Dodaj do ulubionych

Swiatla na Lucerny...

26.04.13, 17:03
Mam pytanie, czy mozna tak ustawic, zeby zatrzymywaly piratow drogowych a nie Bogu ducha winnych kierowcow poruszajacych sie prawidlowo, ale zmuszonych do zatrzymania, bo wlasnie pirat "wywolal" czerwone i popedzil dalej?

Wawerka
Obserwuj wątek
    • yasemin1 Re: Swiatla na Lucerny... 27.04.13, 17:28
      Najlepsze jest te ustawione za Węglarską w kierunku stacji. Rozpędzają się i wchodzą w zakręt w Węglarską, a reszta stoi i czeka bo światło załapało.
      • w_v_w Re: Swiatla na Lucerny... 27.04.13, 22:28
        Niewatpliwe potrzebne, ale cos nie zadzialalo :(

Wawerka
        • Gość: pirat Re: Swiatla na Lucerny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.13, 22:46
          Droga Pani,
          te swiatełka są dla ludzi dobrej woli - ich lokalizacja sprawia, że przejechanie na czerwonym ( co byłoby trudne do udowodnienia) nie powoduje takich sytuacji, jak przejechanie skrzyżowania na czerwonym świetle ) np zderzenie z tym pojazdem, który ma zielone). Piratom to wisi, a zatrzymują się tylko zwykli użytkownicy.
          • w_v_w Re: Swiatla na Lucerny... 28.04.13, 07:22
            Aha, czyli kolejna fikcja za pieniadze podatnikow.
            Szkoda, ze ten eksperyment pietnuje tych zdyscyplinowanych.
            Zdaje sie, ze to nie jest pelna wersja eksperymentalnej sygnalizacji, chyba brakuje "radarkow"?

p.s
            ma byc podobno tak: jest np. zgoda na podwyższenie prędkości do 70 km/godz. w terenie zabudowanym na trasie jednojezdniowej, jednak pod pewnymi warunkami: m.in. odcinki między skrzyżowaniami muszą być bez zjazdów, przejścia dla pieszych muszą być wyposażone w światła, a skrzyżowania – z dodatkowymi pasami do skrętu w lewo.

p.s2
            Wczoraj poruszalam sie po naszej pieknej Dzielnicy eksperymentanie z dozwoloną predkoscia 50km/h, nawet nie wyobrazacie sobie ile razy trabiono, migano swiatlami o inwektywach nie wspomne, bo tylko widzialam wzburzone mordki kierowcow.

Wawerka
            • Gość: Bobi Re: Swiatla na Lucerny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.13, 08:15
              Nie jest fikcja. Po ich wprowadzeniu zdecydowanie zrobiło się normalniej. Motrocykliści, dresy i reszt Warszafki nie zasuwa 100-130 km/h. Nikt też się nie dziwi ze jadę przepisowo, nikt nie mruga. Jest po prostu w miarę bezpiecznie.
              Jest sposób na takich co przekraczają. Np przekroczenie prędkości - ucięcie ręki, przejechanie na czerwony - ucięcie nogi, parkowanie na trawniku - publiczna chłosta .... ;-)
              Podsumowując, wszystko jest dla ludzi. Systemy idealnie szczelne są drogie i nikt nie będzie wywalał kasy na policjanta przy każdych światłach. Jak ktoś jest głąbem, żadne światła, nawet super-hiper na Lucerny ich z tego nie wyleczą.
              Natomiast zaletą systemu jest to, że jeśli jedna osoba jedzie przepisowo, reszt też musi, wyprzedzania na Lucerny jest raczej trudne, a atmosfera sporego ruchu jednak studzi emocje. Oczywiście wtedy gdy jest sporo samochodów.
              Tak więc moim zdaniem system się sprawdza na tyle ile można od niego oczekiwać. Nie widzę powodów do rewolucyjnych i kosztownych zmian dla paru debili lub yntegientów bawiących się z ulicy Węglarskiej i nie tylko.

PS. Sam kiedyś próbowałem jechać przepisowo, 50 km/h, np ulica Patriotów. MASAKRA !!!!
              • w_v_w Re: Swiatla na Lucerny... 28.04.13, 09:14
                Bobi, ja nie kwestionuje potrzeby sygnalizacji, ale nie lubie prowizorek.
                Najtrwalsze i najdroższe, niestety coraz czesciej okazuje sie, ze to standard w obecnej rzeczywistosci vide Lotnisko Modlin.

Wawerka
                • aninianin Re: Swiatla na Lucerny... 28.04.13, 09:22
                  Marudzisz , żeby marudzić.
                  Zastosowane takie światła, bo na zwykłych samochody stałyby co chwilę na czerwonym na pustych pasach, tam jest mały ruch pieszych.
                  Po wprowadzeniu tych świateł liczba potrąceń zmalała prawie do zera, a po te je montowano.
                  Czyli system zdał egzamin, miał uspokoić ruch i to zrobił.
                  To nie jest żadna prowizorka, to specjalnie zaprojektowany system. Który działa.

A jak to wygląda obok bez świateł? Przejdź sie na Szpotańskiego/wydawniczą. Tam po remoncie nawierzchni każdy leci 120 na godzinę. A setki ludzi muszą przechodzić na dziko, bo nie zrobiono legalnego wyjścia z drugiej strony PKP Anin. Tam jest dopiero masakra,
                  • w_v_w Re: Swiatla na Lucerny... 28.04.13, 09:42
                    No widzisz, chcesz zdyscyplinowac "smiecacych" a "piratow" rozgrzeszasz, bo ktos nie zrobil drugiego zejscia z peronu.
                    Wiesz mozna bylo zainstalowac swiatla takie jak na Patriotow (wschodniej) przy Biedronce.
                    Tam ani piesi, ani kierowcy nie traca czasu. Zima system bardzo czesto szwankuje.

Wiec nie pisz, ze marudze, kolejny raz pisze, nie znosze bylejakosci!
                    Twoja uleglosc wobec tandety jest przerazajaca :(

Wawerka
                    • aninianin Re: Swiatla na Lucerny... 28.04.13, 09:50
                      Ale co nazywasz tandetą, powiedz?
                      To specjalnie zaprojektowany system dla takich ulic jak Lucerny.
                      Mieszkańcy okolicy są z niego bardzo zadowoleni, jak nie wierzysz popytaj.
                      Maja go usunąć bo Ci sie nie podoba?
                    • Gość: Bobi Re: Swiatla na Lucerny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.13, 09:51
                      > Wiesz mozna bylo zainstalowac swiatla takie jak na Patriotow (wschodniej) przy
                      > Biedronce.

Może i można, ale oba systemy są do czego innego.
                      To już lepiej zrobić węzeł Stryków, bezkolizyjne skrzyżowania. Po co jakies prowizorki i światełka.
                      • aninianin Re: Swiatla na Lucerny... 28.04.13, 10:03
                        Bobi, to lokalna uliczka, naprawde chcialbys tam estakady :)?
                        • Gość: Bobi Re: Swiatla na Lucerny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.13, 18:23
                          Pewnie że nie !!!
                          Tylko rozumienie prowizorki może być różne, czasem groteskowe.
                  • Gość: Bobi Re: Swiatla na Lucerny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.13, 09:48
                    Zgadzam się z aninianin, generalnie nie mam nic więcej do powiedzenia, a nie mam stylu WVW że mój post musi być na wierzchu, nawet jeśli nic nie mam mądrego i nowego do napisania.

W zasadzie może jeszcze jedno. Ten system kosztował koło 90 zł.
                    www.gazetaecho.pl/piraci-na-lucerny-juz-nie-poszaleja_56700
                    Dla mnie to najbardziej efektywny system kosztowy, chociaż nie znam alternatyw ale chętnie poznam. Nie mam ochoty wydawać miliona złotych na pseudo inteligentne systemy chińsko-tajwańskie.
                    I już więcej naprawdę nie mam nic do dodania.
                    • w_v_w Szanowni przedpiscy, jedna prosba 28.04.13, 10:06
                      ...czytajcie ze zrozumieniem!

Wawerka
                      • Gość: wawerko jesteś debilem IP: *.adsl.net.t-com.hr 28.04.13, 22:15
                        i tak umrzesz.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka