Dodaj do ulubionych

W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięęęę

28.07.06, 22:48
Cześć

Znalzłam to forum przez przypadek i przeglądając je uswiadomiłam sobie, że w
przyszłą sobotę jadę mieszkać do Holandii. Boże, co mi przyszło do głowy?
Fakt tulipany i damki z duzym światłem z przodu są atrakcyjne ale reszta...
Historia moja jest byc moze wyjątkowa bo znalazłam legalną pracę w firmie
konsultingowej w Amsterdamie, pracodawca wystąpił o pozwolenie na prace i
udało się. Oczywiscie nie bez powodu wybrałam Holandię a nie tak uroczy kraj
jak La France albo Italia.. ;-) i mimo to, że Holendrzey to bracia Szkotów
któzy zostali wygnani z wyspy za skąpstwo .. jestem z takim jednym ;-)
Będe mieszkac w Utrechcie ( a w POlsce jestem z Łodzi) i co ciekawe będę
mieszkac na początku oddzielnie ( zawsze lepiej stać na dwóch nogach a nigdy
na jednej, jak mnie wygna z domu za to że poczestowałam gości dwoma
ciasteczkami to co zrobie???)
Strasznie się wszystkeigo boję , z pewnością bedę tęsknic za POlską (
rozumiem że Łowiczanka tę tęsknotę ukróci w wymierny żywieniowo sposób).
Dajcie znak co się dzieje, gdzie można wyjść, nawet gdzie jest polski
Kościół, ,moze macie jakies spotkania itd. Wolę tysiac razy spotkać się i
pogadać o oranżadzie w woreczkach sprzedawanej na plażach PRLu niz oglądać
program o smarowaniu się kocim jedzeniem i popijać mleko do lunchu.
Bardzo pozdrawiam
Frran
Obserwuj wątek
    • napolnoc Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 29.07.06, 00:35
      Nie boj sie,po tygodniu bedziesz przed Polakami sie kryla,tu jest ich tylu co w PL,ledwo zauwazysz ze
      sie przeprowadzilas.Przy okazji,powodzenia!
      :)
    • mister1 Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 29.07.06, 08:54
      namiary do kosciola sa na tym forum
      • frrancuzka Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 29.07.06, 09:04
        no moze i bede sie kryla ale resztyy troche sie obawiam
        spotykacie sie gdzies od czasu do czsu?
        frran
        • a.polonia Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 29.07.06, 10:10
          Spokojnie, oddychaj gleboko :P
          Nie jest tak zle, ale opowiedz cos o smarowaniu sie kocim jedzeniem, pierwsze
          slysze ;-).
          Ja mieszkam kawalek od Utrechtu, wiec nie wiem co tam sie dzieje :(
          Napolnoc, co Ty opowiadasz, tu u mnie polskiego na ulicy nie uswiadczysz ;-).
          • napolnoc Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 29.07.06, 13:34
            Pewno w lepszej dzielnicy mieszkasz :P
            Bo ja w typowo emigranckiej i polski jezyk zaczyna tu dominowac,wypierajac turecki.W pobliskim
            Bouwmaacie zatrudniaja juz obsluge mowiaca po polsku.
            Swoja droga,ciekawe ile tak naprawde nas tu jest...
            pozdr.
          • mister1 jezyk polski na ulicach Utrechtu 29.07.06, 17:55
            w Utrechcie tez z polskim nie ma przesady - zakupy robimy czesto na
            Overvechcie - ktora to dzielnica nie jest specjalnie wykwintna - ale z polskich
            akcentow jest tylko biznesmen sprzedawajacy pod " Konmarem" gazete dla
            bezdomnych.
            PS
            jego kolega tez handlujacy tym towarem pod naszym "Albertem Heijnem" jest
            sympatyczny Mongol, z zawodu lekarz, z ktorym mozna pogadac po rosyjsku...
            ( zarabial w Ulan Bator kilkanascie dolarow miesiecznie - wolal tulaczke w NL)
            • a.polonia Re: jezyk polski na ulicach Utrechtu 29.07.06, 18:34
              U mnie pod AH tez Polak sprzedaje gazete dla bezdomnych...
              • mad_die Re: jezyk polski na ulicach Utrechtu 29.07.06, 18:41
                Tu gdzie mieszkam tylko jeden samochód na PL numerach widziałam, ani jednego więcej, a po polsku też ludzi nie słyszałam rozmawiających :)
                • natalya20 Re: jezyk polski na ulicach Utrechtu 30.07.06, 19:57
                  w moim mieszkaniu holenderskim mieszka teraz 3 polakow, gazety pod AH
                  sprzedawal ukrainczyk mowiacy po polsku, tesciowa jest polka, ja bym jednak
                  powiedziala ze bardziej holenderka, bo nia sie bardziej czuje. w kazdym razie
                  przez 1,5 roku jak mieszkalam w blaricum nie zauwazylam wzrostu liczby polakow
                  • tehmina Re: jezyk polski na ulicach Utrechtu 30.07.06, 21:28
                    Ja musze przyznac, ze rowniez nie widuje tylu Polakow na ulicy (mieszkam kolo
                    Utrechtu). W Utrechcie jeszcze nie slyszalam ani razu polskiego jezyka na
                    ulicy - no oczywiscie za wyjatkiem okolicy Lowiczanki :))) Tam dopiero czlowiek
                    sobie uzmyslawia, ze wcale nie jest tutaj sam :)

Pozdrawiam,
                    Aga
                    • napolnoc Re: jezyk polski na ulicach Utrechtu 01.08.06, 09:25
                      Moja ulica,cos okolo 200 numerow,naliczylam juz ponad 10 domow zamieszkanych przez PL,za rogiem
                      zreszta tak samo,a pod sklepem,gdzie jest jedyny w okolicy bezplatny parging stoi zawsze kilkadziesiat
                      polskich aut (co i tak sopro biorac pod uwage ze wiekszosc Polakow na NL tablicach jezdzi).
                      Na ulicy co najmniej raz dziennie slysze polski (i to nie sasiadow czy ludzi ktorych znam).
                      No i to smieszne uczucie,ze iles lat temu to sie mniej wiecej znalo wszystkich Polakow w miescie,a
                      teraz to sie nawet nie zna tych co obok mieszkaja,jak w PL.
                      Moj facet (nie Polak) tez jest dosc wyczulony,zaraz zauwaza ze na stacji mozna kolejny tytul polskiej
                      gazety kupic,no i marzy mu sie ze kiedys jego rodakow bedzie tylu co nas,i bedzie mial kumpli nie
                      tylko Polakow :)
        • magdapod11 Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 17:36
          Czesc!

Mam na imie Magda i mieszkam w Holandii od prawie 5 lat, mieszkam w Hilversum
          (14km od Utrechtu). Pomyslalam, ze moze moglybysmy sie skontaktowac......
          moze napisz na moj email?; magdapod11@hotmail.com, albo zadzwon: 0644545594

Otworzylam tu swoja firme (interior architecture), i idzie calkiem niezle, w
          Utrechcie konczylam studia. Jesli masz ochote, zadzwon, mozemy sie umowic na
          jakiegos drinka.....

a to moja strona www.a4design.nl

Pozdrawiam!
    • filnec Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 00:15
      Heej :)
      Pozdrwaiam Łodzianke, sam z niej pochodze i mieszkam tu od jakiegos roku.
      Utrecht to piekne miasto, raz w nim bylem wiec i troche zazdroszcze.
      Ja mieszkam w miasteczku na kresach wschodnich, polakow mozna szukac ze
      swieczka. Ale za to bardzo spokojnie tu ....

powodzenia
      • a.polonia Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 01:02
        Silnec, a gdzie dokladnie mieszkasz? ;)
        • filnec Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 22:22
          a w hardenbergu, tuz przy granicy z niemcami
          pozdr
    • frrancuzka Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 11:18
      hehe, wywołałam chcąc niechcąc sporą dyskusję na temat liczby polaków ;-) w NL.
      mam nadzieję, że jakoś sie przyzwyczaję, odkryłam co prawda przed chwilą ze w
      kontrakcie wynajmu mieszkania zapisano ze nie ma mowy o zakladaniu anteny
      satelitarneeeeeejjj. koniec magdy m, koniec m jak milosc itd. teraz bede sie
      katować programikami w stylu czego jeszcze nie pokazalismy w tv ( licze ze w
      koncu zjedza czlowieka na ekranie ale na razie cierpliwie czekam ;-)
      licze ze sie kiedys zobaczymy ;-)
      frran
      • mad_die Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 11:35
        Oj, myślę, że z powodzeniem Magdę M. i M jak miłość zastąpią Ci LOST czy Desperate Housewives albo powtórki Friends ;) TV w NL ma całkiem ciekawe propozycje :) zresztą, o tyle i ile Magda M. była fajna, tak ile mozna oglądać Mostowiaków? :D
        • frrancuzka Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 12:30
          nie bardzo przeychodzilo mi cos innego do glowy a ze magda byla na m to m jak
          milosc mi sie jakos tak skojarzylo ;-)
          • napolnoc Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 14:00
            "My name is Earl"
            i wszystko inne sie chowa:)

A "magdy i inne m jak cos " nie sa do zycia potrzebne,patrz ilu tu ludzi bez tego zyja:)
            pozdr.
            • mad_die Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 15:20
              No własnie, wczoraj widzialam zwiastun tego serialu i nie rozumiem, o co w nim chodzi? i keidy on leci, bo wyglądał na ciekawy...
              • napolnoc Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 02.08.06, 10:37
                "My name is..." juz leci od kilku tygodni,poniedzialki 8.30 chyba net5 lub rtl5(zawsze mi sie te stacje
                myla).Fajowy film,nowoczesny montaz,dobre dialogi i swietny pomysl.Do tego haslo "karma" ktore
                niemalze brzmi w ich ustach jak zaklecie:)
        • astarte7 Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 14:26
          Mostowiakow jak Mostowiakow, ale Lubiczow??
          • mister1 Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 16:01
            no i jak tu zyc bez Wieska ktory wlasnie obronil Kleczkosie przed bandziorem w
            jej sklepiku w Zlotopolicach ?
            • a.polonia Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 19:49
              ja bez Mostowiakow zyc nie moge!
              ogladam na tv polonia w internecie, ale odcinki sa ze sporym opoznieniem
              • mister1 Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 01.08.06, 20:20
                a.polonia napisała:

> ja bez Mostowiakow zyc nie moge!
                > ogladam na tv polonia w internecie, ale odcinki sa ze sporym opoznieniem

my mamy "Cyfre + " - sa na niej co wazniejsze programy z wyjatkiem "Polsatu" (
                jest "Polstat 2" ze znakomita seria z Fronczewskim i Kownacka "Rodzina
                zastepcza").
                • astarte7 Topseriale w TVP 01.08.06, 20:59

Polskie seriale to najczęściej oglądane programy w polskich stacjach
                  telewizyjnych. Oglądalność niektórych przewyższa nawet oglądalność wieczornych
                  dzienników.

Ulubionym serialem Polaków jest zdecydowanie „M jak miłość”. Losy rodziny
                  Mostowiaków w czerwcu 2005 roku śledziło średnio 2/3 telewizyjnej widowni, a
                  oglądalność tego serialu była ponad dwukrotnie większa niż popularnych
                  programów informacyjnych, takich jak „Wiadomości”, czy „Teleexpress”.
                  „M jak miłość” obecny jest na antenie od 2000 roku, jednak dopiero po 3 latach
                  udało mu się pokonać w rankingach inny „dwójkowy” sitcom - „Na dobre i na złe”.
                  Perypetie personelu szpitala w Leśnej Górze w każdą niedzielę przyciągają przed
                  telewizory całe rodziny.

Mimo długiego stażu antenowego w TVP, nadal podobają się nam
                  również „Złotopolscy” i „Klan”. Natomiast w Polsacie najczęściej
                  oglądamy „Pensjonat pod Różą”.

Zainteresowaniem polskich widzów cieszą się także seriale komediowe.
                  Najchętniej wybieramy „Rodzinę zastępczą plus” i „Świat według Kiepskich” w
                  telewizji Polsat. Wśród pozycji o największej oglądalności w czerwcu 2005 roku
                  znaleźli się także „Sąsiedzi”, „Lokatorzy” i „Bulionerzy”.

/Małgorzata Rzepka, źródło: Gazeta Telewizyjna/

• frrancuzka Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 06.08.06, 14:40
      no i pierwsze koty za ploty ;-) bylam juz w kosciele i pocalowalam Lowicznke w
      klamke ;-) wroce na pewno
      zezerlabym chetnie jakies prince polo tak a propos na dobre rozpoczecie
      holenderskiego etapu zycia
      pozdrawiam z utrechtu
      frran
      • astarte7 Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 11.08.06, 12:29
        A na klimat juz sie przestawilas? Wyslalam Ci maila na priva.
        Pozdro :-)
        • szkocjakiekrz Re: W sobotę jadę do Holandii.. Boże co ja robięę 12.08.06, 15:03
          jak sie tobie zyje tam w holandi napisz do mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka