somepoint210 27.09.06, 02:15 Poza przeklenstwami i obelgami, jakie cisna sie na usta jakies przemyslenia do tego, co moze nastapic w ciagu nastepnych 48 godzin? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pit-zeolit Re: No to mamy polska Watergate 27.09.06, 08:49 somepoint210 napisał: > Poza przeklenstwami i obelgami, jakie cisna sie na usta jakies przemyslenia do > tego, co moze nastapic w ciagu nastepnych 48 godzin? Tak drogi Some. Tak się kończy choroba na władzę za wszelką cenę. "Prawi i sprawiedliwi" negocjowali z kobietą oskarżoną o fałszerstwo wyborcze. To się musiało tak skończyć. I bardzo dobrze. Pozdr. serrrdecznie. Pit Odpowiedz Link
tbb1 Re: No to mamy polska Watergate 27.09.06, 09:01 Nie wiem co nastąpi w ciągu następnych 48 h, ale wiem co będzie w ciągu najbliższych 3 miesięcy. Będą wybory. Ciekawe jest to, ze wyjście Leppera z koalicji nastąpiło w kulminacyjnym momencie rozwiązywania WSI i powoływania nowych służb. Prowokacja Reni też z daleka zalatuje "służbami". Wszystko wskazuje na to, że grę p.t. "kto kogo" między Kaczyńskim i specchłopakami wygrali ci ostatni, no chyba, że po wyborach większość znów zdobędzie PiS, choć to chyba niemożliwe. Media dostaną amoku (zresztą juz dostały), to samo będzie z Donaldem, Janem Maryśką i innymi. Odpowiedz Link
pit-zeolit Re: No to mamy polska Watergate 27.09.06, 09:10 Myślisz że to spec-służby sterują Lepperem ? Odpowiedz Link
tbb1 Re: No to mamy polska Watergate 27.09.06, 09:15 Pewności nie będziemy mieć nigdy, ale kojarząc różne zdarzenia można zaryzykować taką tezę z bardzo dużym prawdopodobieństwem. Odpowiedz Link
pit-zeolit Re: No to mamy polska Watergate 27.09.06, 09:19 tbb1 napisał: > Pewności nie będziemy mieć nigdy, ale kojarząc różne zdarzenia można zaryzykowa > ć > taką tezę z bardzo dużym prawdopodobieństwem Dziwi mnie tylko takie "zaufanie" do rozmówcy Beger. Cały czas obecna ekipa mówi o spec-służbach i ich knowaniach a tutaj taki brak profesjonalizmu. Odpowiedz Link
tbb1 Re: No to mamy polska Watergate 27.09.06, 09:31 Ale tak na prawdę to co tak wszystkich w tej aferze oburza? Jak sobie wszyscy wyobrażali takie polityczne rozmowy o poparciu rządu, jakiejs ustawy, itd., pomiędzy obojętnie jakimi partiami czy grupami posłów? Że jeden zwracał sie do drugiego "Panie pośle, dla dobra Polski i szczęśliwości jej obywateli apeluję do pańskiego sumienia o poparcie"? Odpowiedz Link
wiksadyba1 Re: No to mamy polska Watergate 28.09.06, 16:34 Tu się muszę zgodzić, do pewnego stopnia. To znaczy ta cała Begergate, chociaż żenująca, jakoś mnie sama w sobie nie zszokowała. Różnica między tą historyjką a innmi tego typu praktykami sceny politycznej, trzeba to chyba trzeźwo i bez złudzeń przyjąć, dość powszechnie stosowanymi, nie tylko w Polsce, jest taka, że znów posłużę się przykładem, którego już raz gdzieś użyłem, jak między zdradą małżeńską, której wyższej albo niższej jakości rozkosze zostały sfilmowane ukrytą kamerą, a zdradą, której sam fakt, a zwłaszcza wszystkie jej najpikantniejsze szczegóły, pozostały słodką tajemnicą zainteresowanych i których inni co najwyżej mogą się domyślać:) Tym nie mniej efekt jest taki, że akcje PiS, mimo wielu kompromitacji i pozbawionego skrupułów ignorowania haseł z własnego programu wyborczego (to standard u nas, przyznaję, ale pisiaki były bodaj najbardziej bezczelne) , zaskakująco stabline przez długi czas (mała wyrazistość i brak odpowiedniej taktyki po stronie opozycji są pewnie jednym z powodów), najprawdopodobniej zaczną lecieć na łeb, na szyję. I dobrze im tak. Przyznaję przy tym, że miałbym im poważniejsze rzeczy do zarzucenia niż Begerszoł. Cóż, często bywa tak, że komuś grubsze sprawy udją płazem, a noga powinie się za średniej wagi hecy. Opatrzność nierychliwa ale (nomem omen:) sprawiedliwa:) Odpowiedz Link
tbb1 Re: No to mamy polska Watergate 28.09.06, 18:18 PiS popełnił jeden zasadniczy, błąd - wszedł w koalicję z samoobroną, był to ich skok do szamba. Endrju trzymając mocno swoich posłów za mordy wekslami, zmienia de facto ustrój w RP. Wyobraźmy sobie sytuacje, że wszystkie partie biorą z niego przykład i ich liderzy w ten sposób szantażują swoich posłów, wówczas może się dogadać 2-3 gości i mają praktycznie pełną władzę w Polsce. Teraz takie argumenty się pojawiają ze strony PiS-u, ale są one niewiarygodne, bo skoro nie przeszkadzało im to gdy zawierali koalicję z Lepperam to dlaczego przeszkadza teraz? Z drugiej strony trzeba pamiętać w jakich okolicznościach ta decyzja zapadała, jak obrażony był Donald, że to nie on został prezydentem, Komorowski miał łzy w oczach gdy nie został marszałkiem sejmu, a Jan Maryśka to już się nawet obwołał premierem(jaka musiła być jego trauma, gdy nic z tego nie wyszło). Odpowiedz Link
wiksadyba1 Re: No to mamy polska Watergate 28.09.06, 22:36 tbb1 napisał: > PiS popełnił jeden zasadniczy, błąd - wszedł w koalicję z samoobroną, był to ic > h > skok do szamba. > Endrju trzymając mocno swoich posłów za mordy wekslami, zmienia de facto ustrój > w RP. Wyobraźmy sobie sytuacje, że wszystkie partie biorą z niego przykład i ic > h > liderzy w ten sposób szantażują swoich posłów, wówczas może się dogadać 2-3 > gości i mają praktycznie pełną władzę w Polsce. Teraz takie argumenty się > pojawiają ze strony PiS-u, ale są one niewiarygodne, bo skoro nie przeszkadzało > im to gdy zawierali koalicję z Lepperam to dlaczego przeszkadza teraz? > Z drugiej strony trzeba pamiętać w jakich okolicznościach ta decyzja zapadała, > jak obrażony był Donald, że to nie on został prezydentem, Komorowski miał łzy w > oczach gdy nie został marszałkiem sejmu, a Jan Maryśka to już się nawet obwołał > premierem(jaka musiła być jego trauma, gdy nic z tego nie wyszło). Koalicja PiS-PO była, teoretycznie, bardzo łatwa do zmontowania. PiS miał mało wyrazisty program gospodarczy, PO była niekonsekwentna w sprawach "ideologicznych". Podział tek co do zasady był dość oczywisty: dla PO większość 2 z 3 resortów gospodarczych, sprawy zagraniczne i polityka regionalna, dla PiS resorty siłowe, edukacja, kultura, sprawy wewnętrzne i wymiar sprawiedliwości. Premier dla partii zwycięskiej. Jednak obydwie partie uznały, że nie bardzo im to sie opłaca biorąc pod uwagę długoterminowe kalkulacje. Za fiasko koalicji odpowiedzialność w jakiejś mierze ponoszą obie strony, w zdecydowanie większym stopniu jednak Kaczyńscy, którzy mieli większe pole manewru. Odpowiedz Link
braineater Re: No to mamy polska Watergate 27.09.06, 09:23 nic się nie stanie Some. Lipiński dostanie polecenie służbowe by podać się do dymisji 'za przekroczenie uprawnień służbowych', Mojzesowicza i tak wszyscy traktuja jak pajaca, wiec jego dymisji nikt nawet nie zauważy, Il Kacze sie odetnie od całej sytuacji, Nieslubne Dziecię Prokuratury, dzielny Zbynio odmówi wszczęcia śledztwa, a ci co wierzyli w IV Kaczą Pospolita nadal w nią wierzyc będą, bo cóż ich moze obchodzic grubo szyta aferka rozpetana przez wrogie media z uzyciem zupełnie skompromitowanej posłanki, co ma kurwiki. Media sobie trochę pomarudzą, wypowie sie pan Śpiewak i pani Staniszkis, a jedyne, co sie zmienoi, to to, że Samabrona podskoczy jakies 2-5 punktów w sondażach, bo paru nieprzekonanych dotąd rolników, dojdzie do wniosku, że Lepiej to jednak nasz synek, uczciwy i w ogóle, kulom i kaczkom się nie kłania. Tyle. Lesio i ekipa nie takie numery wycinali, to samo Krzaklewski, czy paru przydupasów Buzka i nic sie nie zmieniało. A na wybory pójdzie 3 procent ludzi i zagłosuja na pis, samąbronę i po, czyli i tak nic sie nie zmieni. P:) Odpowiedz Link
stoik1 PiSiaki przyspawały się do stołków 27.09.06, 19:33 takie słabe trzęsienie ziemi ich chyba nie ruszy... Odpowiedz Link
uruk-hai Re: PiSiaki przyspawały się do stołków 28.09.06, 11:45 Pawlakowi grozi wyłączenie z gry - sądaże od wielu misięcy nie dają PSLowi szansy na wejście na Wiejską. Irasiad doskonale o tym wie i bedzie tą perspektywą męczył p. Waldka , zupełnie jak ze Staszewskiego: " Panie Waldku, Pan się nie boi..." . Oni (PSL) zawsze karmili się padliną - dlaczego teraz ma byc inaczej? Odpowiedz Link
wiksadyba1 Re: PiSiaki przyspawały się do stołków 28.09.06, 13:20 PSL to padlinożercy, wiadomo, ale ich zachłanność właśnie spowoduje, że z PiS- em (czy raczej PiS z nimi), długo nie wytrzymają. Wybory, to jak sądzę, kwestia najdłużej roku. A to wydarzenie z Beger jest o tyle ważne, że to może być początek drastycznego spadku poparcia potencjalnych wyborców dla PiS, tak jak to miało miejsce, od pewnego momentu, z AWS i SLD. Nie jest to przesądzone, ale wiele na to wskazuje. Odpowiedz Link
somepoint210 Re: No to mamy polska Watergate 28.09.06, 15:26 Mam nadzieje, ze sie mylisz, poniewaz swiadczyloby to o totalnej degrengoladzie politykow i elit, chyba ze za obecne elity przyjmiemy kurwiki z kupiona matura:) Moze ta Begergate wymusi wreszcie sytuacje, by grupa spoleczenstwa, nazwijmy ja umownie klasa srednia, ruszyla dupsko przyspawane do foteli przed telewizorem do uczestniczenia w wyborach i wplywania na jego wynik kartkami wrzuconymi do urn, a nie jak ostatnio siedzeniem na czterech literach, bo tak po prawdzie PiS zostalo wybrane ich obojetnoscia. Odpowiedz Link
wiksadyba1 Re: No to mamy polska Watergate 28.09.06, 16:35 Mam pytanie: Co rozumiesz przez klasę średnią w Polsce i jak szacujesz jej ilość? Odpowiedz Link
somepoint210 Re: No to mamy polska Watergate 28.09.06, 17:03 To raczej umowne jeszcze okreslenie. Nie bede oryginalny, jezeli do klasy sredniej w Polsce zalicze przede wszystkim wlascicieli malych firm, czyli tych bedacych wzglednie usamodzielnionych i ksztaltujacych swoja przyszlosc oparta na np; rodzinnym biznesie i osoby z wyzszym wyksztalceniem zwiazane z praca umyslowa w swoich firmach. O tzw. "kompetencjach kulturowych" az boje sie wspominac. Trudno mi wskazac konkretna liczbe, czy nawet stwierdzic, ze klasa srednia juz sie w Polsce uksztaltowala, moge jednak z duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic, ze czesc elektoratu PO to klasa srednia, naturalnie w polskiej skali. Odpowiedz Link
wiksadyba1 Re: No to mamy polska Watergate 28.09.06, 22:30 somepoint210 napisał: > To raczej umowne jeszcze okreslenie. Nie bede oryginalny, jezeli do klasy > sredniej w Polsce zalicze przede wszystkim wlascicieli malych firm, czyli tych > bedacych wzglednie usamodzielnionych i ksztaltujacych swoja przyszlosc oparta n > a > np; rodzinnym biznesie i osoby z wyzszym wyksztalceniem zwiazane z praca umyslo > wa > w swoich firmach. I twierdzisz, że to właśnie absencja tej grupy ludności jest przyczyną takiego a nie innego podziału sceny politycznej? Odpowiedz Link
uruk-hai Re: No to mamy polska Watergate 29.09.06, 00:07 Ja się przychylam do definicji - klasa średnia to (za przykładem) mój wujek który w pewnym momencie pogubił się na studiach i ich nie skończył ale za to postanowił sam zarabiać na siebie - pracuje całymi dniami w ciemnej piwnicy produkując wykrojniki to produkcji kartonowych udeł na pół-osie czy amortyzatory zarabiając w ten sposób grosiwo na utrzymanie siebie, cioci a dodatkowo oprócz podstawowej egzystencji stara sie wspomóc finansowo swoje dzieci (czyli kuzynkę i kuzyna) by zdobyli wykszatałcenie pomocne w przetrwaniu - kuzynka już zebrała manatki a ponieważ znakomicie się uczy dostała stypendium i uczy się w Belgii ... i nie ma po co tu wracać, kuzyn jak wszyscy moi kuzyni i kuzynki z bratem włącznie też da stąd nogę. Moja żona i jej koleżanki to też klasa średnia - uczy dzieciaki i studentów angielskiego (na uczelni technicznej i szkole językowej) Dwa etaty + moja jałmużna z pół etaciku za prace biurowe pozwalają nam utrzymaywać się na powierzchni razem z naszym kotem, a nawet coś odłożyć na remont kuchni czy łazienki, czasem jak czas pozwoli możemy wyjechać na wakacje. Ogromna rzesza moich znajomych to ludzie po studiach (ja nie skończyłem) i albo uczą albo mają swoje własne firemki albo nawet przyzwoite firmy. Pieniędzy na ogół jest tyle że w wieku 34-40 l mamy już swoje mieszkania, lepsze czy gorsze auta (raczej gorsze ale mało kto nad tym wzdycha) i od czasu do czasu stać nas na wyjazd na wakacje za granicę. W tej sytuacji już raczej nikt nie wyjeżdża (prawie wszyscy zarabilali już za granicą ale 10-12 lat temu i sporo ludzi w ... UK, chociaż teraz wyjazd tam to najmniejszy kłopot - wtedy to była nie była sielanka. Dzięki temu poznali innych ludzi i co najważniejsze nauczyli sie lub doszlifowali język. Pomocna na ogół w ich pracy i kontaktach. Z obserwacji mojej wynika że jest klasa niższa i wyższa - a różni się w sposób zasadniczy: wielkością dochodu. Oni (znajoma mi klasa średnia) tu są na miejscu - nie wyjeżdżają, mają rodziny i jakieś umocowanie aktualną nienajgorszą pracą. Wyjeżdżają najczęściej młodzi ludzi - często po studiach i po jakiejś pierwszej rozczarowującej pracy (to również klasa średnia) - którzy często próbowali zacząć po studiach coś zadziałać ale wyszła z tego lipa (ZUS na początku zwłaszcza, wszystkich udupia )- i uznali że muszą się stąd wyrwać - tutaj nie ma szansy dla ich marzeń (skromnych!!). No chyba że komuś po studiach wystarczy 1200,00 -1600,00 (w porywach) i mieszkanie za mamą w bloku (w perspektywie) do końca życia. Sporo z nich kiedyś wróci z kasą na własny interes. Raczej głosowaliby na PO (no ale milion z nich jest Tam więc o tyle elektoratu PO jest mniej Tu - co cieszy) podobnie jak moi znajomi - ale wuj w swojej norze choć to oczytany sensownymi rzeczami człowiek - od wielu lat jest zdołowany, uwierzył już w wszędzie czającego się Żyda - jest przedstawicielem elektoratu PiS ("trzeba się wziąć za porządek") Ten człowiek nie będzie głosował w ogóle albo będzie: na PiS Odpowiedz Link
somepoint210 Re: No to mamy polska Watergate 29.09.06, 16:27 uruk-hai napisał: > Ten człowiek nie będzie głosował w ogóle albo będzie: na PiS Ostatnie zdanie to kwintesencja ostatnich wyborow. Ciagle jednak wole (gdybym mial wybierac) czlowieka, ktory chce uczestniczyc w wyborze, niezaleznie od jego pogladow, niz dupaka fotelowego spogladajacego z obojetnoscia na wszystko, co sie wokol niego dzieje, by potem w roli mesjasza krytykowac cale spoleczenstwo za dokonany wybor. A wystarczylo tylko ruszyc tylek do punktu wyborczego. Odpowiedz Link
somepoint210 Re: No to mamy polska Watergate 29.09.06, 16:18 wiksadyba1 napisał: > I twierdzisz, że to właśnie absencja tej grupy ludności jest przyczyną takiego > a > nie innego podziału sceny politycznej? W duzej mierze tak. Nie mam sily przytaczac teraz danych statystycznych (zmogla mnie grypa), ale postaram sie w ciagu kilku dni uzasadnic moja teze. Teraz dodam tylko, ze 40% wyborcow mieszka na wsi i wiekszosc z nich zarowno w wyborach do sejmu, jak i prezydenckich oddalo swe glosy na PiS, badz kandydata PiS z wlaczeniem przelania glosow w drugiej turze z Leppera na Kaczynskiego. Do tego uczestniczylo ich w glosowaniu, o ile dobrze pamietam dwukrotnie wiecej, niz wyborcow z wyksztalceniem wyzszym z miast, ktorych spory odsetek po prostu nie wzial udzialu w glosowaniu, czyli tych, ktorych obdarzam mianem klasy sredniej. Mozna to takze zinterpretowac w ten sposob, ze mieszkancy wsi (ciemniaki i glupole podobno vel katopolska) mieli wiecej poczucia obowiazku obywatelskiego, niz ci z niby wyzszymi kompetencjami kulturowymi. Odpowiedz Link
uruk-hai Re: No to mamy polska Watergate 29.09.06, 21:42 ksiądz kazał - to poszli ..... Odpowiedz Link