Dodaj do ulubionych

K U L I N A R I A

24.10.07, 16:26
szukam przepisu na befsztyk z poledwicy wolowej i octu balsamico
- znalazlem tylko to:

Befsztyki z balsamico
4 befsztyki z polędwicy wołowej
1/2 szklanki oliwy
1/5 szklanki octu balsamico
1 łyżka rozmarynu
1 mała cebula
pieprz

Zmiksować oliwę z octem, cebulą i rozmarynem.
Befsztyki zostawić w marynacie na kilka godzin.
Piec je krótko w gorącym piekarniku lub usmażyć na patelni.
Obserwuj wątek
      • skibamail Re: K U L I N A R I A 27.10.07, 14:31
        Ja mam sprawdzona zupe grzybowa, troche polska a troche holenderska.
        To zależy jakie będą proporcje grzybów suszonych do pieczarek. :-) Jest to
        wlaściwie kremowa zupa pieczarkowa ale z 'polskim' wkładem - przepadaja za nia
        oba narody :-)

        Składniki:

        + rosół (bulion, może być od biedy i z kostek)w ilosci dowolnej
        + garść grzybów suszonych (najlepiej oczywiscie prawdziwki)
        + 250-500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
        + jedna lub dwie cebule pokrojone w kostkę
        + 100-200 g masla (czyli echte boter!)
        + 100-200 ml śmietany (może być nawet slagroom z paczki)
        + sól, pieprz, parę łyżek mąki
        + siekana pietruszka, łyżka lub dwie soku z cytryny
        ____________________

        1. Gotujemy z godzinkę bulion z rozkruszonymi suszonymi grzybami
        2. Dolewamy do bulionu (w zależności czy mamy 1,5 czy 3 litry bulionu) łyżkę lub
        dwie soku z cytryny (dla smaku ale też przez to pieczarki nie czernieją)
        4. Smażymy na złoto cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu
        3. Dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze ok. 15 min.
        4. Teraz robimy zaprawkę: bierzemy większy garnek niż w którym gotuje się zupa i
        rozpuszczaamy w nim reszte masła (sporo!) dodajemy kilka łyżek mąki i dobrze
        mieszamy mieszadełkiem/trzepaczką jak nas sos beszamelowy. Zaprawka musi być
        gęsta jak miód i nie przypalona. Następnie dolewamy do zaprawki powoli ok. pół
        litra zimnej wody i szybko i energicznie mieszamy aby zrobiła się homogenna masa
        i natychmiast po tym wlewamy powoli resztę zupy energicznie mieszając aby
        wytworzyła się zupa kremowa. Jesli będzie za rzadka; można dorobic zasmażki.
        5. Gotojemy zupę jeszcze chwilke, mieszając bo się łatwo może przypalić
        6. Dodajemy śmietane (pasteryzowany slagroom jest dobry bo sie nie waży), sól i
        pieprz do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Można dodać też łyżeczkę cukru.

        s m a c z n e g o !

        Jeszcze mam pytanie.
        Czy ktoś z was gotuje typowo holenderskie potrawy, tak jak na
        www.wiatrak.nl/445/kuchnia-holenderska/ ?

        pozdrowienia
    • anthonyi Re: K U L I N A R I A 25.10.07, 18:13
      Rozmawiają dwie sąsiadki:
      - Mój mąż - mówi jedna - zawsze pali papierosy po dobrym posiłku.
      - No, ale o co ci chodzi? Dwa... no może trzy papierosy do roku
      przecież mu nie zaszkodzą...
    • mister1 Sycylijski makaron zapiekany 07.11.07, 14:47
      "PASTA AL FORNO"

      500G MAKARONU muszelki lub innego "grubszego"
      500 g miesa mielonego wolowego lub tatara
      500G PRZETARTYCH POMIDOROW LUB PUSZKA/SLOIK PRZECIERU POMIDOROWEGO
      SLOIK MARCHEWKI Z GROSZKIEM LUB 20 DKG SWIEZEJ MARCHEWKI I OK 10 DKG
      MROZONEGO GROSZKU
      1 DUZA CEBULA
      szklanka czerwonego wina lub wody
      3 jajka na twardo pokrojone w plasterki
      30 DKG POKROJONEGO ZOLTEGO SERA (NIE PIKANTNEGO)
      TOREBECZKA 20G PARMEZANU
      BAZYLIA
      1/2 zabka czosnku
      sol i pieprz
      oliwa do smazenia


      mieso na malej ilosci oliwy "rozdrobnic" i podsmazyc dodajac sol,
      pieprz i
      czosnek
      (potem tez cebulke nie przysmazajac)
      przelozyc do garnka dodac pomidory & wino lub wode
      poddusic ok 30 minut pod przykryciem na malutkim gazie, najlepiej na
      podstawce
      dodac lyzke parmezanu, bazylie jezeli trzeba dodac troszke wody

      na koniec ugotowana i pokrojona marchewke z groszkiem
      ugotowac makaron ale krocej niz normalnie, bo musi on
      jeszcze "dojsc" w
      piecyku
      nagrzac piecyk (180st.)
      brytwanke posmarowac lekko oliwa, na dno polozyc warstwe sosu
      na sos makaron, sos, ser , pare kawalkow jajka i posypac parmezanem
      powtarzac warstwy na koniec sos, jaja, ser,parmezan

      wstawic do piecyka aby wierzch sie zrumienil


      BUON APETITO

      PS
      Oryginalna recepte, przed laty przywieziona z Sycylii !
    • mister1 Ruskie pierogi 12.11.07, 11:50
      Do pierogów najlepiej nie dodawać jajka - wtedy ciasto jest o wiele
      pyszniejsze

      Ciasto :
      40dkg mąki pszennej,
      szklanka gorącej wody
      łyżka oleju
      Farsz:
      ziemniaki
      1 cebula
      boczek
      twaróg biały
      sól, pieprz

      Sposób przyrządzenia:
      Składniki ciasta razem zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką
      stolnicy, wykrawać kółka łyżeczką nakładać farsz i zagniatać.
      Ziemniaki ugotować i pognieść, cebula z boczkiem pokrajać na drobno
      i podsmażyć. Dwie kostki twarogu ( w zależności od ilości
      ziemniaków),do smaku Wszystko razem wymieszać. Podawać ze śmietaną
      i polane masłem i podpieczoną cebulką.
      Smacznego!

    • mister1 Re: K U L I N A R I A 17.11.07, 15:07
      dzisiaj znowu befsztyk z poledwicy, lezy sobie pokropiony w
      balsamico,usmaze go na oliwie z maslem (2 do 3 min z kazdej strony),
      potem troche chrzanu, salatka z pomidorow z czerwona cebula (sol
      morska i swiezo mielony pieprz), no i kartofelki eigenheimer, po
      ugotowaniu wstrzasniete z lyzka masla.
      Do popicia wino pld afrykanskie, czerwone.
    • mister1 Pasztet z watrobek: 27.11.07, 08:17

      400-500 gram Cielecych watrobek
      3 spore cebule,
      3 jajka
      sol,pieprz
      olei do smazenia

      Cebule bardzo drobniutko posiekac, rozgrzac olej na sporej patelni i
      obsmazyc w nim cebule na zloty kolor.Oczyszczone watrobki dobrze
      popieprzyc z obu stron i wrzucic na patelnie kiedy cebulka ma juz
      odpowiedni kolor. Kiedy watrobki sa juz troche obsmazone, ze
      wszystkich stron, zaczac rozgniatac je widelcem az wraz z cebula
      powstanie cos w rodzaju "gruboziarnistego" pasztetu. Jajka ugotowac
      na twardo,drobno posiekac i dodac do pasztetu juz po odstawieniu z
      ognia.Solic dopiero pod koniec smazenia, bo inaczej watrobki
      stwardnieja i nie tak latwo dadza sie wyrabiac widelcem.Taki pasztet
      nie moze tez byc zbyt suchy, wiec oleju - na oko. Smacznego
    • go.ga Re: K U L I N A R I A 29.12.07, 19:40
      Zapewne kazdy z Was przygotowywal kiedys dla cudzoziemcow polski obiad. Ja tez
      wielokrotnie, ale zwykle byl to obiad na maksimum 6 ososb, wiec robilam barszcz
      lub zurek, na drugie golabki. Tym razem osob bedzie wiecej , wiec bede musiala
      zrobic cos z rodzaju bufetu, no i pytanie, co? Nie bardzo chce mi sie lepic 200
      pierogow. Jakies sugestie? Nie prosze o recepty, raczej o (sprawdzone) pomysly.
      • schinella Re: K U L I N A R I A 03.01.08, 18:53
        Proponuje zrobic buffet na cieplo i zimno. Na cieplo moze byc zupka,
        bigos, biala kielbasa, ze 30 duzych pierogow (wtedy kazdy wezmie 2-
        3) pod pierzynka z boczku i smazonej cebulki.
        Na zimno moze byc deska serow, plater z wedlinami, polowki jajka
        dekorowane majonezem i szczypiorkiem, koreczki serowe, sledzik,
        ogorki kiszone, salatka warzywna etc.
        Powyzsze bardzo polskie, ale chyba nie ma problemu zeby zrobic
        zakaski bardziej 'miedzynarodowe' - kanapki z lososiem, salaty etc.
    • go.ga Re: K U L I N A R I A 05.03.08, 17:09
      Odkrylam niedawno, ze sliwki w czekoladzie mozna kupic w Lidlu. Kupilam, skonsumowalam i sa ok. Leza na polce w tej samej sekcji co czekolady i iine slodycze. Choc z Polski dalej bede pewnie przywozic ;-)
      • murya Re: K U L I N A R I A 05.03.08, 20:47
        Skibmail ja gotuje typowo holenderskie potrawy.Zawsze lubilam andijvie
        stamppot,ale po tylu latach znudzil mi sie.Od niedawna robie hutspot i
        boerenkoolstamppot.Probowalam tez z wloska kapusta,chetnie zrobilabym z
        czrwona,ale moi chlopcy nie lubie.
        Podaje przepis na CHILI CONCARNE
        350-500gr mielonego
        700-800 gr brazowej lub czerwonej fasoli
        2 cebule lub pory
        1 papryka
        mala puszka kukurydzy
        ananas z puszki w kostke(jak ktos lubi)
        przecier pomidorowy
        chili,papryka w proszku lub gotowy mix Knora

        Mielone rozdrobnic na patelni(ewent.na 2 lyz.oleju)
        Podsmazyc cebule lub pore,papryke(osobno lub razem z mielonym)
        fasole z puszki wyplukac i odlac wode
        wymieszac,podlac woda
        dodac przecier pomidorowy,kukurydze i ananas
        serwowac z ryzem
    • mister1 Re: K U L I N A R I A 12.03.08, 20:38
      Pasztet z watrobek:
      400-500 gram cielecych watrobek
      3 spore cebule,
      3 jajka
      sol,pieprz
      olei do smazenia

      Cebule bardzo drobniutko posiekac, rozgrzac olej na sporej patelni i
      obsmazyc w nim cebule na zloty kolor.Oczyszczone watrobki dobrze
      popieprzyc z obu stron i wrzucic na patelnie kiedy cebulka ma juz
      odpowiedni kolor. Kiedy watrobki sa juz troche obsmazone, ze
      wszystkich stron, zaczac rozgniatac je widelcem az wraz z cebula
      powstanie cos w rodzaju "gruboziarnistego" pasztetu. Jajka ugotowac
      na twardo,drobno posiekac i dodac do pasztetu juz po odstawieniu z
      ognia.Solic dopiero pod koniec smazenia, bo inaczej watrobki
      stwardnieja i nie tak latwo dadza sie wyrabiac widelcem.Taki pasztet
      nie moze tez byc zbyt suchy, wiec oleju - na oko. Smacznego
    • mister1 cos francuskiego 26.03.08, 09:18
      PIEC i MINUTNIK (przydatny do wszystkiego, szczegolnie osobom bez
      duzego doswiadczenia !)

      -foremka o/26-28 cm
      -ciasto francuskie - kup w rulonie,na papierze sufurise, do
      rozwiniecia tylko (jesli ciasto jest bardzo zimne , poczekaj 15 min
      w temp pokojowej , zeby bylo bardziej miekkie, inaczej mozesz
      polamac)

      -100-150 g szynki ( moze byc tez bardzo chudy boczek wedzony
      ale trzeba go przed tym obgoyowac 5 min by odjac zbyt ostry zapach,
      w Lotaryngii bocze jest uzywany nawet czesciej)
      -80 gr tartego sera "zoltego" (typ emmental, gruyère )
      -4 jaja
      -20 cl gestej smietany (ok 4 czubate lyzki stolowe )

      - WLACZYC PIEC na grzanie z gory+z dolu th 6.5 (180-190°c)

      -pokroic szynke na male kawalki ok 2x2 cm
      -na foremke wylozyc ciasto na papierze ( razem z nim !)
      - "rozsypac" na ciasto szynke w miare rownomiernie
      - rozsypac ser tarty na szynke
      -w dosc glebokim bolu zbeltac jaja ze smietana i wylac to
      na wierzch
      wstawic do goracego pieca (po ok 7-8 min od wlaczenia) na dolny
      ruszt, a po 20 min na srodkowy
      (doskonaly jest do przypominania w tym momencie MINUTNIK !)

      jesli chcesz troche bardziej "dietetycznie "(???)- mozna polozyc na
      ser pokrojone szparagi , nawet ze sloika ( ja lubie pod kazda
      postacia), a przy tym jest troche "lzejsze"
      mozna tez polozyc na ciasto cukinie (uprzednio pokrojona w
      cienkie plasterki i obsmazona 5 min na zdieblku tluszczu ,
      w czasie smarzenia doprawic mielonym kminkiem, galka muskat, sol,
      pieprz )oczywiscie , jesli ktos lubi ...

      W Hiszpanii nie ma takiej smietany - ja nie znalazlam- jesli w Nl
      masz ten sam problem, dodaj czubata lyzke
      stolowa sera bialego (w stylu "fromage de campagne ", de "ferme" -
      Dla Pan forumowiczek dodam, ze ta potrawe rodem z Lotaryngii
      mozna odmieniac na rozne sposoby , np: zamiast szparagow - polozyc
      na wierzch kilka plastrow pomidora i kilka plastrow (4-5)swierzego
      sera koziego - daje bardzo ciekawy, troche ostrzejszy smak!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka