78dario 03.09.10, 12:55 Witam. Udało sie mi zwiedzić na własną rekę Jerozolimę, Betlejem, Massadę, Ein Gedi, Tel Aviv, Jaffę, Akko, Nazaret, Rosz Hanikrę i Ejlat. Jak ktoś ma jakies pytania to zapraszam Dario. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absztyfikant Re: Zwiedziłem Izrael 04.09.10, 18:26 mam kilka pytan;) Ile zaplaciles za bilety lotnicze i skad i czym leciales? Gdzie spales w Jerozolimie i za ile? ---------||--- Odpowiedz Link
maadzik3 Re: Zwiedziłem Izrael 05.09.10, 18:24 Ja nie Dario, ale tez w to lato wloczylismy sie po Izraelu. Lecielismy z Londynu easyjetem. W Jerozolimie spalismy w hospicjum luteranskim na starym miescie - piekne, spokojne, bezpieczne miejsce. 72 euro za noc za 3 osoby Odpowiedz Link
absztyfikant Re: Zwiedziłem Izrael 05.09.10, 20:56 Teraz bedzie taniocha ze Szwajcarii i UK: izrael.org.il/turystyka/572-lot-z-bazylei-do-tel-awiwu-ju-za-niecae-40-euro.html Odpowiedz Link
maadzik3 Re: Zwiedziłem Izrael 06.09.10, 08:18 Tel Aviv - Londyn Luton dziala od dawna jako obslugiwane przez easyjet. Dokladnie tak lecielismy, cena faktycznie przyzwoita byla:) Odpowiedz Link
78dario Re: Zwiedziłem Izrael 06.09.10, 10:15 A ile dokładnie was wyszły przeloty tam i z powrotem całościowo na jedną osobę? Dario. Odpowiedz Link
maadzik3 Re: Zwiedziłem Izrael 06.09.10, 14:34 Za trzy osoby troche ponad 800 euro - tam i z powrotem (2 dorosle, jedno dziecko) Odpowiedz Link
78dario Re: Zwiedziłem Izrael 07.09.10, 07:19 Też piknie. Napisz co zwiedziliscie. Dario. Odpowiedz Link
maadzik3 Re: Zwiedziłem Izrael 07.09.10, 20:04 Pisalam nizej, ale wymienie jeszcze raz:): Hajfę, Akkę, jerozolimę, En Gedi, Jafę-Tel Aviv, Cezareę, Tsfat, Kafarneum, Gan Haszlosza, Hahula, Yehudiję, Rosz Hanikra i Nimrod. I zahaczyliśmy o Tyberiadę ale to w przelocie. Odpowiedz Link
78dario Re: Zwiedziłem Izrael 05.09.10, 20:10 Leciałem z Katowic do Sharm za przelot z hotelem na tydzień 4* dałem 1800 zł. (Alfa) Wyleciałem 2 tygodnie przed moim pobytem w Tabie. To wychodzi porównywalnie z samym przelotem do Tel Avivu ! W Jerozolimie Spałem w Citadel Hostel. (63$ za 3 osoby) W Ejlacie w Corinne Hostel. Miłego dnia. Odpowiedz Link
78dario Re: Zwiedziłem Izrael 06.09.10, 07:36 Następna wyprawa będzie podobna. Wylot do Dahab 2 tygodnie przed rezerwacją hotelu i dwa tygodnia zabawy w Izraelu. A miejsc tam nie brakuje, po pierwszym wyjeździe tyle mi tego jeszcze zostało ;-) Dario. Odpowiedz Link
darmir Re: Zwiedziłem Izrael 07.09.10, 21:01 Też byłem! Lot z Berlina do Tel Avivu (210Euro) Na miejscu Tel Aviv, Hajfa, Akka, Rosh Hanikra, Tyberiada (+okolice), Nazareth, Safed, Ein Gedi, Masada, Mitzpe Ramon, Eilat, Jerozolima. W przerwie Izraela byliśmy w Jordani (Petra, pustynia Wadi Ram) i odpoczynek w Egipcie (Dahab). Do Dario: trochę nie rozumiem tej twojej opcji z hotelem i przelotem. Jak dowiadywałem się kiedyś nie chcieli sprzedawać biletów na samolot (+hotel) na dłużej jak 14 dni? Darek Odpowiedz Link
78dario Re: Zwiedziłem Izrael 13.09.10, 14:38 Zależy gdzie pytałeś. Zrobiłem ten manewr już 2 razy. Pierwszy raz w Egipcie Hotel w Hurghadzie i wylot dwa tygodnie przed pobytem - razem 3 tygodznie (EXIM), no i teraz Hotel w Tabie i przylot dwa tygodnie wcześniej (Alfa Star), ceny tylko ciut wyższe od samego przelotu a tu dodatkowo po 2 tygodniach objazdu na własna rękę tydzień w hoteliku z rafka i all. A i wylot z Katowic i powrót do Katowic. Tu widzę najpierw trzeba lecieć do Berlina, później do Tel Avivu and back. Ja jestem zadowolony z takiej operacji i za rok powtórzę ją znowu bo w Izraelu mi jeszcze sporo zostało. To nie jest takie trudne, trzeba tylko wcześniej się porozglądać, które biura to mogą zaoferować (niektóre jeszcze nie dorosły do niestandardowych wyjazdów). Napisz jak ci się podobał Citadel Hostel i jaki wariant zwiedzania Wadi Ram wybrałeś. Dario. Odpowiedz Link
darmir Re: Zwiedziłem Izrael 13.09.10, 20:57 Citadel Hostel: położenie fenomenalne, cena dobra (za 4 osoby, pokój z łazienką płaciliśmy 300NIS/dobę), trochę mały ten pokój (to raczej 3 +1), widok z okna na bazylikę, obsługa dobra (pozwolono nam zostawić bagaże ostatniego dnia aż do wieczora, jak również wziąć prysznic), kuchnia, lodówka ok. Bałem się brudu i pluskiew (są takie opinie o tym hostelu), ale było dość czysto i nic nas nie pogryzło. Wadi Rum: odebrał nas taksówkarz z Petry, transport do Rum, tam czekał "szef". Zostawiliśmy bagaże w wiosce, zakup wody w sklepie i do jipa (właściwie Toyoty). Jeździliśmy od 9 do 16 z kilkoma postojami (jeden dłuższy z posiłkiem). Wieczorem do obozowiska beduińskiego, obfita kolacja, drobne śpiewanie przy ognisku i nocleg pod gwiazdami. Na miejscu są kibelki i łazienka z prysznicem (dość skąpo z wodą), namioty ale wszyscy spali na zewnątrz (koce, poduszki były na miejscu). Rano śniadanie i powrót do Ram. My wybraliśmy 2,5 godzinną podróż wielbłądami (dość męczące dla "siedzeń"). Z Ram taxi do granicy Aqaba/Eilat. Za opisaną całość, za 4 osoby zapłaciliśmy 320 USD - cenę znacząco podniosły wielbłądy. Korzystaliśmy z www.barkinggekko.com/wadirum/index.htm Darek Odpowiedz Link
78dario Re: Zwiedziłem Izrael 14.09.10, 10:15 Co do Citadel Hostel się zgadzam - lokalizacja i atmosfera super. W Nazarecie i Akko też miałem hostele w samym centrum. Fauzi Araz Inn i Akko Sand Hostel. Nocowałeś może, w którym z nich? Pewnie byłeś w Ogrodzie Bahajów w Hajfie - udało ci się zwiedzić coś więcej niż piękny widok z górnego tarasu i kawałek z dolnego, bo ja miałem większość ogrodu niedostępnego dla turystów. Udało ci się wejść do Kopuły Skały? Jakie wrażenia z Grobu Racheli? Dario. Odpowiedz Link