dr_coolchick 27.10.07, 16:08 czy ktos przerabial wjazd do izraela z wiza islamskiej rep iranu w paszprcie jakies problemy na ben gurionie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 30.10.07, 12:50 Moga byc problemy... Powaznie. Skontaktuj sie najpierw z Polska Ambasada w Tel Awiwie, albo z Izraelska Ambasada w Warszawie i zapytaj sie o szczegoly... Bo szkoda, abys sie mial rozczarowac na Ben Gurionie... Odpowiedz Link
dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 30.10.07, 14:42 juz to zrobilem wczesniej zadzwonilem do ambasady izraela w w-wie ale nie wiem czy rozmawialem z osoba kompetentna powiedzieli ze nie powinno byc problemu ale gwarancji nie dali Odpowiedz Link
dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 30.10.07, 14:49 posluchalem twojej rady i nawet zadzwonilem do tel awiwu powiedzieli ze nie ma podstaw prawnych ale musze sie przygotowac na dluga rozmowe Odpowiedz Link
tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 01.11.07, 14:14 > musze sie przygotowac na dluga rozmowe To na pewno. I na 100%. Przyjezdzasz do Izraela prywatnie czy sluzbowo? Masz tu rodzine/znajomych? Jezeli jedziesz sluzbowo to radzilabym wziac z pracy list polecajacy (po angielsku) oraz takze list polecajacy od firmy do ktorej jedziesz (wraz z numerem telefonu i adresem kontaktowym). Jezeli przyjezdzasz na wolontariat - przywiez wydrukowana korespondencje z osoba (wraz z jej numerem telefonu i adresem kontaktowym), ktora bedzie Twoim przelozonym. Jezeli masz rodzine/znajomych mieszkajacych w Izraelu, popros o list polecajacy (wraz z ich numerami telefonow), wydrukuj i przywiez ze soba. Jak beda mieli jakies podejrzenia wobec Ciebie, beda mogli wowczas zadzwonic i sprawdzic. Gorzej, jak jedziesz prywatnie. Ale tak czy owak, bedziesz musial sie uzbroic w cierpliwosc i nastawic na dlugie pytania. Odpowiadaj pewnie i rzeczowo. Nie "motaj" sie w swoich zeznaniach. Nie dokladaj nic od siebie, tylko odpowiadaj RZECZOWO (to bardzo wazne) na zadawane pytania. Moga to byc pytania dotyczace wszystkiego, nie tylko po co przyjezdzasz do Izraela i co robiles w Iranie, ale takze dotyczace Twojego zycia osobistego, zawodowego, rodziny, znajomych. Ta taktyka ma na celu sprawdzenie, czy sie nie placzesz i czy mowisz prawde. Wierz mi, Izraelczycy sa w tym dobrzy. NIGDY NIE MOW, ze masz znajomych Arabow (JAKICHKOLWIEK!!!), nawet, jezeli sa to Arabowie Izraelscy czy jakis Ahmed, mieszkajacy w Polsce, ktory jest Twoim lekarzem. Jak masz ich numery w komorce - USUN przed przyjazdem do Izraela. Wyslij je do siebie samego emailem, ale NIE ZABIERAJ ich ze soba w bagazu. Nie chcesz dodatkowych problemow, nie? Te rady sa tylko i wylacznie dlatego, abys mial latwiejsza konfrontacje ze sluzbami bezpieczenstwa na Ben Gurionie, PONIEWAZ odwiedziles Iran. Powaznie. I tyle... POWODZENIA!! Odpowiedz Link
kuba-joaw Re: wiza iranska w paszporcie 01.11.07, 16:42 oj tut widze teraz po czyjej stronie pracujesz. A szkoda . pod plaszczykiem milosci do kraju podstawiasz noge slozbom bespieczenstwa .Mam nadzieje ze robisz to nieumyslnie . ale wynik ten sam .Krew. joaw Odpowiedz Link
dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 02.11.07, 10:49 ja jednak mysle ze tut_ets1 jest podwojnym agentem i pracuje dla sluzb izraelskich chce wyciagnac ode mnie jak najwiecej informacji zeby pozniej na ben gurionie przylapac mnie na klamstwie ;-) Odpowiedz Link
kuba-joaw Re: wiza iranska w paszporcie 02.11.07, 12:45 to zupelnie mozliwe to co przyjezdzasz? a tutem sie nieprzejmoj on zawsze na odwrot. W polsce pewnie czytal stary testament pod lawka a teraz w israelu pruboje namuwic wszystkich na studiowanie nowego. taka babska kokieteria albo co innego. a moze porwa cie dla okupu juz w iranie potem zazadaja wycofania polakow z afganistanu i stracisz glowe.?to rozwiazuje problem. Odpowiedz Link
dr_coolchick Re: wiza iranska w paszporcie 02.11.07, 13:24 nie moga mnie porwac w iranie bo juz tam bylem a nawet gdybym chcial sie tam znow wybrac to slady pobytu w izraelu w moim paszporcie beda skutecznum szlabanem Odpowiedz Link
jasio211 Re: wiza iranska w paszporcie 03.11.07, 18:49 Ja wiem ze jak pisze sie zreszta w dobrych przewodnikach to na wieżdzie o nic nie pytali nawet nie odpowiedziano na pozdrowienia natomiast na wyjexdzie jest duzo pytań ale takich samych jak w Stanach Co do Iranu jak i do Syrii to sa różne szkoły nie ukrywasz więc nic złego tam nie robiłeś a a jak masz nowy paszport to pytanie dlaczego go zmieniałeś dla mnie było to podejrzane Wydaje się, że tu ma racje nie kręć bo przesłuchanie robią młodzi prawopodobnie psycholodzy i jak cos nie tak to odsyłaja do starszych pracowników. Widziałem taki przypadek przyjechała młoda dziewczyna i coś sie w niej nie podobało Odpowiedz Link
tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 11:02 Normalnie pytaja tylko kilka pytan. Ale z doswiadczenia wiem, ze kiedy przyjezdzaja do mojej firmy goscie z zagranicy to niektorych przepytuja, bo im sie wydaja podejrzani... Piekne dziewczyny przesluchuja, szczegolnie niebieskookie blondynki, bo podejrzewaja, ze przyjezdzaja one do pracy w domach publicznych... I moga smialo nie pozwolic im na wjazd... Rozne przypadki sie zdarzaja. Znajac sposoby pracy ochrony na lotnisku wiem, ze kolega z iranska wiza w paszporcie nie bedzie mial lekko. I Kuba-Yoav, ty jako ortodoksyjny zyd nigdy nie masz takich problemow i ich mial nie bedziesz... Wiec NIE MASZ pojecia o czym pisze... Przyklad osobisty: Ktos z rodziny przyjechal do mnie. Mial ze soba korespondencje z osoba odpowiedzialna za ulpan. Ta ostatnia kazala mu ja wziac ze soba. Pytali mojego czlonka rodziny o rozne rzeczy. Nagle zaskoczyli go pytaniem, czy ma tu kogos. Numery naszych paszportow roznia sie bowiem jedna cyferka... Wiele rzeczy sie zdarza. I na wszystkie nalezy byc przygotowanym. Tym bardziej, jezeli kolega ma wize kraju z ktory jest de facto wrogiem Izraela. I tak dla picu nie pisalabym, bo nie moja sprawa jest ani straszenia ani oklamywanie ludzi, ktorzy pytaja sie o droge. Odpowiedz Link
tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 11:52 Kuba-Yoaw - i jeszcze jedno, z pracy (zeby nie bylo, ze wymyslam i bzdury wypisuje): wczoraj nasi goscie z Estonii i Turcji byli przepytywani na lotnisku przez 3 godziny. Czemu? Pytaj sie mnie, a ja Ciebie. I tylko przyjechali na tydzien wizyty sluzbowej. Aha, i jeszcze jedna rada dla Ciebie, Yoaw: mlodsi nie zawsze znaczy, ze niedoswiadczeni... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 10:29 Yoaw, staram sie tylko pomoc innym. A ze mam szerokie swiatopoglady i zagladam do wszystkiego, co mnie intryguje to moj prywatny biznes. Hipokrytka jednak nie jestem... Jak Ci powiem, ze i Koran przegladalam i Mein Kampf w reku mialam, to powiesz, ze jestem w ogole arabka i nazistka?? A ze religie i historia mnie interesuja - moje prawo do zagladania do kazdego kata, do ktorego zechce... Odpowiedz Link
kuba-joaw Re: wiza iranska w paszporcie 05.11.07, 17:34 Fakt tucie niemam probemow przy przekraczaniu granicy ale nieznaczy ze jak kto sie ubierze jak ja tez ich miec niebedzie. mlodszy przewaznie znaczy ze ze swym chocby bardzo bogatym doswiadczeniem niepotrafi sie jeszcze nim poslozyc a obiecalas mi cos kiedys i nic kuba Odpowiedz Link
tut_ets1 Re: wiza iranska w paszporcie 12.11.07, 08:59 Yoaw, jak zalozylbys kefijeh i wygladal jak nieogolony tejmanczyk, to wierz mi przetrzepaliby ci torbe ze wszytskich stron, nie mowiac o rewizji osobistej. I paszport izraelski niewiele by Ci pomogl... Odpowiedz Link