Dodaj do ulubionych

Czy bezpiecznie teraz jechać?

14.11.12, 22:05
Witam,
Wybieramy się w styczniu na 11 dni do Izraela z prawie 4 letnim dzieckiem. Jedziemy na własną rękę. Niestety, po ostatnich doniesieniach o sytuacji w Strefy Gazy oraz pociskach wystrzelonych na południe Izraela, zaczynam się obawiać tego wyjazdu. Jak myślicie, bezpiecznie jest jechać?
Obserwuj wątek
    • akslazor Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 15.11.12, 07:17
      oczywiście, że jest bezpiecznie. strefa gay to obszar mniejszy niż powierzchnia warszawy. ijeśli jedziemy odwiedzić największe atrakcje będące na trasie popularnych wyciczek to nawet nie zbliżamy się do tej częśći kraju, która jest zagrożona. poza tym ze strefy gazy
      • maadzik3 Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 15.11.12, 07:22
        bezpiecznie, bylam 3 razy w tym 2 z malym dzieckiem, pierwszy raz miesiac po "plynnym olowiu". Nied odczuwa sie tego chyba ze wybieracie sie do Sderot, ktorego mieszkancy bardzo ucierpieli wskutek ostrzalu rakietowego z Gazy - wtedy radze zmienic trase
        • kasiazj31 Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 15.11.12, 13:00
          Dziękuję Wam za odpowiedź. Mimo wszystko coraz bardziej obawiam się tego wyjazdu i samotnego podróżowania samochodem po kraju, który jest ostrzeliwany pociskami ze Strefy Gazy, z których jednak jakieś do Izraela dolatują i trafiają w cywilów:-( Wychodzi na to, że niezbyt bezpiecznie byłoby jechać z Tel Avivu do Eljatu czy Betlejem albo do Petry bo trzeba by było jechać wzdłuż Strefy Gazy. No i jakoś tak nie fajnie mi się robi na myśl o zwiedzaniu gdy za murem giną ludzie:-(
          Nie wiecie czy w liniach El.Al jest możliwość zwrotu biletów/zmiany destynacji lub nazwisk żeby ewentualnie bilety sprzedać?
          • akslazor Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 15.11.12, 15:43
            podróże samochodem sa bezpieczne. z tel awiwu do jerozolimy jedzie sie neiwiele ponad godzinę - autostrada 1: goo.gl/maps/IwvYx. później do eilatu wzdłuż morza martwego droga nr 90. jesli się nie chce nie trzeba sie zblizać do strefy gazy. ja jadę 01.12 i juz się nie mogę doczekać :)

• 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 15.11.12, 16:18
              hej! my wylatujemy 3-12-2012 troche sie obawiam pzez oststnie doniesienia, mam tylko nadzieje ze sie wszystko uspokoi, choc troche bo jesli bedzie gorzej to chyba nie polece.!
              choc moj maz do wszystkiego podchodzi ze spokojem, i mowi ze bedzie dobrze.
              sama nie wiem ...
              • zoskato Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 16.11.12, 21:15
                My mamy bilet na 24.11 i tez sie zastanawiamy czy jechac, niestety bilet przepadłby prawie w calosci, mam zamiar obserwować czy ucichnie do przyszłego tygodnia, a 11 stycznia to w ogóle może być całkiem inna historia...
                • 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 17.11.12, 20:25
                  zoskato może mogłabyś dać znać jakos przed czy juz po wyjezdzie jak juz bedziecie na miejscu jeśli sie zdecydujecie czy media przesadzają czy faktycznie lepiej się wstrzymać, MSZ pisze żeby unikać strefy gazy i zachować ostrożność. Mój znajomy który z tamtąd pochodzi mówi zeby jechać, że ucichnie choć zdziwiony był ze wybieramy sie tam zimą ;)
                  • akslazor Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 17.11.12, 22:36
                    moi znajomi są w TLV jak i mieszkańcy twierdzą że jest spokojnie :)
                  • zoskato Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 17.11.12, 23:36
                    Jasne dam znać! Pozdrawiam!
                    • zoskato Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 17.11.12, 23:41
                      www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/pogranicze_izraela_i_strefy_gazy_
                      • 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 20.11.12, 07:47
                        okazało się że zwrotu za bilety nie bedzie, i mam informacje od polki mieszkającej tam na stałe że ona czuje się bezpiecznie, więc jeśli sytuacja sie znacząco nie pogorszy to my lecimy na pewno !:)
                        • maftik Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 20.11.12, 10:18
                          Jak wrócisz napisz jak było, my wybieramy się w styczniu więc uważnie śledzimy wszelkie relacje M
                        • zoskato Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 20.11.12, 21:33
                          jedziecie na własną rękę? ja cały czas się zastanawiam - rozejmu wciąz nie ma...
                          • akslazor Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 20.11.12, 22:02
                            a jedziesz do strefy, że się obaiwasz?? na północy nic sie nie dzieje, jerozolima i tlv też spokojnie
                            • ceide.fields spokojne :/ 21.11.12, 11:54
                              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12896080,Eksplozja_w_autobusie_w_Tel_Awiwie.html
                          • 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 21.11.12, 14:30
                            jedziemy na własną rękę, mamy wylatywać 3.12 z wawy rozmawiałąm z liniami lotniczymi i jak na razie nie mieli zapytań o rezygnacje z lotu, ze niby my pytamy pierwsi.nie wiem czy wierzyc czy nie ;) wczortaj już zyłam nadzieją że podpiszą rozejm, ale po ostatnim zamieszczonym tu linku zaczynam wątpić czy to w ogóle nastąpi bo jak na razie jest coraz gorzej, jeśli zaczął sie juz atak w postaci podkladania bomb w autobusach miejskich to zaczynam sie obawiac jednak wyjazdu. No cóż stracimy kase za bilety, szkoda ... ale pieniądze to nie wszystko. Bardziej mi szkoda tych wakacji bo juz sie nastawiłam :( no cóż... wypłacze w poduszkę i pojadę w bieszczady :P
                            • kasiazj31 Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 21.11.12, 20:32
                              A jakimi liniami lecicie? My kupliliśmy bilety El Al i ja juz z nimi ze 3 razy rozmawiałam na temat zwrotu pieniędzy. Na loty do końca listopada zwracają całą sumę albo ewentualnie można o pół roku przesunąć wyjazd. My mamy lecieć 31.01. Ja najchętniej bym nie leciała nawet jeśli sytuacja się poprawi, ale mąż chce lecieć a ja z koleji nie chcę go puścić samego.... Czy wszędzie na północy jest w miarę bezpiecznie?
                              • zoskato Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 21.11.12, 23:24
                                My nie jedziemy, po tym zamachu na autobus w Tel Avivie to skąd mam mieć pewność że jutro nie bedzie kilku innych w innych miastach? Gdyby coś takiego nam by się przydarzyło nie wybaczyłabym sobie bardzo długo... Mielismy jechac 24.11...
                                kasiazj31 - do 31.01 to naprawde wszytsko się może zmienić, trudno teraz wyrokować, a biletów kupionych w styczniu nie da się oddać lub przesunac wyjazdu?

Pozdrawiam!
                                M.
                              • 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 22.11.12, 00:34
                                @kasiazj31 a jak z nimi rozmawialas ja znalazłam nr tylko do izraela. rozmawialam z bravofly bo przez nich kupilismy bilety tam El Al z powrotem LOT.
                                Na chwile obecną zawieszenie broni... zobaczymy moze jednak sie wyciszy jeszcze 2 tyg....
                                • kasiazj31 Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 22.11.12, 20:36
                                  Mają biuro w Warszawie lotniczapolska.pl/El-Al-Izrael,893
                                  • 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 23.11.12, 13:33
                                    hej dzięki :)
                                    sytuacja się uspokaja, nie mam tv więc śledzę tylko info w necie. Myśle ze jesli bedzie jak jest to jedziemy :]
                                    • zoskato Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 23.11.12, 16:16
                                      uspokaja się, mam nadzieje tylko ze nie znajdzie sie jakis szaleniec ktory chcialby podlozyc bombe...
                                      • 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 24.11.12, 09:57
                                        hehe takich to nawet w Polsce mamy ;)
                                        myślę ze nie ma się co stresować ponad miarę, patrząc z 2 strony myśle ze prawdopodobieństwo zginięcia tam od bomby jest takie jak w polsce w wypadku samochodowym. choc moze nawet mnijesze ;) no nic Pozdrawiam wszystkich i dam znać co i jak po powrocie :]
                                        • akslazor Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 24.11.12, 13:26
                                          moi znajomi wrócili w czwartek. jeździli po Izraelu przez ostatni tydzień. to co pokazywały media nijak się miało do otaczającej ich rzeczywistości.
                                          • zoskato Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 28.11.12, 20:03
                                            hej, pisze do was z jerozolimy, jednak pojechalismy, wswzystko jest ok - przynajmniej tu w jerozolimie. jutro mamy w planach morze martwe i pustynie negev. pozdrawiam
                                            • akslazor Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 28.11.12, 22:17
                                              a nie mówiłam. nawet przez 5 minut nie myślałam o anulacji wyjazdu :)
                                        • 3.ndd Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 30.11.12, 09:15
                                          4kulka napisał(a):

> hehe takich to nawet w Polsce mamy ;)
                                          > myślę ze nie ma się co stresować ponad miarę, patrząc z 2 strony myśle ze prawd
                                          > opodobieństwo zginięcia tam od bomby jest takie jak w polsce w wypadku samochod
                                          > owym. choc moze nawet mnijesze ;) no nic Pozdrawiam wszystkich i dam znać co i
                                          > jak po powrocie :]

Kiedy będziecie w Jerozolimie ?
                                          • 4kulka Re: Czy bezpiecznie teraz jechać? 05.12.12, 20:00
                                            Hej za nami tel awiw fajnie choć wiało i padało ale najlepsza masabacha ever:-) teraz jerozolima miały być 2noce ale przedłużamy bo 2dni to mam wrażenie o 2tyg za mało. Turystów bardzo dużo mimo że wydaje się że to nie sezon. Z rozmowy z tutejszymi europejczykmi wynika że media dużo wyolbrzymiają . Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka