Dodaj do ulubionych

Totalny brak informacji o kandydatach na radnych

01.11.14, 17:30
Jeśli kandyduję w wyborach to zakładam, że chcę powiedzieć ludziom jak najwięcej o sobie. Tymczasem szukanie jakichkolwiek informacji o kandydatach na radnych jest jak orka po ugorze. Nie uzupełniają swoich profili na różnych stronach wyborczych, nie mają stron gdzie można znaleźć programów wyborczych, nigdzie nie można znaleźć adresów mailowych. Zadziwiające wdupiemanie wyborców i to jeszcze przed wyborami.
Obserwuj wątek
    • czarny-azorro Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 01.11.14, 19:55
      Informacji o kandydatach na radnych jest wbrew pozorom bardzo dużo - a że sami nie kwapią się z opowiadaniem o sobie - no cóż, może nie za bardzo jest się czym pochwalić.....

Poszukajmy więc razem tych informacji - pamiętając, ze wśród 250 aktualnie kandydujących ogromna większość już była w Radzie Dzielnicy Wawer. Trzeba sobie zadać trochę trudu i poanalizować tabelki

1. Jeżeli byli Radnymi np w kadencjach 2002-2006 lub 2006-2010 i nie znaleźli się ponownie w Radzie w kolejnych wyborach - oznacza to, że nie pozostawili po sobie dobrej opinii.
      Takich kandydatów mamy wielu.

2. Kandydaci, którzy byli Radnymi w kadencji 2010-2014 - tym należy poświęcić specjalną uwagę, a szczególnie tym, którzy byli dwie ostatnie kadencje .
      Dopuścili oni do bezkarności Zarządów Dzielnicy ostatnich dwóch kadencji. Dzięki ich poparciu lub przynajmniej przyzwolenia przez "nicnierobienie" zmarnowano publiczne pieniądze przy budowie basenu w Aninie, wycięto tysiące starodrzewu pod inwestycje deweloperskie, wpuszczono "w maliny" setki ludzi, którzy kupili deweloperskie domy wybudowane na bagnie i śmieciach a terenach zalewowych Wisły. Nie reagowano na realne problemy ludzi - ani tych pojedynczych ani dużych grup - jak sprawa kanalizacji i oczyszczalni w Osiedlu Sadul (2400 osób), nieudolna budowa przedszkola przy ul. Swiebodzińskiej / Krupniczej. O wszystkich tych sprawach dużo pisano na tym Forum, Gazecie Echo-Informator Wawra, stronie internetowej Osiedla Sadul.

Poniżej tabelki do analizy.

- aktualnie kandydujący wybory2014.pkw.gov.pl/pl/gminy/view/146514
      - analiza aktywności Radnych kadencji 2010-2014 www.sadul.waw.pl/?p=3927
      - na stronie Osiedla Radość - wyniki wyborów 2002,2006, 2010
      sites.google.com/site/roradosc2/

Po analizie będziecie zaskoczeni jak mało nowych twarzy jest w tegorocznych wyborach, jak wiele nazwisk się powtarza ( plus rodziny!) . To jest właśnie materiał o naszych kandydatach na Radnych.
      Oni sami o sobie tego nie powiedzą.
      • w_v_w swietny post :) 02.11.14, 09:47
        ...faktycznie nie maja sie czym chwalic, odgrzewane kotlety z rodzinami a nowe twarze na miejcach, ktore zazwyczaj podnosza prog wyborczy, ale dla kandydata nic nie znacza.

...i te wiszace deseczki na slupach:(

wybory samorzadowe Wawer14

Wawerka
    • rafal_cz Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 02.11.14, 22:25
      Śpieszę w takim razie by wypełnić, choćby w niewielkim stopniu, tę posuchę informacyjną i informuję o swojej kandydaturze prosząc jednocześnie gorąco o Państwa głosy... Rafał Czerwonka, lista nr 34, miejsce nr 3, www.rafalczerwonka.pl, www.facebook.com/czerwonkarafal
      • krzysiek_s_zastow Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 02.11.14, 22:53
        A ja dla przypomnienia ta sama lista co Rafał tylko miejsce 5.
        Tekst linka
        • w_v_w Jak ma byc dobrze:( 02.11.14, 23:13
          Samorzad wawerski to fikcja

Niczego nie zmienicie Szanowni Kandydaci, bo nie bedziecie miec narzedzi do tego. Partyjniacy zadbali o to. Ruki po szwam i tyle.

Wawerka
          • krzysiek_s_zastow Re: Jak ma byc dobrze:( 02.11.14, 23:42
            Wiadomo, że obecnie Rada Dzielnicy to twór głównie opiniujący, a nie decydujący. Do 2002 roku było inaczej. Była gmina Wawer... Rada Dzielnicy obecnie decyduje o wyborze Zarządu Dzielnicy [ też trochę .... ] , Przewodniczących Rady Dzielnicy. Decyduje o powstaniu lub zniesieniu Rad Osiedla, przeprowadzenia wyborów, Statusie osiedla . Może zablokować wykonanie uchwał rad osiedlowych.
            O czymś zapomniałem w czym Rada Dzielnicy ma jeszcze role decydującą ?
            Cała Ustawa Warszawa jest po prostu zła.
            Nie mnie nie oznacza to , że nic nie można zrobić . Trzeba będzie po prostu oprócz Żegańskiej odwiedzać co rusz Pałac Kultury i Nauki. Komisje i Sesje .
            Obecnie nasi radni nie odwiedzają tych miejsc nie licząc chlubnych wyjątków które można policzyć na palcach. Dzielnica sobie, miasto sobie.
            Poza tym warto też być obecnym w mediach lokalnych, a nawet ogólnomiejskich[ były takie czasy , że już byłem kilka razy].
            Rozmawiać wirtualnie i na żywo z mieszkańcami, współpracować z radami osiedlowymi.
            Tak widzę moją role w tej radzie oczywiście pod warunkiem, że wy wyborcy mnie wybierzecie. ;)

• w_v_w Re: Jak ma byc dobrze:( 03.11.14, 06:59
              krzysiek_s_zastow napisał(a):

[...]
              . Rada Dzielnicy obecnie decyd
              > uje o wyborze Zarządu Dzielnicy [ też trochę .... ] , Przewodniczących Rady Dzi
              > elnicy.

Decyduje zgodnie z linia partii obecnie rzadzacej w miescie, to HGW decyduje, czy ma byc taki, czy inny zarzad. Tak dzieje sie w Wawrze...otrzymujemy spady, to sa synekury dla przyjaciol krolika. Znana sprawa odwolania zarzadu i dwukrotne glosowanie, co by "przekonac" Radnych do zmiany zdanie i utrzymania tego dziwolaga.

Decyduje o powstaniu lub zniesieniu Rad Osiedla, przeprowadzenia wybor
              > ów, Statusie osiedla . Może zablokować wykonanie uchwał rad osiedlowych.
              > O czymś zapomniałem w czym Rada Dzielnicy ma jeszcze role decydującą ?

Oba twory nawet nie mozna nazwac protezami:(

> Cała Ustawa Warszawa jest po prostu zła.

...sprzyja korupcji, nepotyzmowi, partyjniectwu, PO osiaga w tym mistrzostwo.

> Nie mnie nie oznacza to , że nic nie można zrobić . Trzeba będzie po prostu o
              > prócz Żegańskiej odwiedzać co rusz Pałac Kultury i Nauki. Komisje i Sesje .
              > Obecnie nasi radni nie odwiedzają tych miejsc nie licząc chlubnych wyjątków któ
              > re można policzyć na palcach. Dzielnica sobie, miasto sobie.

Dzielnica, to miejsce...tu mi dobrze, tu mi cieplo, tu sie bede rozmnazac...

> Poza tym warto też być obecnym w mediach lokalnych, a nawet ogólnomiejskich[ b
              > yły takie czasy , że już byłem kilka razy].
              > Rozmawiać wirtualnie i na żywo z mieszkańcami, współpracować z radami osiedlowy
              > mi.
              > Tak widzę moją role w tej radzie oczywiście pod warunkiem, że wy wyborcy mnie
              > wybierzecie. ;)

...to niezly pomysl, ale trzba pozyskac innych samorzadowcow, to niezwykle trudne bedzie

Dzielnice, w ktorych powstaly zarzady, koalicje wbrew inii partyjnej HGW, skazano na niepowodzenie i komisarzy...Stara komunistyczna prawda: Kto nie z Mieciem, tego zmieciem Taki jest w Warszawie Samorzad pod rzadami bufetowej i jej kolesiow.

Wawerka
              • krzysiek_s_zastow Re: Jak ma byc dobrze:( 03.11.14, 09:20
                Kończąc może dyskusje czy jest sens startować w wyborach do rady dzielnicy odpowiem ponownie tak :
                Jeśli nie spróbuje to później będę tego żałował.
                Wiem czego mam się spodziewać, jestem na to przygotowany.
                A życie pokaże czy się nie mylę.
                Mogę już się przejechać 16 listopada , w sumie szkoda byłoby.:)

• w_v_w Re: Jak ma byc dobrze:( 03.11.14, 09:40
                  ...ok, ja bede glosowac, ale na pewno nie na "uklad obecny" bo wiem, ze to szkodniki.
                  Komitety lokalne, no coz, w wiekszosci znam te "zgrane karty" :(

PO-PiS odpada, chociaz sprytnie rozlokowali kandydatow jako lokalsow.

Wawerka
                  • aninianin Re: Jak ma byc dobrze:( 03.11.14, 10:44
                    Czy to nie ty tydzien temu masowo podawalas tu spadochroniarzy z PIS i to nazwiskami jako jedynych godnych do glosowania?
      • ingeborg Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 03.11.14, 13:24
        Panie Rafale, a co z dzikimi reklamami? Czy da się coś zrobić i czy Pan w związku z tym coś zrobi? Zwłaszcza skrzyżowanie Kadetów i Lucerny jest koszmarne, do tego te deski na słupach, wyglądamy jak jakieś azjatyckie przedmieście.
        • aninianin Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 03.11.14, 13:35
          Robisz zdjecie reklamie aplikacja smartfonowa ta do zglaszania z urzedu miasta i wysylasz, przyjmuja kazde zgloszenie, w tydzien reklama znika. Tak usunalem mase reklam z Kajki/Pozaryskiego.
        • krzysiek_s_zastow Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 03.11.14, 14:41
          Co prawda pytanie nie do mnie ale i ja wypowiem się. Jeśli reklama jest w pasie drogowym to trzeba dzwonić do ZDM, właściciela słupa lub pod numer 19115.
          Jeśli na terenie prywatnym to ciężko coś wyegzekwować. Jedyny chyba ratunek to jak najszybsze uchwalenie mpzp Sadul. O co ja i pewnie Rafał też będziemy zabiegać jeśli zostaniemy radnymi.

• rafal_cz Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 03.11.14, 14:57
          Byłem kilka miesięcy temu na takiej debacie w Wawrze na temat reklam i w ogóle estetyki dzielnicy. Okazuje się, że ciężko jest zdefiniować pojęcie estetyki w sferze publicznej i z tego co wiem do dzisiaj nie ma uregulowań prawnych w tym zakresie. Miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego trochę tą sprawę regulują, ale to też nie jest wystarczające zadbanie o estetykę. Trudno jest zatem zabronić komuś powieszenia szpetnej reklamy na swoim własnym płocie. W przypadku miejsc publicznych należących do miasta lub do miejskich czy państwowych spółek (jak np. PKP) łatwiej egzekwować usuwanie nielegalnych reklam (jak zresztą napisał aninanin). Skuteczne jest wtedy kontaktowanie się z właścicielem reklamy z prośbą o usunięcie pod groźbą poinformowania służb (pan Wiesław Konieczny z Rady Osiedla Radość działa w ten sposób i jest podobno dosyć skuteczny).

Nie zajmowałem się tą tematyką głębiej samodzielnie - mieszkańcy osiedla Sadul nie skarżyli się na to (tutaj wyniki moich badań ankietowych w osiedlu Sadul: www.sadul.waw.pl/?p=2634). Temat jak najbardziej do rozpoznania i powalczenia - szczególnie w konkretnych miejscach w najbliższej okolicy - walka z poszczególnymi reklamami w całym Wawrze byłaby zbyt czasochłonna.
          • w_v_w Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 03.11.14, 19:00
            ...mysle, ze kandydaci powinni zaczac od siebie, "wieszac sie" dozwolonych miejscach.

Wawerka
    • czarny-azorro Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 05.11.14, 20:46
      Polecam wszystkim internetowa stronę Osiedla Sadul i stronę na Facebooku.
      Tam trwa poszukiwanie i zbieranie informacji o kandydatach - bardzo ciekawe.
      Warto tam poszperać, poczytać. Postudiować zestawienia i listy kandydatów np. w układzie alfabetycznym (rodzinki) .
      Tam np. Pan Piotr Zygarski zdeklarował się już jako kandydat na Burmistrza Wawra!

sites.google.com/site/roradosc2/
      www.facebook.com/RadaOsiedlaRadosc
      • w_v_w Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 05.11.14, 22:40
        Warto poszukac zestawienia kandydatow podlug nazwisk...niesamowita zbieznosc :D

Czy naprawde Mieszkancy sa durniami, ktorzy dadza sie nabrac klanom rodzinnym?

BTW Piotr Zygarski aktywny dzialacz Samoobrony, juz kiedys byl zastepca burmiszcza bral pieniadze za nicnierobienie, podobnie jak Gojski i Godlewski.

Wawerka
    • wladimir80 Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 06.11.14, 19:03
      Zapraszam zatem serdecznie !
      Spotkanie z Wyborcami ADAM ROSAK
      • w_v_w Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 07.11.14, 09:03
        Wiesz co mi sie podoba, Twoj plakat, calkiem inny od partyjnej tandety. Lista, z ktorej startujesz nie jest moja bajka., ale kto wie, kto wie. Tak czy siak zycze powodzenia :)

Wawerka

wladimir80 napisał(a):

> Zapraszam zatem serdecznie !
        > Spotkanie z Wyborcami ADAM ROSAK
        >
        • wladimir80 Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 07.11.14, 09:28
          Wiesz dlaczego ten plakat jest inny? Dlatego ,że ja też jestem inny od partyjnej tandety :) Co do listy, to wyborcy głosują na mnie nie na listę...Za życzenia dziękuję.
          • w_v_w Re: Totalny brak informacji o kandydatach na radn 07.11.14, 11:55
            ...obecna ordynacja niestety sprzyja partyjnym doopkom.

Wawerka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka