ceziu75
31.10.12, 11:40
to dzisiejszy artykuł w tej kwestii..
serwisy.gazetaprawna.pl/samorzad/artykuly/658537,od_przyszlego_roku_oplaty_za_smieci_pojda_w_gore_nawet_o_polowe.html
Próbowałem dowiedzieć się w Wydziale Ochrony Środowiska Urzędu Dzielnicy Wawer czegoś więcj w tym temacie. Interesowała mnie przyszła stawka opłaty za wywóz śmieci. Dziś za pojemnik 120 l. wywożony co 2 tygodnie 16,20 zł brutto, na czas wyjazdu mogę zawiesić wywóz wtedy nie płacę. Wiem od znajomych, że cany za wywóz w Wawrze są różne w zależności z jaką firmą podpiszemy umowę - każdy ma wolny wybór co mi się podoba.
Jednakże w Dzielnicy dowiedziałem się że to nie oni są od tego tylko Biuro Gospodarki Odpadami Komunalnymi tel. 22 44 34 504 (dla zainteresowanych). Zadzwoniłem i dowiedziałem się, że nie jest ustalona dla Warszawy metoda naliczania opłaty ( są 4 dopuszczalne) w Warszawie bedzie możliwa jedna z dwóch (od mieszkańca lub m2 powierzni mieszkania) przy czym na terenie całej Warszawy bedzie obowiązywała jedna przyjeta metoda niezależnie czy to jest mieszkanie w bloku, czy domek, nie będzie brana liczba osób). Pomimo, że do końca roku mają być znane stawki nie podano mi jakie się kalkuluje. Czyli nie mogę porównać ile będę płacił za śmieci w odniesieniu do dziś.
Wiem, ze w tym celu Warszawa wynajeła firmę doradczą - tylko co z tego skoro mieszkańcy nie wiedzą na ile wyceniają koszt wywozu ich śmieci od 01.07.2013 r. i jak się to ma do dzisiejszej ceny, jaką płacą. Ponadto dowiedziałem się, że Warszawa będzie podzielona na rejony (w każdym rejonie jedna firma będzie wywozić śmieci) natomist stawka w każdym rejonie będzie jednakowa podobnie jak metoda naliczania opłaty.
Przyszła opłata za wywóz śmieci jak dla mnie ma charakter "para podatku" obawiam się, że w dziś jak się szuka wszędzie pieniędzy (mandaty od straży miejskiej, powyższa się ceny biletów komunikacji miejskiej, powiększa się strefy płatnego parkowania) tak teraz opłata za wywóz śmieci moze być złotą żyłką do wyciągania kasy od mieszkańców.
Pracownicy Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi mówią, że misto wybierze za mnie odbiorcę śmieci tylko, ze już jak bedzie naliczana opłata i jej stawka mówią, że Radni Warszawy uchwalą. Mnie to nie satysfakcjonuje, gdyż nie rozwiewa to moich obaw (dodatkowego źródła dochodu do budzetu miasta) tymbardziej że propozycje stawek są "skrywane" przed mieszkańcami co jest nie dopuszczalne.
Może istnieje potrzeba się zorganizować i wezwać władze do ujawnienia planowanej metody naliczania opłaty i stawki, tak żeby mieszkańcy mogli się wypowiedzieć w tej sprawie. Co wy o tym myślicie?