Dodaj do ulubionych

ESEKCJA fragmentów głowy kości promieniowej. Pomoc

01.07.22, 17:56
Mam na imię Szymon mam 27 lat 27.12.21 doznałem kontuzji na snowboardzie dziś mija 7 miesiąc.  Wylądowałem w Zakopiańskim szpitalu oraz zostałem tam zaopatrzony. 

Rozpoznano:
– uraz łokcia lewego 
– Złamanie głowy kości promieniowej lewej z całkowitym przemieszczeniem odłamów 
– zwichnięcie stawu łokciowego i złamanie nasady bliższej.
  W pierwszym etapie repozycja stawu łokciowego lewego. Następnie chirurgiczna rewizja stawu łokciowego lewego. **RESEKCJA fragmentów głowy kości promieniowej**. Szycie więzadeł stawu łokciowego lewego. 

Aktualnie posiadam pełna ruchomość stawu oraz niewielka niestabilność boczna kostnopochodna.  Jedyny problem, jaki posiadam to brak możliwości podnoszenia ciężarów (siłownia) jazdy rowerem pływanie kajakiem i inne sporty, które były bardzo obecne w moim życiu. 
Dolegliwości, jakie odczuwam na ten momen to:
– Uczucie drętwienia 3 pierwszych palców 
– ból odraz przeskoki w nadgarstku i łokciu
– odskoki ręki np. przy wycieraniu głowy ręcznikiem 
– oczywisty ból na zmianę pogody tz rwanie ręki. 

Zalecenia lekarskie to : – oszczędzanie łokcia – unikanie obciążen osiowych i dynamicznych nacisków na dłoń oraz aktywności ruchowe niepowodujące ryzyka upadku na rękę i obciążenia osiowego kończyny! 

Moje pytanie do was to: 
– Czy wstawienie endoprotezy w moim wieku coś pomoże czy tylko pogorszy sytuacje? 
– Czy z czasem będę dźwigać więcej i będę mógł jeździć rowerem pływać kajakiem i podnosić ciężary?
– Co jeśli wywrócę się na rękę? 
– Co mogę robić, aby polepszyć sytuacje? 
– Czy istnieje inne rozwianie, aby wrócić do sprawności, która posiadałem przed wypadkiem? Nasuwa mi się pytanie czy może w innym kraju, niż polska mają lepsze rozwiązania typu porost kości, czy coś w tym stylu. 

Mam 27 lat i chce wrócić do sprawności i sportu które uprawiałem czy jest taka możliwość? 
Może jest ktoś w podobnej sytuacji?

Pozdrawiam Szymon
Obserwuj wątek
    • iza_dolben Re: ESEKCJA fragmentów głowy kości promieniowej. 23.08.22, 10:51
      Szymon, mam endoprotezę głowy kości promieniowej w prawym łokciu. Podaj adres e-mail to napiszę Ci jak wygląda funkcjonowanie z endoprotezą. 30 września minie 2 lata od operacji. Pozdrawiam. Iza
      • slawomirjal Re: ESEKCJA fragmentów głowy kości promieniowej. 04.10.22, 14:36
        Iza mam pytanko do Ciebie. Jak długo bolał Cię łokieć od operacji?
        pozdrowionka
        Sławek
      • justyna_ach Re: ESEKCJA fragmentów głowy kości promieniowej. 27.01.23, 18:57
        Hej wlasnie jestem przed operacja moglabys mi napisac jak wyglada funkcjonowanie z nia ?
    • slawomirjal Re: ESEKCJA fragmentów głowy kości promieniowej. 04.10.22, 14:17
      Cześć,
      Ja miałem wieloodłamowe złamanie kości promieniowej w październiku 2021 roku. Czyli trochę wcześniej. Tydzień po wypadku usunięto mi głowę kości promieniowej i założono endoprotezę. Po operacji 4 tygodnie szyny gipsowej, później reahabilitacja. Niestety okazało się, że nie mogę wyprostować ręki, brakowało mi 30-40 stopni, zginanie jako tako, rotacja w lewo zero, w prawo ok. W marcu zrobiłem rezonans i okazało się, że endoproteza jest za długa o 4-5mm. Zostałe skierowany na ponowną operację w celu wymiany endoprotery na mniejszą - 01-04-2022. W trakcie operacji lekarz zdecydował, że nie będzie zakładał mi mniejszej endoprotezy, zostawił mi kość bez głowy. Następnego dnia po operacji rękę miałem dużo sprawniejszą niż przed. W lipcu wróciłem na rower, we wrześniu na basen. Niestety ręka jeszcze boli. Ale jest coraz lepiej. Wracam do podnoszenia cięższych przedmiotów w domu, typu meble. Z robieniem pompek mam jeszcze problem, ale planka robię bez problemu. Na siłownię nie chodzę, jestem dwa razy starszy od Ciebie :)
      Endoprotezy ponoć co kilka lat trzeba wymienić, info ze szpitala w którym mnie operowano.
      Aktualnie brakuje mi parę stopni do wyprostu, podobnie ze zgięciem. Rotacja w prawo pełna, w lewo niewiele brakuje do pełnej. Ze skutków ubocznych mam jeszcze ból nadgarstka i barku.
      Nie wiem jak by było przy prawidłowo dobranej endoprotezie. Teraz wiem, że mogę się bez niej obejść, a wizja wymiany "co jakiś czas" nie brzmi zachęcająco.
      pozdrawiam i życzę powrotu do jak najlepszej sprawności
      Sławek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka