemne strony codziennego "samorządowego życia" co znaczy głębokie zadowolenie z obecnego "układu". Macie rzadką szansę porządnie zdołować narzekalskich.

Wawerko - to jest naprawdę bardzo dobra propozycja!
          • aninianin Re: Konkretna propozycja Wawerki! 07.01.13, 18:32
            A Tobie proponuje zaplate razy 10. :D

Tak , mi się ta ustawa podoba, będę płacił mniej.
            I zniknie problem niepłacących.
            Proste
            • w_v_w Re: Konkretna propozycja Wawerki! 07.01.13, 18:53
              aninianin napisał:

> A Tobie proponuje zaplate razy 10. :D
              >
              > Tak , mi się ta ustawa podoba, będę płacił mniej.
              > I zniknie problem niepłacących.
              > Proste

Teraz to ja napisze, ze bredzisz :D

Czysta komuna i odpowiedzialnosć zbiorowa :D

Wawerka

• Gość: wiewiorka Re: wg niektórych Wawerka marudziła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 19:26
          ... a tym razem nie marudzi. Pisze sarkastyczne posty nie wnoszące nic do dyskusji o temacie której jeszcze dwa miesiace temu jak widac z historii dyskusji nie miala zielonego pojęcia...
          • w_v_w Re: wg niektórych Wawerka marudziła... 07.01.13, 20:15
            zaiste, twoj post rozwiazal problem smieci...:D

Wawerka
    • ceziu75 Ratusz nie prowadzi konsultacji i utajnia cenę 12.02.13, 12:05
      Znów temat śmieci powrócił, w tym niechlubnym wydaniu czyli Ratusz Ukrywa cenę przed mieszkańcami i nie prowadzi konsultacji społecznych - Czemu ma to służyć? Niech każdy sobie odpowie na to pytanie sam... Napewno na takie zachowanie nie ma przyzwolenia społecznego.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,13385870,Nikt_nie_wie__ile_zaplacimy_za_smieci__Bedzie_klapa_.html
    • ceziu75 Stołeczna - W gabinetach ustalają cenę 15.02.13, 14:12
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,13405379,Miasto_odwleka_decyzje__Bedzie_miec_cuchnacy_problem.html
    • Gość: AnnaM Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 23:04
      Ostatnia sesja Rady Dzielnicy Wawer z 19.02.2013 przyniosła ciekawe informacje w sprawie „podatku śmieciowego” i sposobu jego egzekwowania.
      Burmistrz Dzielnicy Pani Jolanta Koczorowska poinformowała, że pomimo braku ostatecznej decyzji Ratusza co do sposobu jego naliczania są już prowadzone analizy i przygotowania do realizacji poboru tej opłaty przez dzielnice. Potrzeby Wawra w tym zakresie zostały określone na 10 etatów ! 3 osoby mają zostać pozyskane z wawerskiego Wydziału Obsługi Mieszkańców a 7 osób przesuniętych do Wawra z innych dzielnic. Przyznam, że mnie ta informacja zadziwiła. Zakładam, że 1 etat czyli płace ( wraz z częścią ZUS pracodawcy, nagrodami , kosztami BHP, badań okresowych, szkoleń itd.) oraz koszt utrzymania stanowiska pracy ( utrzymanie budynku i wyposażenie stanowiska w meble, telefon, komputer, materiały biurowe, koszt wysyłania do wszystkich mieszkańców decyzji wymiaru tych opłat czy podatku jak kto woli to nazwać itd. ) to średnio 10 000 zł/m-c . Roczny koszt utrzymania jednego urzędnika wynosi więc 120 000 zł. To bardzo ostrożny szacunek kosztów . Dla 10 osób jest to jednak aż 1,2 mln zł rocznie!. Dla porównania - na wydatki inwestycyjne na budowę dróg w dzielnicy Wawer w 2013r zaplanowano zaledwie 8,8 mln zł …….. Te proste wyliczenia uświadamiają nam przyczyny tak wysokiego planowanego wzrostu opłat za wywóz śmieci. W skali Warszawy koszty te idą więc w dziesiątki milionów zł.
      Logika rachunków jest nieubłagana. Pozostaje nam doszukać się logiki w uchwaleniu „prawa śmieciowego”, które generuje tak wysokie koszty obsługi ustalania i egzekucji opłat od mieszkańców.

• ceziu75 Bardzo cenna informacja AnnaM - dzięki 25.02.13, 14:59
        Dziękuję za informację - pozwolę sobie wykorzystać te dane i przedstawić swoją analizę, żeby lepiej zobrazować "to co nam się próbuje wprowadzić".
        Przez długi okres czasu twierdzono w Biurze Ochrony Środowiska Urzędu Dzielnicy Wawer, że śmieci podobnie jak pojemniki do segregacji, które zniknęły z ulic Wawra to sprawa wyłącznie Gminy Warszawa, a nie dzielnicy. O ile mi wiadomo nic w tej kwestii się nie zmieniło ustawowo. To czemu 10 etatów Dzielnica szykuje przecież to zadanie Gminy.
        1,2 mln zł miesięcznie w Dzielnicy Wawer za ten koszt jest miesięcznie obsłużonych 37 037 posesji w Wawrze zakładając że co 2 tygodnie wywożony jest pojemnik 120l. po 16,20 zł brutto czyli netto 15 zł + 8% VAT. W tej cenie duże firmy odbierają dziś od nas śmieci zapewniając pojemnik :).
        • Gość: Bobi Re: Bardzo cenna informacja AnnaM - dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 20:21
          > 1,2 mln zł miesięcznie w Dzielnicy Wawer za ten koszt jest miesięcznie obsłużon
          > ych 37 037 posesji w Wawrze

To gwoli sprawiedliwości, jak liczymy rocznie (bo koszty urzędników były policzone roczenie),
          to wychodzi "tylko" 3,1 tys posesji.
          • Gość: olo Re: Bardzo cenna informacja AnnaM - dzięki IP: *.play-internet.pl 25.02.13, 21:25
            To się tak kończy jak "wyręcza się mieszkańców" biurokracja no i interesiki "władzy i jej ludzi". Zapamiętajmy nazwiska Radnych Warszawy jak będą głosować oczywiście z okręgu Wawra..
          • ceziu75 Re: Bardzo cenna informacja AnnaM - dzięki 26.02.13, 12:10
            Bobi ma rację rzeczywiście to koszty roczne co daje miesięcznie 3100 wywozów śmieci z posesji. Jednak dalej nie wiadomo dlaczego Dzielnica ma finansować zadania Gminy? Pewnie na Żagańskiej 1 za dużo pieniędzy jest... Lub w ramach uznania Zarząd dostanie z Miasta super premie? Co Dzielnica zrobiła, żeby uwzględnić postulaty mieszkańców do systemu opłat i stawek?
      • w_v_w Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 26.02.13, 13:55
        Gość portalu: AnnaM napisał(a):
        [...]
        10 etatów ! 3 osoby mają zos
        > tać pozyskane z wawerskiego Wydziału Obsługi Mieszkańców a 7 osób przesuniętych
        > do Wawra z innych dzielnic. Przyznam, że mnie ta informacja zadziwiła. Zakład
        > am, że 1 etat czyli płace ( wraz z częścią ZUS pracodawcy, nagrodami , koszt
        > ami BHP, badań okresowych, szkoleń itd.) oraz koszt utrzymania stanowiska prac
        > y ( utrzymanie budynku i wyposażenie stanowiska w meble, telefon, komputer, ma
        > teriały biurowe, koszt wysyłania do wszystkich mieszkańców decyzji wymiaru ty
        > ch opłat czy podatku jak kto woli to nazwać itd. ) to średnio 10 000 zł/m-c .
        > Roczny koszt utrzymania jednego urzędnika wynosi więc 120 000 zł. To bardzo os
        > trożny szacunek kosztów . Dla 10 osób jest to jednak aż 1,2 mln zł rocz
        > nie!.

A gdyby tak przeznaczyc ten 1,2 mln na oczyszczenie wawerskich lasów, zamiast zatrudniac kolejnych nierobów?

To byloby zbyt trywialne.

Swoja droga przesuniecia urzedników z innych dzielnic, znaczy jest tam przerost w zatrudnieniu?

BTW Pospolici Oszusci maja sie calkiem dobrze, głosujcie kolejny raz na te bande.
        Mozna jeszcze troszke spier...lic i wydy...mac mieszkanców :D

Pozdrawiam
        Wawerka
        • Gość: karol Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 IP: *.bas.roche.com 26.02.13, 14:05
          > BTW Pospolici Oszusci maja sie calkiem dobrze, głosujcie kolejny
          > raz na te bande.
          > Mozna jeszcze troszke spier...lic i wydy...mac mieszkanców :D

Przestan tak pluc jadem i zaproponuj kogos lepszego...Wszystkim to wyjdzie na dobre.
          • w_v_w to sa fakty... 26.02.13, 20:54
            Czasem, zanim wrzuci sie kartke do urny wystarczy pomyslec a nie ulegac tandetnej demagogii.

Wawerka

• Gość: tia Nie karm trolla IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.02.13, 22:02
            • Gość: karol Re: Nie karm trolla IP: *.bas.roche.com 27.02.13, 10:40
              masz racje :) w_v_w ciagle mysli, ze jest na zebraniu partyjnym pisu i stad te teksty, ktore pisze - mysli, ze zapunktuje u prezesa.
              • w_v_w kalol, daj spokoj nie dasz rady 27.02.13, 16:20
                odnosze wrazenie,ze to ty jestes krypto fanem PiS, bo ciagle do tego nawiazujesz:D

Wawerka
                • Gość: www Re: kalol, daj spokoj nie dasz rady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.13, 09:03

" w_v_w 07.01.13, 20:15 zaiste, twoj post rozwiazal problem smieci...:D "

• w_v_w Re: kalol, daj spokoj nie dasz rady 28.02.13, 12:58
                    ...a to mieszkancy maja rozwiazac ten problem?

Nas chce się złupic/opodatkowac, a nie rozwiazac problem zasmieconych lasów.

Cała smieciowa akcja, to kanciarstwo i tyle!

Wawerka

• ceziu75 Co na to Radni Warszawy z Okręgu Wawer 28.02.13, 12:14
      Dziś napisałem maila do Ranych z Okegu 7 Targuwek Rembertów Wesoła Wawer z prośbą o zaprezentowanie na Forum swoich opinii w kwestii stawek opłat i sposobu ich naliczania oraz nowego systemu gospodarki odpadami komunalnymi w Warszawie. Pozostanie nam czekanie - liczę, że wyborca jest istotny dla nich więc powinni przedtawić swoje stanowisko - to oni bedą podejmawać decyzje o tym.
      Maiul do :
      1. Masny Ewa PO
      2. Jolanta Gruszka PO
      3. Piotr Kalbarczyk PO
      4. Andrzej Melak PiS
      5. Paulina Piechna-Więckiewicz SLD
      6. Iwona Wujastyk PO
      7. Tomasz Zdzikot PiS
      8 Alicja Żebrowska PiS
      treść maila
      Szanowni Państwo Radni Warszawy z Okręgu nr 7 (Targuwek, Rembertów, Wesoła, Wawer) ,

W związku, iż od dłuższego czasu na Forum gazety Dzielnice Praga Południe Rembertów, Wawer trwa dyskuskusja "Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.2013 r." link forum.gazeta.pl/forum/w,292,140057175,140057175,Ile_zaplacimy_za_smieci_na_Wawrze_od_01_07_2013_r.html, oraz licznymi artykułami w tym Gazety Warszawa, w których jest poruszana tematyka sposobu naliczania opłaty, oraz stawki opłaty za śmieci od 01.07.2013 r. - praktycznie do końca lutego 2012 r. mieszkańcy Wawra nie mają wiedzą w tej kwestii. W dniu 18.12.2012 r. w Dzielnicy Wawer odbyło się spotkanie z mieszkańcami Dzielnicy poświęcone "Nowemu systemowi gospodarki odpadami komunalnymi w Warszawie od 01.07.2013 r. " zwanego "rewolucją śmieciową" z przedstawicielami Wóładz Miasta. Głownym przedstawicielem był Pan Piotr Karkowski Pełnomocnik Prezydenta m. st. Warszawy ds. wdrażania systemu gospodarki odpadami komunalnymi w m. st. Warszawie - obecnie Dyrektor Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi. Podczas tego spotkania padło wiele zastrzeżeń dotyczących:

1) sposobu naliczania opłaty oraz wysokich stawek jakie przyjeto do kalkulacji ( mieszkańcy zgłaszali, że obecnie dużym firmomom śmieciowym płacą 15 zł netto (16,20 zł brutto) za wywóz pojemnika 120 l. raz na dwa tygodnie co miesiecznie daje 32,40 zł brutto. Cena ta utrzymuje się do dziś przy czym znaczna część firm dostarcza swój pojemnik mieszkańcowi.

2) . Na spotkaniu stwierdzono, że mieszkańcy Wawra i osiedli w Warszawie gdzie są domki najlepiej dokonują segregacji śmieci.

3). Mieszkańcy zwrócili uwagę, iż firmom śmieciowym koszty obniżą się w porównaniu z obecnym systemem gdyż będą jeżdziły w jednym rejonie i pokolei zabierały śmieci z każdej posesji, bloku - obecnie jeżdżą po całej Warszawie.

4). Stwierdzono, że opłata śmieciowa ze względu na swój charakter jest formą podatku i jako podatek powinna być znana jej wysokośc przed rozpoczęciem roku podatkowego czyli do 31.12.2012 r.

5). Obecnie firmy śmieciowe zabierają trawę, liście więc nie zrozumiałe jest wyłączenie ich z nowego systemu.

6). Zmienia się zasady podatkowe obecnie osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą lub firma za wywóz śmieci otrzymuje fakturę i jest to dla niej koszt. Opłata nie pozwala zaliczyć tego tym podmiotom w koszt jak to robią dotychczas.

Szanowni Państwo, przedstawione zasady Radzie Warszawy nakładały wyższą opłatę dla domków i mieszkań o większej powierzchni niż 60 m kw. Na spotkaniu mieszkańcy mówili, że w domku mieszka często 1 lub 2 osoby, a w mieszkaniu w bloku 60 m kw. wynajmowanym 4-5 osób. Więc defakto wiadomo, że oni więcej śmieci wytworzą niz 1 czy 2 osoby w domku. W pewnym momencie zaprzestano informować opinię publiczną w tej sprawie powstalo wrażenie, że "opłaty ustała się w gabinetach" - stosowny artykuł w gazecie na ten temat. Oburzajace, ze pomimo spotkań z mieszkańcami Wiceprezydent Warszawy Kochaniak twierdzi, ze wywóz śmieci musi być droższy nie podając merytorycznych argumentów. Zrobił to przed przetargami, czyli mozna powiedzieć lobbował za wyższymi cenami niż obecnie. Zgłaszanie checi otrzymania nowego projektu "opłat i naliczania opłaty za śmieci" napotyka na ścianę milczenia w Biurze gospodarki Odpadami Komunalnymi - mozna odnieść wrażenie skończyły się "niewygodne" konsultacje społeczne z mieszkańcami.

To Państwo jako Radni będziecie podejmować decyzję, więc my jako mieszkańcy mamy prawo się zapytać o wasze zdanie w tej kwestii i zobaczyć potem wyniki głosowań. Ze względu, że temat cieszy się duzym zainteresowaniem mieszkańców, a miasto milczy prosimy Państwa o odniesienie się do tej kwestii na Forum gazety w miejscu w którym trwa dyskusja od 31.10.2012 r., pozwoli to zaprezentować pogląd Państwa w tej kwestii szerszej grupie mieszkańców.

Pozdrawiam

uczestnik forum ceziu75

• Gość: AnnaM Re: Co na to Radni Warszawy z Okręgu Wawer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 15:54
        Intencja bardzo dobra - chociaż ja wątpię w chęć zainteresowania Radnych Warszawy reprezentujących Wawer co myślą mieszkańcy Wawra w tej sprawie.
        Gdyby byli zainteresowani mogli już dawno aktywnie działać i starać się o prawdziwy, szerszy kontakt z mieszkańcami w celu omówienia problemu i zdobycia argumentów do dyskusji w Radzie Warszawy.
        W sprawie "podatku śmieciowego" nie zauważyłam też żadnej aktywności wawerskich Radnych, poza pytaniem na sesji Pani Burmistrz co wie w tej sprawie.
        To jest typowe unikanie tematu, unikanie nawet pozorów dyskusji.
        Rozumiem, że decyzję podejmuje Rada Warszawy - ale żeby nawet nie próbować choćby sformułować stanowiska lokalnych wawerskich radnych, nie dać propozycji najbardziej odpowiadającej charakterowi dzielnicy ? Kompletna porażka.

Ani Radni Warszawy ani Radni Wawra nie reprezentują interesów mieszkańców.
        Ci z jedynie słusznej większości zobligowani partyjną dyscypliną , rozleniwieni przewagą liczebną nie czują potrzeby dyskusji - wystarczy przecież głosować jak oczekuje od nich partia.
        Pozostali zniechęceni brakiem tejże dyskusji i nieprzyjmowaniem żadnych argumentów przez arogancką większość oraz brakiem zainteresowania zarządzaniem dzielnicą - chyba już spasowali........

Bardzo ciekawa jestem, czy dostanie Pan jakąkolwiek odpowiedź.

Jedyną drogą nas mieszkańców , która może doprowadzić do liczenia się zarządzających miastem i dzielnicami jest większa aktywność mieszkańców, reagowanie i nagłaśnianie problemów, żądanie ujawniania dokumentów dotyczących kluczowych dla dzielnicy spraw , zmuszanie radnych do aktywności.
        Na dzień dzisiejszy - obawiam się, że jeżeli nawet Radni Warszawy reprezentujący Wawer wszyscy jak jeden mąż ( czyli i Ci z PO i Ci z PIS i inni) razem i wspólnie zorganizowaliby spotkanie z mieszkańcami Wawra na temat " podatku śmieciowego" - frekwencja byłaby znikoma.
        No ale poczekajmy, może się mylę .....
        • ceziu75 Re: Co na to Radni Warszawy z Okręgu Wawer 28.02.13, 16:23
          Proszę Pani byłem na spotkaniu 18.12.2012 r. w budynku dawnego Gimnazjum przy Żagańskiej było sporo osób ciekawa Dyskusja. Temat bardzo interesuje ludzi bo każdy wie ile płaci dziś za śmieci, a ile miasto chce wyciagnąc od niego od lipca 2013 r. zakazując skoszonej trawy i liści wrzucania do śmieci (zmniejsza zakres śmieci), a teraz bez problemu wiekszość firm odbiera.
          Moja opinia w tej sprawie "Społeczeństwo obywatelskie powinno umieć się bronić przed władzą, która unika konsultacji społecznych". Ci ludzie zostali wybrani przez mieszkańców i winni są im informacje na ten temat, zwłaszcza, że władza nie informuje utajnia.
          Jestem dobrej mysli zapewne ktos się znajdzie z tych osób, co raczy zobaczyć opinie mieszkańców. Trzeba będzie zobaczyć jak "nasi wybrańcy głosowali w tej sprawie za rok wybory" :) . Nie danie odpowiedzi na forum też mozemy ocenić.
          • Gość: AnnaM Re: Co na to Radni Warszawy z Okręgu Wawer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 17:32
            Bardzo mi miło, że na tym forum, gdzie z reguły poważne tematy dotyczące Wawra żyją raczej krótkim życiem i są ośmieszane przez zwolenników " jedynie słusznej" opcji - jest Pan, który próbuje coś zrobić " mimo wszystko".

Jak Pan pisze, spotkanie było 18 grudnia 2012 i była ciekawa dyskusja.
            Mógłby Pan napisać nam w skrócie czym to spotkanie zakończono, kto z radnych brał w nim udział i czy były jakieś ustalenia co do dalszego działania?
            Od tego czasu minęło jednak sporo czasu . Czy zauważył Pan aby osoby reprezentujące mieszkańców np. w Radzie Wawra zrobiły cokolwiek po tym spotkaniu w celu wyraźniejszego artykułowania uwag mieszkańców i popularyzowaniu jakiegoś stanowiska?

W sprawie śmieci tak naprawdę zapadło głuche milczenie. Wygląda na to, że większość pogodziła się z nieuchronnością nowego podatku a problem śmieciowy pozostanie jak był - bo biurokratyczne rozwiązania, których zasady nieśmiało przedostają się do publicznej wiadomości jeżą włosy na głowie. Armia urzędników, armia kontrolerów, limity ilości worków - nadmiar zgłaszać trzeba będzie do Urzędu, zakaz wywozu trawy i odpadów zielonych ??!!!. Czysty bezsens i żadna droga do uporządkowania miasta.

Dlaczego nie sięgnąć po rozwiązania, które funkcjonują już w innych krajach ?
            Dlaczego nie może to być np. wzorem Szwajcarii, gdzie właśnie urzędy gmin odpowiedzialne są za wywóz śmieci ? Prosty system oparty na kupowaniu w urzędzie specjalnych naklejek.
            Żadnych limitów, kogo interesuje ile kto śmieci produkuje, ile osób mieszka lub ile ma m2
            Naklejka na worku ze śmieciami oznacza dla firmy sprzątającej miasto, że wywóz tych śmieci został już opłacony. Poza tym oczywiście bezpardonowe karanie tych, którzy wyrzucają śmieci poza tym systemem. Kara za worek śmieci wyrzucony np. do kontenera na szkło to 700- 1000 franków ! Jakoś szwajcarzy potrafią znaleźć właściciela tych śmieci, nawet po najmniejszym skrawku pisma. Trzeba tylko tego chcieć.
            Do tego dojść musi wyposażenie wszystkich ogólnodostępnych miejsc typu place i parkingi przy sklepach, marketach, pocztach itd w kontenery na śmieci segregowane .

U nas niestety chcą rozbudowy urzędniczego imperium a nawet 50 dodatkowych wawerskich urzędników nie rozwiąże problemu śmieci bo do tego potrzebny jest dobry system, ludzie z dobrymi pomysłami i prawdziwa edukacja mieszkańców.
            • miedzylesianin1 89 zł nie będę płacił złodziejom 28.02.13, 19:14
              oto pierwsza propozycja. Chyba ich trochę pogięło. Dlaczego mam płacić więcej ? Ja rozumiem, że wywóz śmieci z domów jednorodzinnych powinien być droższy niż z bloków, ale są pewne granice przyzwoitości. Nie dam się dymać - sorki za określenie. do tej pory płaciłem max 84 zł przy co tygodniowym wywozie śmieci nieposegregowanych!!! Jeśli wprowadzą taką stawkę, to śmiało mogę powiedzieć, że rządzący to zwykli złodzieje, których należy zamknąć za okradanie ludzi.
              Nie dajmy się hienom. Miało być taniej, a jest drożej. Dlaczego miasto mnie okrada? Co na to prokuratura? Widać zamiar popełnienia przestępstwa, organy ścigania powinny przeciwdziałać takim zjawiskom.
              Podwyżka niczym nie uzasadniona. Już dawno mówiłem, że władza z peło, to banda pasożytów.
              • szybkowolno Re: 89 zł nie będę płacił złodziejom 28.02.13, 19:31
                popieram Pana zdanie, chyba ratusz zapomniał o tym że my też mamy prawa wyborcze.
              • ceziu75 Re: 89 zł nie będę płacił złodziejom 01.03.13, 08:18
                Pozwolę się nie zgodzić z tą tezą wywóz z domku w "Nowym systemie" nie będzie droższy niż z bloku z prostej przyczyny, firma wywożąca śmieci będzie to robić po kolei w całym rejonie, a nie jak teraz z całej warszawy co któraś posesja czy blok w danej Dzielnicy. Zaznaczmy, że z domków zabiera śmieci z ulicy nie musi wjeżdżać na teren osiedla do śmietnika. Ja do tej pory płacę za 120 l. 16,20 co 2 tygodnie i jest to wystarczająca ilość śmieci więcej nie wyprodukuję ich czyli 32,40 miesięcznie czyli chcą mi zwiększyć opłatę o 200%. Niezłe lody kecą na tych "opłatach" budżety partyjne się podreperują?
            • ceziu75 Re: Co na to Radni Warszawy z Okręgu Wawer 28.02.13, 23:51
              Spotkanie odbiło się dużą czkawką dla pomysłodawców systemu - zniknęły wpisy z informacją o nim z tego forum i przebiegiem - nie wygodne były zapewne w kontekście dzisiejszej propozycji Ratusza 89 zł od domku.
              W spotkaniu brała udział Pani Burmistrz Kaczorowska, która próbowała mnie powstrzymywać w zadawaniu "trudnych pytań" w końcu musiałem wspomnieć jej że tu nie szkoła i nie jest jej rola taka tu. Zwłaszcza mówię to w kontekście jej odwołania i ponownego powołania. Trzeba przyznać skuteczna argumentacja do końca nie próbowała już ingerencji.. Rolą jej najwyraźniej było odbieranie głosu "dociekliwym".
              Mieszkańcy mówili ze płacą 16,20 zł brutto za 120 l. co 2 tygodnie. Wyśmiali kalkulacje miasta około 100 zł na miesiąc za domek..
              Podkreślali że koszty spadną firmom śmieciowym bo dziś jeżdżą w całej Warszawie a będą w jednym rejonie nie ma znaczenia czy to będzie blok czy domek po kolei wyznaczonej trasy będzie zabierać śmieci. Podano argumenty, że to nie opłata tylko podatek ze względu na charakter - nie byli w stanie się odnieść do tego Pełnomocnik Prezydenta Warszawy obecny Dyrektor Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi..
    • marianna02 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 28.02.13, 21:23
      Ja się zastanawiam, czy nie da się ew. zaskarżyć (tylko czego i gdzie jeżeli nic oficjalnie nie ma).
      Uważam, że powinno się płacić za faktyczną ilość wyrzucanych śmieci bez względu na to, czy się mieszka w domku czy w bloku, bez względu na metraż, ilość mieszkańców itp.
      Sama widzę (mieszkam w domku), że ilość śmieci zmieniała się u mnie w zależności od:
      - trybu życia (gdy wszyscy jadaliśmy obiady "na mieście" produkcja śmieci była znikoma,
      - wzrosła znacznie gdy pojawiło się dziecko (pampersy, słoiczki) + gotowanie w domu
      - teraz dziecko większe - śmieci znowu mniej
      I uważam, że psim obowiązkiem gminy jest skutecznie ściganie tych, którzy wyrzucają do lasu
      czy na przystanki. A że tego nie potrafi - jak widać u nas spryt obywateli wielki, a skuteczność ścigających mała .
      Poza tym gmina powinna przedstawić rachunek ekonomiczny - skoro teraz płacę ok 45 zł (dwa worki komunalne + jeden segregowany na miesiąc dlaczego mam płacić dwa razy więcej).
      Ja nie chcę centralnego sterowania jak za komuny.
      Ponadto jak gmina podpisze umowę z firmą śmieciową na wywóz powinno być taniej. Teraz mój mały odcinek ulicy obsługują3 firmy . I im się opłaca za połowę "gminnej" ceny ?
      Poza tym co robi gmina w sprawie śmieci ?
      Nic. Likwiduje kontenery na śmieci segregowane, narzuca wysokie opłaty. Tylko dlatego, że nagle stała się właścicielem śmieci przerzuca to na mieszkańców. Niech skutecznie egzekwuje kary od tych, którzy wyrzucają śmieci do lasu, a nie obciąża kosztami uczciwych obywateli. Tak przecież najłatwiej.
      Czy to nie jest w ogóle naruszanie wolności ?

• ceziu75 u mnie obsługują za 1/3 gminnej ceny dają pojemni 01.03.13, 08:24
        i im się opłaca. Ciekawe dlaczego Rausz podaje kwoty a nie wyliczenia? Nie zapominajmy że koszt sie obniży bo jedna firma będzie obsługiwać tę samą ulicę!
        • marianna02 Re: u mnie obsługują za 1/3 gminnej ceny dają po 01.03.13, 08:52
          No dobrze, ale czy w takim razie w tej sprawie nie powinien wypowiedzieć się Rzecznik Praw Obywatelskich ?
          A w ogóle skoro się okaże, że można to zorganizować taniej (kiedyś pamiętam parę lat temu gmina podpisała umowę z MPO na wywóz śmieci w imieniu mieszkańców - trzeba się było chyba na to zgodzić, trwało to rok i było taniej niż podpisywanie pojedyńczych umów), potem leśne ludki przyznały sobie nagrody za inicjatywę i wszystko wróciło do "starego" systemu pojedynczych umów.
          A tak w ogóle czy jest jakaś szansa na wymianę tych gminnych włodarzy.
          Ciągle kandydują ci sami ...
      • beejay02 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 01.03.13, 09:50
        > Uważam, że powinno się płacić za faktyczną ilość wyrzucanych śmieci bez względu
        > na to, czy się mieszka w domku czy w bloku, bez względu na metraż, ilość miesz
        > kańców itp.
        Tak, ale ideą zmian poza kwestią ogólną gospodarki śmieciami i ich utylizacją było usunięcie nielegalnego podrzucania śmieci, które zawsze będzie występowało, gdy uzależnimy opłaty od ilości odpadów. Niestety jak zwykle uderza to w tych, którzy "produkują" mniej śmieci, czy je segregują. Tym samym zapłacimy też pewnie za to co jest zbierane na mieście (i czego w swoich opłatach dziś nie mamy) i mam nadzieje że nie ale takie ryzyko istnieje za późniejszy przerób śmieci (sortowanie, spalanie itp).
        Tym samym z opłaty za wywóz śmieci staje się to ogólnomiejskim podatkiem i rzeczywiście nie wiem czy zgodnie z prawem nie powinno być ogłoszone z wyprzedzeniem wymaganym dla nakładanych podatków.
        • marianna02 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 01.03.13, 10:51
          Jeżeli ogólnopolski podatek - to śmieszne. Podatki to ja płacę wszelakie, część z nich na utrzymanie włodarzy gminy, którzy po prostu je marnotrawią i nie potrafią zarządzać. Nie ponoszą też konsekwencji za nieudolność.
          Ja mam dosyć:
          - ulic w Wawrze "wykostkowanych" przez gminę, na których wiecznie stoi woda po deszczu, a studzienki odprowadzające w/g gminy należą się tylko dwie na określonym odcinku i basta, a ja mam zalewany ogród i garaż,
          - brak sprzątania ulic,
          - obsranych chodników i ulic - mimo prawa, że każdy ma sprzątać po swoim psie,
          - zaniedbanego placu zabaw przy ulicy Marysińskiej,
          - zasyfionego dworca Wawer, gdzie strach przejść wieczorem,
          - słabo oświetlonych ulic,
          - teraz dojdą wygórowane opłaty za śmieci bo gmina nie radzi sobie ze śmieciami podrzucanymi, w związku z tym uczciwi obywatel zapłacą za sprzątanie po tych, którzy śmieci podrzucają. Bo gmina nie potrafi skutecznie łapać przestępców.
          Potrafi jedynie skutecznie ściągać podatki i je podwyższać (vide np. podatek od nieruchomości).

A teraz przepraszam co gmina zrobiła lub zrobi dla mnie jako mieszkanki Wawra ?

• ceziu75 Usunięto z forum info o spotkaniu... 28.02.13, 23:30
      To nie przypadek . Dziś poznaliśmy cenę 89 zł wywozu z domków. Ratusz postwił na swoim nie wziął opinii mieszkańców ze spotkania... :) to perfidne ale prawdziwe....
      • jhbsk Re: Usunięto z forum info o spotkaniu... 01.03.13, 09:15
        To nawet nie jest złodziejstwo. To jest bandytyzm.
      • miedzylesianin1 Stawki wywozu 01.03.13, 09:20
        a może niech wypowiedzą się firmy, które startują w przetargu ile zaproponowały miastu za wywóz śmieci?
        Wtedy zobaczymy ile HGW i ekipa chce przeznaczyć na siebie - tzn. na lukratywne i niepotrzebne stanowiska urzędnicze, premie, nagrody, bonusy, umowy zlecenia itp.
        Podejrzewam, że miasto chce na tym zarobić ok.40-50% jak nie więcej. Przecież trzeba z czegoś spełnić wyborcze obietnice. Głupi i ciemny motłoch za to zapłaci bez mrugnięcia.
        Mam propozycję - zróbcie akcję na facebook'u, niech poleci w świat info, że ekipa HGW za dużo naoglądała się rodziny Soprano :-) i chce kręcić lody na śmieciach.
        Nie dajmy się!!!
        • ceziu75 Re: Stawki wywozu 01.03.13, 10:39
          Masz dobry pomysł co do akcji na FB :) To moze być skuteczne skoro teraz płacimy 1/3 ceny, a warunki dla firm mają byc korzystniejsze będą jeździć tylko w rejonie i pokolei odbierać śmieci to skad cena 200% wyższa od obecnych? "Naprawdę świetny pomysł z FB.
          • ceziu75 Mam propozycję co do stawki 89 zł 01.03.13, 10:54
            Cieszę się, że duża część osób "przejrzała na oczy" w paźzierniku jak pisałem o tym śmiano się z moich wypowiedzi, podważano. W zwiazku, że jest nas coraz wiecej osób zbulwersowanych tymi posunięciami Ratusza trzeba wspólnie zadziałać. Sąsiad do sąsiada, kolega koledze itp. moja propozycja jest nastepująca szymelek pisma opracuje, i wysyłać będziemy do Rady Warszawy Pzewodniczącej i Radnych z Okegu 7 mozemy zrobic to mailowo wstawiając swoje dane. Nie dużo czasu ale przed 7.03.2013 r. dowiedzą się, co mieszkańcy na ten temat domków jednorodzinnych myślą. Oprócz tego akcja na FB jak najbardziej przydała by się.
            Co o tym myślicie?
          • Gość: Gościu Re: Stawki wywozu IP: *.ptedom.pl 01.03.13, 11:01
            Zaproponowanie stawki 89 zł za odbiór śmieci z domu jednorodzinnego (standard w Wawrze) czyli wydatek 1068 zł w skali roku jest irracjonalnie wysoki. W tym jest tez koszt rozbudowy aparatu urzędniczego do kontroli zadania. Ta horrendalna kwota zwiera też w sobie założenie o sfinansowaniu odbioru i wywozu śmieci przez 1,7 mln mieszkańców Warszawy wobec zamieszkujących to miasto ok. 2,0-2,2 mln (vide wywód Kochaniaka). To po co ten aparat urzędniczy skoro kontrola procesu nie będzie działać na etapie ewidencji tworzących śmieci i niepłacących za ten proceder. Ale ustalenie kwoty podatku śmieciowego dla mieszkańców domu jednorodzinnego bez względu na ilość mieszkańców oznacza jawna niesprawiedliwość i jako taka winna być piętnowana np. w wyborach.
            • miedzylesianin1 Re: Stawki wywozu 01.03.13, 11:16
              ja obecnie płacę 16 zł z groszami za 120l/tydzień. Dodam, że są to śmieci[b]nieposegregowane!!![b]
              Czyli w 4-tygodniowym miesiącu płacę ok. 68 zł, a przy 5 tygodniowym coś ok. 81 zł.
              Robią mi to bez żadnej łaski, biorą liście, trawę, wszystko.
              Dlaczego mam płacić więcej, skoro powinno być zdecydowanie taniej?
              Przecież to robiła firma komercyjna, która musi mieć zysk, to dlaczego miasto chce drożej?
              Ile w tym ma być łapówki dla ludzi z ratusza? Może niech CBA się tym zainteresuje, bo ja widzę tu chęć popełnienia przestępstwa o charakterze korupcyjnym.
              Wcześniej apelowałem, aby firmy wywożące śmieci podały stawki za jakie się godzi wywozić śmieci w przypadku wygrania przetargu. Różnica pomiędzy ich ceną, a ratusza będzie zapewne spora i o tę właśnie kwotę liski z rausza walczą - im więcej, tym lepsze będą premie i bonusy.
              Róbcie te pisma i niech ktoś założy stronę na fejsie. Ja jeszcze nie mam tam konta, ale chyba na tę okoliczność sobie założę.
              Do dzieła, bo mało czasu zostało - nie dajmy się wykorzystywać, dość okradania społeczeństwa. Ile można tak kraść ?
            • marianna02 Re: Stawki wywozu 01.03.13, 11:17
              Według mnie powinien być napisany protest, odwołanie lub cokolwiek w tym duchu.
              Skoro Konstytucja gwarantuje równość wobec prawa, to traktowanie mieszkańców domów i bloków jest nierówne. Dlaczego ?
              Czekanie na wybory według mnie nie ma sensu bo przepraszam kogo mam wybierać i do czego.
              Przecież kandydaci z roku na rok ci sami. Przed wyborami obiecują wszystko. Jacy to oni mądrzy , sprawiedliwi i w ogóle ...
              I każdy potem i tak będzie siedział cicho byle posadkę zachować.

• Gość: poinformowany Ustalone IP: *.181.216.181.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.03.13, 23:32
      Powstał protest Prezesów Warszawskich Spółdzielni Mieszkaniowych, odpuszczono Domów indywidualnych nikt nie reprezentuje pomimo ze są wspólnotą , spółdzielnią. Nikt nie wie ile płaci się dotychczas za wywóz śmieci jak mieszkaniec domku, który sam śledzi rynek bez Zarządcy nieruchomości, Wspólnoty Spółdzielni. Obnażyć system mogą osoby znające mechanizm. Prywatna osoba zawsze dąży do minimalizacji kosztów bo to jej "profit", a ie Spóldzielni Mieszkaniowej czy Wspólnoty gdzie mieszkańców to nie obchodzi zazwyczaj lub nie mają na to wpływu..
    • poludniowiec_1969 Re: Ile zapłacimy za śmieci na Wawrze od 01.07.20 04.03.13, 15:03
      Na stronie UM jest informacja, że podobno dziś o 15-tej i jutro o 18-tej odbędzie się debata o naszych "drogich" śmieciach... niestety nikt nie bedzie reprezentował drugiej strony czyli Nas.

P.S Oprócz komentarzy na forum napiszmy też kilka słów do naszych radnych jak i Zastępcy Prezydenta m.st. Warszawy Jarosława Kochaniuka (sekretariat-jk@um.warszawa.pl)

WSPÓLNE POSIEDZENIE
      Komisji Infrastruktury i Inwestycji
      oraz
      Komisji Ochrony Środowiska
      Rady m.st. Warszawy
      odbędzie się
      w dniu 4 marca 2013 r. /poniedziałek/
      godz. 15.00, Sala im. Rudniewa
      IV p., PKiN, Pl. Defilad 1
      Proponowany porządek obrad:
      1. Zaopiniowanie projektu uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie wyboru metody
      ustalenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, ustalenia stawki takiej opłaty
      oraz ustalenia stawki opłaty za pojemnik o określonej pojemności – druk nr 1679.
      2. Zaopiniowanie projektu uchwały uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie określenia
      wzoru deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi oraz
      warunków i trybu składania deklaracji za pomocą środków komunikacji elektronicznej – druk
      nr 1680.
      3. Zaopiniowanie projektu uchwały Rady m.st. Warszawy w sprawie określenia terminu,
      częstotliwości i trybu uiszczania opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi – druk
      nr 1681.
      4. Zamknięcie obrad.
      Przewodniczący Komisji
      Infrastruktury i Inwestycji
      /-/
      Michał Bitner
      Zaproszeni:
      Pan Jarosław Kochaniak, Zastępca Prezydenta m.st. Warszawy
      Pan Piotr Karczewski, Dyrektor Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi
      bip.warszawa.pl/UMBIP/Forms/UMBIP_Podstawowy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID={541E4F92-28D8-44A9-B163-B6C7DE71A157}&NRORIGINALURL=%2fMenu_podmiotowe%2fRada_Warszawy_2010_2014%2fKomisje%2fPosiedzenia_komisji%2fKomisja_Infrastruktury_Inwestycji%2fdefault.htm&NRCACHEHINT=NoModifyGuest
    • ceziu75 Protesty tylko do Rady Warszawy - podaje adres 05.03.13, 08:03
      biurorady@um.warszawa.pl

Wyjaśnie dlaczego do Rady Warszawy. Oficjalnie Ratusz przekazał projekt do RAdy, która 7.03.2013 r. ma go przyjąć. Z własne doświadczenia wiem, że Ratusz czy też Biuro Gospodarki Odpadami Komunalnymi, które opracowało projekt tej uchwały celowo łamie prawo i nie przekazuje do konsultacji społecznych projektu - jest to karygodne, ale takie są tam standardy. W piątek rozmawiałem telefonicznie z Kierownictwem Biura z zapytaniem dlaczego nie przekazali mi projektu skoro wcześniej do nich wystąpiłem, że w ramach konsultacji społecznych chcę się zapoznać i wnieść ewentualne poprawki, jak to zrobiłem wcześniej. O -projekcie dowiedziałem się z informacji prasowej w gazecie!! Odpowiedzą po 7.03.2013 r. czyli niechcą mieć zamieszania społecznego, świadomie nie przekazują społeczeństwu, żeby się nie burzyło stawkami i chorymi zasadami.
    • ceziu75 Znam argumentację Ratusza 05.03.13, 08:18
      W domkach jednorodzinnych więcej się produkuje śmieci bo tak powiedzieli eksperci, których wybrano w przetargu. Ale jak to możliwe skoro moje gospodarstwo domowe produkuje 120 L. na dwa tygodnie to max. ilość i więcej nie jestem w stanie podobnie jest u sąsiadów i innych mieszkańców. Opieramy się na ekspertach na czymś trzeba. To dlaczego nie skonsultowaliście tego ze społeczeństwem mieszkańcami, przecież oni na zorganizowanych spotkaniach mówili to choćby 18.12.2012 r. w Wawrze. Cenę też podali eksperci, którzy oszacowali że jest w Warszawie 700 tys. osób nie zameldowanych. Szkoda, że nie wzięto pod uwagę iż ta grupa mieszka w blokach wynajmowanych mieszkaniach - tego eksperci nie określili? A koszt tej grupy przerzuca się na mieszkańców domków bo ich jest mniej. Ratusz wystraszył się protestów Spółdzielni Mieszkaniowych, Wspólnot więc znalał sobie inną grupę.
    • ceziu75 W Pruszkowie 12 zł miesięcznie od osoby 05.03.13, 09:17
      za posegregowane i 20 zł od osoby za nie posegregowane. Stawka jest jednakowa dla domków i mieszkańców bloku.
      i tak niezależnie gdzie mieszka rodzina zapłaci
      2 os. 24 zł
      3 os. 36 zł
      4 os. 48 zł
    • Gość: Ann M Sesja Rady dz.Wawer 06.03.2013 18.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 19:58

Tekst linka
    • Gość: AnnaM Sesja Rady w Wawrze na wniosek Radnych PIS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 22:42

Trochę więcej szczegółów o jutrzejszej sesji.
      Zwołana na wniosek Radnych reprezentowanych przez Radnego Wł. Zalewskiego (PIS)
      Ma być głosowane stanowisko : sprzeciw wobec przyjętych zasad naliczania opłat oraz wobec przyjętych stawek. Rada Dzielnicy Wawer m.st. Warszawy zdecydowanie negatywnie ocenia brak jakichkolwiek konsultacji tego projektu w Dzielnicy.
      szczegóły poniżej:

Tekst linka

Zapowiada się ciekawie.
      Jak sadzicie , będzie quorum?

Obawiam się, że Radni PO zdezerterują i sesja nie odbędzie się.
      • ceziu75 Cóż za wspaniała wiadomość 05.03.13, 23:16
        Anna M po raz kolejny przyniosła ważną informację - Dziękuję.
        To dobrze, że coś w końcu poszedł po rozum do głowy i chce coś zrobić. Nie przybycie Radnych na Sesję pogorszy nastroje społeczne. Zapewne mieszkańcy zapamiętają nazwiska i kto jak głosował. Dezercja nic nie da im. Ludzie nie zapomną im tego bo opłaty będą płacić i przeklinać...
        Szkoda, ze tak istotne sprawy załatwia się za 5 dwunasta. W takim razie wybieram się na jutrzejszą Sesję...
        Swoją drogą tu nie ma co prezentować - jest mnóstwo błędów.. Chyba, że PR, ale to nie łapie ludzi...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka