Dodaj do ulubionych

Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni itp.

09.01.12, 15:59
Zastanawiam się nad wycieczką do Ziemi Świętej i ktoś podsunął mi pomysł by pojechać tam z jakimś biurem zakonników (pallotyni, franciszkanie itp.)
Oni organizują bardzo szczegółówo zwiedzanie w przeciwieństwie do komercyjnych biur, które jadą trochę "po łebkach" ;)
Czy ktoś może był na takiej wycieczce i moze podzielić się wrażeniami , spostrzeżeniami?

Pozdr,
Obserwuj wątek
    • czarna_wista Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 09.01.12, 16:21
      no są takie biura, ale według mnie to one robią po łepkach. taki przewodnik mówi tylko o rzeczach świętych. Mój znajomy był z nimi a ja ze świeckim biurem. no i nie dowiedział się nawet w połowie informacji co ja. chociażby o kulturze, obyczajach etc
    • jakub987 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 09.01.12, 17:53
      Witamy
      Latem 2011 byliśmy z Triadą na wycieczce 7+7 Izrael + Egipt. Cudowna wyprawa.Przebogata wiedza pilotki. Bogactwo wiedzy dotyczącej najważniejszych miejsc dla chrześcijaństwa i dla historii i kultury tych ziem i narodów.
      Nie jesteśmy " wynajęci" do pisania pochwał, a prawdziwymi turystami.
      WARTOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
      Pozdrawiamy A & A
      • post_iin Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 09.01.12, 18:47
        ale to była polska pilotka?? i pracowała z lokalnym przewodnikiem tłumacząc, czy mówiąca po polsku izraelka??
        • jakub987 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 10.01.12, 10:02
          Tak, to była pilotka z Triady - Polka z przebogatą wiedzą. Każdy uczestnik wycieczki dostał bardzo konkretną porcję wiadomości, a były one przekazywane w sposób DOSKONAŁY.
          A & A
      • z.stachurski Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 09.01.12, 18:52
        ale z sharmu do jerozolimy jedzie się ok 10 godzin i zmiana autokaru na granicy. nigdy więcej!!! jak jechać do izraela to tylko do Tel Awiwu lecieć
        • deoand Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 09.01.12, 23:12
          Zależy czy jestes nastawiona na Ziemie święta bardziej duchowa czy tylko turystycznie . Biura zakonne kładą wg mnie nacisk na duchowosc a wycieczki tyrystyczne raczej co zreszta słuszne bo rózni ludzie jada na informacje . Szczerze mówiąc Ziemia Święta jest dla katolika jadącego z normalna wycieczka nieco rozczarowywujaca jako , ze katolicy niewiele maja tam do powiedzenia .
          Ale zobaczyc warto !!
    • miriam_73 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 12.01.12, 09:48
      Moi rodzice byli w Izraelu z Rainbowtours, startowali z Egiptu, ale teraz jest też druga trasa, gdzie RT lata na Ovde, bezpośrednio do Izraela ("Izrael nie tylko dla pielgrzymów"). Byli bardzo zadowoleni - mieli pilotkę polską oraz przez cały czas objazdu przewodniczkę izraelską, urodzoną w Polsce i mówiącą po polsku. Zobaczyli bardzo dużo, nie mieli zupełnie wrażenia zwiedzania "po łebkach" ;-)
      • kolberglp Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 02.02.12, 09:15
        Potwierdzam super !Rainbowtours "Izrael nie tylko dla pielgrzymów" byłem 11-26.01/ 8+7/!!Dla mnie rewelacja!!Program!Piloci - Aneta i Marek!!Hotele Angel w Betlejem /4 noce/ , Tyberiada C-Hotel /2/, kibuc/1/- ok. Jedzenie też ok!!Do tego kupując na last niewiele mnie to kosztowało!!A mam porównanie byłem wcześnie z innymi biurami na objazdówce po Jordanii i rejsie po Nilu!
        • lulu30 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 09.02.12, 11:10
          witaj! skoro własnie wróciłeś z Izraela, to może mógłbyś pomóc mi w pewnych kwestiach tej objazdówki. Będę wdzięczna za kontakt (ewawh@o2.pl). Pozdrawiam :)
    • szuchernypacykarz Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 13.01.12, 03:02
      Ja w Izraelu za każdym razem byłam na własną rękę i właśnie tę metodę polecam najbardziej. Przed wyjazdem wystarczy kupić fajny przewodnik, poszperać w internecie, ogarnąć w miarę noclegi i trasę, i będzie to najlepsza wycieczka Twojego życia. :)
      Ale rozumiem, że ktoś może bać się jechać samemu. Jeśli masz wybór biuro świeckie i biuro chrześcijańskie to wybrałabym bez wahania to pierwsze.
      Będąc w Izraelu spotkałam Polską pielgrzymkę- byli na tyle uprzejmi, że pozwolili mi się zabrać z nimi autokarem w jedno miejsce. Rozmawiałam po drodze z ludźmi- ogólnie byli zadowoleni, ale miałam wrażenie, że tylko dlatego iż nie wiedzieli co tracą.
      Pamiętaj, że wycieczki z duchownymi zazwyczaj ograniczają się do Świętych miejsc Katolicyzmu (nawet nie chrześcijaństwa), może wstąpicie na pięć minut pod Ścianę Płaczu (tak jak opisana grupa), ale na tym zazwyczaj się kończy. Moim zdaniem Haifa, Tel Aviv, Tzfat i Mitzpe Ramon, Morze Martwe są miejscami, które warto zobaczyć- choćby pospacerować w każdym z miejsc jeden dzień by "liznąć" klimatu. W Jerozolimie np. takiem miejscem jest nowe miasto- tego też raczej nie uświadczysz, bo grupy Chrześcijańskie ograniczają się do bazaru, bazyliki i drogi krzyżowej na Starym Mieście.
      Jesli pojedziesz z Biurem podróży to nawet jeśli przewodnik nie spełni Twoich oczekiwań co do przekazywanych informacji, to wszędzie można brac mase ulotek i mapek by sie samemu potem zaglebic w temacie- w biurze "Ojczulków" nawet nie bedziesz mial okazji tych ulotek w wielu miejscach wziąć. ;)
      • wer_piotr Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 14.01.12, 23:16
        moi rodzice byli ze swieckim biurem. wrocili zachwyceni. mieli przewodniczke, ktora miala doktorat z teologii i pismo swiete w malym pacu, poza tym byla archeologiem. dodatkowo zyla w izraelu wiec na pytania o srednie zarobki, chasydow czy kulture żydowską odpowiadala bez zająknięcia. program byl bardzo intensywny, ale logicznie ulozony. zobaczyli i ziemie swieta i izrael. mieli rejs po jeziorze, widzieli cezaree, masade, yad vashem, jerycho, haife i oczywiscie wszystkie miejsca swiete. przewodniczka opowiedziala mnostwo historii zwiazanych z holokaustem oraz noca pokazala dzielnice poboznych zydow. w drugim autobusie byla pielgrzymka. mieli ksiedza i msze. moi rodzice pomimo ze na wycieczce mieli mozliwosc odnowienia przysigi małżeńskiej. mimo ze bylo to ponad rok temu nie ma niedzielnego obiadu bez wspominania pobytu tam. jesli patrzec na moich rodzicow to tylko biuo swieckie. aaa i lecieli do tel awiwu co też jest plusem
        • wer_piotr Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 21.01.12, 00:15
          Wow no to nieźle się te biura cenią. zapraszam na stronę Apostolosa też cena kosmiczna. a rainbow dowalił kosztami za realizację programu 150 usd i opłatą lotniskową. czy jest jakieś porządne biuro?
    • jakub987 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 20.01.12, 22:53
      Czy potraficie wejść na stronę tzw. "ojczulków"?.
      Kosmiczna cena sumaryczna.Warto? MOim zdaniem to lichwa.
      • czarna_wista Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 21.01.12, 00:18
        serio, rainbow takie koszty dodał, hmm sporo. dobrą ofertę mają biura lecące do egiptu. ale to bez sensu. chyba warto braćpo uwagę tylko alfę i konsorcjum
    • joanna_2009 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 21.01.12, 10:28
      witam ja jade do izraela z alfa star z wa-wy 29,01-05,02/2012 za tydzień objazdówki zapłaciłam 2230 -8 dni Izrael RAMOWY PROGRAM WYCIECZKI TEL AVIV - BETLEJEM - HAJFA - CEZAREA NADMORSKA - NAZARET - TYBERIADA - JEROZOLIMA - TEL AVIV Jak wróce opowiem , martwi mnie tylko 8 dzień . nie ma śniadania , wykwaterowanie do 12,00 z hotelu a wylot dopiero 19,20 z tel avivu, pozdrówki
      • szuchernypacykarz Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 23.01.12, 04:10
        @Joanna- jeśli wylot masz o 19:00 to na lotnisku musicie być już o 16:00. Cztery godziny między wykwaterowaniem w lotniskiem to niedużo. ;)
    • mare-k1956 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 07.11.12, 19:06
      Witam, mogę podzielić się własnymi spostrzeżeniami z pielgrzymki. Jak już pisałem w Ziemi Świętej miałem okazję być we wrześniu z biurem "Centrum" zajmującym się Izraelem, które zostało mi polecone. Nie odniosłem wrażenia, że cokolwiek było "po łebkach" a nawet po rozmowie z siostrą, która była w zeszłym roku z Franciszkanami stwierdziłem, że mieliśmy lepsze hotele i zobaczyliśmy więcej... Oprowadzała nas siostra biblistka z ogromną wiedzą, wszystko było organizacyjnie bez zarzutu. No i autokar na miejscu klasa sama w sobie. Bardzo miło wspominam.
    • kordiangdulski Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 12.11.13, 00:39
      Polecam wycieczki do Izraela z biurem Platanum Travel.
      Super organizacja. Relatywnie niskie ceny. Już od 3 tysięcy złotych
      A co ważniejsze chyba. Mają bardzo ciekawe programy i bardzo dobra obsługę
      (piloci/ przewodnicy)

Tu znajdziesz ich ofertę www.platanumtravel.pl
    • mania0008 Re: Izrael z ojczulkami..był ktoś może? pallotyni 17.11.13, 19:43
      hej:) zgadzam się z Tobą w 100% biura nie zdają egzaminu jeżeli chodzi o Ziemię Świętą. Byłam w Ziemi już 2 razy i za każdym razem z ks. Iwańskim z Torunia (wyloty są z W-Wy, jeżdżą nawet ludzie z Krakowa) jestem więcej niż zadowolona, ksiądz Iwański jest biblistą i ma ogromną wiedzę na temat Izraela. Jeśli chcesz więcej informacji śmiało pisz batincat@gmail.com a i również zobacz sobie oferty na stronce www.nagid.pl/index.php/holy-land pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka