w_v_w 05.04.13, 08:31 na pohybel PO mam nadzieje, ze HGW, nie dokona zamchu na samorzadnosc i demokracje ;) p.s No radni z komitetow lokalnych do roboty, nastepne wybory w tow. PO, to totalny obciach. Pozdrawiam Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bobi Re: moze Wawer tez tak zrobi:D IP: 212.160.172.* 05.04.13, 17:13 nie sądzę, w Wawrze jest wola poszczekania sobie pogrymaszenia, podyskutowania w towarzystwie wzajemnej adoracji czego ty jesteś znakomitym przykładem Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 05.04.13, 19:58 widzisz bobi, ja pamietam lata samorzadu wawerskiego calkiem poprawne, co prawda , to byla Gmina Wawer. Pamietam, jak Mieszkancy licznie uczestniczyli w sesjach i egzekwowali swoje prawa miedzy innymi od burmiszcz Masny, ktora dbala o interesy swojej siostry i AWS. raczej obce ci te klimaty. Jak Mieszkancy walczyli o ulice i takie inne pierdoly. BTW co ty mozesz wiedziec na moj temat i mojej dzialalnosci. A co ty dzielny bobi robisz dla spolecznosci lokalnej? Pochwal się. Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: moze Wawer tez tak zrobi:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 22:43 Nic. Bo nie mam pomysłu. Nie pcham się do rządzenia, wiem ile to pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 06.04.13, 15:10 Tak...jedyna praca, to jak trwac na raz zdobytym samorzadowym taborecie :D Masz racje, to bardzo wyczerpujace zajecie, wiesz ile intryg trzeba uknuc, ile przyslowiowych dolkow wykopac, ile flaszek postawic "milosnikom" wina marki wino, co by oddali odpowiednio skreslony glos :D Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: moze Wawer tez tak zrobi:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 20:33 > Tak...jedyna praca, to jak trwac na raz zdobytym samorzadowym taborecie :D > Masz racje, to bardzo wyczerpujace zajecie, wiesz ile intryg trzeba uknuc, ile > przyslowiowych dolkow wykopac, ile flaszek postawic "milosnikom" wina marki win > o, co by oddali odpowiednio skreslony glos :D Napisz czym się zajmujesz, wierz mi, że bez trudu o twoim zawodzie napiszę coś analogicznego. To że włodarze szczebla samorządowego to w 90% politykierzy, z tym się zgadzam. Niestety z każdej strony. Ale to że nic nie robią, to standardowa retoryka bezśilnych, przed którą nie ma logicznej obrony. Zdarzają się też samorządowcy z prawdziwego zdarzenia. Ale nie ma wśród nich świętych, więc do każdego da się przyczepić jakąś łatkę. Tobie się to na pewno uda. Natomiast z tobą mam taki problem, że jesteś generalnie zafiksowana anty-PO, więc wszystko co jest z PO jest złe. Więc niestety jesteś mało wiarygodna. Nie wiem dlaczego dobrze wspominasz czasy AWS, ja pamiętam to jako szczyt indolencji i korupcji. No może za SLD było jeszcze gorzej. Sprytnie omijasz pytania, kto jest twoim "samorządowym" idolem. Generalnie jak ktoś jest już mocno dorosły i nie wie czego chce, nie wie kogo chce, to znaczy że pewnie do końca życia tak mu zostanie. Ja na przykład cenię HGW. I z czasem coraz bardziej. Co nie znaczy że we wszystkim się zgadzam, ale zarządza sprawnie i ma strategię, czego brakuje 99,9% ludziom. Kaczorowska jest beznadziejna, ale taki los tej prowincjonalnej dzielnicy. Może to .... we wszystkim można znaleźć "minusy dodatnie". Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 06.04.13, 21:12 Gość portalu: Bobi napisał(a): >[...] > Napisz czym się zajmujesz, wierz mi, że bez trudu o twoim zawodzie napiszę coś > analogicznego. Jestem freelanserem :D [...] > Natomiast z tobą mam taki problem, że jesteś generalnie zafiksowana anty-PO, wi > ęc wszystko co jest z PO jest złe. Więc niestety jesteś mało wiarygodna. Nie wi > em dlaczego dobrze wspominasz czasy AWS, ja pamiętam to jako szczyt indolencji > i korupcji. Jestem anty PO, bo wiem co to za twor a raczej potwor z autopsji :D Nie konfabuluj, nie wiem skad przyszlo ci do glowy, ze dobrze wspominam AWS. Nigdy nie znosilam "styropianowych" dzialaczy! >No może za SLD było jeszcze gorzej. Nie tragizuj, SLD mogloby brac korepetycje od tych z AWS/PO > Sprytnie omijasz pytania, kto jest twoim "samorządowym" idolem. Generalnie jak > ktoś jest już mocno dorosły i nie wie czego chce, nie wie kogo chce, to znaczy > że pewnie do końca życia tak mu zostanie. Marza mi sie lokalni samorzadowcy, nie uwiklani w zadna partyjke, albo "szkolne uklady" > Ja na przykład cenię HGW. Wolno ci, ale nie wymagaj, zeby inni podzielali twoja opinie. Moim zdaniem, jej "praca" ukierunkowana jest na umocnienie PO w Warszawie, li tylko. Najlepiej wychodzi jej zwiekszanie aministracji ratusza i premiowanie w wiekszosci pozytecznych idiotow. [...] ale zarządza sprawnie i ma strategię, czego brakuje 99,9% ludziom. Jaka strategie? bobi nie fantazjuj, jedyna strategia, to lupic Mieszkancow, zeby pokryc zadluzenie Stolicy! > Kaczorowska jest beznadziejna, ale taki los tej prowincjonalnej dzielnicy. Może > to .... we wszystkim można znaleźć "minusy dodatnie". ...tak jak wiekszosc samorzadowcow PO, to sa fuchy dla znajomkow i ich rodzin. Powiem tak, cala Warszawa, to prowincja, dla ktorej powiat wybiera wladze ;) Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: moze Wawer tez tak zrobi:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 22:06 > Jestem freelanserem :D "Siedzisz, pierdzisz w stołek, generalnie truteń społeczny...jak można kogoś takiego słuchać ..." - To tak na pożytek dyskusji. > Nie konfabuluj, nie wiem skad przyszlo ci do glowy, ze dobrze wspominam AWS Jakąś Masny, ale rzeczywiście może źle pamiętam, albo źle zrozumiałem. > Marza mi sie lokalni samorzadowcy, nie uwiklani w zadna partyjke, albo "szkolne > uklady" No umrzesz z niezrealizowanymi marzeniami. Ja marzę o pokoju na świecie. Jesteśmy z tej samej kategorii. > Wolno ci, ale nie wymagaj, zeby inni podzielali twoja opinie. Nawet nie próbuję. Natomiast jak piszę że coś lubię lub czegoś nie lubię, to staram się jakiś argument/y przytoczyć. > Jaka strategie? bobi nie fantazjuj, jedyna strategia, to lupic Mieszkancow, zeb > y pokryc zadluzenie Stolicy! Aha. > ...tak jak wiekszosc samorzadowcow PO, to sa fuchy dla znajomkow i ich rodzin. > Powiem tak, cala Warszawa, to prowincja, dla ktorej powiat wybiera wladze ;) Czyli nic się nie zmieniło od dziesiątek lat. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 06.04.13, 22:25 Gość portalu: Bobi napisał(a): > > Jestem freelanserem :D > > "Siedzisz, pierdzisz w stołek, generalnie truteń społeczny...jak można kogoś ta > kiego słuchać ..." > - To tak na pożytek dyskusji. to tak na pozytek dyskusji Freelanser > > > Nie konfabuluj, nie wiem skad przyszlo ci do glowy, ze dobrze wspominam A > WS > Jakąś Masny, ale rzeczywiście może źle pamiętam, albo źle zrozumiałem. No wlasnie :) > > > Marza mi sie lokalni samorzadowcy, nie uwiklani w zadna partyjke, albo "s > zkolne > > uklady" > No umrzesz z niezrealizowanymi marzeniami. Na to wyglada :P > Ja marzę o pokoju na świecie. Jesteśmy z tej samej kategorii. Faceci tak maja, "lubia zbawiac swiat" ;) > > > Wolno ci, ale nie wymagaj, zeby inni podzielali twoja opinie. > Nawet nie próbuję. > Natomiast jak piszę że coś lubię lub czegoś nie lubię, to staram się jakiś argu > ment/y przytoczyć. Argumenty sa bardzo wazne, zwlaszcza sily ;) > > > Jaka strategie? bobi nie fantazjuj, jedyna strategia, to lupic Mieszkanco > w, zeb > > y pokryc zadluzenie Stolicy! > Aha. > > > ...tak jak wiekszosc samorzadowcow PO, to sa fuchy dla znajomkow i ich r > odzin. > > Powiem tak, cala Warszawa, to prowincja, dla ktorej powiat wybiera wladze > ;) > Czyli nic się nie zmieniło od dziesiątek lat. > I tyle. Niestety :( Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: moze Wawer tez tak zrobi:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 15:07 > > > Jestem freelanserem :D > > > > "Siedzisz, pierdzisz w stołek, generalnie truteń społeczny...jak można ko > goś ta > > kiego słuchać ..." > to tak na pozytek dyskusji Freelan > ser Tak na pożytek dyskusji: pl.wikipedia.org/wiki/Urz%C4%99dnik pl.wikipedia.org/wiki/Burmistrz Widzisz jak to co się potocznie mówi odbiega od rozsądku. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 07.04.13, 15:40 Wiesz dlaczego odbiega od rozsadku, bo z chwila likwidacji Gmin, szkoda bylo rozstac sie z tak zacnym "tytulem", wiec pozostawiono "burmistrzow" (taki prezent dla kolesiostwa) a powinni byc co najwyzej Dyrektorzy Dzielnic. Tak to kiedys bylo. No, ale to za komuny ...fuj ;) Teraz byle menel, pijaczek zasluzony dla partii moze byc namaszczony na 'burmiszcza" :( bierny, mierny, ale wierny Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
aninianin Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 06.04.13, 11:38 Ponieważ od kilku lat atakujesz rządzącą władzę chce od Ciebie jasnej deklaracji,że nie popierasz oszołomów od Jarkacza . Tylko wtedy uwierze w szczerosc Twojego atakowania rzadzacej wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 06.04.13, 14:18 aninianin napisał: > Ponieważ od kilku lat atakujesz rządzącą władzę chce od Ciebie jasnej deklara > cji,że nie popierasz oszołomów od Jarkacza . Tylko wtedy uwierze w szczerosc Tw > ojego atakowania rzadzacej wladzy. Smieszne jest to co napisałes, no coz krytykuje wladze samorzadowe sprzed powstania PiS, wiec, argument chybiony. Przykre jest natomiast, to ze jestes tak zafiksowany. Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
aninianin Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 06.04.13, 21:46 Umiesz dyskutować bez obrażania wspoldyskutantow? Nie popieram i nie glosowalem na PO. Ani na Hanie. A Twoje posty na tym forum zieja organiczna nienawiscia do PO. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 06.04.13, 22:03 Czytanie moich postow nie jest obowiazkowe :) Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Wawra Re: moze Wawer tez tak zrobi:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 17:39 Nie wiem, czy kto kolwiek z lokalnych ugrupowań Cię posłucha - wróć do swoich komentarzy z ostatniej edycji wyborow samorządowych - wszak byliśmy dla Ciebie tylko "spadami"... * " Trzeba wiedzieć kiedy zejść ze sceny" Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Zmanipulowani... 06.04.13, 15:04 Rozumiem,ze wielu fanow obecnej wladzy jest bardzo rozczarowanych, ze zapowiadane "cuda" jakos nie nastepuja, wrecz przeciwnie marazm, drozyzna, niepewnosc jutra i zlodziejski podatek smieciowy. Dramat zwolennikow PO polega na tym,ze nawet uswiadomienie sobie jak bardzo zrobiono ich w wala, nie pozwala otrzasnac sie z tej sytuacji, boja sie po prostu kompromitacji. Wstyd, ze ludzie przewaznie wyksztalceni okazali sie tak naiwni, wrecz glupi, upokorzeni, co zatem robic, najlepiej znalezc wroga, najlepiej "Jarkacza'. No jeszcze jest element przynalezenia do pieknych , mlodych i bogatych (synonim PO) wyobraznia podpowiadala, glosuj na te partie, bedziesz taki sam, chocby w wyobrazni... Taka wirtualna elita ;) Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Zmanipulowani... IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 13:26 Wawerko, na pohybel PiS-dzielcom. Nie jestem ani zamożna, ani młoda i piękna i jest mi b. dobrze i żadnego dramatu nie przeżywam. Jak ci tak źle. to wyjdź na ulicę i wyj. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: Zmanipulowani... 07.04.13, 14:34 Gość portalu: maria napisał(a): > Wawerko, na pohybel PiS-dzielcom. Nie jestem ani zamożna, ani młoda i piękna i > jest mi b. dobrze i żadnego dramatu nie przeżywam. Jak ci tak źle. to wyjdź na > ulicę i wyj. Ciesze sie bardzo z twoich przymiotow i szerokich horyzontow :) Nie wiem tylko, dlaczego wysylasz mnie na ulice :D Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaM Wawer musi tak zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 10:43 Zarządzaniem powinni zajmować się ludzie inteligentni .......Oszustwo i spryt są sposobem rekompensowania niesprawności intelektualnej. Inteligentni ludzie nie mają powodu, by uciekać się do oszukańczych sztuczek. Oszustwo i spryt są przymiotami głupców...... W Wawrze podobnie jak w Warszawie i całej Polsce ostatnie dwadzieścia lat prym wiodą niesprawni intelektualnie, którzy oszustwem nadrabiają swoje braki kultury i wykształcenia. Mają swoich wyborców, którzy podobnie jak oni nie grzeszą inteligencją ..... I to wszystko. W obecnym układzie nikt kto chce " pracować dla dobra dzielnicy itd." nie ma szans. Obecne układy może zmienić tylko odkrycie przez wyborców oczywistej prawdy, że tylko powierzenie zarządzania / dzielnicą, Warszawą, krajem / ludziom kulturalnym i inteligentnym może przynieść nam znaczące i oczekiwane zmiany. Takie "odkrycie" niestety nam w najbliższym czasie nie grozi. Niesprawność intelektualna to ciężka choroba naszych czasów. Łatwa do diagnozowania przez ludzi myślących lecz trudna do rozpoznania dla przeciętnego człowieka. Wielu ludzi za inteligentnego uważa człowieka, który potrafi obsługiwać komputer, nastroić telewizor, wyłączyć alarm no i oczywiście potrafi jeszcze "załatwiać" różne sprawy. A to wszystko to tylko spryt. Ludzi inteligentnych mamy jak na lekarstwo i są oni raczej tępieni niż hołubieni. Niesprawni intelektualnie to jednak przytłaczająca większość. To moja diagnoza, która mimo że pesymistyczna - nie oznacza zgody na obecne "układy" i zarządzanie przez niesprawnych intelektualnie. Trzeba ich tępić i pokazywać ich oszustwa. To jedyna droga do pokazania wyborcom, że muszą włożyć jakiś wysiłek aby przed wyborami poznać kandydatów i chociaż spróbować dowiedzieć się czy są to ludzie kulturalni i inteligentni. Zgadzam się z w_v_w , że nadszedł czas lokalnych ugrupowań i już teraz promowania przez nie odpowiednich kandydatów. Czekanie na ogłoszenie list kandydatów na miesiąc przed wyborami oznacza kolejną klęskę i kolejne lata zarządzania przez niesprawnych intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: Wawer musi tak zrobić 07.04.13, 14:53 Gość portalu: AnnaM napisał(a): > Zarządzaniem powinni zajmować się ludzie inteligentni Calkowita zgoda. > > .......Oszustwo i spryt są sposobem rekompensowania niesprawności intelektua > lnej. > Inteligentni ludzie nie mają powodu, by uciekać się do oszukańczych sztuczek. > Oszustwo i spryt są przymiotami głupców...... Przyklad idzie z partyjnej gory. > > W Wawrze podobnie jak w Warszawie i całej Polsce ostatnie dwadzieścia lat prym > wiodą niesprawni intelektualnie, którzy oszustwem nadrabiają swoje braki kultu > ry i wykształcenia. > Mają swoich wyborców, którzy podobnie jak oni nie grzeszą inteligencją ..... np. ani ladnych, ani zamoznych ot takich przecietniakow, ktorzy sie ciesza byle czym > > I to wszystko. > W obecnym układzie nikt kto chce " pracować dla dobra dzielnicy itd." nie > ma szans. Obecny uklad wawerski, to sa synekury, tak to jest z dzielnicami :( > > Obecne układy może zmienić tylko [b]odkrycie przez wyborców oczywistej prawdy[ > /b], że tylko powierzenie zarządzania / dzielnicą, Warszawą, krajem / ludz > iom kulturalnym i inteligentnym może przynieść nam znaczące i oczekiwane > zmiany. > > Takie "odkrycie" niestety nam w najbliższym czasie nie grozi. Trudno sie z Toba nie zgodzic, niestety :( > > Niesprawność intelektualna to ciężka choroba naszych czasów. > Łatwa do diagnozowania przez ludzi myślących lecz trudna do rozpoznania dla pr > zeciętnego człowieka. Bo to jest bardzo wygodne. > Wielu ludzi za inteligentnego uważa człowieka, który potrafi obsługiwać kompute > r, nastroić telewizor, wyłączyć alarm no i oczywiście potrafi jeszcze "załatwi > ać" różne sprawy. > A to wszystko to tylko spryt. ...instynkt ;) > Ludzi inteligentnych mamy jak na lekarstwo i są oni raczej tępieni niż hołubien > i. > Niesprawni intelektualnie to jednak przytłaczająca większość. ...brak genow ;) > > To moja diagnoza, która mimo że pesymistyczna - nie oznacza zgody na obecne "u > kłady" i zarządzanie przez niesprawnych intelektualnie. Trzeba ich tępić i p > okazywać ich oszustwa. > Alez skad, jak Ci zle wyjdz na ulice i wyj! :D (taka otrzymalam rade od niejakiej _marii_ ) > To jedyna droga do pokazania wyborcom, że muszą włożyć jakiś wysiłek aby przed > wyborami poznać kandydatów i chociaż spróbować dowiedzieć się czy są to ludzi > e kulturalni i inteligentni. A to juz prawdziwa fantazja :) > > Zgadzam się z w_v_w , że nadszedł czas lokalnych ugrupowań i już teraz p > romowania przez nie odpowiednich kandydatów. > Czekanie na ogłoszenie list kandydatów na miesiąc przed wyborami oznacza kolej > ną klęskę i kolejne lata zarządzania przez niesprawnych intelektualnie. Z niecierpliwoscia czekam na nerwowe ruchy "dzialaczy" :) Pozdrawiam Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaM Re: Wawer musi tak zrobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 15:24 "maria", która jest zadowolona i tak ochoczo wysyła ludzi niezadowolonych na ulice i każe im wyć - korzysta z urzędowego serwera, jest więc zadowolonym pracownikiem urzędu. To wszystko tłumaczy. Mamy więc obraz typowego, modelowego osobnika - wyborcę PO . W swoim krótkim poście wyłożył wszystkie karty na stół i pokazał: - "właściwy" poziom kultury i inteligencji - samozadowolenie i zadowolenie z sytuacji - wiara w niezmienność a więc i bezkarność obecnego układu , jako jedynego który pozwala mu dobrze i spokojnie żyć w cieniu ratusza - lekceważenie wszystkich, którzy jednak nie są zadowoleni Człowiek niezadowolony może być np. z poziomu opieki zdrowotnej oferowanej nam przez "układ", braku pracy, braku szans rozwoju dla własnych dzieci, wszechobecnej korupcji i oszustwa oraz nieprzestrzegania prawa. Co proponuje takim ludziom "maria" ? Wyjdźcie na ulicę i wyjcie, nam jest dobrze i nas wasze problemy nie obchodzą ! Należy bardzo podziękować "marii" za ten wpis stanowiący fantastycznie zwięzły komunikat od obecnie zarządzających naszą dzielnicą , Warszawą, krajem...... Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: Wawer musi tak zrobić 07.04.13, 15:47 Gość portalu: AnnaM napisał(a): > "maria", która jest zadowolona i tak ochoczo wysyła ludzi niezadowolo > nych na ulice i każe im wyć > - korzysta z urzędowego serwera, jest więc zadowolonym pracownikiem urzędu. > To wszystko tłumaczy. Korzysta ze sluzbowego serwera, znaczy okrada pracodawce, no chyba ze pisanie na Forum, to sluzbowe polecenie :D > > Mamy więc obraz typowego, modelowego osobnika - wyborcę PO . > W swoim krótkim poście wyłożył wszystkie karty na stół i pokazał: > - "właściwy" poziom kultury i inteligencji > - samozadowolenie i zadowolenie z sytuacji > - wiara w niezmienność a więc i bezkarność obecnego układu , jako jedynego któ > ry pozwala mu dobrze i spokojnie żyć w cieniu ratusza > - lekceważenie wszystkich, którzy jednak nie są zadowoleni > > Człowiek niezadowolony może być np. z poziomu opieki zdrowotnej oferowanej nam > przez "układ", braku pracy, braku szans rozwoju dla własnych dzieci, wszechobec > nej korupcji i oszustwa oraz nieprzestrzegania prawa. > Co proponuje takim ludziom "maria" ? > > Wyjdźcie na ulicę i wyjcie, nam jest dobrze i nas wasze problemy nie obcho > dzą ! > > Należy bardzo podziękować "marii" za ten wpis stanowiący fantastycznie zwięz > ły komunikat od obecnie zarządzających naszą dzielnicą , Warszawą, krajem > ]...... Jak to sie mowi...pozyteczni idioci? Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Wawra Re: moze Wawer tez tak zrobi:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 15:08 Drogie Panie, chyba za dużo slońca po tak długiej zimie? Wyborcy się nie mylą, a jeżeli przez ostatnie 20 lat ciągle jest nie tak, to mamy problem, ale póki co cieszmy się ... www.youtube.com/watch?v=CB6gekMCmsM Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: moze Wawer tez tak zrobi:D 07.04.13, 15:30 Gość portalu: Z Wawra napisał(a): [...] > Wyborcy się nie mylą, a jeżeli przez ostatnie 20 lat ciągle jest nie tak, to ma > my problem, ale póki co cieszmy się ... [...] Masz racje, nie myla sie, po IIWS Narod wybieral 'jedyna sluszna partie" i jak frekwencja byla :D Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś