Dodaj do ulubionych

Dziewczyny proszę o poradę!

26.07.06, 13:29
Mamy z mężem dylemat - chciałabym wysłuchać waszych opinii na ten temat może
będzie nam łatwiej podjąć decyzję. Otóż sprawa wygląda tak: moi rodzice mają
działkę budowlaną , 25 arów, na jednej części wybudowali swój dom a drugą
chcą dać nam, żebyśmy my się budowali. I stąd dylemat czy to dobrze budować
się koło rodziców? Dodam tylko, że nie ma z nimi jakiś większych problemów -
mają wady i zalety jak każdy - jakoś specjalnie uciążliwi nie są... Ale
dylemat jest......
Obserwuj wątek
    • bujanna Re: Dziewczyny proszę o poradę! 26.07.06, 13:55
      Ja bym nie chciała tak mieszkac, choć mam z mamą znakomity kontakt to jednak
      nie , mieszka ode mnie 20 km, i czasem jak mi żle czy mam ochotę sie wyrwac z
      domu to do niej jadę i trochę zawsze odpocznę od domu, mam za kim potęsknić , a
      tak miała bym ją na codzień i nie byłoby za kim tęsknić.Wystarczy że teścioma
      blisko mieszka 3-4 km.
      Mieszkamy sami i jest o.k.
      Ja osobiście nie chciala bym mieszkac koło mamy, mimo że ja bardzo kocham.
      Ale to tylko moje prywatne zdanie.
      • a_pola Re: Dziewczyny proszę o poradę! 26.07.06, 14:13
        no ja za nic na swiecie bym sie nie zgodzila, chyba ,ze nie byloby innego
        wyjscia... niby na poczatku wszystko jest oki ,a potem nawet czyjs oddech moze
        Cie irytowac...
        zycze trafnej decyzjismile
        • nosmoking1 Re: Dziewczyny proszę o poradę! 26.07.06, 14:36
          Ja bym sie zgodzila ale moja tesciowa to fajna babka i bardzo sie lubimy.
    • iwonady Re: Dziewczyny proszę o poradę! 26.07.06, 14:40
      nigdy w życiu....
      mam 300 km od siebie rodziców, z którymi mam swietny kontakt, teściów zresztą
      tez w takiej bezpiecznej odległości, tez dobrze sie rozumiemy...odwiedzamy się
      raz na 1,5- 2 m-ce. MOja siostra mieszka z rodzicami, brat w drugiej połowie
      domu z rodzicami i tylko czekam kiedy sie poszczują..smile)))) jak na razie na
      siebie warcza lub szczekają...wink o yle co, że ktoś zrobił grilla na podwórku, a
      to dym przeszkadza, a to źle zaparkowany samochód, a to zakupy za duże albo za
      małe.....
      wszyscy zazdroszcza mi braku konfliktów..smile))
      Ja zdecydowanie odradzam..... ale jak zwykle życze trafnej i dla was wszystkich
      dobrej decyzji.
    • mysia-mysia Re: Dziewczyny proszę o poradę! 26.07.06, 14:53
      ja bym się nie obawiała mieszkania obok swoich rodziców, a nawet bardzo bym tego
      chciała - też mają fajną działkę, tylko daleko by było do pracy wink z mamą mam
      dobry kontakt i mogę jej spokojnie i wprost wszystko powiedzieć, nawet to że nie
      chcę spędzić z nią weekendu i ona to rozumie
      Ty sama znasz swoich rodziców najlepiej i pewnie wiesz na co ich stać zarówno w
      pozytywnym jak i negatywnym sensie smile
    • alicja.ap Re: Dziewczyny proszę o poradę! 27.07.06, 20:33
      a ja bym sie budowała, tym bardziej że to twoi rodzice a nie teściowie hehe, ale
      całkiem serio -zawsze można dziecko z kimś zostawić jak coś wypadnie, a ta
      działka za friko więc buduj!!!!
      • kabaste Re: Dziewczyny proszę o poradę! 28.07.06, 07:27
        No właśnie! Dzieciaczków chcemy mieć trójeczkę więc będzie co podrzucać wink
    • be.em Re: Dziewczyny proszę o poradę! 27.07.06, 20:38
      ja dostałam całe 30 od teściówwink obok buduje się brat mężasmile i ja też
      zamierzamsmile mój własny dom, bez kosztów działki - marzenie!!! ze obok? a teraz
      co? dalej? też bliskosmile czasem za płotem jest dalej a 300 km od siebie nie
      stanowi żadnej odległości. Bierz!!!
    • nerri Re: Dziewczyny proszę o poradę! 28.07.06, 10:30
      Ja bym się nie zdecydowała.Do moich rodziców mam 200 km...do przyszłych teściów
      50...i to są w miarę bezpieczne odległoścismileWolę mieć rodziców w odwiedziny,niż
      prawie jak domownikówwink
    • izabela_741 Re: Dziewczyny proszę o poradę! 28.07.06, 11:42
      Kabaste najlepiej Ty znasz rodzicow.
      Czy wtykaja nos w Wasze decyzje malzenskie? Czy robia uwagi do
      postepowania/zakupow meza? Jak sie do niego odnosza? Jak go traktuja? Jak on
      sie do nich odnosi? Czy go denerwuja zachowaniem? Czy bedzie w stanie to znosic
      20-30 lat?
      Gdy pojawia sie dzieci, rodzice sila rzeczy beda bardzie zaagazowani w Wasze
      zycie (wnusie, wnusie!!!!!) Czy bedziecie umieli wyznaczyc granice prywatnosci
      bez budowania uraz miedzy Wami?
      To tylko czesc pytan, na ktore z mezem musicie sobie odpowiedziec.
      A teraz plusy tej sytuacji:
      1. mozna zrobic wieksze spotkania rodzinne (chocby komunie, imieniny), bo
      rodzinka sie zmiesci, wiec jak jestescie stworzeniami rodzinnymi moze byc super
      2. jesli ktos nbedzie chcial pojechac gdzies na weekend czy wakacje, druga
      rodzina przypilnuje dom - a przy domu wolnostojacym jest to wazne, bo od razu
      widac czy ktos jest
      3. jesli rodzice sa za dziecmi bedzie Wam latwiej nie tylko na etapie spacerkow
      i obiadkow ale i potem gdy dzeciaki trzeba bedzie zaprowadzic czy odebrac z
      przedszkola/szkoly/zajec dodatkowych
      4. jak rodzice sie zestarzeja, bedziecie ich mieli pod bokiem, odpadna wiec
      wyprawy, zeby im pomoc; pod bokiem a jednak osobno
      5. dzialka bedzie za darmo!!!!! (jak rozumiem) ile razy w zyciu dostaje sie cos
      za darmo?
      • kabaste Re: Dziewczyny proszę o poradę! 28.07.06, 13:47
        No właśnie, wszystko jest ok, nie wtrącają się, uwagi jak mają co do zakupów to
        tylko pozytywne, męża traktują jak swojego syna - kurczę nawet lepiej ode
        mnie wink. Czasem tylko są jakieś małe zgrzyty ale żadne poważne afery tylko
        drobne sprzeczki. Izabelo podałaś bardzo fajne argumenty za smile))))
        • ludzikowa1 Re: Dziewczyny proszę o poradę! 28.07.06, 17:33
          Ja bym sie budowala. Skoro rodzice fajni to tym bardziej.
    • 19maj Re: Dziewczyny proszę o poradę! 28.07.06, 18:32
      ja bym chyba się nie zdecydowała wolę sie widzieć raz na jakiś czas i wtedy
      jest fajnie jak się spotkamy
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka