Dodaj do ulubionych

Neurostymulacja kręgosłupa.

21.02.15, 13:15
Witam wszystkich, którym dyskopatia nie daje żyć.W Szpitalu Zachodnim w Grodzisku Maz. opracowano terapię, która nazywa się "neurostymulacja kręgosłupa". Jest to zabieg inwazyjny,ale nie tak inwazyjny i nie tak obarczony ryzykiem jak operacja. Szczególnie polecany dla osób, które dyskopatię maja w kilku miejscach.
Te wszystkie wiadomości zaczerpnęłam z internetu i telewizji.
Mam do Was prośbę o opinie o skuteczności tej metody a zwłaszcza na jak długo znosi ból.
Jestem po wypadku samochodowym i mam 4 miejsca z dyskopatią na odcinku 30 cm.Lekarze mówią, że u mnie operacja z tego właśnie powodu nie wchodzi w rachubę.Chcę się zapisać w kolejkę na tą neurostymulację (na 2016 r.?), ale nie wiem na jaki czas ten zabieg pomaga. Może ktoś z Was lub z rodziny miał już ten zabieg, bo to jest nowość.Napiszcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • malapatrycja Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 23.02.15, 22:27
      www.karolcalka.pl/wp-content/uploads/2011/04/129-132-M.pdf
      Tutaj masz naukowy artykuł neurostymulacji rdzenia kręgowego. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało.
      Ilu lekarzy powiedziało, że operacja jest niemożliwa?
      Czy widział Ci jakiś terapeuta manualny? W jakim odcinku jest dyskopatia?
      • malagenia100 Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 24.02.15, 09:52
        Bardzo dziękuję za link do artykułu. Już teraz wiem, że to jest bardzo inwazyjny zabieg i że może dawać sporo powikłań oraz, że też nie daje 100% szansy zniesienia bólu.
        Pytasz ilu lekarzy powiedziało, że operacja jest niemożliwa. Otóż wszyscy u których byłam, czyli 5-ciu, byłam też u 3 terapeutów manualnych i na wielu rehabilitacjach w "Stocerze" i w Busku. Rezultaty więcej niż marne, prawie żadne.
        Mój problem polega na tym, że dyskopatie są w kilku miejscach a do tego jeszcze przepukliny miedzy-kręgowe. Łącznie jak powiedzieli lekarze,"do wymiany" jest 30 cm kręgosłupa - odcinek lędźwiowy i w jednym miejscu piersiowy.
        Pomagają mi blokady ze sterydami, tak średnio na 3-4 miesiące ale szkodzą na inne organy. Pomaga też lek o nazwie"Olffen" w dawce 100mg, ale muszę go łykać 1 raz na dobę i nabawiłam się stanu zapalnego żołądka.
        Zdecydowałam, że zarejestruję się w Poradni Leczenia Bólu w Szpitalu Zachodnim w Grodzisku Maz. i po odczekaniu w kolejce - zobaczę co powiedzą tamtejsi lekarze.A tymczasem muszę pozostać przy blokadach lub proszkach.
        • malapatrycja Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 24.02.15, 15:10
          Widzę, że jesteś bardzo świadomym pacjentem, to bardzo dobrze.
          Nie mam kompetencji, aby wypowiadać się na temat neurostymulacji kręgosłupa dlatego podesłałam Ci artykuł z pracy naukowej.
          Poradnia leczenia bólu to bardzo dobry pomysł.
          Trzymam kciuki i pozdrawiam.
          • leczenie_bolu_warszawa Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 31.03.15, 12:46
            leczeniebolu.blogspot.com/
            Stymulacja prądem to neuromodulacja. Leczenie bólu Warszawa.
      • czyczwarte Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 07.03.15, 11:51
        Link podany przez malapatrycja dotyczy wszczepienia elektrod i neurostymulatora. W Grodzisku neurostymulację wykonuje się nowoczesną metodą, gdzie nie trzeba niczego wszczepiać, zabieg wykonywany jest przez skórę. www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/fakty-tvn-nietypowy-sposob-leczenia-bolu,478457.html Efekty prawdopodobnie są takie same jak w tym artykule, ale zabieg nie jest inwazyjny.
        • malagenia100 Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 07.03.15, 13:22
          Dziękuje za informację. Kilka dni temu zarejestrowałam się do Poradni Leczenia Bólu w Szpitalu Zachodnim na 2 listopada 2015 r. Zobaczę na jaki zabieg mnie zakwalifikują, bo jak mówił mi mój lekarz-neurolog - nie każdy przypadek nadaje się do tej nowej metody.
          • anjafoto Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 15.03.15, 22:05
            Też chciałam ustawić się w kolejkę ale jak dzwoniłam w styczniu to jeszcze nie zapisywali a jak zadzwoniłam w lutym to już nie zapisywali, terminy na 2015 wyczerpane :( chyba jutro jeszcze raz tam zadzwonię skoro parę dni temu udało Ci się zapisać jeszcze na ten rok.
            Też jestem ciekawa opinii innych po takich zabiegach ale raczej ich nie uzyskamy bo tak jak napisałaś to nowa metoda i w sumie to nie wiem czy gdzieś indziej jeszcze w PL robiona...
            Poza tym tak naprawdę to każdy organizm reaguje inaczej, jednemu pomoże innemu nie, u jednego pomoże na chwilę a u drugiego na dłużej.
            Ja mam dość zaawansowany stan choroby, jestem już po jednej operacji. Teraz miałam robioną blokadę i mam po niej straszne bóle co mnie poważnie martwi i powoduje jeszcze większy lęk przed kolejnymi ingerencjami w kręgosłup ale nie mam wyjścia bo ból nie daje mi żyć...
            • malagenia100 Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 16.03.15, 11:34
              Ja pojechałam do Grodziska osobiście ze skierowaniem i może dlatego udało mi się zapisać jeszcze na 2015 r. Nie wiem gdzie mieszkasz - ja mieszkam w Warszawie, więc do Grodziska nie jest tak daleko.
              • jes_sie Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 31.03.15, 11:59
                Witam Was serdecznie!
                Mam 34 lata i 2 lata temu potrącił mnie samochód. Maiłam kompresyjne złamanie Th4 i od tamtej pory się zaczęło. Kręgosłup zaczął mi "wysiadać" - teraz mam 8 wypuklin przepukliny ogólnie każdy odcinek zmieniony (najgorzej piersiowy ) miałam już rehabilitację 4 razy nic nie pomaga, biorę Doretę 75mg 4 razy na dobę to daje kilka chwil odpoczynku od bólu, do tego inne leki razem 3 rożne od neurochirurga. Od miesiąca leczę się w poradni leczenia bólu i już na 1 wizycie zaproponowano mi stymulację rdzenia (SCS) to ta nieinwazyjna metoda. Zabieg będę miała 24 kwietnia lub 5 maja - ma przyjechać z Niemiec lekarz, który się tym zajmuje i dla 5 osób wykonać zabieg. Zobaczymy czy pomoże. Póki co ból jest okropny, zdezorganizował mi życie, wysiadają mi kolana i biodra. Wiąże duże nadzieję z zabiegiem - obym się nie rozczarowała.
                • malagenia100 Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 31.03.15, 16:53
                  A gdzie jest ta Poradnia Leczenia Bólu? Napisz, proszę, może i mnie uda się tam dostać.Życzę aby Ci zabieg pomógł, bo wiem co to jest za ból.
                  • jes_sie Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 07.04.15, 20:12
                    Łódź szpital Barlickiego na ulicy Narutowicza
                    • jes_sie Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 29.04.15, 17:59
                      Witam

Jestem po zabiegu od wczoraj w domu - póki co poprawy brak (zobaczymy za 2 tyg) póki co chwilę oddechu daje mi Lyrica
                      Napisze za jakiś czas czy ta neurostymulacja czasowa dała pozytywny efekt
                      • malagenia100 Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 29.04.15, 22:30
                        Witaj, bardzo proszę napisz czy zabieg bolał i czy po 2 tyg. masz poprawę. Ja ostatnio trafiłam do kolejnego już lekarza -chirurga- neurologa z bardzo długim stażem klinicznym. Jak zobaczył moje badania (TK i RTG) to zapytał ile metrów mogę przejść samodzielnie (sic!)
                        Zbadał mnie i orzekł, że jedynym dla mnie ratunkiem jest branie środków przeciwbólowych (np. Olfen100 lub Voltaren w czopkach), aby oszczędzić żołądek.
                        Ja to właśnie robię od kilku lat i tylko dlatego funkcjonuję w miarę normalnie.Mam jednak jeszcze nadzieję na poprawę po takim zabiegu jaki Ty właśnie przeszłaś bo preparat diclofenak zawarty w Olfenie i Voltarenie jest bardzo niekorzystny dla serca i może nawet przyczyniać się do udaru mózgu lub zawału serca. Życzę poprawy po zabiegu.
                        • jes_sie Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 30.04.15, 15:59
                          Co do samego zabiegu to powiem tak zbyt przyjemny to on nie jest - całość bez znieczulenia(tylko środek uspokajający co prawda mówią, że podają znieczulenie podpajęczynówkowe ale po samym zabiegu dowiadujesz się, że nie było go wcale bo byś nie miała dobrego czucia) Ja miałam robiony odcinek piersiowy od Th9 do Th 4 całość około 2 godzin. Leżysz na brzuchu a oni działają prądem - ból jest i to nie mały bo muszą przejść przez włókna(oczywiście odczucia są subiektywne - ale na 4 panie jakie miały zabieg wszystkie mówią to samo ból był duży) Polecam Ci pregabalinę Lyrikę może to chociaż trochę pomoże napiszę za 2 tygodnie czy są zmiany póki co dzisiaj przeleżałam pół dnia na tramalu (mam 2 dzieci i nic nie mogę przy nich zrobić:( ) Doła mam wielkiego bo jak myślę, że już nic nie pomoże to myśli są kiepskie. Aha mi jeszcze chcą w razie czego wstawić SCS ten na stałe ale zobaczę czy się zgodzę. pozdrawiam
                          • 1anak Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 03.05.15, 20:07
                            jestem tą 2 osobą, która miała zabieg neurostymulacji rdzenia (czasowy) mnie podano znieczulenie i chyba fentanyl (o ile pamietam ) ale mam uszkodzony rdzeń w kręgoslupie piersiowym i szyjnym. Zabieg nie jest straszny. Początkowo było niezle, pozniej gorzej, obecnie jest róznie przychodzi i odchodzi bol. Srodki przeciwbólowe na mnie nie dzialają. Czekam aż miną 3 tygodnie i wtedy powinno być wiadome czy zabieg sie udał. pozdr . warszawa
                            • kobzica Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 09.09.15, 08:34
                              i jak udało się? jest poprawa? prosze o odpowiedz!!! ja tez juz z bolu nie moge wyrobić. Mam 38 lat :( i od trzech lat czyli od 35 r ż cierpie :((( jestsem po jedenj operacji - dekompresja laserowa. nic nie dała. Kregosłup jak bolal tak boli. Całą prawą strone wzdłuż kregoslupa mam twardą jak kamień + "obite" pośladki i "zmećzoną" nogę - takie mam odczucia oprócz bolu w samym kregoslupie :((( Depresja mnnie już dopada. Ból zmienia mnie z pełnej życia radosnej dziewczyny w zgryzliwego czowieka, który natychmiast po przebudzeniu ma ochotę komuś przywalić lub zrobić przykrość :(( Płakać mi się chce, a znikąd ratunku.
                      • kobzica Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 09.09.15, 08:35
                        i jak udało się? jest poprawa?
                        • jes_sie Re: Neurostymulacja kręgosłupa. 28.11.15, 14:37
                          Przepraszam ze dopiero teraz niestety poprawy nie ma i u nikogo z 5 kobiet poddanych zabiegowi nie przyniosło ulgi. Z tym ze żyć się odechciewa zgadzam się w 100% u mnie oprócz przewlekłego bólu kręgosłupa doszło łuszczycowe zapalenie stawów zaatakowane mam stawy krzyżowa biodrowego łokciowe kolanowe i teraz jeszcze w stopach wiec chodzić jest bardo ciężko Co do kręgosłupa jak tylko ustawia bóle stawowe poddam się stymulacji stałej czyli wszczepieniu stymulator a w pośladek:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka