Dodaj do ulubionych

Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego

12.03.16, 21:24
Czy po wymianie stawu kolanowego możliwa jest jazda na rowerze?
Mam na myśli nie tylko jazdę na rowerze stacjonarnym.
Jaki zakres ruchu w stawie kolanowym uzyskuje się po endoprotezoplastyce, możliwe jest uzyskanie takiego zgięcia aby dotknąć piętą do pośladka?
Obserwuj wątek
    • ecli Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 17.03.16, 20:23
      Oczywiście jest możliwa jazda na rowerze, ale wiadomo trzeba uważać żeby się nie przewrócić ;) jak pytałam lekarza jakie mogę uzyskać zgięcie po operacji powiedział tyle ile uda mi się wyćwiczyć tak więc nie mówił nic o ograniczeniach. Ze względu na wcześniejsze operacje i powikłania, przykurcze mam zgięcie 120 stop i wyprost idealny jestem 4 miesiące po endo całkowitej z przeszczepami kości.
      • piotr111981 Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 17.03.16, 20:29
        Taka endoproteza jest zakładana dożywotnio czy trzeba ją wymieniać po kilkunastu latach albo i dłużej?
        • ecli Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 17.03.16, 20:49
          To już zależy od stanu kości od stylu życia, wagi, aktywności wszystko ma na to wpływ ale endoproteza to wytrzyma nawet 30 lat albo i więcej tylko że kości ulega niszczeniu i dochodzi do obluzowania endo po 15-20 latach. Nie wiem ile masz lat, ale osobą młodym zakładają endoprotezy bezcementowe do trzech miesięcy trzeba kolano odciążać żeby mogła wrosnąć się w kość, są rożne rodzaje endoprotez metalowe, tytanowe, ceramiczne itd.
    • piotr111981 Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 07.07.16, 15:53
      Ile masz lat? Nie słyszałem jeszcze żeby operacje endoprotezoplastyki się nie udały, to rutynowo wykonywane zabiegi, ale bardzo skomplikowane i inwazyjne.
      Dlatego wywołujące obawy u ludzi, rożnie może być...
      • ecli Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 09.07.16, 20:47
        ?ja osobiście na rowerze jednak nie pojeżdżę zgięcie kolana się pogorszyło i na chwilę obecną mam 90 stopni :/ i czekam na protezę rzepki ostry ból przy każdym delikatnym zgięciu nogi, chodzenie po schodach to katorga + blokowanie rzepki przy wyproście porażka
        • piotr111981 Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 10.07.16, 13:00
          A w jakim wieku jesteś, od czego zmiany zwyrodnieniowe?
          Nabyte z wiekiem czy po urazie?
          • ecli Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 12.07.16, 07:16
            Endoproteza zakładana rok temu w wieku 32 lat, zaczęło się od kontuzji na treningu zerwany ACL, zmiażdżona łąkotka boczna i urwany fragment chrząstki. Podczas rekonstrukcji ACL z więzadła rzepki doszło do zainfekowania kolana gronkowcem złocistym i do ropnego zapalenia kolana, ropowicy podudzia i częściowo duda. Bakteria zniszczyła całą chrząstkę w kolanie miałam wszystkie możliwe niestabilności kolano było operowane 15 razy, mam filmiki na których widać praktycznie wszystkie niestabilności :/
    • milo797 Re: Po endoprotezoplastyce stawu kolanowego 12.07.16, 17:28
      jak najbardziej moiżłiwa. Można znacznie więcej nawet. Odpowiednia rehabilitacjia i bedzie ok. www.rehabilitacja-wloszczowa.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka