Dodaj do ulubionych

miałam wizję- Żeromski

17.04.05, 20:32
czyli Przedwiosnie albo Ludzie bezdomni- wariant najbardziej prawdopodobny
w innej wizji Wesele lub Chłopi, ewentualnie tematyka 'obozowa' (Borowski,
Krall, Herling-Grudzinski)
romantyzmu nie będzie (chyba że porównać obraz rewolucji z Przedwiośnia i z
Nie-boskiej komedii)
więcej nie powiem :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: elafan Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:42
      A czy tej "wizji" towarzyszyły jeszcze jakieś głosy? Może sam Żeromski coś Ci
      powiedział :D ??
      • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 17.04.05, 20:49
        powiedział czy nie powiedział ty się elafan i tak nie masz co martwić, w końcu
        jestes w tym 0,001% maturzystów którzy przerobili wszystkie epoki 3 razy
        żeromski ci niestraszny winien więc być
    • Gość: b Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:45
      ja juz ci cos pisalam gdzie indziej. postuluje o usuniecie watku :P
    • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:46
      I tak będą Dziady! Do których miłością nie pałam.
      • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 17.04.05, 20:48
        jak wyżej napisałam- romantyzmu nie będzie.
        • Gość: Natchniuza Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:54
          Tak? A skad to wiesz?
        • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:55
          Mylisz się. Po Warszawie chodza słuchy(wszyscy poloniści - nawet moja
          polonistka wyczytała coś takiego w jakimś piśmie branżowym, a poza tym to
          właśnie w dziadach da się wtrynić najwiecej bzdur do klucza odpowiedzi), że jak
          matura to tylko z romantyzmu. Sprawdzimy 5 maja :)

Wiesz, że ja po stokroć wolałbym Żeromskiego, niż romantyzm:).
          • Gość: elafan Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:58
            Wybaczcie mi, że się wyłamię ale mimo wszystko wolałbym Dziady niż cokolwiek
            Żeromskiego. Przyczyna jest prosta - wiadomym, że każdy maturzysta obudzony w
            środku nocy i zapytany o Romantyzm zacznie od "Dziadów" - najbardziej sztampowe
            i oklepane, więc proste w analizie.
            Wybaczcie mi "ścisły" pragmatyzm ale wolę zdać niż cieszyć się, że analizowałem
            głeboką lekturę :)
            • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:01
              nie ma czego wybaczać, jedni wolą to, drudzy co innego. Jeszcze nas zaskoczyć
              mogą...
            • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 17.04.05, 21:09
              a ja Dziadow i reszty tworczosci Mickiewicza nie trawie (no, jeszcze ten wiersz
              Niepewnosc ujdzie) tak jak i Słowackiego (Korrrrdian.. brrr) a juz najbardziej
              Krasinskiego (ta jego diabelska komedia)
              wiec jak mnie bys obudzil w noc i spytal o Dziadow to bym ci zaczela
              prawdopodobnie opowiadac o moim dziadku Czesławie
          • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 17.04.05, 21:05
            a do Przedwiosnia to niby nie da sie wtrynic wielu bzdur? przeciez to powiesc
            wielowatkowa
            a jak z Lalką było?
            a Nad Niemnem?
            widzicie, polska proza przewaza
            • Gość: elafan Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:08
              Czy mi się wydawało czy śmiałaś wymienić "Nad Niem...m...m..." KSIĄŻKĘ-KTÓREJ-
              TYTUŁU-NIE-MOŻNA-WYMAWIAĆ ?!

Weź nawet mnie nie strasz!
              • Gość: b Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:10
                ejno, nadmiemna nie ma w podstawie........albo sa tylko fragmenty?
                na pewno nie bedzie, chyba ze w ramach szalenstwa na R :)
              • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 17.04.05, 21:13
                jesli chodzi o ..hmm.. jakby to powiedziec skoro nie mzona wymawiac tytułu...
                no wiesz, ta ksiazke co to w jej tytule nazwa rzeki wystepuje, tytul sie sklada
                z dwoch wyrazow, oba na 'N' sie zaczynaja... wiesz juz o ktora mi chodzi?
                no, to dobrze
                uspokoje cie- tej ksiazki to juz NA PEWNO nie bedzie, bo byla na probnej, a w
                informatorze jest napisane ze z powiesci tej obowiazuje (na podstawowym) TYLKO,
                JEDYNIE i WYŁĄCZNIE fragment nad mogiłami powstancow- no i to na probnej
                wlasnie bylo.
                uspokojony?
                • Gość: elafan Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:17
                  Oj zdecydowanie. Nawet przez te fragmenty nie mogłem przebrnąć.

Swoją drogą, to już się nie mogę doczekać innej książki, która ma, zdaje się
                  wyjść niedługo po naszej maturze. To taka moja słabość : planowanych 7 tomów.
                  W trakcie i po przeczytaniu jestem w innej rzeczywistości. Jedna z najbardziej
                  krytykowanych książek ostatnich czasów - HARRY POTTER :D
                  Chyba sobie po maturze once more time przeczytam 5 tomów :)

P.S. Sorki za OT
            • Gość: Kaja Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.ssnet.pl 17.04.05, 21:12
              Jak nie bedzie romantyzmu to bedzie ok i żeby jeszcze Wesela nie było...
              • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:21
                Jak będzie temat z Wesela o obalaniu mitów narodowych, to się na to piszę. Mam
                wypracowanie i to z dobra oceną, sam pisałem, jak zawsze.

Jak dadzą wiersze z XX wieku, tylko te które są w programi to też biore bez
                zastanowienia.
                Gorzej będzie jak dadzą i jedno i drugie, albo, co najbardziej możliwe nic z
                tego.
                • Gość: b Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:23
                  wesele tez z łachą wezmę, a wierszyki i owszem, ale tak do 39 roku, no ew
                  baczynski :)
                  • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:26
                    Ja też głównie myślałem o Baczyńskim, mogę mówić z pamięci, wiersze oczywiście,
                    a i w prezentacji mam dwa. Ulubiony poeta!

Ale się burdel zrobił w tym wątku, tak to jest jak wszyscy naraz piszę. Trochę
                    dyscypliny! W końcu jesteście już dorośli!
                    • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 17.04.05, 21:32
                      ja jeszcze nie
                      po prostu bylam taka zdolna i mnie mama puscila do podstawowki jak mialam 5
                      lat :-P
                      • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:33
                        Tylko pogratulować.

W innym watku pytałem ile mi wywróżyłaś punktów na ustnej...
                        • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 17.04.05, 21:37
                          to taki dżołk z tymi pięcioma latami. jam już półtora roku pełnoletnia.
                          na ustnej co najmniej 17 i pół
                          tak więc abym była bardziej wiarygodna, postaraj się wypełnić to minimum :-)
                          • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:42
                            Chciałbym, żeby tyle było, nawet w największych marzeniach o tylu nie myślałem.
                            Zaczynam wierzyć w Twoje paranormalne zdolności.
                    • Gość: b Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:35
                      Ale się burdel zrobił w tym wątku,

to po co do burdelu lazisz? keep away!
                      • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:39
                        U mnie Warszawa. Mamy prezydenta Kaczyńskiego, który we wszystkich burdelach
                        światło gasi. Tylko żeby nie został prezydentem wszystkich Polaków.
            • Gość: Alek Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:15
              Ale do Dziadów więcej.

Nad Niemnem - to dlaczego jest powieścią tendencyjną uczyliśmy się jak w
              przedszkolu, kurcze ja w ogóle mam tak, że to co bliższe tym lepiej rozumiem,
              tylko Kartoteka się wyłamała.

W Lalce to można popłynąć - jak się zna, bo podpasować może na siłę pod kazdy
              temat (patrz Słownik Motywów Literackich), a Przedwiośnie to pod jaki temat
              podejdzie? - bo i tak umieć będziemy genezę, problematykę, G(e)ajowca, Lulka,
              rewolucję itp. No i oczywiście Barykę z nadkaspijkich stepów. No rzeczywiście,
              masz rację, trochę tego jest...:)

ale się wymądrzam, tak naprawdę to taki głupi jestem...:)
          • Gość: Hellboy RENESANS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:04
            W zadnym wojewodztwie na probnej nie bylo... a to rpzeciez kochanowski i rej,
            bardzo wazne postaci... :]
    • Gość: mp Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 18.04.05, 01:06
      Mój polonista obstawia Chłopów / Ludzi bezdomnych... oj, dobrze się tego
      nauczę ;)

• mootya Re: miałam wizję- Żeromski 19.04.05, 15:00
      nie pozwólmy zaginąc mojemu wątkowi- wszak prorokom nalezy sie odrobina
      respektu! ;-)
      zwłaszcza że znowu miałam wizję (tym razem liryki się tyczącą)- Miłosz lub
      Baczyński
      • Gość: 1986 Re: miałam wizję- Żeromski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:13
        kochanowski janek byl-tren ktorys tam do porownania z wierszem Leśmiana:D
        mootya jak sie Twoje wizje sprawdza to propounje zajac sie tym w przyszloscbi-
        bedziesz bardzo bogata;):)
        • mootya Re: miałam wizję- Żeromski 20.04.05, 04:45
          nie dbam o status materialny, ja zyję dla idei!
          żartuję... :-)
          ale mimo wszystko nie mam zamiaru kierować mej życiowej ścieżki w stronę
          wróżbiarstwa, wizjonerstwa etc.
          wiecie jakie to wyczerpujace? :-)
    • Gość: szyszka Re: miałam wizję- dzuma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:22
      ja cos przeczuwam ze bdzie wspolczesnosc.. no i najprawdopodobniej dzuma albo
      jakas lit obozowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka