Dodaj do ulubionych

Częściowe zerwanie więzadła pobocznego

23.11.09, 13:08
Bardzo proszę o pomoc. Opiszę w skrócie co mnie spotkało. Gram
amatorsko w koszykówkę, ale niedawno odniosłem kontuzję w pracy.
Uderzyłem się w coś i kolano tak spuchło, że ortopeda zrobił mi
punkcję kolana. Następnie po tygodniu wróciłem do pracy, choć kolano
lekko bolało, liczyłem, że samo przejdzie. Niestety ból narastał, aż
po 3 dniach już ledwo co chodziłem. Zrobiłem USG, które
wykazało "częściowe zerwanie więzadła pobocznego piszczelowego w
części bliższej z uszkodzeniem ok 20% włókien, więzadło pogrubiałe o
obniżonej strukturze. Poza tym struktury torebkowo-więzadłowe w
nrmie. Płynu w jamie stawowej nie stwierdza się. Dół podkolanowy bez
zmian". Od 2 tygodni jestem na L4 (łącznie mam 30dni) i noszę
stabilizator z szynami z boku. I niby w miarę jest z nim ok, po
mieszkaniu chodzę w miarę swobodnie, ale schody to dla mnie już duży
problem. Czuję jak po nich chodzę jakby kolano było niestabilne. Czy
to normalne? Czy mogę je jakoś wzmacniać? Niebawem zaczynam
rehabilitację (krioterapia) i zastanawiam się czy to wystarczy. Jaki
mniej więcej jest czas, aby powrócić do pełni sprawności. Nie
ukrywam, że zależy mi na uprawianiu koszykówki i nie wiem czy po
takiej kontuzji jest to wskazane. Z góry dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • darekocur Re: Częściowe zerwanie więzadła pobocznego 23.11.09, 15:43
      ja miałem całkowicie zerwane po wypadku piszczelowe i przednie krzyżowe jestem
      ponad pół roku po rekonstrukcji przedniego krzyżowego a piszczelowe wcześniej
      miałem leczone zachowawczo po schodach normalnie wchodzę i schodzę ale czuje
      czasem ból po środku rzepki stabilność sie poprawiła po rekonstrukcji acl ale
      kolano ma przeprost i nie jest jeszcze w pełni stabilne aby wrócić do pracy ani
      dźwigać niei mogę.
      Zrób rezonans magnetyczny albo najlepiej niech ci ortopeda wykona test
      stabilności kolana wtedy wiadomo że jest niestabilne albo i stabilne i nawet nie
      trzeba marnować czasu na rezonans magnetyczny tylko od razu powinno się operacje
      robić.
      Sam zastanawiam się czy nie zasięgnąć porady u kilku specjalistów bo miałem
      uszkodzenie tylnego krzyżowego II stopnia i stąd pewnie ten przeprost i
      niestabilność tylno - przyśrodkowa a ortopeda który mnie operował i
      rehabilitanci starą śpiewkę powtarzają że "to wina mięśni" i że więzadła tylnego
      krzyżowego z zasady się nie rekonstruuje.
      Czyli tak jakby chcieli powiedzieć że rekonstruuje się tylko przy całkowitym
      zerwaniu a żeby kolano było w pełni stabilne trzeba to poprawić więc widzę że
      ilu lekarzy tyle opini więc lepiej u kilku zasięgnąć porady i wyciągnąć wnioski.
      Sam zobaczę po wizycie u swojego ortopedy w grudniu jak nie będzie nic z tym
      dalej robił to idę do innego.
    • izaw121 Re: Częściowe zerwanie więzadła pobocznego 24.11.09, 11:16
      Ta kontuzja wymaga czasu. Sama krioterapia nie zdziała cudów. Uprawianie koszykówki na początku w stabilizatorze. W każdym uszkodzeniu więzadeł konieczna jest odbudowa mięśni które są naturalnym stabilizatorem.
    • elii123 Re: Częściowe zerwanie więzadła pobocznego 24.11.09, 18:08
      WItaj kolego!

Problem jest innej natury czy ten lekarz u którego byłeś zastosował badanie fizykalne (chodzi tutaj o pewne ruchy twoją chorą kończyną) czy tylko zastosował USG kolana, które zasadniczo mówi nam bardzo mało .... Najlepsza metodą n sprawdzenioe co na prawdę stało się z Twoim kolanem to tomografia lub wcześniej wspomniane badanie fizykalne, które jest obowiązkiem przed wszelkimi badaniami typu USG ... Teraz nasówa się pytanie co z łąkotkami ? Niestety USG nie pokaże stanu łąkotek i co z więzadłem krzyżowym przednim ? Da się to sprawdzić ruchem, a badanie USG tego nie pokaże ... Teraz przejdźmy do objawów - Powiedz mi czy czujesz chodzą tak jakby twoja rzepka się przesuwala ? Czy masz uczucie bólu przy pewnych ruchach czy niezależnie jakich ? Czy masz uczucie blokowania się kolana ? Wzmacniać się da tylko jest pytanie co ? i czy w ogóle da Ci to jakiś sens ? Najczęsciej u piłkarzy i koszykarzy występuje takie Trio nieszczęścia czyli uszkodzenie łąkotki, zerwanie więzadła pobocznego i krzyżowego .... Bardzo możliwe, że jest to tylko drobny uraz, który również czesto występuje mam nadzieję, że coś udało mi się wyjaśnić lub rozjaśnić :] Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia ....
      • piotrzemla Re: Częściowe zerwanie więzadła pobocznego 24.11.09, 22:21
        Witam jeżeli chodzi o objaw niestabilności kolana to tak jak poprzednik krioterapia sie tego nie usunie. Trzeba pracować nad propriocepcją czyli czuciem stawowym. Robi sie to cwiczeniami na niestabilnym podłozu czyli na specjalbnych gumowych krązkach gdzie staje sie jednonóz najierw z otwartymi oczami, następnie z zamknietymi, można tez rzucac i łapac niewielka piłeczne odbijana o sciane cwiczen może byc mnustwo zalezy od Twoeje pomysłowości
        • elii123 Re: Częściowe zerwanie więzadła pobocznego 25.11.09, 10:16
          Co do wypowiedzi poprzednika uważam, iż ćwiczenia na dysku motorycznym są okej ? ALe może lepiej wiedziec najpierw co dokładnie się dzieje w tym kolanie ...
      • lukasek1982 Re: Częściowe zerwanie więzadła pobocznego 26.11.09, 09:14
        Zacznę od tego, że ortopeda oprócz USG badał mi kolano i to bardzo
        dokładnie. Nie zauważył jednak, aby uszkodzona była łękotka czy inne
        części kolana.

- Powiedz mi czy czujesz chodzą tak jakby twoja rzepka się
        przesuwala ?

Właśnie to mnie trochę martwi. Mam wrażenie, że coś w tym kolanie
        się lekko przesuwa, jakby coś się o siebie ocierało.

Czy masz uczucie bólu przy pewnych ruchach czy niezależnie jakich ?

Czasem mam tak, że nic nie boli, a za chwilę wykonam jakiś ruch i
        pojawia się duży ból.

Czy masz uczucie blokowania się kolana ?

Nie kolano zdecydowanie się nie bolokuje.

Ogólnie jest z nim coral lepiej. Oprócz krioterapii mam też zapisany
        magnetronik. Mam nadzieję, że jestem coraz bliżej zakończenia tego
        wszystkiego i czuję, że wszystko idzie w dobrym kierunku.

Chciałem przy okazji Wam wszystkim serdecznie podziękować za dobre
        rady.
        • elii123 Re: Częściowe zerwanie więzadła pobocznego 26.11.09, 23:31
          Zacznijmy od początku ..
          1 Klano się nie blokuje - nie ma oznaki tzw. wiaderkowatej rączki czyli pękniecia a w zasadzie oderwania się przedniego roku łąkotki od trzonu łą. chyba, że nie masz pełnego wyprostu wtedy są niewielki podejrzenia .
          2 To wynika z osłabienia jednego z więzadeł pobocznych - da się to zweryfikować i naprawić - teraz pytanie boli Cię kregosłup ? czy masz płaskostopie bo to własnie jest częsty objaw luźnych więzadeł tzn moze nie objaw, ale nastepstwo lub odwrotnie :]
          3 W takim razie ból jest jedną z następstw ptk 2 :] ale powinien zniknąć co do zabiegów to coś mało Ci ich przepisał - proponuję jeszcze dołożyć do tego jakąś mobilizacje rzepki co wydaje się może i smieszne ale zasem pomaga
          4 Jesli włoża CI po artroskopii noge w gips pamietaj o kilku zasadach
          a) koniecznie rehabilitacja nogi w gipsie - to Ci sie nalezy
          b) po gipse kolejna rehabilitacja natychmiast po zdjeciu + zabiegi
          c) skończ sport zawodowy jeśli chcesz dożyć starości bez wiekszego bólu czy problemów zwyrodnieniowych ja CIe o to prosze :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka