Dodaj do ulubionych

Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, Help!

IP: 212.244.186.* 11.10.04, 12:43
Drodzy Forumowicze! Od dawna czytam Wasze posty na tym Forum i podziwiam
Waszą wiedzę i erudycję,tudzież wszechstronne zainteresowania. Dlatego (z
pewną dozą nieśmiałości) ośmielam się prosić o pomoc. Poszukuję bibliografii
do referatu, a jego temat :Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i sztukach
plastycznych.Do tej pory znalazłem w Googlach jedynie Mrożka "Sąd ostateczny"
(Gdańsk,1984) -ale do książki nie udało mi się dotrzeć .O czym to jest?
Znalazłem też Zlatohlavka M. "Sąd ostateczny : freski,miniatury ,obrazy.(ale
informację,nie samą książkę) .Czy możecie mi "podrzucić" jakieś informacje ,w
których książkach ten motyw jest poruszany? Dzięki wielkie za jakiekolwiek
namiary.
Obserwuj wątek
    • Gość: kubissimo Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: *.chello.pl 11.10.04, 13:28
      Jan Kasprowicz "Dies Irae"

sztuki plastyczne:
      "Sąd ostateczny" Hansa Memlinga
      i ogromny fresk Michała Anioła (oczywiście pod tym samym tytułem) z Kaplicy
      Sykstyńskiej
      • kubissimo Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, 11.10.04, 13:37
        jakby co, to masz linka do Kasprowicza
        monika.univ.gda.pl/~literat/kasprow/047.htm
    • Gość: nutta Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 11.10.04, 16:32
      Ze sztuk plastycznych dodałabym jeszcze Hieronima Boscha Rogera van der
      Weydena, a z utworów literackich wiersz Zbigniewa Herberta U wrót doliny.
      • Gość: Regina Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.04, 23:19
        Literature znajdziesz w słowniku motywów literackich, autorów nie podaję, jest
        na pewno w Twojej bibliotece szkolnej niejeden
        • noida Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, 11.10.04, 23:27
          Ja bym jeszcze dodała "Historię Piekła", ciekawa rzecz i chociaż wątek Sądu
          Ostatecznego nie jest tam chyba szczególnie wyeksponowany, to warta
          przeczytania.
    • Gość: mola Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: 193.59.173.* 12.10.04, 10:22
      Bibliografię najlepiej sporządzić korzystając z katalogów i baz danych
      bibliotecznych - po to są hasła przedmiotowe i słowa kluczowe. Poszukaj haseł
      Sąd Ostateczny, Piekło, Niebo, Czyściec, Eschatologia. Sąd Ostateczny w
      sztukach plastycznych to ogromny materiał - najbardziej spektakularne
      realizacje to francuska rzeźba architektoniczna (romańska i gotycka), malarstwo
      niderlandzkie i niemieckie 15 w. (Memling, van der Weyden, Lochner) i Michał
      Anioł.
      Z literatury poza Kasprowiczem np. wiersz Lechonia pod tym tytułem i piosenka
      Jacka Kaczmarskiego. Jest ten sztuka Odona von Horvatha, która była wystawiana
      w jakimś polskim teatrze, ale szczegółow nie pamiętam.
    • Gość: o2l Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 17:10
      P. Aries, "Człowiek i śmierć" - tu - w pewnym kontekście - możesz coś znaleźć.
      • Gość: Le-Te-Do Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: 212.244.186.* 13.10.04, 14:16
        Bardzo serdecznie dziękuję WSZYSKIM!!!Ja sam dotarłem jeszcze do "Biblii w
        literaturze polskiej" pod redakcią Bukowskiego , a dzięki waszym sugestiom -do
        Leksykonu dzieł i tematów lit.polskiej (T.Miłkowski i J.Termer) i do Słownika
        motywów literackich (B.Drabarek,J.Falkowski i I.Rowińska).Ale nie w bibliotece
        szkolnej!
        Od sasiadki pożyczyłem wielgachną księgę "Biblia w rycinach Gustave'a Dore"
        Fantastyczna!No i jest tam Sąd Ostateczny..Brrr.Pozdrowionka-Leszek
        Acha! Natrafiłem na necie na Apokalipsę Cz.Miłosza.Reklamujają,są małe recenzje-
        ale nie ma roku wydania. Czy ktoś coś wie na ten temat?
    • Gość: gosc Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.10.04, 15:48
      stary ja tez mam ten temat i znalazłam kilaka ciekawych rzeczy... napisz to ci
      cos podrzuce gg.4865487
      • Gość: Le-Te-Do Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: 212.244.186.* 18.10.04, 13:52
        Hej!Nie mam w domu internetu,korzystam z grzecznosci znajomych .Ale może
        napiszesz coś na forum? Będę b.wdzięczny.Acha, ja jeszcze zdobyłem "Sąd
        ostateczny" Mrożka (w zbiorach opowiadań).Pozdroofka.
        • Gość: malwina Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:08
          czesc:)mam ten sam temat i jestem w kropce...bardzo prosze Cie o jakakolwiek
          pomoc:)z gory dziekuje:)moj mail:malwina1818@op.pl i nr gg8371275
    • Gość: malwina Re: Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i ,,, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:11
      czesc:)mam ten sam temat i nie wiem za bardzo jak go ograniczyc,tzn.jaka
      przyjac teze bardzo Cie prosze o jakakolwiek pomoc moj mail:malwina1818@op.pl i
      nr gg8371275 Z GORY DZIEKUJE:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka