Dodaj do ulubionych

Wyremontują Trakt Lubelski.

07.02.13, 11:16
- Po zeszłorocznym kładzeniu kanalizacji, Trakt Lubelski jest w opłakanym stanie - zaalarmowała internautka Anna. Wodociągowcy uspokajają: - Remont rozpocznie się jeszcze w tym roku.
tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,wyremontuja-trakt-lubelskijest-w-oplakanym-stanie,75548.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Gościu Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.ptedom.pl 07.02.13, 12:59
      Niezły tekst - remont planuje się rozpocząć tym roku. To wszak jeszcze 11 miesięcy do ewentualnego rozpoczęcia - a gdzie zakończenie? Typuję - uwaga - pod koniec 2015!
      • Gość: karol Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.bas.roche.com 07.02.13, 15:20
        Oczywiscie, lepiej niech nie remontuja!
        • Gość: jhoh Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 16:15
          Niech remontują, ale nie tylko fragment Bronowska-Kadetów, ale CAŁY Trakt Lubelski, który co roku jest coraz większym wstydem dla dzielnicy i miasta.
        • Gość: Gościu Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.ptedom.pl 08.02.13, 11:49
          Postaraj się podejść do tej kwestii rzeczowo. Każdy (?) chciałby by niedogodności takie jak dziurawa publiczna arteria były naprawione jak najszybciej i każdy, kto płaci podatki ma prawo do takich oczekiwań. A teraz zastanów się dlaczego remont Traktu jest zaplanowany za 11 miesięcy. Otóż drogi przyjacielu, włodarze uznając, iż mieszkańcy Wawra tak bardzo przyzwyczajeni do niedogodności są w stanie zaakceptować kolejną porcje trudności pod nazwą dziurawy Trakt, dłuuuugi cykl przygotowawczy do remontu kapitalnego i sam remont. Nie wiesz dlaczego nie można zacząć remontu w marcu tuz po zimie? Bo pewnie z jakąś zwłoką tworzony jest projekt, dokumentacja, trzeba ogłosić przetargi...etc.etc. Tak jak dopisywany jest projekt na instalację burzową...Pomyśl co kieruje włodarzami podejmującymi tak "skuteczne" decyzje? Masz jakieś przemyślenia....
          • wajego Re: Wyremontują Trakt Lubelski. 08.02.13, 12:28
            Jak znam życie i budżetówkę, to gdzieś tak w marcu będzie dopiero zatwierdzony, nomen omen, budżet. A bez zatwierdzenia budżetu i wystawienia stosownych upoważnień do dysponowania nim nikt nie rozpisze przetargu, który też zresztą trochę potrwa. Potem wakacje, koleżanka na urlopie i takie tam. Kasę za to trzeba wydać przed końcem roku. I stąd mamy wysyp inwestycji w listopadzie-grudniu, które trzeba szybciutko zakończyć (czytaj: rozliczyć).
            Debilizm, z którym nikt nigdy nic nie zrobił. A to przecież takie proste: rok budżetowy nie musi równać się kalendarzowemu. Jakby zaczynał się np. 1 listopada, to do lutego byłby rozstrzygnięty przetarg i wraz z przebiśniegami wchodzą ekipy.
    • Gość: Rydzyk Tadeusz Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.13, 22:32
      Za wiki"....Lata 1936-1939
      Zaraz po dojściu do władzy Hitlera oraz po ogłoszeniu się przez niego führerem ogłosił on wprowadzenie w życie planu czteroletniego, który miał na celu przywrócenie powszechniej służby wojskowej oraz rozbudowy armii. W trakcie trwania planu czteroletniego postanowiono zbudować również autostrady, które podczas trwania planowanej wojny pozwoliłyby na szybkie przemieszczanie się pojazdów opancerzonych. Gdy w innych krajach panował kryzys gospodarczy, w III Rzeszy zatrudniano bezrobotnych, którzy budowali autostrady mające na celu z początku atak na wschodnią część Europy. Tylko w ciągu dwóch lat powstało 1000 km autostrad, a do 1939 roku oddano do użytku ok. 4000 km. .."

Hitler w dwa lata wybudował 1000 km autobahnów, a te niedorajdy będą tyle samo czasu łatać Trakt i pewnie za bajońskie kwoty.
    • Gość: mk Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.13, 10:11
      Szczególy projektu powinny byc uzgodnione wcześniej a przetarg ogłoszony tuz po zakończeniu prac na Trakcie (pocz grudnia). Wtedy moze prace ruszyłyby wiosną - a tak będzie to badziewie do pożnej jesieni, potem -wiadomo - przyjda mrozy, potem projekt się zdezaktualizuje, potem rozpiszemy nowy przetarg...
      • Gość: Gościu Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.ptedom.pl 13.02.13, 10:53
        Na zaprezentowanej podczas konferencji prasowej mapce remontów w roku 2013 realizowanych przez Zarządu Dróg Miejskich Pani Grażyna Lendzion, dyrektor ZDM pokazała coś co mnie zmroziło.
        Oto Trakt Lubelski będzie remontowany (ciekawe w jakim standardzie?) tylko od Lucerny do Zwoleńskiej. Zresztą zobaczcie sami:
        tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,beda-remontowac-za-mniejsze-pieniadze,76254.html
        Ciekawe co z pozostałymi partiami Traktu, szczególnie z tą częścią od Lucerny na północ, która jest, jak powszechnie wiadomo, bardzo równa, ma idealne chodniki po obu stronach ulicy, aha i jeszcze zapomniałem o komfortowej asfaltowej ścieżce rowerowej....
        • Gość: Krzysiek_s Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 12:14
          W tym roku MPWIK zrobi jeszcze odcinek kanalizacji sanitarnej od Kadetów do Klimontowskiej na Trakcie Lubelskim oraz dokończą budowaną kanalizacje do ulicy Borowieckiej.
          Więc w przyszłym roku mógłby być wyremontowany Trakt Lubelski od Płowieckiej do Borowieckiej. Dopiero w 2014 roku dojadą do ronda z Wałem Miedzeszyńskim z budową kanalizacji. Na razie jest kasa dla Traktu Lubelskiego od Kadetów do Zwoleńskiej i na Zwoleńską do Rogatkowej oraz coś jeszcze będą robić na Kadetów.
          Nie ma kasy na dalsze odcinki. Trzeba dopiero to wywalczyć. Najbliższa okazja na upomnienie się będzie 18 lutego o 15:00 [ wiem wczesna pora] na spotkaniu z MPWIK na Komisji Inwestycyjnej - przedstawienie planów inwestycyjnych MPWIK na ten rok.

• Gość: Roberto Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.226.195.12.dormar.net.pl 24.02.13, 07:55
            Mam nadzieję, że wyremontowany trakt będzie ulicą o infrastrukturalnym ograniczeniu prędkości z pasami dla rowerów.
            • Gość: Bobi Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 11:04
              > Mam nadzieję, że wyremontowany trakt będzie ulicą o infrastrukturalnym ogranicz
              > eniu prędkości ...

Tak jest już teraz.
              Prawdopodobnie okaże się, ze remont jest zbędny ;-)
          • Gość: mx Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.13, 08:42
            Czy cos wiadomo po tym spotkaniu?
        • Gość: Bobi Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: 212.160.172.* 13.02.13, 13:45
          Zmroziło mnie, że chcesz coś remontować, co zaraz będzie rozbierane.
          • Gość: Krzysiek_S Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 14:26
            To ja teraz coś nie rozumiem. Wiedząc , że kanalizacja na odcinku od kolektora do Klimontowskiej będzie budowana w tym roku chciałbym , żeby w przyszłym roku odbudowali , wyremontowali Trakt Lubelski na odcinku od ronda do Płowieckiej. W takim samym zakresie jak odcinek w tym roku. Tak samo na południe od Zwoleńskiej do Borowieckiej , bo dalej na razie nie. Chyba , że o czymś zapomniałem ?

• Gość: Bobi Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 18:49
              To był tekst do kolegi "Gościu" :-)
              który w tym roku chce remontować ulicę która w tym roku ma być "kanalizowana"
              • Gość: Kościesza Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 23:22
                Ludzie, ja czegoś nie rozumiem. Ktoś tam na zlecenie naszych włodarzy rozbabrał Trakt od Wąbrzeskiej do Przewodowej (to pewnie 6 km jak nie lepiej) a nie domknął inwestycji na odległości 250 metrów od Kadetów do Klimontowskiej. To jaki to ma sens, sie pytam? Czy nie mozna było zrobić tak jakoś po ludzku - zakończyć odcinek i pociągnać remont od starego Wawra do Zwoleńskiej? A to co napisał na początku Gościu to tez niezły pasztet. Remont zacznie się w tym roku a kiedy skończy? To tym bardziej należałoby do tego III czy IV kwartału zrobić kanalizację na krótkim odcinku by remont Traktu odbył się na dłuższym odcinku. Już to sobie wyobrażam jak jakaś firma będzie się organizowac do remontu jednego kawałka a potem inna lub ta sama będzie z od nowa budować zaplecze etc,etc. I jeszcze mam pytanie do zorientowanego Krzyśka S - czy wiadomo coś o pociągnięciu do odpowiedzialności kogoś kto odebrał i udostęnił do ruchu Trakt z jego obecną nawierzchnią?
                • Gość: Krzysiek_S Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 01:13
                  Hmm może zacznę od końca . Obecnie odcinek Traktu Lubelskiego od Kadetów do Lucerny a i prawdopodobnie pozostałe odcinki kolektorowe też [ w sumie nie pytałem o tamte] są zarządzane uwaga przez firmę PRI Pol Aqua na zlecenie MPWIK SA do czasu przejęcia ulic przez firmę wyłonioną w kolejnym przetargu tym razem na przebudowę ... Przetarg zorganizuje MPWIK bo spółka podpisała umowę z ZDM [ ta daję 6 mln 995 tyś, a MPWIK resztę] . Więc za utrzymanie bierze odpowiedzialność Pol Aqua i ona teoretycznie finansuje naprawy oraz wszelkie szkody na jej budowie.
                  Nie było więc odbioru jako takiego , a linie ZTM jeżdżą pod warunkiem przejezdności.
                  A co do budowy kanalizacji na moim odcinku Traktu Lubelskiego [ do Klimontowskiej od Kadetów] i ewentualnej możliwości przebudowy od Płowieckiej do Zwoleńskiej od razu.
                  Za pewne rozpoczęto najpierw budowę kanalizacji na południe od głównego kolektora dlatego , że Hilton otwiera się we wrześniu i zaraz będzie się podłączał, a po drugie kolizja z budową przedłużenia Panny Wodnej i Skalnicowej do Traktu Lubelskiego , która będzie trwała już od tego roku [ budowa ronda]. To za pewne przeważyło. Wolałem się nie pytać, żeby...
                  Można rozważać co by było , ale raczej w tym roku będzie tylko przebudowa na wiadomych odcinkach. Teraz trzeba powalczyć o kolejną umowę ZDM i MPWIK na 2014 rok o odcinki Traktu Lubelskiego od Płowieckiej do Kadetów i od Zwoleńskiej do Borowieckiej oraz zasilenie z budżetu miasta tej inwestycji [ ZDM]. Miasto mieszkańcom jest winne taką przebudowę , ze względu na byłe, obecne i przyszłe utrudnienia.
                  Co do przebudowy w tym roku . Obecnie wprowadzane są poprawki do projektu przebudowy ciągów komunikacyjnych , mające za zadanie poprawić bezpieczeństwa ruchu drogowego.
                  Czyli mini ronda przy Bronowskiej i Zwoleńskiej, azyle dla pieszych, mówiło się też o pół zatokach. To się toczy na linii projektant + ZDM +IR . Jak to uzgodnią rozpisany zostanie przetarg na budowę. Według zapewnień urzędników miejskich budowa ma się rozpocząć od początku wakacji i skończyć się w tym roku. Poza tym co podałem wyżej powstaną jeszcze nowe chodniki , kanalizacja deszczowa , podbudowa , dwie warstwy jezdni wiążąca i ścieralna. Mam obawy czy skończą w tym roku , bo z tego co pamiętam miało to się rozpocząć od marca, ale... trzymam kciuki.
                  Kolejna inwestycja wymagająca koordynacji to budowa ronda w Falenicy. Wykonawca jest już wyłoniony, więc wkrótce ruszają.
                  Wracając do Traktu. Rada osiedlowa w Zerzniu w której jestem członkiem ze wsparciem radnych dzielnicowych będzie upominać się o dalszą przebudowę. To jest priorytetowa sprawa na dzień dzisiejszy. Mamy nadzieje , że uda się też zorganizować spotkanie informacyjne dla mieszkańców w sprawie przebudowy Kadetów, Traktu i Zwoleńskiej, na którym mieszkańcy będą mogli spytać się o wiele rzeczy , w tym o dalszą przebudowę.
                  Na pewno jest takie coś potrzebne.
                  Poza tym same władze dzielnicy w ramach "Wawer dodaj do ulubionych" wstępnie 23 maja spotkają się z mieszkańcami w Zerzniu , ale spotkanie na temat Traktu chcemy zrobić wcześniej. Zapraszam w pierwszą środę każdego miesiąca na spotkania RO Zerzeń.
                  Wcześniej warto być też na spotkaniu Komisji Inwestycyjnej w UD Wawer w poniedziałek o 15:00 , będzie Pani dyrektor MPWIK i omówienie ich inwestycji w tym roku.

• Gość: Maciej Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.13, 11:35
                    Panie Krzysztofie, mogę zrozumieć, ze nie było odbioru Traktu i że PolAqua utrzymuje ulicę do wyboru wykonawcy remontu. Ale mam też nadzieję, że umowa z PolAqua określa standard w jakim do tego czasu ulica ma być utrzymana (poza określeniem "przejezdna" ).
                    Jeśli tak nie jest to moze pod patronatem dzielnicy zorganizować spotkanie i ustalić jak Trakt ma przez najbliższe miesiące wygladac a potem tego wymagać? Są chyba jakies normy na jezdnie ? Nie czepiam sie szczegółow, nie chcę autostrady - wystarczy mi "warszawski standard" : może być dziurawy jak inne ulice ale bez przesady . A na Trakcie w te 'przesady' wpadamy co kilkanaście metrów ;)
                    • Gość: Krzysiek_S Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 12:23
                      Nie widziałem oczywiście umowy ale wiem z rozmów, że Pol Aqua ma obowiązek naprawy każdego ubytku jaki powstał po otworzeniu tymczasowym jezdni. Takie naprawy właściwie odbywają się "cały czas" od końca listopada jeśli pogoda pozwala[ jak sypie lub leje do robota nie ma sensu], jednak to ich tak nie przynosi założonych skutków. Dlatego były interwencje do dzielnicy i miasta z mojej strony i wiem , że mieszkańcy też w dużej ilości dzwonili do różnych służb. Nawet ZTM robił już dokumentacje stanu drogi, była groźba wycofania autobusów.
                      Już pewne osoby mają dość tych ciągłych... :)
                      Teraz stosują grubsze kruszywo , zobaczy co po tym będzie.
                      Oczywiście jeśli spotkanie będzie na temat przebudowy... to można będzie się spytać o tę sprawę.

• Gość: gośc Re: Wyremontują Trakt Lubelski. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.13, 11:22
                        Widzę, ze grubsze kruszywo tez nienajlepsze. Dzis kłada płyty betonowe...
                    • ceziu75 Zwoleńska poczeka bo remontują Trakt Lubelski 14.02.13, 12:59
                      z wypowiedzi tu na forum "osób poinformowanych" można odnieść takie wrażenie. Mieszkańcy przypominają sobie, że na spotkaniu z wykonawcą w ul. Zwoleńskiej "Kolektora W" w ramach złamania wszelkich norm i co za tym idzie utrudnień dla mieszkańców przedstawiciela miasta obiecali pieniądze na "modernizację ul. Zwoleńskiej wraz z przebudową" padł termin rozpoczęcia prac - wiosna 2013 r. I jak to bywa na terminie i zapowiedziach rozpoczęcia modernizacji się skończyło. Mowa była też o ul. Trakt Lubelski. Tym czasem wiosna 2013 r. tuż za pasem i są przygotowania do "remontu Traktu Lubelskiego", choć powstaną nowe elementy infrastruktury, które nie istnieją dotychczas w ul. Trakt Lubelski - więc niezrozumiały jest tu termin "remont" bardziej właściwszy jest "modernizacja". A ta ma "szerszy zasięg i bywa droższa od "remontu". Mieszkańcom ul. Zwoleńskiej i innych ulic od niej odchodzacych powie się, że wszystkie środki zostały wydane na "remont Traktu Lubelskiego" i na Zwoleńską nie mamy pieniedzy, a sytuacja budżetu miasta, jest jaka jest... Znając specyfikę przetargów dojdą niezbedne roboty, a co za tym idzie koszty, więc odywać się będzie "aneksowanie" umowy na "remoncik ul. Trakt Lubelski"., który pochłonie wszystkie planowane koszty w Dzielicy Wawer na 2013 r. :)
                      W końcu zabraknie środków na modernizację ul. Zwoleńskiej lub będzie w okrojonym zakresie od pierwotnie zakładanego - powód niespodziewanie wzrósł koszt remontu ul. Trakt Lubelski - przypominam, że w Polsce mamy najwyższe ceny budowy km drogi, za ktorymi nie idzie w parze jakość :).
                      Szkoda, że Radnym Dzielnicy i Radzie Osiedla Zerzeń "umkneły uwadze" ustalenia przedstawicieli miasta dotyczące ul. Zwoleńskiej na spotkaniu w sali parafialnej Parafii WNMP w Zerzeniu i skupili się wyłacznie na ul. Trakt Lubelski. Najwyraźniej był w tym cel - nic nie dzieje się bez przypadku :).
                      To na spotkaniach z przedstawicielami miasta i wykonawcy, mieszkańcy Zwoleńskiej zgłaszali co się wyprawia podczas budowy "Kolektora W" w tej ulicy. Jak przychodzi co do czego "torcik" przypadł mieszkańcom Traktu Lubelskiego.
                      Dlaczego tak się stało - każdy sobie znajdzie odpowiedź chodźby czytajac posty na tym forum.
                      Ciekawe czy najdzie refleksaja władnych tych decyzji i przypomną sobie o "terminie wiosennym rozpoczęcia prac modernizacji ul. Zwoleńskiej"?
                      Czy też nie bo może zabraknie środków na "remont" Traktu Lubelskiego :). To pokazuje jak wybrane przez mieszkańców Rady dbają o ich interesy - przekonali się o tym mieszkańcy Zwoleńskiej i sąsiednich ulic do niej przyległych.
                      • Gość: Krzysiek_S Re: Zwoleńska poczeka bo remontują Trakt Lubelsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 13:43
                        Jeśli spotkanie dojdzie do skutku będzie dotyczyć "Przebudowy ciągu ulic Kadetów, Trakt Lubelski i Zwoleńska " . Resztę napiszę w mailu Cezary.
                        • Gość: Gościu Re: Zwoleńska poczeka bo remontują Trakt Lubelsk IP: *.ptedom.pl 22.02.13, 12:28
                          Czy może ktoś zna jakiś kontakt do tych "fachowców" z PolAqua bo chciałbym im zadać pytanie: czy to to na przykład wczoraj widziałem i czułem jadąc Traktem było wcześniej uzgodnione z jakimiś władzami lub służbami podległymi jakiejś władzy, czy tez to absolutny woluntaryzm Pol Aqua gdzie jakaś władza może tylko list sobie wysłać....(vide działania z Żegańskiej). Po prostu totalne lekceważenie mieszkańców...Ciekawy przypadek...
    • Gość: Stefan Burczymucha Re: re kum kum IP: *.play-internet.pl 09.04.13, 17:48
      Stanowczo protestuję!

Chcę wyrazić swój kategoryczny i stanowczy sprzeciw przeciwko jakiemukolwiek remontowaniu Traktu Lubelskiego!!! Kategoryczne NIE!!! NIE, NIE i jeszcze raz NIE !!!

Ludzie! A jak wy sobie wyobrażacie że dziki będą po takim remoncie pokonywać te arterię? Teraz biegają sobie spokojnie wieczorami bez ryzyka potrącenia (z uwagi na małe prędkości). Po remoncie będzie tutaj mnóstwo groźnych wypadków! To samo tyczy się zajęcy, królików i innej dzikiej zwierzyny!!!

Powtarzam!!! STOP PLANOM REMONTOWYM RATUSZA !!!

NIE !

NIE !

NIE !

PO STOKROĆ NIE !!!

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka