iwona.tetelewska 02.04.08, 23:50 5 LUTEGO nie spadłam na cztery łapy... 22 KWIETNIA mam artroskopię kolana... Narciarstwo zjazdowe to moja pasja... Czy będę jeździła tak jak dotychczas!? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milunia.1 Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 03.04.08, 20:51 nie chcę cię załamywać ale jeżdziła raczej nie będziesz każdy zjazd może skończyć sie ponownym skręceniem kolana Odpowiedz Link
sloneczko55555 Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 04.04.08, 20:15 A mam pytanie czy po usunięciu uszkodzonego fragmentu łąkotki przyśrodkowej będę mogła jeździć? Bo ten sezon sobie odpuściłam ,ze względu na zabieg i rehabilitacje,ale planowałam jeździć w przyszłym roku :( . Nie chce aby coś się stało Odpowiedz Link
sloneczko55555 Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 04.04.08, 20:17 A coś dokładniej wiesz co się dzieje w kolanie? Odpowiedz Link
iwona.tetelewska Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 04.04.08, 22:02 Dziękuję za kontakt. 22 kwietnia mam artroskopię-wtedy będę wiedziała coś więcej. Narciarstwo to moja pasja- lekarze mi mówią, że będę jeździła, ale ja chcę poznać opinię ludzi którzy przeżywają to na własnej skórze. Mnie nie interesuje jazda rekreacyjna- lubię agresywną... Pozdrawiam I Odpowiedz Link
iwona.tetelewska Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 04.04.08, 22:05 sloneczko55555 napisała: > A mam pytanie czy po usunięciu uszkodzonego fragmentu łąkotki przyśrodkowej będ > ę > mogła jeździć? Bo ten sezon sobie odpuściłam ,ze względu na zabieg i > rehabilitacje,ale planowałam jeździć w przyszłym roku :( . Nie chce aby coś się > stało Co mówi Twój lekarz? Odpowiedz Link
sloneczko55555 Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 05.04.08, 12:46 Lekarz mówił mi,że będę mogła jeździć,ale na pewno kolano będzie bardziej narażone na uraz,więc będzie trzeba uważać. Tylko powiedział mi,że z bieganiem na hali (ogólnie twarde podłoże ) mam zapomnieć, bo podobno po uszkodzeniu łąkotki kolano będzie mi puchło i już się przekonałam jak podbiegłam z 300 metrów do autobusu. Mam nadzieję, że na narty pojadę. Bo męczyłam się już 2 rok z kolanem ( wypadek miałam w 2006 i wtedy za dużo nie pojeździłam bo noga w gipsie, rok później jeździłam,ale czułam jak ucieka mi kolano , a w tym roku ani razu). Zdrowia życzę i jak będziesz już po zabiegu to napisz :) . Najgorsze to są sprawy z więzadłami . Odpowiedz Link
iwona.tetelewska Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 07.04.08, 07:48 Dziękuję za maila- na pewno się odezwę po22 jak wrócę ze szpitala! Tymczasem pozdrawiam I. Odpowiedz Link
iwona.tetelewska Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 29.04.08, 11:12 Jestem po artroskopii-krzyżowe przednie naderwane, boczne naciągnięte, rzepka uszkodzona... BĘDĘ JEŹDZIŁA!!!- Tak mówią mi lekarze, znajomi instruktorzy, przyjaciele... a jak to dowiemy się w sezonie narciarskim zima 2008/2009!!!! Do zobaczenia na stoku Odpowiedz Link
maiwlys Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 20.05.08, 15:41 A czujesz jeszcze jakieś dolegliwości? Jakiś ból w tym kolanie? Ja równiez mam artroskopie ale dopiero we wrześniu, mam podejrzenie zerwania przedniego, na bank zerwane poboczne piszczelowe, rezonans za wiele nie wykazał, oprócz tego, że krzyżowe uszkodzone, ale kurcze nadal mnie ciągle boli te kolano. Odpowiedz Link
iwona.tetelewska Re: Narty a skręcone kolano...będę jeździła? 21.05.08, 10:30 Dlaczego dopiero we wrześniu!? Z moim kolankiem, dziękuję jest już prawie dobrze, chodzę na basen, zaczynam odbudowywać mięśnie, za 2, 3 tyg. może bedę mogła potruchtać- troszkę powiedział, lekarz. Kolanko odzywa się tylko przy przeciążeniach i ruchach bocznych, np, na basenie, gdy pływam "żabką". Serdecznie pozdrawiam IT Odpowiedz Link
blan-ka4 skręcone kolano 05.01.09, 01:14 Witam. Dnia 1.1.2009 doznałam kontuzji kolana podczas upadku ze schodów. Udałam się na ostry dyżur, gdzie ortopeda stwierdził, po obejrzenie zdjęcia rengenowskiego, że mam skrecenie stawu kolanowego z podejrzeniem uszkodzenia łękotki. Nie miałam opuchlizny ani wycieków. Założono mi opatrunek z bandarza elastycznego i zalecono wizyte po 12dniach. Jestem tancerką i bardzo mi zależy, by powrócić do mej pasji.Czy powinnam jeszce wykonać jakieś dodatkowe badania, zabiegi?. Dziekuję. Odpowiedz Link
sloneczko55555 Re: skręcone kolano 05.01.09, 18:53 Jak masz możliwość to wykonaj albo USG albo rezonans,aby upewnić się o uszkodzeniu łękotki. U mnie "lekarz" na pogotowiu zobaczył zdjęcie RTG i powiedział,ze nic nie złamane i albo gips albo mogę ortezę sobie zakupić. ;/. Później trafiłam już do polecanego ortopedy i juz 10 miesięcy po artroskopii . Odpowiedz Link
grancik33 Re: skręcone kolano 11.01.09, 10:50 witaj..hmm muszę Ci powiedziec, ze trafilaś na wyjątkowo porzadnego lekarza, jesli chodzi o ostry dyzur..z reguły piszą- skręcenie, maść pooszczędzac sie i juz:)...ten zrobił RTG i wporzadku, jednak tak jak kolezanka napisała, napewno potrzebne bedzie conajmniej USG, a najlepszy byłby tu rezonans magnetyczny, zeby sprawdzić w jakim stopniu doszło do uszkodzenia łąkotki, no i wykluczyć jakieś dodatkowe uszkodzenia tkanek miękkich, których w kolanie jest bardzo dużo, (nie widać ich na RTG) a które ulegają obrażeniom właśnie podczas skręceń. Dlatego poproś lekarza ortopedę (lub rodzinnego) o skierowanie na USG , Rezonans i wszystko będzie wiadome:) czy mozna to tak zostawić, czy trzeba pokombinować cos w tym kolanie żebyś mogła szybko wrócic do swojego ukochanego tańca..:) no i jwszcze jedno. zaobserwuj , czy nie masz teraz uczucia niestabilności , tak jakby "uciekania kolana" i czy nie wyśtąpi ponowne skręcenie, bo jesli tak, to jest to wskazanie do bezzwłocznego rezonansu (ewentualnie USG). pozdrawiam, i zyczę szybkiego powrotu do zdrowia :) Odpowiedz Link