Dodaj do ulubionych

wiza iranska w paszporcie

27.10.07, 16:08
czy ktos przerabial wjazd do izraela z wiza islamskiej rep iranu w
paszprcie
jakies problemy na ben gurionie ?
Obserwuj wątek
    • tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 30.10.07, 12:50
      Moga byc problemy... Powaznie. Skontaktuj sie najpierw z Polska Ambasada w Tel
      Awiwie, albo z Izraelska Ambasada w Warszawie i zapytaj sie o szczegoly... Bo
      szkoda, abys sie mial rozczarowac na Ben Gurionie...
      • dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 30.10.07, 14:42
        juz to zrobilem wczesniej
        zadzwonilem do ambasady izraela w w-wie ale nie wiem czy rozmawialem
        z osoba kompetentna
        powiedzieli ze nie powinno byc problemu ale gwarancji nie dali
      • dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 30.10.07, 14:49
        posluchalem twojej rady i nawet zadzwonilem do tel awiwu
        powiedzieli ze nie ma podstaw prawnych ale musze sie przygotowac na
        dluga rozmowe
        • tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 01.11.07, 14:14
          > musze sie przygotowac na dluga rozmowe

To na pewno. I na 100%.

Przyjezdzasz do Izraela prywatnie czy sluzbowo? Masz tu rodzine/znajomych?

Jezeli jedziesz sluzbowo to radzilabym wziac z pracy list polecajacy (po
          angielsku) oraz takze list polecajacy od firmy do ktorej jedziesz (wraz z
          numerem telefonu i adresem kontaktowym).

Jezeli przyjezdzasz na wolontariat - przywiez wydrukowana korespondencje z osoba
          (wraz z jej numerem telefonu i adresem kontaktowym), ktora bedzie Twoim
          przelozonym.

Jezeli masz rodzine/znajomych mieszkajacych w Izraelu, popros o list polecajacy
          (wraz z ich numerami telefonow), wydrukuj i przywiez ze soba.

Jak beda mieli jakies podejrzenia wobec Ciebie, beda mogli wowczas zadzwonic i
          sprawdzic.

Gorzej, jak jedziesz prywatnie. Ale tak czy owak, bedziesz musial sie uzbroic w
          cierpliwosc i nastawic na dlugie pytania. Odpowiadaj pewnie i rzeczowo. Nie
          "motaj" sie w swoich zeznaniach. Nie dokladaj nic od siebie, tylko odpowiadaj
          RZECZOWO (to bardzo wazne) na zadawane pytania. Moga to byc pytania dotyczace
          wszystkiego, nie tylko po co przyjezdzasz do Izraela i co robiles w Iranie, ale
          takze dotyczace Twojego zycia osobistego, zawodowego, rodziny, znajomych. Ta
          taktyka ma na celu sprawdzenie, czy sie nie placzesz i czy mowisz prawde. Wierz
          mi, Izraelczycy sa w tym dobrzy.

NIGDY NIE MOW, ze masz znajomych Arabow (JAKICHKOLWIEK!!!), nawet, jezeli sa to
          Arabowie Izraelscy czy jakis Ahmed, mieszkajacy w Polsce, ktory jest Twoim
          lekarzem. Jak masz ich numery w komorce - USUN przed przyjazdem do Izraela.
          Wyslij je do siebie samego emailem, ale NIE ZABIERAJ ich ze soba w bagazu. Nie
          chcesz dodatkowych problemow, nie?

Te rady sa tylko i wylacznie dlatego, abys mial latwiejsza konfrontacje ze
          sluzbami bezpieczenstwa na Ben Gurionie, PONIEWAZ odwiedziles Iran. Powaznie.

I tyle...

POWODZENIA!!
          • kuba-joaw Re: wiza iranska w paszporcie 01.11.07, 16:42
            oj tut widze teraz po czyjej stronie pracujesz. A szkoda . pod
            plaszczykiem milosci do kraju podstawiasz noge slozbom
            bespieczenstwa .Mam nadzieje ze robisz to nieumyslnie . ale wynik
            ten sam .Krew.
            joaw
            • dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 02.11.07, 10:49
              ja jednak mysle ze tut_ets1 jest podwojnym agentem i pracuje dla
              sluzb izraelskich
              chce wyciagnac ode mnie jak najwiecej informacji zeby pozniej na ben
              gurionie przylapac mnie na klamstwie ;-)
              • kuba-joaw Re: wiza iranska w paszporcie 02.11.07, 12:45
                to zupelnie mozliwe to co przyjezdzasz? a tutem sie nieprzejmoj on
                zawsze na odwrot. W polsce pewnie czytal stary testament pod lawka a
                teraz w israelu pruboje namuwic wszystkich na studiowanie nowego.
                taka babska kokieteria albo co innego.
                a moze porwa cie dla okupu juz w iranie potem zazadaja wycofania
                polakow z afganistanu i stracisz glowe.?to rozwiazuje problem.
                • dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 02.11.07, 13:24
                  nie moga mnie porwac w iranie bo juz tam bylem a nawet gdybym chcial
                  sie tam znow wybrac to slady pobytu w izraelu w moim paszporcie beda
                  skutecznum szlabanem
                  • jasio211 Re: wiza iranska w paszporcie 03.11.07, 18:49
                    Ja wiem ze jak pisze sie zreszta w dobrych przewodnikach to na
                    wieżdzie o nic nie pytali nawet nie odpowiedziano na pozdrowienia
                    natomiast na wyjexdzie jest duzo pytań ale takich samych jak w
                    Stanach
                    Co do Iranu jak i do Syrii to sa różne szkoły
                    nie ukrywasz więc nic złego tam nie robiłeś
                    a a jak masz nowy paszport to pytanie dlaczego go zmieniałeś dla
                    mnie było to podejrzane
                    Wydaje się, że tu ma racje nie kręć bo przesłuchanie robią młodzi
                    prawopodobnie psycholodzy i jak cos nie tak to odsyłaja do
                    starszych pracowników. Widziałem taki przypadek przyjechała młoda
                    dziewczyna i coś sie w niej nie podobało
                    • tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 11:02
                      Normalnie pytaja tylko kilka pytan.
                      Ale z doswiadczenia wiem, ze kiedy przyjezdzaja do mojej firmy goscie z
                      zagranicy to niektorych przepytuja, bo im sie wydaja podejrzani...

Piekne dziewczyny przesluchuja, szczegolnie niebieskookie blondynki, bo
                      podejrzewaja, ze przyjezdzaja one do pracy w domach publicznych... I moga smialo
                      nie pozwolic im na wjazd...

Rozne przypadki sie zdarzaja. Znajac sposoby pracy ochrony na lotnisku wiem, ze
                      kolega z iranska wiza w paszporcie nie bedzie mial lekko. I Kuba-Yoav, ty jako
                      ortodoksyjny zyd nigdy nie masz takich problemow i ich mial nie bedziesz... Wiec
                      NIE MASZ pojecia o czym pisze...

Przyklad osobisty:
                      Ktos z rodziny przyjechal do mnie. Mial ze soba korespondencje z osoba
                      odpowiedzialna za ulpan. Ta ostatnia kazala mu ja wziac ze soba. Pytali mojego
                      czlonka rodziny o rozne rzeczy. Nagle zaskoczyli go pytaniem, czy ma tu kogos.
                      Numery naszych paszportow roznia sie bowiem jedna cyferka...

Wiele rzeczy sie zdarza. I na wszystkie nalezy byc przygotowanym. Tym bardziej,
                      jezeli kolega ma wize kraju z ktory jest de facto wrogiem Izraela.

I tak dla picu nie pisalabym, bo nie moja sprawa jest ani straszenia ani
                      oklamywanie ludzi, ktorzy pytaja sie o droge.
                      • tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 11:52
                        Kuba-Yoaw - i jeszcze jedno, z pracy (zeby nie bylo, ze wymyslam i bzdury
                        wypisuje): wczoraj nasi goscie z Estonii i Turcji byli przepytywani na lotnisku
                        przez 3 godziny. Czemu? Pytaj sie mnie, a ja Ciebie. I tylko przyjechali na
                        tydzien wizyty sluzbowej.

Aha, i jeszcze jedna rada dla Ciebie, Yoaw: mlodsi nie zawsze znaczy, ze
                        niedoswiadczeni...

Pozdrawiam!
            • tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 10:29
              Yoaw, staram sie tylko pomoc innym. A ze mam szerokie swiatopoglady i zagladam
              do wszystkiego, co mnie intryguje to moj prywatny biznes. Hipokrytka jednak nie
              jestem... Jak Ci powiem, ze i Koran przegladalam i Mein Kampf w reku mialam, to
              powiesz, ze jestem w ogole arabka i nazistka?? A ze religie i historia mnie
              interesuja - moje prawo do zagladania do kazdego kata, do ktorego zechce...
              • kuba-joaw Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 17:34
                Fakt tucie niemam probemow przy przekraczaniu granicy ale nieznaczy
                ze jak kto sie ubierze jak ja tez ich miec niebedzie.
                mlodszy przewaznie znaczy ze ze swym chocby bardzo bogatym
                doswiadczeniem niepotrafi sie jeszcze nim poslozyc
                a obiecalas mi cos kiedys i nic
                kuba
                • tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 12.11.07, 08:59
                  Yoaw, jak zalozylbys kefijeh i wygladal jak nieogolony tejmanczyk, to wierz mi
                  przetrzepaliby ci torbe ze wszytskich stron, nie mowiac o rewizji osobistej. I
                  paszport izraelski niewiele by Ci pomogl...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka