Dodaj do ulubionych

Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagenowa

10.09.10, 22:15
Szukam osoby, która miała rekonstrukcję chrząstki kolanowej z wykorzystaniem szpiku kostnego i membrany kolagenowej chondro-gide. 3 tygodnie temu miałam taką operację. Chciałabym wiedzieć, jak przechodziliście rehabilitacje. Czy przyjął się przeszczep.
Obserwuj wątek
    • darekocur Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 15.10.10, 17:46
      jedno małe pytanko z mojej strony: ile kosztowała ta operacja czy była refundowana częściowo lub całkowicie?
      Pewnie z początku powinnaś mieć fizykoterapie z wykorzystaniem laseru, pola magnetycznego a potem stopniowo łagodna terapia ruchowa bez obciążania.
      Ortopeda nie wprowadzał cie w szczegóły rehabilitacji?
      • netiza Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 20.10.10, 13:41
        Musiałam dopłacić. Kosztowało mnie to trochę.

Teraz jestem 2 miesiące po operacji. Mam kąt zgięcia nogi 115 stopni. Już od tygodnia nie chodzę o dwóch kulach, teraz mam jedna.
        • darekocur Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 21.10.10, 13:53
          a ile cie to kosztowało? bo z tego co wiem nie jest to tani zabieg, częściowo był refundowany czy w całości musiałaś zapłacić?
          • netiza Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 21.10.10, 21:46
            Kosztowało mnie to 7 tys.
            Na razie jest ok. Przeszczep się trzyma i rośnie, nie gorączkowałam i nie puchnie mi noga. Ale lekarz powiedział, że dopiero po 6 miesiącach można spać spokojnie. Dodam, że miałam bardzo duży ubytek chrzęstno-kostny. Lekarz zaraz po zabiegu powiedział, że jeśli się to nie przyjmie to, to czeka mnie endoproteza. Więc mam nadzieje, że wszystko się przyjmie.
            • darekocur Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 22.10.10, 11:42
              7 tys.zł aż nie chce mi się wierzyć a gdzie to było robione?
              Zabieg przeszczepu chrząstki podobno kosztuje ok. 30-40tys.zł dr. Konrad Słynarski w Warszawie o ile się nie mylę robił taki zabieg i kosztował 40tys. zł.
              Czyli częściową refundacje miałaś czy to całkowity koszt zabiegu?
              Z endoprotezą można jeździć rowerem?
              • netiza Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 26.10.10, 21:10
                Chyba myśli Pan o innej metodzie. Ja nie miałąm hodowanej chrząstki (to zbyt dla mnie drogie). Pobrano mi szpik z kości i tym szpikiem wypełniono dziurę i na końcu pokryto membraną kolagenową. I tam ten szpik rośnie wypełniając ubytek.
                • darekocur Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 01.11.10, 11:57
                  Czyli ta membrana kolagenowa to koszt 7000zł?
                  • netiza Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 05.11.10, 20:06
                    Membrana to koszt ok 5 tys.
    • chorachrzstka Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 10.11.10, 22:36
      mam tez chrzastke do operacji, czy mozesz mi powiedziec u kogo robiłas zabieg i cos wiecej na ten temat czy dobre sa efekty?
      • netiza Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 12.11.10, 21:07
        Robiłam zabieg w Bielsku Białej w klinice św Łukasza. Jestem teraz 3 miesiące po operacji. przeszczep się trzyma, doktor zadowolony jest bo uszkodzenie miałam naprawdę spore. Ale nie chce chwalić dnia przed zachodem. dopiero po 6 miesiącach będzie można powiedzieć czy jest ok. Teraz chodzę z jedna kulą. Tzn. jak gdzieś idę, bo w domu chodzę bez kuli. Muszę chodzić z prosta nogą, takie mam zalecenie.
        Na inne pytania chetnie odpowiem.
        Pozdrawiam
        • miaand Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 03.02.18, 00:18
          Witam netiza. Mam podobny problem -chondromalacja III/IV kłykieć przyśrodkowy kości udowej i III/IV pod rzepką. Teraz operacja w Bielsko Białej to koszt 15-20 000 zł. Ogromny. Ale zdrowie jedno - a tam najlepsi lekarze. Tylko czy warto? Czy Twoja membrana się przyjęła? Jak teraz funkcjonujesz? Czy i na jak długo przedłużyło to tobie normalne życie? Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź.
    • bella1-2 Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 03.01.11, 19:13
      Witam.Mój syn miał taką operacje z wykorzystaniem własnych komórek macierzystych.Kawałek kości pobrano z biodra i wszczepiono w ubytek w kolanie i założono membranę kolagenową.Teraz od operacji minęło już 3 tygodnie.Kolano nadal jest opuchnięte i zbiera się w nim woda.Nie może obciążać kolana przez 6-8 tygodni.Nosi ortezę,non stop.Martwię się co dalej.Proszę o kontakt z osobami ,które przeszły taką operację oraz takie ,które miały ją wykonaną w Białymstoku w klinice na ul. M.C.Skłodowskiej.
      • kuternoga0 Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 24.10.11, 21:06
        Cierpię również na rozmiękanie chrząstki, mam mieć operację rekonstrukcji chrząstki rzepki techniką membranową, nic o tym zabiegu nie wiem intersuje mnie czy jest to robione artroskopowo czy otwierają całe kolano jak długo trzeba dochodzić do sprawności i czy w ogóle warto poddać się temu zabiegowi
        • wiem-1 Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 01.11.11, 09:45
          www.geistlich.com/upload/docs/pdf/AMIC_Knee_pl_lowres.pdf
          Pełna informacja o metodzie AMIC
          Czy warto? W tej chwili chyba jedna ze skuteczniejszych metod dających szanszę na odbudowę chrząstki o zbliżonej wartości do chrząstki szklistej.
          Operacja odbywa się przez artrotomię-otwarcie kolana.
          Nieraz komórki macierzyste pozyskiwane są ze szpiku pobranego z innego miejsca.
          Tak jak w przedstawionym na stronie schemacie rehabilitacji 6-8 tygodni w ortezie ze stopniowym obciążaniem i zwiększaniem kąta zgięcia. Potem kinezyterapa. Całkowity okres dochodzenia do sprawnosci zależy od stanu wyjsciowego stawu,zdolności odbudowy mięśni,końcowego efektu przyjęcia przeszczepu.
          O szczegóły odnośnie Twojego przypadku pytaj ortopedę.Trzeba być świadomym niezbędnych czasowych ograniczeń,tych etapów nie przeskoczysz.
          • kuternoga0 Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 01.11.11, 22:32
            do wiem-1 dziękuję Ci za informacje bardzo mi pomogły zrozumieć jak to będzie przebiegać boję się bo trochę już przeszłam z tym kolanem niestety znów trzeba będzie zmierzyć się ze skalpelem jeszcze raz dzięki pozdrawiam
          • skitolino Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 22.06.12, 01:11
            Również dziękuję za ten link do Chondro-Gide. Nie trafiłem na niego wcześniej.
            Ze swojej strony dorzucam link do materiału video na stronie rehasport z Poznania.
            Zabieg nagrany i wyjaśniony całkiem przystępnie przez dr Piontka.
            www.rehasport.pl/materialy-wideo
            Jestem trzy tygodnie po operacji. Opuchlizna jeszcze się utrzymuje, ale zgięcie już około 80 stopni.
            Na rehabilitacji dziś świecili mi kolano laserem i wstawili w pole magnetyczne. Od tego czasu strasznie boli i kłuje wewnątrz. Czy wie ktoś dlaczego? Czy są jakieś przeciwwskazania do takich zabiegów po AMIC-u?
            • wiem-1 Re: Po rekonstrukcji chrząstki - membrana kolagen 29.06.12, 09:34
              Z własnego doświadczenia-zakaz stosowania pola magnetycznego. Zgubny wpływ na komórki macierzyste,jeżeli miałeś podawane.
              Skontaktuj się z ortopedą w kwestii zasadności poszczególnych zabiegów fizykoterapii. Nie wszyscy rehabilitanci mają w tej kwestii odpowiednią wiedzę.
              Skitolino,czy Ty za zgodą ortopedy tak dziarsko sobie poczynasz z kątem zgięcia?
              U mnie było bardziej restrykcyjnie i na tym etapie byłoby 45

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka