Dodaj do ulubionych

"Przyszły dzieci z lasu"

07.12.14, 15:54
Tytuł z głównej:
"Przyszły dzieci z lasu. Ziemniaki, co stały dla świń, zjadły. Potem mi mama powiedziała: Polacy je zabili".

Czy tylko ja nie rozumiem w jakim języku jest to napisane czy się czepiam?
Świnie zjadły te ziemniaki, tak? A Polacy zabili świnie? Mama przecież o tym powiedziała dzieciom, tak?
Obserwuj wątek
    • sclavus Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 15:57
      ... chyba przydałyby ci się ostre kursy języka polskiego...
      • jacek-jacenty Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:03
        sclavus napisał:

> ... chyba przydałyby ci się ostre kursy języka polskiego...

Języka polskiego uczyłem się w szkole (a właściwie w kilku szkołach).
        Kursy to chyba nie dla mnie :)
        Coś odpowiesz w temacie czy będziesz najmądrzejszy i pouczający tylko? )
        • mietowe_loczki Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:09
          To był cytat.
          • jacek-jacenty Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:16
            mietowe_loczki napisała:

> To był cytat.

Tak myślałem, że to mógł być cytat, ale po kliknięciu ze strony głównej ów cytat brzmi już bardziej po polsku: "Przyszły do nas dzieci z lasu. Zjadły ziemniaki, co stały dla świń." :)

Pewno się czepiam, ale nie jest mi wszystko jedno jak się pisze w moim ojczystym jezyku :)
            • mietowe_loczki Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:17
              Oczywiście, że się czepiasz. Na dodatek mam jakieś przeczucie graniczące z pewnością, że to nie jest twój jedyny problem z tym tekstem.
              • jacek-jacenty Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:23
                mietowe_loczki napisała:

> Oczywiście, że się czepiasz. Na dodatek mam jakieś przeczucie graniczące z pewn
                > ością, że to nie jest twój jedyny problem z tym tekstem.

Tekstu jeszcze nie czytałem, także przeczucie masz kiepskie. Zawsze tak miałaś :)
                • mietowe_loczki Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:24
                  *tak że, polonisto
                  • jacek-jacenty Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:28
                    mietowe_loczki napisała:

> *tak że, polonisto

Nie jestem polonistą pani mądralińska :) Naprawdę nie znasz słowa "także" ???
                    • yoma Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:30
                      A tu już żeś się Jacenty rąbnął.
                    • mietowe_loczki Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:31
                      O mój boże :(

sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Tak-ze;12462.html
                      • jacek-jacenty Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:34
                        Znasz internetowy słownik! Brawo! Co jeszcze wyczytałaś w necie?
                      • yoma Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:11
                        Daj spokój Loczki. Po przeczytaniu paru forów człowiek faktycznie sam nie wie, jak się pisze "tak że". Na wszelki wypadek piszę "a zatem".
                • sclavus Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:29
                  ... a widzisz, że przydałby ci się ostry kurs języka polskiego, twojego ojczystego???
                  Żebyś się nie silił na ślinienie, podpowiadam: istnieje "także" i "tak, że" - zależy co się chce przekazać... W twoim przypadku - perdelolnołeś się - powinieneś użyć "tak, że", ale też by było raczej gramotnie tylko: Tekstu jeszcze nie czytałem zatem, przeczucie masz kiepskie - a na pewno(!!), to powinno wyglądać tak właśnie... :D:D:D
              • bew-is Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 16:41
                Ten tekst , jakze typowy dla wybiorczej, wpisuje sie w caly szereg podobnych artykulow potepiajacych Polakow, ktorzy w czasie wojny mordowali Zydow. Zastanawia mnie jedno. Dlaczego przez tyle lat wydawania GW nie ukazal sie ani jeden artykul ukazujacy Polakow, ktorzy tych Zydow w czasie wojny ratowali, a jak wiemy byly to przypadki nader czeste. Dodajmy ratowali ich narazajac swe wlasne zycie i zycie swoich bliskich, rowniez dzieci. Jak to sie ma do deklarowanego prze dziennikarzy tej gazety obiektywizmu? Jak wiemy jedynie w Polsce za ukrywanie Zyda w czasie II wojny swiatowej grozila kara smierci. Mimo tego znajdowali sie Polacy ratujacy tych ludzi. Czy dzisiaj zamiast jatrzyc nie nalezaloby oddac im sprawiedliwosc i podziekowac za ogromne poswiecenie i odwage, jaka sie wykazali? I z drugiej strony - czy w analogicznej sytuacji zanalezli by sie Zydzi gotowi oddac swe zycie, by ratowac Polaka?

mietowe_loczki napisała:

> Oczywiście, że się czepiasz. Na dodatek mam jakieś przeczucie graniczące z pewn
                > ością, że to nie jest twój jedyny problem z tym tekstem.
                • mietowe_loczki dlaczego znowu łżesz? 07.12.14, 16:55
                  wyborcza.pl/1,76842,16475403,Odznaczenia_dla_Sprawiedliwych_wsrod_Narodow_Swiata_.html
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,5202609.html
                  wyborcza.pl/1,75475,15575948,Nowa_wystawa_o_Polakach_ratujacych_Zydow__Dramatyczne.html
                  wyborcza.pl/1,75475,6100242.html
                  wyborcza.pl/1,97737,6096106,Katoliczka__patriotka__antysemitka.html
                  edu.gazeta.pl/edu/h/Alfreda+i+Boles%C5%82aw+Pietraszek
                  • bew-is Re: dlaczego znowu łżesz? 07.12.14, 17:10
                    No tak, kuriozalne wrecz, zwlaszcza to o Zofii Kossak Szczuckiej - katoliczka, patriotka, antysemitka. Tylko Zydzi maja prawo do antypolonizmu, wszyscy Polacy maja obowiazek Zydow kochac, nawet gdy ci wylewaja na nich pomyje.

> wyborcza.pl/1,76842,16475403,Odznaczenia_dla_Sprawiedliwych_wsrod_Narodow_Swiata_.html
                    > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,5202609.html
                    > wyborcza.pl/1,75475,15575948,Nowa_wystawa_o_Polakach_ratujacych_Zydow__Dramatyczne.html
                    > wyborcza.pl/1,75475,6100242.html
                    > wyborcza.pl/1,97737,6096106,Katoliczka__patriotka__antysemitka.html
                    > edu.gazeta.pl/edu/h/Alfreda+i+Boles%C5%82aw+Pietraszek
                    • mietowe_loczki zostałaś przyłapana na kłamstwie 07.12.14, 17:14
                      • bew-is Re: zostałaś przyłapana na kłamstwie 07.12.14, 17:31
                        Nie rozsmieszaj mnie. No i co mi zrobisz? Cala ta twoja gazeta to jedno wielkie klamstwo. Juz malo kto daje sie na to nabierac, na to zawstydzanie Polakow i rozliczanie ich na kazdym kroku. Czas zaczac rozliczac wybiorcza jako antypolska, napastliwa i nierzetelna gadzinowke.
                        • sclavus Re: zostałaś przyłapana na kłamstwie 07.12.14, 17:35
                          paranoja cię ogarnęła???
                          Zapewne!!!
                          • bew-is Re: zostałaś przyłapana na kłamstwie 07.12.14, 17:41
                            Paranoje to ty masz od dawna, nie podejrzewaj wiec o nia innych. Wypowiadam swoje zdanie i mam do tego prawo. Nie podoba ci sie, to trudno

sclavus napisał:

> paranoja cię ogarnęła???
                            > Zapewne!!!
                            • sclavus Re: zostałaś przyłapana na kłamstwie 07.12.14, 17:43
                              mam równe prawo skomentować twoje zdanie!!! - nie lubisz, kiedy się komentuje twoje zdania - zachowaj je w pamiętniczku :D
                        • mietowe_loczki Re: zostałaś przyłapana na kłamstwie 07.12.14, 17:57
                          bew-is napisał(a):

> Nie rozsmieszaj mnie. No i co mi zrobisz? Cala ta twoja gazeta to jedno wielkie
                          > klamstwo. Juz malo kto daje sie na to nabierac, na to zawstydzanie Polakow i r
                          > ozliczanie ich na kazdym kroku. Czas zaczac rozliczac wybiorcza jako antypolska
                          > , napastliwa i nierzetelna gadzinowke.

Każdy widzi, że skłamałaś.
                • sclavus Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:33
                  ... jesteś, jako ten Hofman, zaprzeczający bezsprzecznym faktom - o samej Sendlerowej(opluwanej przez takich, jak ty), było ze sto...
                  • bew-is Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:43
                    Pieprzysz biedaku, jak potluczony, widze ze to nie tylko paranoja ale i omamy. skad ty wyciagasz takie idiotyczne insynuacje?

sclavus napisał:

> ... jesteś, jako ten Hofman, zaprzeczający bezsprzecznym faktom - o samej Sendl
                    > erowej(opluwanej przez takich, jak ty), było ze sto...
                    • sclavus Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:45
                      O przepraszam!!!
                      A co tu jest insynuacją????
                      • bew-is Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:49
                        Przypisywanie mi opluwania Ireny Sendlerowej. Jestem pelen podziwu dla tej pani. To chyba twoja chora wyobraznia podpowiada ci podobne wymysly. inaczej nie potrafie tego wytlumaczyc.

sclavus napisał:

> O przepraszam!!!
                        > A co tu jest insynuacją????
                        • sclavus Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:58
                          ... teraz zaś, jesteś jako ten jacenty - o samej Sendlerowej (opluwanej przez takich, jak ty) - jeśli to wziąłeś za insynuacje, skierowaną do ciebie, to ... naucz się czytać!!!
                          Ze zrozumieniem, qrva!!
                          podpowiadam: nie mam o tobie najlepszego zdania, po tym co wypisujesz więc, "opluwanej, przez takich jak ty" nie znaczy, że bezpośrednio przez ciebie a przez różnych takich, z twojej półki...
                          teraz to już tylko: EOT
                • aniechto.only Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 18:25
                  bew-is napisał(a):

> Ten tekst , jakze typowy dla wybiorczej, wpisuje sie w caly szereg podobnych ar
                  > tykulow potepiajacych Polakow, ktorzy w czasie wojny mordowali Zydow.

A powinni chwalić, no nie bew...

• bew-is Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 18:33
                    Znaj proporcje mocium panie. Nie twierdze, ze takie wypadki nie mialy miejsca, ale skupianie sie glownie na tym aspekcie jest chore. Dlaczego nie pisza w wybiorczej o morderstwach na Polakach, ktorych dokonywal aparat SB w duzej mierze zydowski, dlaczego nie mowi sie o donosach zydowskich w trakcie powstan narodowych, gdy cale rodziny byly wywozone na Sybir, gdzie umieraly a ich majatki czesto przejmowali wlasnie Zydzi. Skoro przedstawiane sa przewiny Polakow, nalezaloby znalezc jakas geneze tego zjawiska i uczciwie przedstawic lajdactwa, jakich dopuszczal sie tez narod zydowski na Polakach. A tego typu opisywanie rzeczywistosci, jak to czyni gazeta, jest bardzo jednostronne i nie wyjasnia przyczyny tych zjawisk.

aniechto.only napisała:

> bew-is napisał(a):
                    >
                    > > Ten tekst , jakze typowy dla wybiorczej, wpisuje sie w caly szereg podobn
                    > ych ar
                    > > tykulow potepiajacych Polakow, ktorzy w czasie wojny mordowali Zyd
                    > ow.
                    >
                    > A powinni chwalić, no nie bew...
                    >
                    • mietowe_loczki dlaczego znowu łżesz? 07.12.14, 19:08
                      bew-is napisał(a):

aparat SB w duzej mierze
                      > zydowski,
                      • bew-is Re: dlaczego znowu łżesz? 07.12.14, 19:11
                        To ty lzesz. udowodnij, ze nie byl zydowski.
                        • mietowe_loczki Re: dlaczego znowu łżesz? 07.12.14, 19:18
                          Napisałaś "w dużej mierze żydowski". Masz jakieś linki, z których to "w dużej mierze wynika"? Robisz z siebie pajaca, wszyscy to widzą.
                          • bew-is Re: dlaczego znowu łżesz? 07.12.14, 19:27
                            Niestety, ale moja rodzina poznala to z autopsji. Moi dziadkowie bardzo ucierpieli, dziadek byl wieziony przez SB i cudem uszedl z tego z zyciem. Nie wmawiaj mi kitu, wystarczy siegnac po podstawowe podreczniki historii z tego okresu, czy po pamietniki ludzi, ktorzy przezyli to osobiscie. Masz mnie za idiote, ze idziesz w zaparte i kwestionujesz rzeczy oczywiste?

mietowe_loczki
                            > Napisałaś "w dużej mierze żydowski".
                            • mietowe_loczki Re: dlaczego znowu łżesz? 07.12.14, 19:40
                              Niestety, w dalszym ciągu nie podajesz żadnych konkretów.
            • mietowe_loczki I jeszcze jedno 07.12.14, 16:20
              jacek-jacenty napisał:

> mietowe_loczki napisała:
              >
              > > To był cytat.
              >
              > Tak myślałem, że to mógł być cytat, ale po kliknięciu ze strony głównej ów cyta
              > t brzmi
              już bardziej po polsku: "Przyszły do nas dzieci z lasu. Zjadły ziemn
              > iaki, co stały dla świń.
              " :)

Naprawdę uważasz, że masz prawo poprawiać czyjąś polszczyznę?
              • yoma Re: I jeszcze jedno 07.12.14, 16:25
                Popieram Jacentego. Mnie z zacytowanego tekstu wynika, że dzieci, które przyszły z lasu, zostały według mamy zabite przez Polaków, a w rzeczywistości pożarte przez ziemniaki, które stały dla świń.
                • mietowe_loczki Re: I jeszcze jedno 07.12.14, 16:26
                  Ale to był cytat.
                • jacek-jacenty Re: I jeszcze jedno 07.12.14, 16:32
                  Dzięki za poparcie :)

Bałem się do końca napisać o tym pożarciu przez ziemniaki (przez absurdalność stwierdzenia), co też wynikało z tytułu, który był ponoć jedynie cytatem :)
                  • yoma Re: I jeszcze jedno 07.12.14, 17:09
                    Jak powiadał wieszcz, z tego, że milion razy człowiek pożerał kartofle, nie wynika, że raz kartofel nie pożre człowieka...
                  • sclavus Re: I jeszcze jedno 07.12.14, 17:41
                    ... a ja ci polecam, gorąco, czytanie przecinków ... także!!
                    A nie jak leci, tchem jednym... :D:D:D
                • sclavus Re: I jeszcze jedno 07.12.14, 17:37
                  ... nonieno...
                  Naprawdę uważasz, że dwa kartofle mogłyby zjeść i dzieci z lasu, i świnie z obory... na surowo?? ;)
              • jacek-jacenty I nie tylko jedno 07.12.14, 16:26
                mietowe_loczki napisała:

> Naprawdę uważasz, że masz prawo poprawiać czyjąś polszczyznę?

Jak na razie to Ty nieudolnie starasz mnie pouczać i poprawiać.
                A skoro sama stwierdzasz, że owa polszczyzna jest ułomna to o co chodzi? :)
                • mietowe_loczki Re: I nie tylko jedno 07.12.14, 16:29
                  > Jak na razie to Ty nieudolnie starasz mnie pouczać i poprawiać.

Nieudolnie?

> A skoro sama stwierdzasz, że owa polszczyzna jest ułomna to o co chodzi? :)

Masz to wytłuszczone.
                  • jacek-jacenty Re: I nie tylko jedno 07.12.14, 16:36
                    Słowa "nieudolnie" też nie znasz? Gdzie kończyłaś podstawówkę?

Yhm, wytłuszczone :)))
                    • mietowe_loczki Re: I nie tylko jedno 07.12.14, 16:42
                      Nie kompromituj się.

po kliknięciu ze strony głównej ów cyta
                      > t brzmi

Masz niezgodność imiesłowu "kliknięciu" z podmiotem "cytat".
                      • jacek-jacenty Re: I nie tylko jedno 07.12.14, 16:47
                        mietowe_loczki napisała:

> Masz niezgodność imiesłowu "kliknięciu" z podmiotem "cytat".

Jesteś najmądrzejsza (szczególnie w niezgodnościach imiesłowów), masz we wszystkim rację.
                        Skończyło Ci się pouczanie na czacie gazetowym, to spełniasz się pouczaniem szaraków na forum.
                        Wszystkiego najlepszego życzę. Dużo radości :)
                        EOT
                        • spokojny.zenek Re: I nie tylko jedno 07.12.14, 16:55
                          Nareszcie.
                        • mietowe_loczki Re: I nie tylko jedno 07.12.14, 16:57
                          Już nie płacz :) Trzeba się było nie podkładać.

> EOT

Trzymam za słowo.
        • erte2 Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 18:00
          jacek-jacenty napisał:
          Języka polskiego uczyłem się w szkole (a właściwie w kilku szkołach).
          Problem w tym że się nie nauczyłeś. W żadnej ze szkół. Zmarnowałeś czas swój i nauczycieli.
          • mr.duke Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 18:06
            erte2 napisał:

> Problem w tym że się nie nauczyłeś. W żadnej ze szkół. Zmarnowałeś czas swój i
            > nauczycieli.

Myślę, że się lepiej nauczył od ciebie. Wygląda, że ty zmarnowałeś swój i nauczycieli czas :)
            Z gramatyki miałeś mierny zapewne :)
            • damakier1 Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 18:41
              A gdzie w przytoczonym tekście znalazłeś błąd gramatyczny?
    • wariant_b Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:44
      Wydaje mi się, że ten fragment jest jakby mało ważny i esej Anny Bikont
      prowokuje do bardziej istotnych rozważań. Moją uwagę przykuł ten fragment:

Władysław Janowski, ten, który jednym strzałem zabił Zelka i jego siostrę Pelę,
      a też miał na sumieniu inne morderstwa przeciwko Żydom, po wojnie zapisał się
      do partii i pracował w kieleckim Urzędzie Bezpieczeństwa. W wolnej Polsce wystąpił
      o 40 tysięcy złotych jako zadośćuczynienie za doznaną krzywdę, powołując się
      na ustawę z 1991 r. "o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób
      represjonowanych na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego".

Sąd Rzeczypospolitej Polskiej przychylił się do jego prośby i w 1997 roku
      przyznał mu odszkodowanie, o jakie wystąpił.

"Dowody wskazują, że wyrok wydano z powodu działalności niepodległościowej
      Władysława Janowskiego" - napisał w uzasadnieniu Sąd Najwyższy.
      Sędziowie mieli w aktach te same dokumenty, które tu cytowałam.

Koło historii zatoczyło krąg.
      • sclavus Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:49
        ... był żołnierzem wyklętym... qrva!!
        • bew-is Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:55
          I o to chodzilo w tym klamliwym, obrzydliwym artykule szmatlawca. Wykazac, ze zolnierze wykleci mordowali Zydow. Jakim cudem zolnierz wyklety mogl zostac po wojnie przyjety do aparatu bezpieczenstwa ? Esbecja morowala zolnierzy podziemia i na pewno nie przyjelaby ich w swoje szeregi, nie mowiac juz o tym, ze zaden zolnierz wyklety nie ponizylby sie do tego stopnia, by wstapic do SB.

sclavus napisał:

> ... był żołnierzem wyklętym... qrva!!
          • sclavus Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 17:59
            a jednak paranoja!!!
            • taniarada Żydoman nowe słowo 07.12.14, 18:19
              Żydoman to osoba przesadnie zainteresowana Żydami.To nasza narodowa specjalność.Pozdrawiam serdecznie wszystkim manów .
          • wariant_b Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 19:21
            > Jakim cudem zolnierz wyklety mogl zostac po wojnie przyjety do aparatu bezpieczenstwa ?
            > Esbecja morowala zolnierzy podziemia i na pewno nie przyjelaby ich w swoje szeregi...

pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Kura%C5%9B
            i.wp.pl/a/f/jpeg/10227/prezydent_kuras_momot_450.jpeg
            • bew-is Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 19:31
              I co, potwierdza to moja wersje. Zginal w wyniku dzialan sil bezpieczenstwa. Jak widac do sb go ostatecznie nie przyjeto.

wariant_b napisał:

> > Jakim cudem zolnierz wyklety mogl zostac po wojnie przyjety do aparatu be
              > zpieczenstwa ?
              > > Esbecja morowala zolnierzy podziemia i na pewno nie przyjelaby ich w swoj
              > e szeregi...
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Kura%C5%9B
              > i.wp.pl/a/f/jpeg/10227/prezydent_kuras_momot_450.jpeg
            • mietowe_loczki Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 19:47
              Ciekawe, dlaczego rodzina nie umieściła tej informacji na nagrobku. Przecież prawda jest najważniejsza.
              • mr.duke Re: "Przyszły dzieci z lasu" 07.12.14, 19:57
                To jest dyskusja o języku polskim? Dziwna jakaś :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka