Dodaj do ulubionych

Opłaty za śmieci - co dalej?

04.03.13, 11:06
Rozumiem, że tradycyjnie pokrzyczeliśmy sobie na różnych forach i na tym koniec :-)
Miał ktoś przygotować pismo zaskarżające. Rozumiem, że czekamy do do sesji miasta czyli 07/03. Jeśli są podjęte jakieś akcje sprzeciwu, to piszcie o tym. Bo jak będzie cicho w necie, to znaczy, że kupujemy te 89 zł.
Ile można łupić ludzi i wciskać im kit, że to dla naszego dobra i że faktycznie jest taniej, choć drożej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gościu Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.ptedom.pl 04.03.13, 12:06
      Zaproponowanie stawki 89 zł za odbiór śmieci z domu jednorodzinnego (standard w Wawrze) czyli wydatek 1068 zł w skali roku jest irracjonalnie wysoki. W tym jest tez koszt rozbudowy aparatu urzędniczego do kontroli zadania. Ta horrendalna kwota zwiera też w sobie założenie o sfinansowaniu odbioru i wywozu śmieci przez 1,7 mln mieszkańców Warszawy wobec zamieszkujących to miasto ok. 2,0-2,2 mln (vide wywód Kochaniaka). To po co ten aparat urzędniczy skoro kontrola procesu nie będzie działać na etapie ewidencji tworzących śmieci i niepłacących za ten proceder. Ale ustalenie kwoty podatku śmieciowego dla mieszkańców domu jednorodzinnego bez względu na ilość mieszkańców oznacza jawna niesprawiedliwość i jako taka winna być piętnowana np. w wyborach. To tak na przyszłość a na teraz to chyba warto protestować gdzie tylko się da, ja wybieram się na sesję 7.03.
      • aninianin Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 12:59
        Pamiętajcie, że w tym miesiącu trzeba wypowiedzieć umowy, np. w Sita, gdzie ja mam mozna tylko do konca marca, inaczej zaplaci sie podwojnie.
        • Gość: Bobi Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: 212.160.172.* 04.03.13, 14:00
          Transnec ma podobno miesięczny termin.

• mike_ Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 14:50
          Umowy nie trzeba wypowiadać. Z dniem pierwszego lipca wygasają wszystkie umowy na wywóz odpadów komunalnych.
          • aninianin Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 15:28
            Nic nie wygasa.
            Dzwonilem i do UM i do Sity.
            W Sicie powiedzieli wyraźnie, że jak do konca marca im nie wypowiem umowy , to zaplace podwojnie w lipcu.
            W dzisiejszej stolecznej pisze to samo: Ze wypowiedzenia trzeba zlozyc.
            • mike_ Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 15:34
              Cwaniaki... ciekawe czy pójdą z kimś do sądu.. wątpię. Poprzestaną pewnie na wysyłaniu ponagleń bo jak sąd uwali to media się rozpiszą i wszystko upadnie.
              Miasto to sobie może mówić - tam nie znają nawet ustaw na mocy których działają w innych obszarach. A po firmach inna decyzja byłaby nieekonomiczna - na pewno się trafi ktoś kto zapłaci.

Przeczytaj proszę na przykład tutaj: www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/rewolucja-smieciowa-dotychczasowych-umow-na-odbior-odpadow-nie-trzeba-wypowiadac

• aninianin Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 16:18
                Tu tez masz:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13496820,Smieciowa_pulapka__Uwazaj__zeby_nie_zaplacic_dwa_razy.html
                • mike_ Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 16:34
                  Dziennikarze to ignoranci - akurat po nich nie spodziewam się rzetelności i znajomości tematu.
                  A ten akurat powtarza to co klepie urzędnik miejski, nawet nie sprawdzając bo po co. Normalka.

Wypowiadać przecież nie zabraniam - niech każdy robi według uznania - informuję jedynie, że jak ktoś tego nie zrobi niech się nie da zrobić w bambuko firmie od odpadów komunalnych. Bo firma nie ma już podstaw do pobierania opłat za wywóz takowych po 1 lipca (szczegóły m.in w linku który podałem).
                  • beejay02 Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 06.03.13, 00:31
                    Swoją drogą co szkodziło głąbom piszącym ustawę dodanie jednego punktu, że z dniem 1 lipca wszystkie umowy indywidualne na odbiór śmieci tracą moc.
              • aninianin Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 16:25
                OK Mike masz racje, ale mam sie potem sadzic z Sita?
                Troche niewarte zachodu.
                • mike_ Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 04.03.13, 16:39
                  Dlatego napisałem powyżej - niech każdy według uznania, ale jak przyjdzie co do czego to nie płacić.
                  To firma musi dochodzić zapłaty przed sądem i wątpię żeby w to weszli - wiedzą że będzie uwalone a koszty są chyba niewarte tego. Jeśli już będą wysyłać faktury to pewnie liczą na tych co zapłacą gdy się im ponaglenie przyśle - każdy taki dla nich to dodatkowy bonus.
                  • beejay02 Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 06.03.13, 00:27
                    Po kilku miesiącach sprzedadzą firmie windykacyjnej i potem dopiero będzie zabawa.
            • Gość: jaś Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.205.47.13.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.03.13, 22:06
              Jak będą się domagać zapłaty za lipiec skierujesz sprawę do organów ścigania za próbę wyłudzenia nie należnej kwoty pieniędzy. Ratusz specjalnie bije pianę namłyn, zeby odwrócić uwagę od protestów. PR zadziałał lecz my nie ciemnota..
      • kubajek Opłaty za to samo w USA o połowę mniejsze. 04.03.13, 15:58
        W USA (Floryda), za wywóz wszystkich odpadów i niepotrzebnych przedmiotów płaci się 190$ rocznie czyli około 600zł. Od nas chcą prawie 2x więcej!
        To tak dla porównania.
        Piszcie, jeżeli wiecie, jak to wygląda w innych krajach.
        Na sesję Rady trzeba iść!
      • Gość: atom Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 19:56
        Dziś tj. 4.03 rozmawiałem z jednym z radnych z Falenicy. Oznajmił on, że porozumiał się z innymi radnymi n. dzielnicy i wspólnie mają opracować i złożyć wniosek do Rady Warszawy na sesji 7.03
        Wniosek o obniżenie opłaty dla nieruchomości zamieszkałych do 3 osob i uzależnienie pozostałych od liczby zamieszkałych (podobnie jak w Józefowie). W n. gminie większość mieszka w domach jednorodzinnych a w całej W-wie podobno ok 13%. Więc dlaczego mamy płacić za "słoiki". Może warto by na tym forum sprawdzić jak działają pozostali nasi radni?
    • Gość: Aga Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 16:06
      może do Państwa Radnych protesty wysyłać?
      www.radawarszawy.um.warszawa.pl/rada/radni/Strony/default.aspx
      • Gość: kamizelka Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 18:30
        A może ktoś jest znawcą tematu i wypowie się czy nierówne potraktowanie mieszkańcow domów jednorodzinnych i mieszkańców blokw mozna podnieść w skardze do rzecznika praw obywatelskich.
        Zupełnie nie rozumiem dlaczego ci co mieszkaja w blokach mogą płacić od osoby a ci co w domach od domu.
        Czy my jesteśmy gorszymi obywatelami i trzeba nas kopać w d... przy kazdej okazji.
      • ceziu75 Protesty tylko do Rady Warszawy - podaje adres 04.03.13, 22:30
        należy napisać pismo podać w nim imię nazwisko oraz adres zamieszkania to bardzo istotne!! Taki mail jest równoznaczny z pismem na które trzeba odpowiedzieć .
        biurorady@um.warszawa.pl
        - to adres Sekretariatu Rady i będzie musiało zostać zarejestrowane!!!
        Z mojego doświadczenia wiem, ze kierowane do Ratusza trafi do Biura Gospodarki Odpadami Komunalnymi w Warszawie. Tam nie odpowiedzą do7.03.2013 r., bo rozmawiałem w piątek z kierownictwem tego Biura - wywnioskowałem chcą mieć spokój przed Radą. Nie odpowiedzieli mi na pismo z lutego, gdzie żądałem przedstawienia projektu mi w ramach konsultacji społecznych, a nie zrobili tego - z gazety dowiedziałem się, ze projekt przekazali już do Rady warszawy, która ma zatwierdzić...
        Ślijmy tam przed 07.03.2012
        • jhbsk Re: Protesty tylko do Rady Warszawy - podaje adre 05.03.13, 08:21
          Napisałam.
        • Gość: maciej Re: Protesty tylko do Rady Warszawy - podaje adre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.13, 08:27
          Popieram. Z tym, ze w pełni popieram pisanie również do radnych . Myślę, że głosowanie w tej sprawie będzie istotnym kryterium przy następnych wyborach i dobrze aby o tym wiedzieli.

Okręg wyborczy nr 7 Targówek, Rembertów, Wawer, Wesoła
          Gruszka Jolanta
          Kalbarczyk Piotr
          Masny Ewa
          Melak Andrzej
          Piechna-Więckiewicz Paulina
          Wujastyk Iwona
          Zdzikot Tomasz
          Żebrowska Alicja

Link z namiarami zamieściła wyzej Aga.
        • ceziu75 Re: Protesty tylko do Rady Warszawy - podaje adre 05.03.13, 10:51
          Mój również został wysłany..
          Namawiajmy znajomych sąsiadów. Jest wiele kwestii niezgodnych z prawem w samych zasadach, metodzie naliczania terminie ogłoszenia i wysokości. Miasto uchwala zasady Dyskryminujące mieszkańców domków.
          • Gość: kamizelka Re: Protesty tylko do Rady Warszawy - podaje adre IP: *.mofnet.gov.pl 05.03.13, 10:58
            Dlatego też niezaleznie od tego że wysłałam im swój protest, jeśli przepchną uchwałę dyskryminujacą mieszkańców domów jednorodzinnych zamierzam zainteresowac tą sprawą rzecznika praw obywatelskich. Nie życzę sobie być obywatelem piątej kategorii. Wyliczyłam, ze zapłacę 140% więcej niz mieszkańcy bloku, mający takie samo jak ja gospodarstwo domowe.
        • ewaq Re: Protesty tylko do Rady Warszawy - podaje adre 05.03.13, 11:48
          a czy możecie podesłac wzór maila?
          • miedzylesianin1 Złamanie konstytucji 05.03.13, 11:55
            A czy taka ustawa nie narusza konstytucji, tzn art. 32;

1.Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.

2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Dla mnie jest to złamanie konstytucji. Bo jak to ma się z równością: osoba samotna w domku ma płacić tyle samo, co 8-osobowa rodzina w domku? To jest równość? To jest złodziejstwo i niesprawiedliwość

• Gość: kamizelka Re: Złamanie konstytucji IP: *.mofnet.gov.pl 05.03.13, 12:15
              moim zdaniem tak i dlatego złamanie własnie tego artykułu mam zamiar podnieść w swojej skardze. Czekam tylko jak uchwalą. Bo projektu, i to na takim poziomie abstrakcji, chyba nie mozna zaskarżać
    • ceziu75 Jest artykuł w Wiadomościach Sąsiedzkich Wawra 05.03.13, 14:51
      Tam piszą o innych kwestiach w tej tematyce

www.wiadomoscisasiedzkie.pl/news/110/n/3559/#hkom
    • Gość: AnnaM Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 19:25

Sesja Rady Dzielnicy Wawer zwołana na 6 marca, środa godz.18.00
      Rada Dzielnicy Wawer chce chyba zabrać głos w sprawie projektu "uchwały śmieciowej".

Tekst linka
      • marianna02 Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 07.03.13, 08:28

Byłam na sesji wczoraj. Zaproszono dyrektora nie usłyszałam czego, ale musi bardzo ważnego i wykształconego – co któreś zdanie powtarzał, że jest inżynierem.
        Reasumując:
        - stawki wynikają z konieczności budowy nowoczesnej sortowni
        - firmy wywożące śmieci oszukują na kodach śmieci obniżając w ten sposób płaconą opłatę marszałkowską
        - wg pana inżyniera mieszkaniec bloku produkuje statystycznie 280 kg śmieci a mieszkaniec domku 450 kg
        - różnice w proponowanych stawkach między ościennymi gminami nie wie z czego wynikają
        (np. w gminie Wiązowna stawka miesięczna będzie wynosić 7 zł brutto miesięcznie za jednego mieszkańca), a przecież gmina ta korzysta z tych samych wysypisk co np. Wawer
        - wywóz śmieci z domków drożej kosztuje niż z bloku
        - Ratusz nie wie dokładnie ile jest mieszkańców w Warszawie (chodzi o niezameldowanych przyjezdnych) i stąd też takie stawki
        - pieniądze uzyskane z pobieranego „podatku śmieciowego” nie zostaną skierowane na budowę nowoczesnej sortowni ale wesprą wywożącą , która będzie taką sortownię budowała (czytaj zarobi paru kolesi , poza tym dlaczego mam płacić na firmę która do tej pory oszukiwała na kodach śmieciowych?)
        Na argumenty , że
        - mieszkańcy domków nie produkują więcej śmieci bo śmieci produkuje człowiek nćie domek
        (np. Anin jest dzielnicą ludzi starych, w domku mieszka często jedna lub dwie osoby)
        - mieszkańcy domków realnie ograniczają i segregują śmieci bo za nie płacą konkretnie, mają też kompostowniki i narzucanie komuś tak dużej opłaty i cotygodniowego odbioru 120 l jest bez sensu
        - skoro teraz śmieci na terenie odbierają dużo taniej 3 czy 4 firmy, to skoro jedna będzie miała monopol na wywóz to powinno być taniej
        - dlaczego uczciwy mieszkaniec ma płacić za tych niezameldowanych, którzy nie płacą,
        Zamiast promować uczciwość, dokłada mu się jeszcze i chroni oszustów
        - osoba samotna mieszkająca w domu zapłaci 89 zl, rodzina czteroosobowa w bloku – 56 zł

Pan inżynier niestety nie potrafił konkretnie odpowiedzieć…

Nie czekałam na koniec sesji. Patrzyłam na pana inżyniera. I robiło mi się coraz smutniej.
        Bo jeżeli ktoś o takim umyśle, sposobie myślenia został dyrektorem , to już nie chcę dalej wyciągać wniosków …
        Ja uważam, że trzeba poczekać na uchwałę. I zaskarżyć ją do Trybunału Konstytucyjnego.

• marianna02 Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 07.03.13, 08:31
          Ps.
          Jeszcze:
          a propos przetargu na wywóz :
          najpierw powinien być ogłoszony przetarg, a potem po wybraniu najkorzystniejszej oferty opracowane stawki.
          Podanie wcześniej stawek powoduje, że firmy wywożące śmieci nie będą oferowały optymalnej ceny dla gminy czy mieszkańca, tylko optymalną cenę dla siebie.
          Coś tu jest nie tak.
          • miedzylesianin1 Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 07.03.13, 09:57
            Bo to jest przekręt a'la Soprano. Część zysku idzie pod stołem dla organizatora przetargu (czyli dla rządzących miastem, czyli PO). Generalnie jestem za tym, aby skierować pismo do CBA, bo widać tu ogromny szwindel. Dziwię się, że do tej pory służby specjalne się tym nie zainteresowały. Albo już się interesują, ale nie nagłaśniają :-)
            Druga sprawa sortownia - dlaczego mamy płacić za coś co dopiero powstanie? Niech najpierw firma, która wygra przetarg wybuduje sortownię, a dopiero potem udzieli informacji za jakie pieniądze jest wstanie ją udostępnić.
            W innym przypadku dojdzie do kolosalnych nadużyć. Taka sortownia będzie najdroższa w Europie - zobaczycie, że jej koszt będzie 2-3 raza większy niż takiej samej wybudowanej w Niemczech.
            Czy ktoś normalny daje pieniądze na coś, czego nie ma nawet w planach? Nie ma nawet lokalizacji sortowni, kosztorysu budowy, a już mamy za to płacić?
            Ciekawe co by powiedziała HGW gdybym poszedł do niej i powiedział, ze ma kupić od mojej firmy dom, który powstanie gdzieś tam, za jakieś tam pieniądze - nie wiem za ile, ale niech już mi płaci np. po 10 tys. miesięcznie. Myślę, że powinna się zgodzić, bo to super oferta. A cena wyliczona jest przez super eksperta.
            • Gość: kamizelka Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.mofnet.gov.pl 07.03.13, 10:08
              Nie widzę również powodu abym miała płacić za budowę prywartnej inwestycji. W przyszłości - bo takiego przetargu nie ogłasza się na wiek wieków i umowa nie będzie bezterminowa, firma która wybuduje sortownie za nasze pieniądze będzie dyktiowała paskarskie ceny, albho za nszae pioeniądze kolejna firma będzie budowała sortownię.
              Dodatkowo w dalszym ciagu nie widze uzasadnienia dlaczego to mieszkańcy domow jednorodzinnych nie moga płacic od osoby. U mnie w domu mieszkaja dwie osoby a w sąsiednimm osiem
              • Gość: Kejt Re: Opłaty za śmieci - co dalej? IP: *.30.42.10.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.03.13, 13:32
                Ja w ogóle nic już z tego nie rozumiem. Przeczytałam wszystko co zostało tu napisane i uważam, że jak to nie raz już u nas bywało ktoś się za to wziął od d... strony. Dla mnie to jest po prostu skandal i generalnie jakiś przekręt ( jak można najpierw ustalić kwotę, którą się będzie pobierało,a później zrobić przetarg ?! No chyba, że wiadomo z góry kto wygra ).
                Moja sąsiadka, starsza kobiecina ma ok. 900 zł renty i - przepraszam bardzo - ma płacić prawie 10 % ( ! ) z tego na wywóz smieci ? A wytworzy ich tyle co kot napłakał. U mnie na przykład gros odpadów idzie na kompost. Zbieram też makulaturę ( i wystawiam przed posesje kiedy zbierają ).
                Ostatnio widziałam jak ludzie zbierali podpisy pod wnioskiem o obniżenie cen biletów dla osób zameldowanych w Warszawie. Może my też powinniśmy pozbierać i wysłać ( chyba do Ratusza ) taki wniosek dotyczący śmieci ? Sama już nie wiem.
                • jhbsk Re: Opłaty za śmieci - co dalej? 30.03.13, 08:56
                  Ja napisałam do radnych CBA, i RPO. Nie wiem, ży to cokolwiek zmieni, ale na pewno nie zaszkodzi.
    • ceziu75 Zbiorowe zawiadomienie CBA 07.03.13, 10:33
      to jedyna słuszna, rzecz jaka przychodzi mi na my.śl po wczorajszej Nadzwyczajnej Sesji Rady Dzielnicy Wawer i występie Pana Dyrektora Karczewskiego. Trzeba by wyjaśnić kto stoi za tak niekorzystnym systemem "Rewolucji Śmieciowej" i dlaczego mieszkańcy nie mają w nim żadnego prawa, w przeciwieństwie do Firm wywożacych śmieci. Pan Dyrektor bezprzerwy bronił ich interesu.. nawet stwierdził że rozmowy byłyz nimi przed przetargiem
      • miedzylesianin1 Re: Zbiorowe zawiadomienie CBA 07.03.13, 11:17
        na stronie CBA jest możliwość złożenia zawiadomienia. Można tez oczywiście pisemnie.
        Ja się skuszę, bo mam dość jak ktoś robi mnie w wała. Chyba, że chcą abyśmy wyszli na ulicę? W Rumunii wyszli i szybko rząd podał się di dymisji. Wyszli, bo prąd poszedł w górę.
        Przecież nie da się tak żyć. Trzeba mieć swoją godność. Rządzący jej nie mają, ale my tak.
        Nie dajmy się.
        • Gość: karol Re: Zbiorowe zawiadomienie CBA IP: *.bas.roche.com 07.03.13, 11:45
          Prosba dla wszystkich,ktorzy przygotowywuja roznego rodzaju prostesty, dokumenty etc. Udostepniajcie je innym, np. na Dropbox czy Google Drive etc. Z zalem przyznam, ze nie mam czasu samemu takich skarg etc. pisac ale majac wzor z przyjemnoscia wysle go gdzie sie da.
          • ewaq Re: Zbiorowe zawiadomienie CBA 07.03.13, 12:35
            jak poprosiłam wyżej o przesłanie przykładowego maila do rady, to prośba pozostała bez odzewu... :-(
            • Gość: piwano Re: Zbiorowe zawiadomienie CBA IP: *.kuke.com.pl 08.03.13, 16:15
              Myślę, że najskuteczniejsze będzie pisanie wniosków do Rzecznika Praw Obywatelskich. Trzeba wskazać naruszenie:
              1) zasady pomocniczości (państwo/gmina nie powinny wkraczać w sfery, z którymi obywatele sobie radzą - po co gmina ma mi pomagać przy wywozie śmieci, skoro skutecznie radzę sobie z tym sam, podobnie jak inni ludzie oburzeni pomysłem z przejęciem tego obowiązku przez gminy)
              2) zasady proporcjonalności (jak rozumiem intencją ustawodawcy była eliminacja przypadków "wyrzucania śmieci do lasu". Przecież ten sam cel można osiągnąć w dużo prostszy sposób - wystarczy kontrola umów i płatności w ramach tych umów. Aktualny system sprowadza się do tego, że my, którzy we własnym zakresie organizujemy sobie wywóz śmieci zapłacimy podatek śmieciowy (a w ramach tego zapłacimy za tych co wyrzucają śmieci do lasu), a ci co nie mieli umów zapewne i tak podatku nie zapłacą. Czyli rewolucja śmieciowa polega na tym, że ci porządni zapłacą za tych nieporządnych, a z nadwyżki stworzone zostaną nowe miejsca pracy w urzędach gmin
              3) i oczywiście zasady równości - nie wiem jak można obronić pod kątem równości wobec prawa system, w którym dwie osoby mieszkające w starym domku mają płacić 89 zł, a dwie osoby posiadające duże mieszkanie 37 zł
              Jeżeli wniosków będzie dużo, RPO się tym powinien zająć na poważnie.
              A tak na marginesie, aż dziw bierze, że żadna partia opozycyjna jeszcze nie trąbi masowo o tym jawnym złodziejstwie i kpinach z obywateli
              • miedzylesianin1 akcja na fejsie 10.03.13, 19:57
                facebook.com/pages/STOP-z%C5%82odziejskich-cen-za-%C5%9Bmiecie-w-Warszawie/130167700497569
    • ceziu75 Miastu doradzało konsorcjum 11.03.13, 09:00
      na doradztwo w zakresie organizacji systemu wyłonione w przetargu
      1. POLINVEST Sp. z o.o. (Lider Konsorcjum) z siedzibą w Krakowie 30-347 ul. Jana Brożka 3
      2. SAVONA PROJECT Sp. z o.o. (Konsorcjant) z siedzibą w Tarnowie 33-100 ul. Słowackiego 33-37
      3. Pani Urszula Rozenbajger (Konsorcjant) prowadząca działaność pn. Kancelaria Radcy Prawnego Urszula Rozenbajger zarejestrowaną w Krakowie 30-347 przy ul. Jana Brożka 33-37

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka