Dodaj do ulubionych

stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich

IP: *.ec.pl / *.ec.pl 07.02.05, 18:15
Pomózcie
jak to ugryźć ?
Może tak:
1co to jest stereotyp
2wybrać dwie epoki
3porównać
4wnioski
Czy stereotyp to np. kobieta -matka -siłaczka - kobieta pracy jak np. w
pozytywiźmie? Czy to tak ujmować? Czy może wybrać cos z tego?
please help me, im losing all hope now...
Obserwuj wątek
    • no-surprises Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich 07.02.05, 19:25
      Już coś masz.
      > 1 co to jest stereotyp
      i dlaczego istnieją, czemu służą.
      > 2wybrać dwie epoki
      pozytywizm - jak najbardziej (liczne literackie portrety kobiet)
      może romantyzm? kobieta źródłem natchnienia, istota duchowa, eteryczna
      Prosta i oklepana opozycja, ale czemu nie?
      > 3porównać
      > 4wnioski
      Myślę, że po jakiś szkielet to jest. A co na to Twoja polonistka?
      • sobiepanna Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich 07.02.05, 22:32
        Ja bym wzięła pozytywizm i Młodą Polskę:
        Przede wszystkim twórczość również utrwalała stereotypy - podaj przykłady
        typowych wizerunków kobiet w obu epokach np.: pracowita Matka Polka vs. kobieta
        demoniczna, rozwiązła / muza.
        • Gość: Nu! Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: 84.234.114.* 08.02.05, 13:56
          Słowo "stereotyp" nie nadaje się - moim zdaniem - do takich ujęć.

No, chyba, żeby pokazać, jak pewien standardowy i uproszczony zestaw poglądów
          na płeć piękną uobecnia się (i czy się uobecnia) w literaturze pięknej
          określonej epoki.

Natomiast charakterystycznych postaci płci żeńskiej, preferowanej
          przez literaturę w danym czasie, nie da sie raczej nazwać "stereotypowymi".

Lit. piękna raczej tworzyła wzorce, niż je reprodukowała. Stereotyp to jednak
          coś wtórnego - tak myślę.

Poza tym - stereotyp, tak jak to pojęcie funkcjonuje w języku - skojarzony jest
          z bezmyślnościa, nieświadomością, powielaniem bezkrytycznym określonego poglądu,.

Typy bohaterów literackich są jednak skalkulowane, przemyślane (chociaż może i
          uproszczone).

Problem stereotypu w literaturze (w odniesieniu do ujęcia tematyki kobiecej)
          widziałbym więc uwentualnie w zagadnianiu, "na ile funkcjonujące w danym czasie
          stereotypy znalazły odzwierciedlenie w literaturze wtedy powstającej?".

To chyba nie jest proste, bo trzeba by się wpierw dowiedzieć o stanie obiegowej
          myśli na dany temat w społeczeństwie danego czasu i miejsca.
    • Gość: mnientus Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:45
      Gość portalu: matura napisał(a):
      > 2wybrać dwie epoki

ja bym wybrał epokę lodowcowa i epokę kamienia gładzonego.
    • calyczas1 Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich 08.02.05, 15:11
      A może by tak zacząć posługiwać się poprawną polszczyzną? Te pseudoszpanerskie
      angielskie wstawki doprowadzają mnie do furii!!!!!!
      • Gość: mnientus Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:30
        calyczas1 napisała:
        > A może by tak zacząć posługiwać się poprawną polszczyzną?

Więcej wyrozumiałości...
        Przecież ta kobieta nie ma czasu na poznawanie języka polskiego.
        Gdyby go miała, sama poznawałaby literaturę, a nie spychała robote na frajerów
        z forum.
      • Gość: mnientus Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:31
        calyczas1 napisała:

Więcej wyrozumiałości...
        z forum.
      • Gość: mnientus Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:31
        calyczas1 napisała:

Więcej wyrozumiałości...
        z forum.
      • Gość: mnientus Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:32
        calyczas1 napisała:

Więcej wyrozumiałości...
        z forum.
      • Gość: mnientus Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:33
        calyczas1 napisała:

Więcej wyrozumiałości...
        z forum.
    • Gość: mnientus Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:36
      mam wrażenie, że sie powtarzam...
      • no-surprises Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich 08.02.05, 20:36
        :))
    • pieranka Re: stereotyp kobiety w dwóch epokach literackich 09.02.05, 18:26
      Dobre, przy pkt.1 można posiłkować się definicją ze Słownika Jęz. Polskiego -
      sjp.pwn.pl/haslo.php?id=58856
      Myślę, że można skupić się szczególnie na tych aspektach znaczenia, lub nawet
      potraktować karykaturę jako stereotyp do kwadratu czt sześcianu -
      ...uproszczony i zabarwiony wartościująco obraz rzeczywistości odnoszący się do
      rzeczy, osób, grup społecznych, instytucji itp., często oparty na niepełnej lub
      fałszywej wiedzy o świecie...

Ten trop mógłby nas zaprowadzić w stronę komedii, a to już przyjemniejsz, no
      nie? Co ty na to - przychodzi ci coś do głowy?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka