Dodaj do ulubionych

czy w Holandii jest kisiel i budyn?

30.09.05, 19:34
szczerze..nie zwrocilam na to nigdy uwagi,wydawalo mi sie oczywiste ,ze
jest..tymczasem byla u mnie koleznka..wprawdzie z Canady..ale 1szy raz w
zyciu jadla kisiel..hmm..i to mnie lekko zastanowilo..
Obserwuj wątek
    • estera_ja Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 01.10.05, 12:09
      no way! ani jednego ani drugiego nie ma.wiem,bo ja sobie przywoze z Polski i
      testuje na holendrach.Budyniu jeszcze zaden nie polubil,natomiast z kislem
      problem,bo moja przyjaciolka,holenderka rasowa,juz zyc bez kislu nie moze i
      przed kazdym moim wyjazdem do Polski stoi mi na glowa,zadajac jak
      najwiecej "kisju" i niemal grozac straszliwymi konsekwencjami w razie nie
      dotrzymania slowa.
      • 3eti Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 01.10.05, 22:53
        Budyn mozna kupic w kazdym markecie,do wyboru i koloru.
        Przynajmniej w Zeeland.
        • zuzka71 Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 02.10.05, 10:07
          3eti ma na mysli pewni vla, fakt zatrzesienietego z tym ze na zimno smakuje
          inaczej niz na cieplo, pewnie dlatego im polski typowy budyn nie smakowal, aa
          zaraz jesttez tutaj taki z torebki, na stoisku z proszkami do pieczenia i inymi
          dodatkami do ciast, kartonowe male pudeleczko nazwa mi umknela..
          • estera_ja Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 02.10.05, 12:14
            co do vla...pyszne to jest! kiedys straszne ilosci tego pozeralam.
            • majadeblij Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 02.10.05, 13:16
              mniam, mniam!!!
              szczegolnie karmelowe!
              • estera_ja Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 02.10.05, 21:57
                skoro mowa o pysznosciach,od goracych stroopwafli nie moge sie odczepic:)
                • saviera Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 03.10.05, 10:22
                  Kisiel w Holandii to produkt nieznany , budyn to nic innego jak "Pudding" , a
                  ten do kupienia w roznych smakoch , w kazdym sklepie ze spozywka mozna
                  dostac :-)))
                  • dmdejong Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 03.10.05, 11:26
                    oczywisice z ebudyn mozna tu kupic moj ulubiony to chipolatta z
                    ordzynkami...robi sie tak jak nasz polski budyn z mlekiem...a kisielu nie maja
                    niestety...
                    • estera_ja Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 03.10.05, 20:52
                      to ja tu jeszcze nie dosc dlugo mieszkam skoro takich rzeczy nie wiem:)))
                      na szczescie o pierogach zdazylam przeczytac.Pozdrawiam!
          • 3eti Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 04.10.05, 14:46
            Mialam na mysli budyn (taki sproszkowany w torebce,ktory mozna ugotowac).
            Vla to vla,a budyn to budyn.
            • saviera Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 04.10.05, 17:16
              3eti napisała:

> Mialam na mysli budyn (taki sproszkowany w torebce,ktory mozna ugotowac).
              > Vla to vla,a budyn to budyn.

I w Belgii i w Holandii dostaniesz budyn , sproszkowany , taki ktory mozna na
              mleku ugotowac , smaki sa przerozne.....a w Belgii dostaniesz nawet bez
              cukru :-)))
    • mister1 Kisiel z zurawin 04.10.05, 11:18
      Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
      600 g zurawin,
      150 g cukru,
      3 lyzki maki kartoflanej,
      1 l wody,
      100 g konfitur z wisni do przybrania,
      200 g bitej smietany do przybrania.

1. Zurawiny przebrac, starannie oplukac, zalac 1 l zimnej wody i zagotowac.
      Odcedzic i przetrzec przez sito. Przecier polaczyc z woda, w ktorej sie
      gotowaly. Do otrzymanego w ten sposob soku dodac cukier. Wymieszac i ponownie
      zagotowac.
      2. Make kartoflana rozprowadzic ok. 120 ml zimnej wody i cienkim strumieniem
      wlewac ja do gotujacego sie soku zurawinowego, intensywnie go mieszajac.
      Doprowadzic do wrzenia, po czym zdjac z ognia.
      3. Na dnie salaterki ukladac konfitury z wisni, zalac kisielem, ostudzic,
      nastepnie schlodzic w lodowce. Przed podaniem przybrac bita smietana.

Wszystkie skladniki bez problemu do kupienia w Nl
      • aretse11 budyn..czyli pudding 05.10.05, 14:35
        widzialam w tureckim sklepie..kisielu jednak nie..mam ostatnie 3 paczki
        kisielu..ale chyba nie bede taka skapa i dam w prezencie do sprobowania rowniez
        facetowi kolezanki..no i moze jeszcze jednej..Ta co juz probowala-z Canady..byla
        zachwycona..Nastepnym razem kupie go jeszcze wiecej..teraz mialam tylko 16paczek..
    • estera_ja Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 05.10.05, 20:35
      przeciez w polskich sklepach sa:)
      • a74-7 Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 05.10.05, 21:43
        Malzonek pamieta kisielek z zurawin jako rarytas, u nas beda dopiero przed
        swietami w wiekszych ilosciach. Osobiscie nigdy nie jadlAM.Czy smaczny?
        • estera_ja Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 05.10.05, 22:03
          najlepszy na swiecie.pamietam jak moja mama w Polsce gotowala...
          • lowiczanka Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 05.10.05, 23:05
            Po kisielek zurawinowy zapraszam do Wilnis. Dostepne rowniez inne smaki w za
            jedyne 45 centow!
        • mister1 napoj z zurawin 06.10.05, 06:53
          W Polsce, gdy bylo kiepsko z napojami chlodzacymi, Mama robila musujacy napoj z
          zurawin. Pysznosci.
      • aretse11 nie znam polskiego sklepu w Alkmaar..... 06.10.05, 17:39
        bo raczej nie ma..wiedzialabym gdyby byl..
        • mister1 Re: nie znam polskiego sklepu w Alkmaar..... 07.10.05, 08:51
          tez nie slyszalem o polskim sklepie w Alkmaar
          • estera_ja Re: nie znam polskiego sklepu w Alkmaar..... 07.10.05, 12:16
            nikt nie slyszal bo nie ma.i nie wiem z kad wam sie on nagle przyplatal.
            • mister1 Re: nie znam polskiego sklepu w Alkmaar..... 07.10.05, 12:18
              nie mam pojecia...
      • aretse11 a droga imienniczko 07.10.05, 15:49
        polski sklep przyplatal sie stad,ze napisalas,ze przeciez kisiel jest w polskich
        sklepach..wiec ja odp..ze moze i jest..ale w Alkmaar nie ma polskiego
        sklepu..ale z lekkim znakiem zapytania(bo 100% nie wiedzialam)..a nie pojade
        przeciez po kisiel do innego miasta..
        • estera_ja Re: a droga imienniczko 07.10.05, 21:01
          ja akurat jezdze po kisiel i inne takie do innego miasta,zatem z kad mam
          wiedziec czy inni nie jezdza...? Ostatnio, na przyklad ,cala polonia zlatuje
          sie do Wilnis.
          • aretse11 Re: a droga imienniczko 08.10.05, 09:29
            a jak wyglada to cenowo..jest duzo drozej niz w PL za ten sam produkt?
          • blue_ice1 Re: a pani Emilka..... 08.10.05, 09:38

• blue_ice1 Re: a pani Emilka..... 08.10.05, 09:40
              -zaciera raczki :)))) jak to sie male Wlinis popularne zrobilo:)
              Oby tak dalej! :)

>
              • aretse11 Re: a pani Emilka..... 17.10.05, 17:29
                nie..no dla mnie troche za daleko..by po kisiel jechac..cale szczescie zawsze
                ktos robi wypad do PL..wiec koleznka przywiezie niedlugo to co mi potrzeba:)
    • aretse11 bylam na stronce sklepu-juz wszystko wiem co doCEN 08.10.05, 09:34
      • lowiczanka Re: bylam na stronce sklepu-juz wszystko wiem co 08.10.05, 12:29
        W Polsce tez wszystko w gore poszlo, a euro niestety w dol...
        Jeszcze tydzien temu probowalam obnizki porobic, ale dostawca wyjechal mi z
        cenami wyzszymi niz wczesniej!!! I co mam teraz obnizyc???
        A swoja droga, to niektore ceny na naszej liscie sa nieaktualne, czyli nizsze w
        rzeczywistosci.
        Pozdrawiam,
        Lowiczanka
        • mister1 "Lowiczanka" w Wilnis 08.10.05, 16:52
          w Wilnis ceny bardzo przyzwoite - duzo taniej, niz w innych polskich sklepach w
          NL
    • andida Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 10.11.05, 18:15
      a ja tak sie dopytam: a widzial ktos z Was korzen pietruszki w warzywniaku
      holenderskim albo ziele angielskie?
      :)
      • mister1 Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 10.11.05, 18:56
        nie widzialem
        PS
        wloszczyzne kupuje w Niemczech - sprzedaja osobno zapakowana, jak w PL
        • diuna22 Re: czy w Holandii jest kisiel i budyn? 10.11.05, 19:23
          W piatki u nas jest w miescie targowisko - oni jakos to tam nazywaja. Jest
          miod, mydlo, powidlo, no i odnaleziona przeze mnie pietruszka - stoisko owocowo-
          warzywne. Moze u Ciebie tez jest taki dzien bazarowy z licznymi stoiskami?
          Powodzenia.
          • tijgertje pietruszka i ziele angielskie 10.11.05, 20:40
            Na bazarze to ja widzialam, ale pasternak, wyglada podobnie do pietruszki, ale
            to nie to samo. Jeszcze nigdzie korzenia nie widzialam, nasiona owszem. Raz w
            warzywniaku pytalam o korzen, to mi facet przyniosl peczek pietruszki i kazal
            wsadzic do wody, to korzonki urosna :-)
            Ziele angielskie nazywa sie piement i ja znalazlam w sklepie z zarciem
            indonezyjskim, ktory sprzedawal tez polprodukty i cala mase przypraw. W zwyklym
            supermarkecie jest tylko jako skladnik mieszanki do konserwowania ogorkow, cos
            ze 2 ziarenka w torebce.
            Jakby kogos interesowalo, to na przyklad ogrooomna kapuste na golabki bez
            problemu mozna kupic w sklepach tureckich, slyszalam, ze i wafle do andrutow
            maja.
            Mak i wszelkiego rodzaju kasze kupuje w sklepie ze zdrowa zywnoscia.
            • mister1 pasternak udajacy pietruszke 11.11.05, 14:27
              dokladnie - moja Mama naciela sie kupujac pasternak zamiast pietruszki.
              Co do kaszy gryczanej , to kupowalem niegdys w sklepie ze zdrowa zywnoscia,
              niestety czesto byla albo zle palona albo przeterminowana. Teraz nie ma
              klopotu - mozna dostac w polskim sklepie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka