mixed_moods 26.09.06, 15:06 ...ma coś wspólnego z tym serwisem? Poszukiwani tłumacze, ja niestety nie mam umiejętności. Serwis wydaje się być ciekawy, mam nadzieję, że będzie się sprawnie rozwijał. zobacz.slask.pl/slonski.php Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tow.stalin Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 15:18 ooo, od kiedy to miasta zagłebiowskie są małopolskie? no bez jaj... Odpowiedz Link
pit-zeolit Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 15:22 tow.stalin napisała: > > ooo, od kiedy to miasta zagłebiowskie są małopolskie? no bez jaj... > )))))! Odpowiedz Link
slezan Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 15:52 Chyba od kiedy nie są. No to kiedy sie "wypisały" za Małopolski? Odpowiedz Link
pit-zeolit Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 16:04 slezan napisał: > Chyba od kiedy nie są. No to kiedy sie "wypisały" za Małopolski? Towarzysz Koba podjął taką decyzję aby sie "wypisały" za Małopolski. Odpowiedz Link
tow.stalin Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 20:17 pit-zeolit napisał: > slezan napisał: > > > Chyba od kiedy nie są. No to kiedy sie "wypisały" za Małopolski? > > Towarzysz Koba podjął taką decyzję aby sie "wypisały" za Małopolski. małopolska ma bardzo niewiele wspólnego z zagłebiowskimi MIASTAMI. p.s. tak mi się nasunęło: od kiedy to katowice "wypisały się" ze stalinogrodu? Odpowiedz Link
pit-zeolit Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 27.09.06, 08:52 tow.stalin napisała: małopolska ma bardzo niewiele wspólnego z zagłebiowskimi MIASTAMI. > > p.s. tak mi się nasunęło: od kiedy to katowice "wypisały się" ze stalinogrodu? Trzeba szybko Katowice napowrót "zapisać" do Stalinogrodu drogi Koba. Dosyć tej anarchii na Schlooncku. Z partyjnym pozdrowieniem. Pit Odpowiedz Link
tow.stalin miasta małopolskie????? KPINA. 27.09.06, 13:31 dlaczego uważam, że miasta załebiowskie nie są miastami małopolskimi? po pierwsze: zagłebie dąbrowskie jako podmiot odrębny od małopolski zaczęło funkcjonować mniej więcej od 1840 roku (Cieszkowski). mam tu na myśli to, że w tym czasie przemiany społeczno-gospodarcze jakie zaszły od 1785 roku (czyli odkrycia złóż węgla w dabrowie), uzasadniały wyodrębnienie tego regionu. na tej stronie internetowej o sląsku piszą, że dabrowa, czy sosnowiec to miasto małopolskie. załosna kpina i świadectwo beznadziejnej nieznajomości sąsiada. sosnowiec otrzymał prawa miejskie w 1902, jaworzno w 1901 a dąbrowa dopiero w 1916 i to z rąk głównodowodzącego armii austryjackiej. każde z tych miast było tylko wioską w okresie „małopolskim” zagłebia, z niedużą liczbą ludności, nie można więc mówić o małopolskich miastach… tym bardziej, że przyczyną rozwoju miast w zagłębiu było odkrycie i eksploatacja złóż węgla i metali kolorowych, rozwój hutnictwa i kolei. skoro ktoś twierdzi, że sosnowiec to miasto małopolskie, to ja chętnie przeczytam o postgórniczych osiedlach w okolicach tarnowa podobnych jak dwie krople wody do osiedla na grodźcu, czy niwce… przed industrializacją tereny zagłebia były terenami rolniczymi, raczej słabo zaludnionymi – niech sie kolesie z zobacz-slask.pl ucieszą - mieszkali tam zachodniomałopolanie ;). ale cóż, odkryto złoża węgla i do zagłebia przybyły rzesze robotników z świętokrzyskiego, małopolskiego i ze śląska też. rzesze wielokrotnie przewyższające swą liczbą rdzennych mieszkańców tej ziemi. jaką ci ludzie mogli stworzyć wspólnote? małopolską, lub co śmieszniejsze – zachodniomałopolską? Jak już się masy ludzkie raz zmieszają, to nic nie pozostaje takie samo - to właśnie ci imigranci, czy jak ich tam zwać stworzyli zaglebie dąbrowskie – nie-małopolske, nie-slask, nie-swietokrzyskie, region który dzięki wymieszaniu tych wszystkich nurtów społecznych, demograficznych itp, nie był już podobny do żadnego z "nurtów" składowych. Dlatego powtórze: ani Sosnowiec, ani Dąbrowa Górnicza czy Jaworzno i tak dalej, nie są miastami małopolskimi, tylko ZAGŁEBIOWSKIMI. Odpowiedz Link
somepoint210 Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 17:30 Ale po co tlumacze? Przeciez tam wszystko po polsku, tyle ze chlopaki od Hermana wstawili znaki husyckie, by slaski upodobnil sie bardziej do czeskiego, niz polskiego w procesie kodyfikacji:) Odpowiedz Link
mixed_moods Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 19:05 Zawsze możesz stworzyć alternatywną kodyfikację bez tych znaków. Zwycięży łatwiejsza -> bardziej praktyczna. Póki co alternatywy nie ma i wstępnie obowiązuje taki alfabet. Odpowiedz Link
tow.stalin Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 26.09.06, 20:20 somepoint210 napisał: > Ale po co tlumacze? Przeciez tam wszystko po polsku, tyle ze chlopaki od Herman > a > wstawili znaki husyckie, by slaski upodobnil sie bardziej do czeskiego, niz > polskiego w procesie kodyfikacji:) czyżby autorzy tej strony byli ukrytymi miłośnikami sapkowskiego? Odpowiedz Link
silesius3 Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 30.09.06, 20:41 To przeca poloki zmuszajom nos ŚLONZOKOW do tokigo wyboru. Nichcom uznoć noszyj narodowowości Noszym bajtlom wciskajom kit że łone som polokami i że korfanty wolcoł za ślonskiym. Możno ja ino że za polskim śląskiym bez SLONZOKOW. To tyla we tym tymacie. Odpowiedz Link
wiksadyba1 Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 30.09.06, 21:13 silesius3 napisał: > To przeca poloki zmuszajom nos ŚLONZOKOW do tokigo wyboru. Nichcom uznoć noszyj > narodowowości Noszym bajtlom wciskajom kit że łone som polokami i że korfanty > wolcoł za ślonskiym. Możno ja ino że za polskim śląskiym bez SLONZOKOW. To tyla > we tym tymacie. Willi? Odpowiedz Link
silesius3 Re: Czy ktoś z tutaj piszących... 30.09.06, 21:50 wiksadyba1 napisał: > silesius3 napisał: > > > To przeca poloki zmuszajom nos ŚLONZOKOW do tokigo wyboru. Nichcom uznoć > noszyj > > narodowowości Noszym bajtlom wciskajom kit że łone som polokami i że korf > anty > > wolcoł za ślonskiym. Możno ja ino że za polskim śląskiym bez SLONZOKOW. T > o tyla > > we tym tymacie. > > Willi? Czymu??? Pyrsk WIKSADYBA1. Jeżeli niy rozumisz ło co mi łazi to szkryflom. Prowie wszystkie ludzie ze ZLNŚ mojom legitki ze RAŚ. Jo jest jak nojbardzi za AUTONOMIOM ale ze narodym ŚLONSKIM. Ale jak z Niemcami w granicach to jusz niykoniecznie!! Odpowiedz Link