Dodaj do ulubionych

RODO - irytacja do kwadratu

24.05.18, 17:05
Zróbcie porządek z tymi wyskakującymi komunikatami o przetwarzaniu danych osobowych. Co zmieniam stronę wyskakuje ten sam komunikat, wszędzie gdzie nie wejdę pojawia się ten irytujący komunikat i nie da się go zamknąć.
Wchodziłem kilka razy i odkilkiwałem moją zgodę, potem zapisywałem zmiany i wciąż pojawia się ten irytujący komunikat.
Obserwuj wątek
    • hosta_73 Re: RODO - irytacja do kwadratu 24.05.18, 22:09
      Mam ten sam problem 😒
      • hosta_73 Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 07:54
        Komunikat jest za duży, "wychodzi" poza ekran i nie mogę kliknąć krzyżyka by go zamknąć. Telefon z Windows 😒
        • motivo Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 11:51
          Dziękuję za opinię, czy możesz opisać na jakim telefonie komunikat jest za duży? (będziemy wiedzieli co naprawić)
          • hosta_73 Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 13:11
            Jasne.
            Nokia Lumia 735
          • hosta_73 Re: RODO - irytacja do kwadratu 01.06.18, 17:58
            No i co? Nadal nie mogę tego zamknąć...
          • hosta_73 Re: RODO - irytacja do kwadratu 24.06.18, 23:58
            no dzięki wielkie za pomoc! Teraz komunikat nie wychodzi poza ekran, x jest dobrze widoczny, niestety nie reaguje na zamknięcie go a sam komunikat zajmuje 3/4 ekranu (jedynie na forum jest mniejszy). Już w ogóle nie da się "gazety" czytać w telefonie!
            Jak to jest, że Inne portale i portaliki poradziły sobie z tym problemem a gazeta nie może?
            Pozbieraliście info o telefonach i systemach i jakaś cisza zaległa w tym wątku, co?
            • Gość: browar1234 Re: RODO - irytacja do kwadratu IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.18, 09:57
              Mam to samo!!!! HTC Desire 610. Zrezygnowałem z m.gazeta.pl na rzecz innych portali. To żenada.
    • black_yrek Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 08:55
      Komunikat jest za duży nie mogę znaleźć X Android. Ktoś może by to poprawił. Nic się nie da przeczytać.
      • motivo Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 11:51
        Dziękuję za opinię, czy możesz opisać na jakim telefonie komunikat jest za duży? (będziemy wiedzieli co naprawić)
        • black_yrek Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 13:24
          4 calowym
    • Gość: Bbbbb Re: RODO - irytacja do kwadratu IP: *.dynamic.mm.pl 25.05.18, 09:26
      Na chrome zapamiętuje, na safari pyta na każdej stronie. Chyba mieli za mało czasu się przygotować gimby
      • enter2016 takie działanie podchodzi pod kary RODO 25.05.18, 11:35
        bo nieustannie wyskakujący komunikat o RODO, uporczywie nawołujący do wyrażenia zgody łamie zasadę dobrowolności zgody.
        Na Safari nadal namolnie na każdej stronie i podstronie pojawia się komunikat.
        • motivo Re: takie działanie podchodzi pod kary RODO 25.05.18, 11:49
          Dziękujemy za zgłoszenie.
          Tak, mamy problemy z komunikatem na Safari.
          Rozumiem że błąd utrudnia korzystanie z serwisów - przepraszam.
          Pracujemy nad przygotowaniem poprawki.
    • motivo Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 11:52
      Dziękuję za opinię, po wycofaniu zgody pojawia się komunikat zachęcający do jej wyrażenia. Możesz go zamknąć za pomocą X'a
      • enter2016 Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 12:17
        na każdej podstronie i po każdym odświeżeniu będę miał ten komunikat "zachęcający"?
        • motivo Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 12:43
          Na dzisiaj tak, będziemy pracować nad jego formą żeby był przystępny
          • enter2016 Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 13:25
            a zdajecie sobie sprawę, że takie uporczywe nękanie komunikatami o wyrażenie zgody może być przez UODO potraktowane jako naruszenie zasady dobrowolności? Ja czuję się przymuszony do wyrażenia zgody

Cytat z Waszego komunikatu:
            "Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć."

W jaki sposób mogę wycofać zgodę? Nie widzę nigdzie na stronie takiej możliwości.
            • motivo Re: RODO - irytacja do kwadratu 25.05.18, 14:51
              Wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili wycofać za pomocą strony (checkbox na dole artykułu) pomoc.gazeta.pl/pomoc/1,154322,23439313,zgody-na-wyswietlanie-reklam-targetowanych.html

(link do tej strony znajduje się w Polityce prywatności pomoc.gazeta.pl/pomoc/1,154322,8856779,Ochrona_prywatnosci.html)
              • domurrrat Re: RODO - irytacja do kwadratu 29.05.18, 08:49
                link wyświetla mi ERROR
                za drugim razem- brak strony
          • enter2016 bardzo przystepnie komunikat wygląda 28.05.18, 08:37
            po zainstalowaniu uBlock Origin ;)
            Pamiętajcie, że zbyt nachalne reklamy doprowadziły do rozpowszechnienia wszelkich dodatków je blokujących. To samo jest ze zbyt nachalnym dopominaniem się o wyrażenie "dobrowolnej" zgody - będą blokowane tym częściej im bardziej będą nachalne.
    • enter2016 Komunikat o RODO na gazeta.pl niezgodny z prawem 28.05.18, 09:06
      Przypominam, że zgoda na przetwarzanie danych według RODO musi spełniać następujące przesłanki:

- dobrowolność – zgoda oznaczać musi możliwość realnego, swobodnego wyboru, nie może być wymuszona; brak wyrażenia zgody nie może również powodować negatywnych konsekwencji dla osoby, której dane dotyczą; motyw 43 RODO zwraca szczególną uwagę w tym kontekście na sytuację, w której istnieje wyraźny brak równowagi pomiędzy administratorem a osobą, której dane dotyczą, np. w relacji pracodawca-pracownik;

- konkretność – zgoda musi określać precyzyjnie cel przetwarzania danych oraz wskazywać zakres danych; niedopuszczalne jest zbieranie zgód blankietowych, ogólnych; należy również wyraźnie oddzielić informacje związane z uzyskaniem zgody od informacji dotyczących innych kwestii;

- świadomość – przed uzyskaniem zgody należy zapewnić niezbędne informacje osobom, których dane dotyczą, aby umożliwić im podejmowanie świadomych decyzji i zrozumienie, na co wyrażają zgodę; prosząc o zgodę, administratorzy powinni upewnić się, że używają jasnego i prostego języka;

- jednoznaczność – ważna zgoda wymaga jednoznacznego okazania w formie oświadczenia lub wyraźnego działania potwierdzającego, co oznacza, że osoba, której dane dotyczą, musi podjąć celowe działanie w celu wyrażenia zgody na określone przetwarzanie.

Administrator musi być w stanie to wykazać (zgodnie z zasadą rozliczalności).

Jestem przekonany, że przyjmując politykę wyrażenia zgody przez scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie poza komunikatem nie wybronicie się przed GIODO, bo nie oznacza to w żaden sposób trzech przesłanek czyli dobrowolności, świadomości, jednoznaczności.
      • domurrrat Re: Komunikat o RODO na gazeta.pl niezgodny z pra 29.05.18, 08:43
        Czy ktoś, oprócz twórcy wątku, czytuje w ogóle treść tej "polityki prywatności"?
        Reklamy jako takie mi nie przeszkadzają. Gorsze rzeczy robi Gazeta i to mi przeszkadza. Nie pasuje mi
        brak zgody bez instalowania specjalnego programu, który polega na tym że po prostu KTO INNY ZAPISUJE NASZE DANE
        Moze i reklamy blokuje ale nie blokuje inwigilowania przeglądarki oraz tego wszystkiego co robimy na komputerze ! I TO UWAŻAM ZA NAJWIĘKSZE ŚWIŃSTWO! Co przeglądam na Gazeta.pl - wasze prawo ale poza tym NIE WOLNO WAM GRZEBAĆ W TYM CO ROBIĘ POZA GAZETĄ !
        • domurrrat Re: Komunikat o RODO na gazeta.pl niezgodny z pra 29.05.18, 08:47
          ps i jeszcze jedno, nie możecie pisać o swoich zaufanych inwigilatorach "MIĘDZY INNYMI", trzeba wymienić wszystkich, tych niewygodnych też.
    • enter2016 nadal na iOS komunikaty do znudzenia 18.06.18, 09:17
      to chyba oznacza, że użytkownicy iOS są grupą, która jest spisana na straty w Agorze.
      Inne portale potrafią sensownie rozwiązać problem komunikatów RODO a tutaj od dwóch lat nie udało się nic zrobić.
      Jedynym rozwiązaniem jest instalacja blokerów reklam, dzięki którym można zablokować też te irytujące komunikaty, ale chyba to nie jest wasz cel.
    • kann2 Re: RODO - irytacja do kwadratu 12.07.18, 15:08
      Mam laptopa z Androidem 4.2.2. Od jakiegoś czasu nie da się w ogóle czytać strony gazeta.pl. Komunikatu RODOwskiego nie da się usunąć, puknięcie w krzyżyk zamykający nic nie daje, strona stale przesuwa się na początek. Czy możecie coś z tym zrobić?
    • adam.grzybko Re: RODO - irytacja do kwadratu 09.08.18, 11:57
      Problem dla Windows Phone (Lumia 630) cały czas istnieje. Nie da się usunąć tego komunikatu, który zajmuje 4/5 ekranu.
      Czy naprawdę nie chcecie by was czytano?
    • calvin1 Re: RODO - irytacja do kwadratu 09.08.18, 12:37
      u mnie też to samo - od maja właściwie nie korzystam już z Wyborczej i jeśli Agora szybko nie rozwiąże tego problemu, przestanę prenumerować tę gazetę. Korzystam z kilku płatnych gazet online i zastanawiam się, jak to możliwe, że tylko Agora ma z problem z tym komunikatem? Posprzątajcie wreszcie ten bałagan, bo będziecie tracić prenumeratorów. Mój telefon: Windows Phone, Nokia Lumia 735.
      • reinadelafiesta Re: RODO - irytacja do kwadratu 24.10.18, 04:26
        Mam ten sam problem , Nokia Lumia. Przestałam przeglądać m.gazeta.pl, bo po prostu nie da sìę. Może ktoś by raczył poinformować nas, jak długo to jeszcze potrwa?
      • groupen Re: RODO - irytacja do kwadratu 13.07.19, 13:23
        A ja mam to samo na laptopie - ale z Windows właśnie...
    • groupen Re: RODO - irytacja do kwadratu 13.07.19, 13:21
      Potwierdzam. Szlag trafia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka