Dodaj do ulubionych

Izrael - kwiecień - ?

18.03.11, 23:02
Witam serdecznie. Bardzo proszę o odpowiedź na kilka moich pytań bo już zupełnie nie wiem jak to naprawdę jest.
1. Jaka jest pogoda w kwietniu?
2. Jak powinna się ubrać kobieta w Izraelu, tj. spodnie w kolano, koszulki z rękawkami? Przewodnik podaje długie spódnice :-/
3. Czy mężczyźni muszą chodzić w długich spodniach?
4. Bardzo proszę o jakieś wskazówki i dobre rady...
Obserwuj wątek
    • wojak999 Re: Izrael - kwiecień - ? 19.03.11, 16:28
      Około 15 kwietnia w Izraelu zaczynają sie temperatury takie jak u nas latem. Zależnie od miejsca w którym będziesz temperatury moga oscylować w granicach 15-30 stopni.
      Jeśli jedziesz na zwiedzanie to należy ubrać się lekko (koszulka z krótkim rękawem + spodnie za kolano, dodatkowo bluza lub sweterek bo w starej części Jerozolimy w budynkach (kościołach) będzie chłodno. Długa spódnica polecana przez przewodnika to lekka przesada (może się przydać jak będziesz pod "ścianą płaczu"). Mężczyźni nie muszą mieć długich spodni ale nie wypada paradować po starej Jerozolimie w krótkich spodenkach. Spodnie 3/4 będa w sam raz. Nie wiem na jaką wycieczkę jedziesz i co masz w programie zwidzanie, bo tylko Jerozolima jest szczególnym miejscem gdzie należy uszanować wielowyznaniowość i związane z tym zwyczaje.
      • nikitqa Re: Izrael - kwiecień - ? 20.03.11, 22:10
        Do Izraela wyjeżdżam 10 kwietnia, także mam nadzieje, ze będzie ciepło. W planach zwiedzania jest praktycznie cala Ziemia Święta - Jerozolima, Betlejem, Cezarea, Hajfa, Jerycho, Nazaret, Pustynia Judzka i jeszcze kilka innych miejsc. Czyli mówisz, że w innych częściach Izraela można mieć np. spodenki do połowy uda?
        A jak jest z cenami? Co warto kupić? :-)
        Czy w kościołach można swobodnie robić zdjęcia czy trzeba opłacić pozowlenie?
        • wojak999 Re: Izrael - kwiecień - ? 21.03.11, 21:48
          - Spodenki do połowy uda to może trochę przesada, bo jak wspomiałem Izrael to kraj wielokulturowy, spodenki do kolan będa w sam raz.
          - Ceny w Izraelu są dość wysokie, śmiało mogę stwierdzić, że wszystko kosztuje 2 razy tyle ile w Polsce. Co kupić ? Każdy ma inne potrzeby i zainteresowania.
          - W kościołach można robić zdjęcia, nic nie trzeba płacić i nie potrzeba żadnego zezwolenia. Nie można robić zdjęć w trakcie mszy, nie można robić zdjęć w kaplicy (grocie) grobu Pańskiego. Ortodoksyjni Żydzi nie chcą być fotografowanii ale można czasami zapytać i dużo młodych Ortodoksów wyraża zgodę (nawet pod ścianą Zachodnią tzw ścianą płaczu).
          • nikitqa Re: Izrael - kwiecień - ? 22.03.11, 09:33
            A w jakim języku można się porozumieć?
            • wojak999 Re: Izrael - kwiecień - ? 22.03.11, 19:49
              Bez problemu można się porozumiewać po angielsku, czasami po rosyjsku.
              • nikitqa Re: Izrael - kwiecień - ? 27.03.11, 09:50
                A proszę powiedz mi jeszcze jak jest z ładowaniem baterii. Czy wejście do kontaktu jest takie samo jak w Polsce, czy możne trzeba mieć odpowiednią wtyczkę?
                I jak jest z telefonią komórkową - orientujesz się ile kosztuje minuta połączenia z Polską? Kolega mówił, że minuta 10zł, a sms 2 zł ale nie chce mi się w to wierzyć.
                • wojak999 Re: Izrael - kwiecień - ? 27.03.11, 12:08
                  Nie ma problemu z gniazdkami elektrycznymi, są takie same jak w Polsce. Zarówno w Autonomi Palestyńskiej jak i w Izraelu.
                  Z telefonią komórkową jest tak, jak mówił Ci kolega, rozpoczęta minuta połączenia kosztuje 10 zł, a jeden SMS kosztuje 1,5 zł, połączenie przychodzące kosztuje 4,50 zł/ minutę. (ERA).
                  • nikitqa Re: Izrael - kwiecień - ? 27.03.11, 13:02
                    Dzięki wielkie :-) A skąd masz takie szczegółowe informacje? :-)
                    • wojak999 Re: Izrael - kwiecień - ? 27.03.11, 20:49
                      Byłem na objeżdzie w Izraelu w lutym tego roku. Przed wyjazdem poszukiwałem informacji, to co znalazłem zebrałem we Własny przewodnik.
                      • jakub987 Re: Izrael - kwiecień - ? 31.03.11, 19:08
                        wojak999 - wybieramy się na objazd po Izraelu 20 lipca z Triadą. Jako że jesteś doświadczony, pozwolę sobie zadać kilka pytań. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
                        - jak wygląda odprawa na granicy egipsko-izraelskiej? opinie są bardzo rozbieżne;
                        - czy są jakieś ograniczenia, jeżeli chodzi o zakupy w wolnocłówce? - chodzi tu o perfumy, ewentualnie jakiś alkohol?- w tej kwestii również spotykamy się z rozbieżnymi informacjami,
                        - czy warto wykupić fakultet nad Morze Martwe?
                        - jeżeli odpoczywałeś w Sharm, może byłeś na górze Synaj? warto? bardzo ciężko?
                        - i tak z pewną dozą nieśmiałości - może podzieliłbyś się innymi informacjami ze swojego Przewodnika? :-)
                        Pozdrawiam:-)
                        • wojak999 Re: Izrael - kwiecień - ? 02.04.11, 19:17
                          Sorry ale nie przekraczałem granicy egipsko-izraelskiej. Moja podróż zaczynała się i kończyła w Izraelu.
                          - W strefie wolnocłowej nie masz ograniczeń w zakupie kosmetyków i alkoholu. Ograniczenia mogą Cię spotkać przy wwozie zakupionych przedmiotów w kraju docelowym.
                          - Jeśli w programie wyjazdu nie masz odwiedzin morza martwego to proponuję wykupić taką wycieczkę. Wrażenia (różne) pozostają na całe życie. Mnie osobiście morze martwe nie zachwyciło (breja błotna z gliniastym dnem).
                          - Nie odwiedzałem Egiptu więc nie byłem w Sharm.
                          Jeśli masz inne pytania to pisz śmiało.
                          • nikitqa Re: Izrael - kwiecień - ? 06.04.11, 21:05
                            :-) Powiedz mi jeszcze drogi kolego ile trwa lot do Izraela? Sprawdzalam, ze ok 4 godziny, prawda?
                            I jaka jest różnica czasowa?
                            • maadzik3 Re: Izrael - kwiecień - ? 07.04.11, 08:39
                              Z Polski (zalezy z jakiego lotniska) 3-4 godziny. Roznica czasu 1 godzina
                      • ruda.01 Re: Izrael - kwiecień - ? 04.11.11, 11:36
                        Ja równiez wybieram się na objazdówkę w lutym. Jakie ubrania zabrać ze sobą?
    • maadzik3 Re: Izrael - kwiecień - ? 03.04.11, 10:54
      W kwietniu juz jest dosc cieplo, choc jeszcze nie upal. Stroj (poza miejscami kultu religijnego) dowolny. Najbardziej czepiaja sie muzulmanie na wzgorzu swiatynnym (tam kolana i ramiona musza byc zakryte). Na plazy dowolne bikini :)
      Natomiast w Mea Szearim i Bnei Brak (dzielnice ultraortodoksyjnych Żydow) faktycznie trzeba zaslonic rece i nogi, a najlepiej wlozyc dluga spodnice/ sukienke. Jako wyraz szacunku dla mieszkancow - to nie zoo w koncu :)
    • zstrucki Re: Izrael - kwiecień - ? 04.04.11, 18:38
      Na wszystkie pytania już odpowiedział przedmówca, a co do wskazówek, to zależy, czego oczekujesz. Jak rozumiem, to wycieczka zorganizowana? Na ile dni? Mogę Ci coś podpowiedzieć w zakresie czasu wolnego, jeżeli taki masz.
      • piegoosek Re: Izrael - kwiecień - ? 08.04.11, 11:45
        jeszcze dodam od siebie - jesli chce sie podejsc do meczetu Al-Aqsa na Wzgorzu Swiatynnym NALEZY miec zakryte kolana i ramiona, bez dekoltow itp. - jak napisal ktos wyzej Muzulmanie strasznie sie czepiaja! nie wpuszcza z odkrytymi ramionami! zreszta tak jest jesli chodzi o wszystkie meczety i miejsca kultu Muzulmanow! pisze, bo sami to przezylismy, stalismy w dlugiej kolejce od rana, aby wejsc na Wzgorze, mielismy dwojke dzieci w wozku, a na gorze kazano nam wrocic!
        dodatkowo nalezy unikac spacerow do miejsc gdzie mieszkaja ortodoksyjni Zydzi, moze to sie zle skonczyc ;) oczywiscie nie zabija, ale niezle zbluzgaja!
        jesli chodzi o temperatury, to na wypad do Jerozolimy polecam zabrac ze soba cos cieplejszego! typu polar, kurtke, tam jest zawsze najzimniej, czasem wieja zimne wiatry (jak w gorach) oraz pogoda jest dosc zmienna!
        • ro_br_rt Re: Izrael - kwiecień - ? 09.04.11, 16:12
          Witam.
          Jeśli kazali wrócić to proszę się nie dziwić. To nie jest czepianie się. W Polsce do kościoła także nie chodzi się w kostiumie kąpielowym ani w szortach. Wzgórze świątynne to jedno z najważniejszych miejsc kultu. Muzułmanie tak mają, że kobieta musi mieć okryte wszystkie części ciała. To ich religia i musimy się do tego stosować będąc z wizytą na Bliskim Wschodzie. Zresztą nie tylko muzułmanie tak mają. Do kościołów prawosławnych i ortodoksyjnych też nie wpuszczają z odkrytymi ramionami i kolanami. Trzeba wypożyczyć długą chustę. Jeśli w Jerozolimie o tej porze świeci słońce i nie ma chmur będzie ciepło a nawet gorąco. Jeśli się zachmurzy i będzie wiał wiatr będzie chłodno i lekki polarek się przyda. Teraz jest najpiękniejsza pora roku. Wszystko kwitnie i jest zielono. Za dwa-trzy miesiące będzie tylko przygnębiający kolor spalonej słońcem ziemi i obłędne tłumy turystów.
          Pozdrawiam
          • nikitqa Re: Izrael - kwiecień - ? 21.04.11, 20:02
            Wróciłam!!! Dzękuje za wszystkie rady!!! Bylo cudownie!!!
    • jusytka Granica egipsko izraelska w okolicach Taby/Ejlatu 13.03.12, 11:20
      To ja się jeszcze wypowiem na temat granicy egipsko-izraelskiej, którą przetaczałam. Nie było to miłe doświadczenie, odzwyczaiłam się bowiem od drobiazgowej kontroli. Mam wrażenie, że przez tą granicę nawet mysz się nie dostanie ;) Około 3.00 w nocy musieliśmy wysiąść z autobusu w Egipcie, bo żaden autobus egipski nie zostanie wpuszczony na teren Izraela. i odwrotnie. Szkoda mi było dzieci, na szczęście były już starsze i dały rade, bo chciały zobaczyć Jerozolimę i Betlejem (nie jest to odpowiednia wycieczka dla maluchów!). Na granicy spędziliśmy łącznie ze 3 godziny, bo trzeba było swoje odczekać w kolejce, a potem przejść przez kilka kontroli i przygotować się na pytania, typu "Czy masz broń?, "Po co chcesz wjechać do Izraela?
      Mimo tych niedogodności zdecydowanie warto było pojechać na ta wycieczkę będąc na wakacjach w egipskim Sharm! Pozostał jednak niedosyt i postanowienie, ze kiedyś trzeba będzie tam wrócić i wszystko spokojniej sobie obejrzeć, polecam!
    • 1kkk Re: Izrael - kwiecień - ? 13.03.12, 11:51
      Do wojak 999. Czy możesz przekazać coś bliższego o objeździe Izraela (z kim, trasa, cena)?
      Dzięki.
    • maadzik3 Re: Izrael - kwiecień - ? 01.04.12, 12:19
      W kwietniu już jest naprawdę ciepło. Ubierasz się jak w Europie (topless też na plaży dopuszczalny choć mało popularny), większość chodzi w T-shirtach i szortach. Wyjątki: z przyczyn oczywistych (jak w Europie) wchodząc do miejsc kultu religijnego/ kościołów/ synagog itp. masz mieć osłonięte ramiona i nogi do kolan. Najwięcej problemów jest w miejscach związanych z islamem, tam wymagają (i tu i ówdzie sprawdzają) czy spodnie zakrywają kolana a rękawek nie jest za krótki, dotyczy obu płci.
      Idąc do dzielnic ultrakonserwatywnych należy mieć długie spodnie/ spódnice, osłonięte ręce i nie trzymać się za ręce i nie całowac publicznie. Ale to dotyczy tylko Mea Szearim i Bnei Brak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka