Dodaj do ulubionych

czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się 4?

17.03.06, 21:39
Obserwuj wątek
    • Gość: m3lm4k Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.opticom.pl 17.03.06, 22:03
      Raz siedzac przy piwku, na spotkaniu ludzi z bylej klasy slyszalem na temat tego
      wywod... wywod ten kolezanka uslyszala na filozofii, choc raczej nazwalbym go
      belkotem wykladowcy, elementarnej matematyki nie potrafil zrozumiec, a w
      miedzyczasie w dosc nieprzepisowy sposob poradzil sobie z symbolem nieoznaczonym....
      • sloneczko1 Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się 17.03.06, 22:37
        ja to miałam parę razy na lekcjach matematyki:),ale dokładnie nie pamiętam i nie
        chciałabym się zbłaźnić pokazując to innym
        • sloneczko1 Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się 17.03.06, 22:38
          i to można udowodnić,naprawdę:)
          • Gość: m3lm4k Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.opticom.pl 17.03.06, 22:49
            Chetnie zobacze :) nie wiem czy przebije bzdury , ktore musze poprawiac po
            nauczycielce matmy mojej siostry ;-)
            • sloneczko1 Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się 17.03.06, 23:05
              a przychodzą tutaj nauczyciele matematyki?
            • Gość: Kolega Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 23:09
              We wszystkich tego typu "dowodach" chodzi głownie o to,żeby uczeń wskazał, w
              ktorym miejscu "dowodu" przemycone jest niedozwolone działanie,zamaskowane w
              sprytny sposob - może to być mnożenie przez zero, dzielenie nierówności przez
              liczbę ujemna i szereg innych. Przykład
              (1/2)^3 < (1/2)^2 logarytmujemy obie strony:
              logL<logP z tw o logarytmie potęgi
              3*log(1/2)< 2*log(1/2) - dzielimy obie strony przez log (1/2)
              3<2 a wiemy,że tak nie jest.
              • Gość: m3lm4k Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.opticom.pl 17.03.06, 23:16
                dzielac przez log(1/2) dzielisz przez liczbe ujemna , wiec zmiana znaku i voila ;-)
                • sloneczko1 Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się 17.03.06, 23:26
                  no tak:),ale mi jest potrzebny ten cały wywód i jestem ciekawa czy ja sama sie
                  zorietuje w którym miejscu jest ta pułapka
    • Gość: bimbuś W układzie liczenia o podstawie 4, 2+2 = 10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 10:09
      I to jest prawda, czyli 2+2 =/= 4, tylko co to jest "4"?:)
    • mikaas3 Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się 18.03.06, 16:40

dowodzik, ze 2+2=5 . oczywiscie błędny:

4-4=10-10
      (2-2)(2+2)=(2-2)5 /dzielimy stronami przez 2-2
      2+2=5
      • Gość: bimbuś pamiętaj holer...nie dziel przez zero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 16:54
    • Gość: dago Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.03.06, 17:47
      trudno nazwać dowodem rozumowanie, w którym jest błąd merytoryczny np.
      dzielenie przez zero.
      Ja wolę ukazanie odbiorcy dodawania, których wynik dla liczb 2,2 daje np.1 w
      dodawaniu modulo 3. Jest to po prostu inne dodawanie. W naszym normalnym
      dodawaniu liczb , w systemie dziesiątkowym 2+2=4 zawsze.
      • Gość: kac dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:06
        tw:2+2=4 ,gdzie + jest określone jako "zwykłe dodawanie w
        N"(Śierpiński "arytmetyka teoretyczna").

szkic dowodu :
        opiera się na pojeciu następnika liczby naturalnej.
        Uwaga:dowód ten jednoznacznie obala jakiekolwiek tw Ze 2+2<>4

pozd kac
        • Gość: dekornel 2 Re: dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:02
          Wyważasz otwarte drzwi. Któryś z przedmówców wyajaśniał już,że te "dowody" to
          zagadki, w których należy wskazać ten "merytoryczny błąd" i to wskazanie jest
          celem ich prezentowania. Problem w tym,że nie kazdy umie dostrzec ten błąd,
          szczególnie przy wprowadzeniu rachunku całkowego.W czasopiśmie "Matematyka"
          bylo przed laty kilka takich zadań.
          • sloneczko1 Re: dowód 20.03.06, 21:08
            no to czy ktoś umie mi to podać?
            • Gość: bimbuś A nie podoba ci się , że 2+2=10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:41
              • Gość: Kolega Re: A nie podoba ci się , że 2+2=10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:16
                Może być 2+2=11,zas 2+2+2=20 i to jest poprawne, (a więc 2+2=/=4)
                Możesz inaczej:a=b<=>-a=-b<=>(dodajesz do obu stron 5a i masz)
                5a-a=5a-b<=>4a=5a-b<=>(odejmujesz 4b): 4a-4b=5a-5b<=>
                (2a-2b)+(2a-2b)=5a-5b<=> 2(a-b)+2(a-b)=5(a-b) dzielisz stronami przez (a-b) i
                masz 2+2=5
                • Gość: m3lm4k Re: A nie podoba ci się , że 2+2=10 IP: *.opticom.pl 22.03.06, 21:47
                  Jezeli "a=b" oraz "dzielisz stronami przez (a-b)" to dzielisz przez zero wiec
                  wymysl cos bardziej konstruktywnego :)
                  • Gość: Kolega Re: A nie podoba ci się , że 2+2=10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:26
                    Nie ma bardziej "konstruktywnych" na poziomie gimnazjum - zawsze jest dzielenie
                    przez zero.Może trzeba więcej wysiłku,żeby to bardziej zamaskować,ale nie
                    jestem takim entuzjastą tego typu "dowodów".
                    • Gość: m3lm4k Re: A nie podoba ci się , że 2+2=10 IP: *.opticom.pl 22.03.06, 22:35
                      Entuzjasta nie jestem rowniez i powiem Ci tyle - jest taka zasada, ze kiedy
                      dowod nie sprawdza sie choc w jednym przypadku lub jest sporzadzony niepoprawnie
                      ( tak jak w powyzszym przypadku ) to sie go po prostu odrzuca. A 'maskowanie' Ci
                      nic nie da , bo i tak ktos to znajdzie, a dowod jak sama nazwa wskazuje polega
                      na dowodzeniu , a nie omijaniu obowiazujacych regul :)
                      • sloneczko1 Re: A nie podoba ci się , że 2+2=10 24.03.06, 21:32
                        miałam nauczycielkę matematyki w szkole średniej i ona to właśnie mogła
                        udowodnić,jak jeszcze żyje i natrafię na jej adres to postaram się dać to
                        tutaj:).chyba,że jakiś dobry matematyk to wcześniej udowodni :)
                        • Gość: Kolega Podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 02:07
                          Wszyscy Cie tu od kilku dni przekonują,że nie ma takiego dowodu.Nauczycielka
                          dawała wam tylko zadanie, czy potraficie znaleźć błąd w pokazanych przez nią
                          przekształceniach. Jeśli żadna z Was tego nie zauwazyła, to znaczy,że byłyście
                          gapiowate, przy tym u Ciebie to zostało, jeśli nadal wierzysz,że taki dowód był
                          możliwy.
                          • sloneczko1 Re: Podsumowanie 26.03.06, 13:37
                            he,he;)
                            • pam31 Re: Podsumowanie 26.03.06, 16:18
                              sloneczko1 napisała:

> he,he;)
                              Jeżeli jesteś nastolatką, ewentualnie - od niedawna - byłą nastolatką, nie
                              śmiej się, jak stary Zagłoba"he,he" czy tez "che,che", ale raczej
                              zalotnie "hi,hi" albo "chi, chi" (jezeli rozrózniasz h od ch).I nie przejmuj
                              sie tym dowodem, którego nikt jeszcze nie przeprowadził.Bez tego nie jest
                              najgorzej!
                              • sloneczko1 Re: Podsumowanie 31.03.06, 21:26
                                hi,hi---muszę się do tego przyzwyczaić;)
    • Gość: kaczuch Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 11:14
      Nie wiem czy można nazwać to dowodem, jest to tylko pewnym roumowaniem z
      odpowiednimi założeniami. Np. w ciele Z4 2+2=0; ciało Z4 oznacza, że wyniki
      działań w nim są resztą z dzielenia przez 4. W ogóle pojęcie ciała jest jednym z
      podstawowych pojęc Algebry Liniowej.

I jeszcze coś 1=(-1)^(6/10)=(-1)^(3/5) =-1

(-1)^(6/10) oznacza -1 do potęgi 6/10.

W pewny miejscu jest bład. Ale tok rozumowania wygląda niby na prawidłowy;)
      • Gość: all Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 11:20
        Niestety Z_4 nie jest ciałem, bo 4 nie jest liczbą pierwszą (nie będą spełnione
        aksjomaty ciała - działania nie będą dobrze zdefiniowane). Ale można wiąźć inne
        ciało np. Z_3, Z_2 i też wedy 2+2<>4.
        • Gość: kaczuch Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.chello.pl 20.06.06, 11:39
          Racja, zapomniałem że musi to być liczba pierwsza.
      • Gość: Sutra Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:25
        >Gość portalu: kaczuch napisał(a):
        > I jeszcze coś 1=(-1)^(6/10)=(-1)^(3/5) =-1

(-1)^(6/10)=[(-1)^6]^(1/10)=1^(1/10)=1
        (-1)^(3/5)=[(-1)^3]^(1/5)=(-1)^(1/5)=-1
        Zeby nie było tego typu niespodzianek, wykładnik potegi musi być ułamkiem
        nieskracalnym, zatem (-1)^(6/10)=(-1)^(3/5)=-1
        • Gość: dekornel 2 Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:33
          Potęga owykładniku wymiernym jest zdefiniowana dla podstaw dodatnich - własnie
          po to, by nie było takich sprzeczności, jak wyżej. (Dla podstaw ujemnych
          mianownik nieskracalnego wykładnika musi być nieparzysty -sutra tego nie
          zastrzegła)
    • Gość: Karol błaszkiewicz Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.173.60.229.tesatnet.pl 19.12.15, 15:35

2+2=5
      • Gość: Mateuszlanda@yahoo Re: czy ktoś umie udowodnić ,że 2+2 nie równa się IP: *.static.as13285.net 18.05.23, 08:27
        Witam , są tacy ludzie na tym świecie. Sa też tacy którzy spróbują ci udowodnić że ten plus to minus.. :) 😀 😃 🙂 pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka