Dodaj do ulubionych

z Ben Guriona do Jerozolimy

20.08.12, 18:09
Jaką linią "Eggedu" z Ben Guriona do Jerozolimy bezpośrednio bądź przez El-Al junction, i za ile i z jakiego stanowiska, bądź inne rozwiązania, najlepiej opisowo, dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 21.08.12, 08:15
      z Ben Guriona do Jerozolimy najwygodniej jest szerutem
    • adadzia87 Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 25.08.12, 12:20
      wprawdzie nie jechałam bezpośrednio z Ben Guriona do Jerozolimy, ale opcją wygodną jest również przejazd pociągiem do Tel Awiu a potem Jerozolimy, można zawsze po drodze zwiedzić coś ciekawego. Pociągi chodzą często a stacja jest tuż przy terminalu lotniska, bilety można kupić w automacie koło terminala.
      • peilin Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 05.12.12, 22:09
        Najłatwiej busem sprzed lotniska prosto pod drzwi hotelu w Jerozolimie (pod warunkiem, że hotel jest w żydowskiej części miasta ;). Chyba juz przy 4 osobach porównywalna jest taksówka.
        • 1kkk Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 06.12.12, 07:55
          Dziękuję wszystkim za wpisy. Wróciłem z 11 dniowego pobytu i (podróże kształcą) wiem czego nie wiedziałem. Pozdrawiam
          • maftik Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 06.12.12, 09:59
            Witam, może opiszesz swój pobyt w Jerozolimie. Jak nie masz za dużo czasu to napisz chociaż parę praktycznych rad dotyczących tej podróży. W lutym lecimy i porady by nam się przydały. Może wiesz jak dojechać w nocy z Jerozolimy na lotnisko Ben Guriona. Te arabskie busiki na lotnisko nie zawodzą? Ile trzeba mieć czasu na dojazd? M.
            • 3.ndd Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 06.12.12, 15:57
              maftik napisała:

> Witam, może opiszesz swój pobyt w Jerozolimie. Jak nie masz za dużo czasu to na
              > pisz chociaż parę praktycznych rad dotyczących tej podróży. W lutym lecimy i po
              > rady by nam się przydały. Może wiesz jak dojechać w nocy z Jerozolimy na lotnis
              > ko Ben Guriona. Te arabskie busiki na lotnisko nie zawodzą? Ile trzeba mieć cza
              > su na dojazd? M.
              Czytaj tam
              izrael.org.il/forum/4-forum-erec-israel/6113-izrael-jerozolima-na-wlasna-reke.html
            • 1kkk Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 06.12.12, 20:53
              Opisywać swego pobytu nie będę (ponieważ jestem leń śm.....ący) natomiast mogę odpowiedzieć na konkretne pytania dotyczące sytuacji z którymi się zetknąłem. Dot, pytania maftik, wracałem EL-ALem o 5.30 więc zamówiłem "szeruta" przez obsługę hostelową na 22.00. przyjechał punktualnie, po drodze zabierał jeszcze pasażerów z innych hoteli. Cena za przejazd z jakiegokolwiek hotelu w Jerozolimie na Ben Guriona jest stała i kosztuje 62 szekle. Przejazd autobusem Egged 24 szekle ale wiąże się z dojazdem do dworca głównego w Jerozolimie (taksówką, autobusem lub tramwajem) tam przeszukanie bagażu, przejazdem na EL-Al Junction i z tamtąd na Ben Guriona) więc trochę kłopotliwe ale tańsze. A propos płacenia w komunikacji (każdej) a jechałem do Massady, do Ein-Gedi nad Morzem martwym, Betlejem, Ramallach i wewnątrz Jerozolimy np. do Knesetu, Yad Washem itp. nie spotkałem się z oszustwem zawsze bilet i reszta co do agorot (ichni grosz) na żądanie wydruk z kasy fiskalnej. Bilet na tramwaj (jedna linia) kupuje się w automacie na każdym przystanku (6,6 szekla) kasujesz w tramwaju (możesz wysiadać wsiadać) ale w ciągu 90 min od skasowania i jeszcze ciekawostka ludzie wysiadając z tramwaju podchodzą do kupujących w automacie i oddają im bilety (za darmo, na początku nie brałem bo myślałem że będą chcieć zapłaty, co ich bardzo dziwiło) na które można jechać do końca ważności wybitej w kasowniku. Więcej nie piszę bo się bardzo zmęczyłem za błędy przepraszam. Pozdrawiam.
              • maftik Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 07.12.12, 00:13
                Przepraszam ,że drążę temat ale czy wyjeżdzając z Jerozolimy o 22 nie byłeś za wcześnie na lotnisku? M
    • 1kkk Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 07.12.12, 08:10
      Masz rację ale po 21 autobusy na tej trasie nie jeżdżą, a na lotnisku spokojnie się odprawiłem, odbyłem rozmowę ze służbami bezpieczeństwa, a w holu przy fontannie są sklepy, kawiarnie, księgarnie itp. Możesz spróbować szeruta później zwykle są na zawołanie.
      • zarost2 Re: z Ben Guriona do Jerozolimy 18.06.14, 10:01
        Autobusy 947 przejeżdżają obok Ben Gurion i trzeba do nich dojechać autobusem nr 5 - bedącym shuttle do przystanku kursowego. Po 2o tej nie jeżdżą i jedynym (chyba) rozwiązaniem jest szerut. Ja za szerutami nie przepadam - mam za długie nogi i sie nie mieszczę. A bus nie ruszy bez kompletu pasażerów. Na przykład trzech grubych bab i mnie niechudego na tylnym siedzeniu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka