Dodaj do ulubionych

rekonstrukcja po artroskopii

14.11.07, 12:06
Witam
Szukam informacji na temat rekonstrukcji więzadła.

W lipcu 07 miałam artroskopie po stwierdzeniu zerwania wiezadła. Po zabiegu kolano właściwie doszło do siebi po ok 2- 3 miesiacach. Odczuwałam je jedynie gdy byłam w ciazy. ale teraz nie mam z nim wiekszych problemów. Lekarz radził rekonstrukcje, no właśnie zastanawiam sie nad nia. Ale szukajac info ,znajduje opinie ze nie zawsze jest ona konieczna.

Jak to jest, czy ktos sie orientuje???
Obserwuj wątek
    • czrabl Re: rekonstrukcja po artroskopii 14.11.07, 12:07
      czrabl napisała:

> Witam
      > Szukam informacji na temat rekonstrukcji więzadła.
      >
      > W lipcu 07 miałam artroskopie po stwierdzeniu zerwania wiezadła. Po zabiegu kol
      > ano właściwie doszło do siebi po ok 2- 3 miesiacach. Odczuwałam je jedynie gdy
      > byłam w ciazy. ale teraz nie mam z nim wiekszych problemów. Lekarz radził rekon
      > strukcje, no właśnie zastanawiam sie nad nia. Ale szukajac info ,znajduje opini
      > e ze nie zawsze jest ona konieczna.
      >
      > Jak to jest, czy ktos sie orientuje???

POza tym pierwszy taki uraz miałam 10 lat wczesniej.
      • majka995 Re: rekonstrukcja po artroskopii 14.11.07, 13:56
        Jesteśmy z warszawy i mamy podobny problem z mężem. Ma zanik wizadeł krzyżowych przednich po zerwaniu i nieleczeniu tego. I uszkodzenie rzepki. Czekamy na operacje w Otwocku, ale nie wiem ile p[oczekamy jeszcze. Prywatnie można od ręki ale to spory koszt.
        pozdrawiam
      • ruchliwy Re: rekonstrukcja po artroskopii 16.11.07, 20:06
        Rekonstrukcja więzadła krzyżowego jest potrzebna jeśli chcesz uprawiać sport,
        lub czujesz niestabilność, tzw uciekanie kolana. W innych przypadkach można się
        zastanawiać. Program rehabilitacji po rekonstrukcji znajdziesz na stronie
        www.klinikaruchu.pl
        • maiwlys Re: rekonstrukcja po artroskopii 27.01.08, 12:41
          ruchliwy napisał:

> Rekonstrukcja więzadła krzyżowego jest potrzebna jeśli chcesz
          uprawiać sport,
          > lub czujesz niestabilność, tzw uciekanie kolana. W innych
          przypadkach można się
          > zastanawiać. Program rehabilitacji po rekonstrukcji znajdziesz na
          stronie
          > www.klinikaruchu.pl

Rozumiem, ze jezeli chce nadal jezdzic na nartach (zerwanym
          wiezadlem skonczyla sie moja nauka), jezdzic na rowerze, cwiczyc na
          steperze... to raczej wskazana bylaby rekonstrukcja?
          I jeszcze jedno pytanie...po jakim czasie bez rekonstrukcji kolano
          bedzie sprawne - na tyle zeby chodzic tak jak przed wypadkiem :(

• godka_lbn Re: rekonstrukcja po artroskopii 06.02.08, 02:14
            > I jeszcze jedno pytanie...po jakim czasie bez rekonstrukcji kolano
            > bedzie sprawne - na tyle zeby chodzic tak jak przed wypadkiem :(

Pytanie główne czy wogóle będzie ono sprawne, ja przez 8 lat trenowałam różne
            dyscypliny, najdłużej piłkę ręczną- właśnie wtedy rozwaliłam kolano, zanim
            zdiagnozowano, a raczej trafiłam do normalnego lekarza, który potrafił
            powiedzieć co mi jest bez oglądania USG chociażby minęło kilka miesięcy, a potem
            jeszcze kilka następnych zanim miałam zabieg, w sumie od wypadku minął rok zanim
            trafiłam na stół. W między czasie niestety nie udało mi się wrócić do sportu,
            ponieważ w moim przypadku kolano "uciekało" po prostu przeskakiwało i sama
            musiałam je nastawiać albo moim znajomi, im dłużej czekałam tym gorzej a po
            operacji którą miałam w maju, w lipcu byłam ze znajomymi nad jeziorem, gdzie
            robiłam no lekko mówiąc "spacerki" ok 10 km., głupota co prawda ale wyjścia nie
            miałam Jeśli chodzi o zakres zgięcia nogi po zabiegu to na prawdę ćwicząc wedle
            zaleceń, a nie jest to jakoś strasznie męczące czy trudne wróciłam do prawie że
            pełnego zakresu już pod koniec czerwca, ale trzeba wziąć poprawkę, że nie u
            każdego może być tak samo, warto też zaopatrzyć się w naprawdę dobry
            stabilizator. Jeśli jeszcze jakieś pytania to zapraszam gg 3289211 lub e-mail
            jagoda_praca@wp.pl
    • godka_lbn Re: rekonstrukcja po artroskopii 06.02.08, 02:04
      3 czy 4 lata temu miałam Artroskopię kolana:
      1. Rekonstrukcję więzadła krzyżowego przedniego, przy pomocy przeszczepu ze
      ścięgien mięśnia półścięgnistego i smukłego
      2. Usunięcie uszkodzonej 1/2 tylnej łąkotki przyśrodkowej

Sporo pamiętam na ten temat, mam również kasetę z zabiegu. Jeśli chcesz o coś
      zapytać to zapraszam mój e-mail jagoda_praca@wp.pl lub na gg 3289211. Zabieg
      miałam robiony w Arthros w Nałęczowie, nie narzekam a i po rekonstrukcji w sumię
      w miarę szybko wróciłam do zdrowia :).
    • pawciog01 Re: rekonstrukcja po artroskopii 15.02.08, 11:07
      nie zastanawiaj sie tylko jak najszybcie zrob sobie rekonstrukcje bo za pare lat
      bedziesz zalowala! kolano sie zniszczy strasznie jak tego nie zrobisz. ja
      obecnie jestem po artroskopii zwyklej i 2 tygodnie temu mialem robiona
      rekonstrukcje .obecnie cwicze miesnie i wszystko idzie w dobrym kierunku.pozdrawiam
    • pkjunior Re: rekonstrukcja po artroskopii 03.03.08, 20:09
      www.rehabilitacja.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=503&mode=&order=0&thold=0
      tu masz wszystko na ten temat
      nie wiem czy można dawać linki z innych stron i forum jeżeli nie to przepraszam
      ale tam jest to naprawdę ładnie opisane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka