odpal 30.10.13, 22:31 Czy tak silne leki przeciwbólowe jak morfina, są często stosowane w zwalczaniu bólu kręgosłupa? W Poradni Leczenia Bólu zaproponowali najsilniejsze leki, w tym morfine. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladylachezis Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 02.12.13, 11:33 Pół roku temu miałam operację kręgosłupa. Nie będę się wdawać w jej szczegóły. Jeszcze przebywając za granicą i czekając na operację w Polsce (około miesiąca) dostałam syntetyczną morfinę, którą brałam pięć razy dziennie. Po przyjeździe do Polski również otrzymałam morfinę. Kręgosłup jest częścią układy nerwowego, który uszkodzony generuje niesamowicie silny ból, któremu żadne inne środki bólowe raczej nie dadzą rady. Jedno jest pewne- trzeba szybko zrezygnować z morfiny zaraz po usunięciu problemu, który ból wywołuje. Odpowiedz Link
leczenie_bolu_warszawa Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 31.03.15, 12:41 leczeniebolu.blogspot.com/ Leczenie bólu Warszawa. Po dużych operacjach neurochirurgicznych, przy dalszym bólu pomóc mogą małoinwazyjne metody zabiegowe. Odpowiedz Link
odpal Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 03.05.15, 12:14 Przez długi czas brałem morfinę, a na koniec poradnia bolu skierowała mnie na bezterminiwą terapię metadonem i teraz strssznie żałuję że się na to zgodziłem! Mimo że metadon nawet lepiej zwalcza ból, to ma więcej działan ubocznych od morfiny! Najgorzej jest z zaburzeniem snu- to jakis koszmar. Też dłuższe stosowanie metadonu wyraznie obciąża wątrobę, na to skarżą się wszyscy na programie metadonoeym. Przy morfinie jednak tych rzeczy nie było. Najgorzej, że gdy już raz ktos sie zgodzi na program metadonowy, to już nie ma powrotu do poradni leczenia bolu! Na metadonie są mniejsze bole niż przy morfinie, ale za to bezsenne noce stały się piekłem, oraz ciągle wątroba daje o sobie znac. To jest chore, że z powodow poprawnosci, zmusza się ludzi do szkodliwego metadonu, zamiast stosowsc dużo mniej szkodliwą morfine. Trzech lekarzy nie potrafiło mi to wytłumaczyc, tylko mowili, że poprawnosc tutaj zwycięża nad medycyną Odpowiedz Link
abc573245 Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 22.05.15, 15:28 W takich przypadkach stosuje się silne opioidy (w tym morfinę). Wygodne są tabletki MST (12 godzin powolnego uwalniania), Zażywasz 2 razy dziennie co 12 godz. Na bóle przebijające powinieneś dostać Sevredol 20 mg (4 godz działania). Ja mam ZSKK i dostaje tez silne opioidy - Bunondol 0,4 mg 3x1 - tabl podjęzykowa - działa natychmiast i silnie. 1 tabl Bunondol 0,4 mg to 24 mg morfiny (ekwiwalent 80*0,4=24 mg). Nie uzależnia tak szybko jak morfina i można bez większych problemów odstawić. Kosztuje na 30% 10,64 zł - 30 tabletek podjęzykowych. Jest teraz na receptę zwykłą Rp a była niedawno jeszcze na dawna różową Rp.W. jednak należy sprawdzać lekarza bo wypisuje się Bunondol tak jak inne leki narkotyczne. Sa tez plastry Transtec tez zawierają to co Bunondol, jednak długo się "rozkręcają", plastry sie odlepiają i masz wysypkę często po miejscu naklejenia plastra. Transtec powoli puszcza buprenorfinę a Bunondol działa bardzo szybko i silnie. Mnie pomaga tylko Bunondol 0,4 mg (ten silniejszy bo są też 0,2 mg). Dodatkowo mam Clonazepam 2 mg 2 razy dziennie po pół tabletki (nie więcej!!!) w celu rozluźnienia mięśni szkieletowych przy odcinku kręgosłupa L-S. Ten Clonazepam podobno bardziej uzależnia niż narkotyczny Bunondol. Życze dużo zdrowia Odpowiedz Link
odpal Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 12.06.15, 07:08 Dokładniej pisząc, sam Clonazepan uzależnia na rowni z innymi bezodiazepinami, jak np. Relanium i inne. Jednak uwaga!!! Niezwykłe grożne jest połączenie opiatow (np morfiny) z lekami z grupy benzodiazepinami! A co najbardziej szokuje, w tym połączeniu opioid - benzo, to diabłem jest... benzodiazepiny (relanium, clonazepinum i inne). Połączenia opioidu z lekami benzo jest ultra grozne i prowadzi do ultra ciężkich uzależnien i do błyskawicznej degeneracji. Jeżeli pod pewnymi warunkami można smiało życ na opioidach (np morfinie), to aktywne życie na mieszaninie opioid- benzo jest niemożliwe, chyba że chce się życ cały czas w łożku i będąc połprzytonnym. , Co do lekow o ogolnej nazwie- bunondol, to jest on dużo grożniejszy od tradycyjnych opiatow (np morfiny) jednak nie budzi takich emocji i przerażenia! Pozatym bunondol w organizmie wypiera działanie innch opio, co uniemożliwia podanie w razie potrzeby morfiny czy innych. Bezpieczniejsza jest morfina w postaci mst. Sam to brałem przez kilka lat i teraz żałuję że zgodziłem się przejsc na Metadon! Metadon strasznie zaburza sen, też inne objawy uboczne są tragiczne. Gdy tylko mogę, to stosuję mst a metadon wtedy odstawiam, ale zdobyc mst jest strasznie ciężko Odpowiedz Link
abc573245 Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 10.07.15, 14:38 Masz rację, że połączenie Bunondol plus Clonazepam (opioid + benzodiazepina) jest niebezpieczne. Sam o tym poinformował mnie Anestesjolog i Reumatolog. Dlatego zażywam "tylko" 2mg Clonazepamum (nigdy więcej - bo może dojść do zapaści oddechowej). Reumatolog chciała mi zmienić na Sirdalud (nie benzodiazepina) ale jak próbowałem odrazu zmienić Clonazepam na Sirdalud to spać nie mogłem, poty, leki i dziwne rzeczy z psyche (chyba uzależnienie od tego gów.. ale on pomaga ulżyć mi w tej chorobie. Mogę sie uzaleznic byle tylko za kilka lat nie jeździć na wózku inwalidzkim). Na własne żądanie pozostałem przy 2-ch połówkach Clonazepamum 2mg/dziennie. I mi przepisują - chyba z litości bo cały czas gadka o inwalidztwie, rencie, itp Anestezjolog powiedział, że Bunondol najmniej uzależnia ale czytałem na jego temat troche i nie jest to tak różowo. W aptece mówią, że to narkotyk i chyba tak jest. Gdybym miał ogromne bóle to mogę zażyć nawet do 8 tabl 0,4mg / dobę (to jakiś efekt pułapu, że później nie będzie znosił już więcej bólu). I tak takie ilości Bunondolu to dla mnie kosmos. pozdrawiam i dzięki za rady. Odpowiedz Link
abc573245 Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 10.07.15, 14:43 "odpal" napisz mi jakie dawki tej MST jadłeś dziennie w mg. Zapytam się Anestezjologa czy warto zmienić Bunondol 0,4mg na MST. On dla mnie jest super lekarz, rzadko takiego się spotyka - więc mi powie co i jak - ale chce wiedzieć jak Ty funkcjonowałeś na tym? pozdrawiam Odpowiedz Link
odpal Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 10.07.15, 22:52 Człowieku, oczywiscie że warto!!!! Tutaj lekcja histori. W czasach gdy csły swiat oszalał na punkcie wojny z narkotykami, to przez dziesiątki lat w licznych największych laboratoriach pracowano nad otrzymaniem leku o działaniu opiatow, ale bezpieczniejszych i bez objawow eufori. Tak powstawały liczne związki zbliżine w działaniu do opiatow, niektore nawet okrzyknięto sukcesem - np. Palfium czy dolargan, ale po latach wychodzły straszne działania uboczne. W koncu swiat naukowy zrozumiał, że nie znajdzie się nic lepszego od tradycyjnych opiatow (kodeina, morfina, czyli leki z opium i pochodne tych lekow). Dlatego swiat powrocił już do naturalnych opiatow, natomiast te wszystkie laboratoryjne wynalazki zw, OPIOIDAMI są coraz mniej stosowanymi. Najczęsciej z tych opioidow stosuje fentanyl (niebezpieczny, stosowany jako wspomaganie przy narkozie, oraz wraz z innymi lekami w przypadkach gdy chce się z kogos zrobic rosline z powodu niepokoju czy agresji). Poularny jest bunondol w terapi narkomanow, bo wyłącza działanie naturalnych opiatow, czyli cos w rodzaju esperalu? Człowiek nieuzależmiony czuje jego słabe działanie. W szpitalach stosuje się jeszcze dolarga ale sporadycznie z powodu szkodliwosci. No i do laboratoryjnych opioidow należy też metodon wynalejziony w hitlerowskich niemcach. Z braku morfiny, był przez Niemcow stosowany na froncie, ale z rożnych względow lekarze go unikali. Dzisiaj jest stosowany jaki zamiennik heroiny (jedna dawka dziennie w syropie). , A teraz cos super ważne!!!! Proszę, odstaw clony! Przez dwa lub trzy tygodnie z braku benzo, nie będziesz zupełnie czuł działania twojego opioidu (tylko będzie znikac zespoł abstynencyjny i nic pozatym). Jednak wytrzymaj, naprawdę warto. Po dwoch czy trzech tygodniach twoj opioid na nowo zacznie działac, ale o dużo lepiej! Wszystkie tzw psychotropy jak benzo, barbiturany czy inne, to zamieniają działanie opiatow i opioidow do tego stopnia, że człowiek wygląda często jak mocno zamroczony alkoholik lub przypomina to stan po narkozie,gdy człowiek jeszcze nie wie gdzie jest i co się dzieje. U niektorych te objawy występują dopiero przy większych dawkach. Gdybys przeszedł na mst, to skorzystaj z okazji że działa on micnie i odstaw benzo. Po najdalej trzech tygodniach poczujesz inne życie. Przy opiatach (samtch!) można naprawdę super życ, pracowac i miec rodziną, a do tego dużo radosci z życia i.... z mst. Pamiętaj, wszelkie benzo i prochy niszczą dzisłanie mst, tak że człowiek się szybko degraduje. Ja od kiedy jestem na programie metadonowym to dużo widziałem. Ci co dorzucają do metadonu benzo wyglądają strasznie, potracili wszystko, są bezdomni i szybko umierają. Natomiast ci co tylko zażywają sam metadon, są normalni, usmiechnięci, pełni życia, czesto pojawiają się z całą rodziną, z dziecmi, podjeżdzają pod program samochodami. , Jeżeli masz taką wolę, to odstaw benzo i wytrzymaj te trzy tygodnie. Pamiętaj że twoj trud się tobie opłaci. , Wolałbym o niektorych rzeczach nie pisac na forum. Podaj swoj mail, to napiszę też o innych rzeczach. , Aha, pisane w podroży na starej komorce, stąd liczne literowki. Przepraszam. , Aha, największe dawki to mst100. Dwie rano i jedna lub dwie wieczorem w zależnosci od potrzeby. Sevredol sporadycznie Odpowiedz Link
abc573245 Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 12.07.15, 20:02 Dzięki za super info dot. MST ale i tego cholernego Clonazepamu. Odstawię to cholerstwo (już kategorycznie od teraz) - bo w dzień czuje się śpiący - w sumie do niczego ten Clon nie jest mi potrzebny. Raz próbowałem i czułem się źle ale zamienię go na Sirdalud jak proponowała Reumatolog i Anestezjolog z Poradni Leczenia Bólu. Albo tylko na MST jak mi przepiszą. Im mniej tym lepiej. Podobno 2 mg to nie taka duża dawka i pozbędę się tego. Chciałbym zażywać 1 tabletkę MST najlepiej (ale czytałem że działa 12 godzin więc trzeba będzie dwie). Podobno 1 tabl. Bunondolu 0,4 mg to około 20 mg morfiny a Bunondol działa 6-8 godzin (czas działania MST a czas i siła Bunondolu = to wychodzi około 30 mg MST - na 12 godzin. Jak myślisz wystarczy tego i po 3 tygodniach bez Clonów (2 razy MST 30) będzie oki czy MST 60 ??? (nie znam się na tych MST, choć dziś sporo poczytałem, że ważne jest, że on równo puszcza dawkę do krwi). Teraz jestem na zwolnieniu ale w pracy będę musiał być sprawny (zanosi się jeszcze 2 miesiące zwolnienia plus ewentualna rehabilitacja). Jedna chce mi pisać wniosek na rentę ale ja nie chce bo na rencie to bym całkiem "zdziczał" :) Poza tym w moim wieku w Rzeszowie jest dużo pracy (biurowa tylko wchodzi w grę teraz) i znajdę bez problemu gdybym dostał nawet wypowiedzenie po 6 miesięcznym chorowaniu. mój e-mail: michal20142014@interia.pl (moje imię to Michał a mieszkam w Rzeszowie). Napisz czy dobrze przeliczyłem (różne podają różne ekwiwalenty Bunondolu do Morfiny - (1 do 40-100 morfiny nawet). Jak czytałem Clony są gorsze od opiatów a lekarze panicznie boją się MST jak ognia a Clony wypiszą Ci niekiedy 3 paki bez problemu (nie rozumiem tego?). Szkoda, że dałeś namówić się na ten Metadon. Poczytałem o nim i to ścierwo do potęgi - cholerny syntetyk. Zmniejsz może dawkę i przejdź z powrotem na dawne MST (jakbyś mógł). Pozdrawiam Cię, dzięki za super rady i ODPISZ KONIECZNIE (czy tutaj, czy na maila - to obojętnie). Nara i miłego wieczoru. Michał_Rz. Odpowiedz Link
odpal Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 10.08.15, 03:04 Jest zasada, aby nie mieszac u aktywnych osob opiatow/ opioidow z lekami z grupy benzodiazepanow lub z innymi psychotropami. Ta zasada raczej nie dotyczy osob będących w stanie krytycznym, bo im bycie rosliną już nie przeszkadza. Dlatego jeżeli lekarz zdecyduje się przepisac tobie morfinę lub inny tradycyjny opiat, to skorzystaj z okazji i ODSTAW WSZYSTKIE PSYCHOTRIPY. Najgorszy w połączeniu z opiatami/ opioidami jest własnie Clolozepan. , Napisz mi, czy lekarz przepisał tobie to mst. Jeżeli tak, to tobie zazdroszczę. Mnie teraz tylko sporadycznie lekarz rodzinny cos przepisze, bo wie jak bardzo zle znoszę metadon. Ale w lecie jest mi łatwiej, bo potrafię łatwo z kwitnącego maku zrobic sobie opium i wyciąg z opium o wielkiej zawartosci morfiny. Tylko że w Polsce jest zakaz siania maku, więc ciężko o surowiec, a do Czech, Ukrainy czy do innych sąsiednich panstw nie mam czasu wyjeżdzac aby zbierac sok z zielonych głowek. Dlatego mst jest dalej dla mnie niezastąpiony. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maciek_rzeszow2015 Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 15.09.15, 19:21 Bunondol i MST to ostateczność w bólach kręgosłupa. Ale jak trzeba to wiadomo. Życie bez bólu to i praca , zycie społeczne. Michale z Rzeszowa BUNONDOL jest bardzo silnym lekiem (szczególnie 0,4mg). Ekwiwalent do morfiny to 1:100 (wg ostatnich wytycznych WHO) Anestezjolog Odpowiedz Link
abc573245 Re: Morfina w leczeniu bólu kręgosłupa 17.01.16, 13:51 Hej. Niestety nie udało mi się namówić mojego Anestezjologa z Poradni leczenia Bólu na MST. Może na kolejnej wizycie. Dalej mi wypisuje Bunondol 0,4 ale mówił abym zmieszał dawki 1, max 2 tabletki podjezykowo. Clonazepam próbowałem zmniejszyć i odstawić to po paru dniach nie mogłem spać, leki, jakaś depresja. Masakra. Wróciłem do 1 tabl 2 mg. Niestety. Poza tym Bunondol już nie działa na mnie tak p/bólowo jak przedtem. Pewnie tolerancja. Mam skierowanie do szpitala na leczenie biologiczne na pilne i nie wiem co robić. Miałem raz DHC Cont. ale ta tabletka na mnie nie działała tak jak Tramal nie działa nic. Tylko Bunondol ale już traci swoje właściwości u mnie. Czytałem o tej buprenorfinie i nawet próbowałem odstawić. Wytrzymałem 3 dni - bóle - tym razem wszystkiego, poty, bezsenność itp. Co tu zrobić. Gdzie wypisują MST (mógłbym przyjechać - mam całą dokumentacje medyczna leczenia Bunondolem, ksera recept niektórych). Odpisz Odpowiedz Link