Dodaj do ulubionych

ponad 2 miesiące po urazie kolana

26.10.08, 14:50
17 sierpnia uległem wypadkowi podczas treningu na szosie (pasjonuje się kolarstwem szosowym) auto wymusiło pierwszeństwo i uderzyło mnie w lewe kolano ( ja jechałem prosto).
Wypadek miał miejsce w Gdyni na ulicy Wiczlińskiej, lekarze wywnioskowali podejrzenie uszkodzenia więzadła przedniego krzyżowego i uszkodzenie więzadła bocznego przyśrodkowego, powiedzieli również że konieczna może być rekonstrukcja więzadeł.
Obecnie jestem dawno po zdjęciu szwów, gipsu i rehabilitacji co dziwne po 2 tygodniach rehahbilitacji lekarz nie skierował mnie na dalszą.
7 listopada ide na wizyte żeby dowiedzieć sie w końcu czy nareszcie mogę iść do pracy, ruszam się bez kul jeżdże na rowerze i nie odczuwam przy tym żadnych dolegliwości, chodzę ale utykam niestety, bóle (do zniesienia) odczuwam w nocy gdy leże i przewracam się z boku na bok.
Kolano nie jest jeszcze w pełni stabilne ale nie ma co prawda takich luzów jak krótko po wypadku.
Ortopeda stwierdził występowanie płynu w stawie kolanowym ale nie jest go na tyle żeby trzeba było "punktować", dotychczas miałem tylko robione badania: tomografia i rentgen (w dniu wypadku), 2 miesiące po wypadku kolejny rentgen, słyszałem coś o rezonansie magnetycznym ale nikt mnie na nic takiego jeszcze nie skierował, wiem że trudno się na to badanie dostać i czas oczekiwania jest niekrótki.
Stawu kolanowego nie można do pełna wyprostować ani maksymalnie zgiąć, ból opuchlizna jest co prawda mniejsza ale nie mogę tak zgiąć kolana żeby np. kucnąć, prace mam stojącą dużo chodzę.
Nie wiem od ortopedy jeszcze nic konkretnego np. czy operacja będzie czy obejdzie się bez niej, nie wiem czy dopuści mnie do pracy (zwolnienie mam do 16 listopada).
Może ktoś ma doświadczenia z urazami stawów wypowie się?
Obserwuj wątek
    • lotthoos Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 26.10.08, 18:19
      Raczej nie żałuj i zrób sobie prywatnie rezonans. Nie jest potrzebne
      skierowanie. USG i to zrobione przez dobrego fachowca nie do końca pokazuje co
      dokładnie się dzieje w Twoim kolanie. Jeśli masz np. uszkodzone łąkotki to czas
      działa tylko na Twoją niekorzyść. Rezonans jest badaniem dokładnym, klatka po
      klatce pokaże co faktycznie się tam dzieje. Samo to, że nie możesz zgiąć do
      końca i wyprostować, już źle świadczy. Po operacji, jeśli zajdzie taka potrzeba,
      rehabilitacja będzie trudniejsza i dłuższa. Mnie ponad rok przed operacją nie
      zginało się po urazie do końca kolano i tak mi już zostało mimo wielomiesięcznej
      rehabilitacji. Jeśli jest coś z wiązadłami czy czymś jeszcze, to też trzeba działać.
    • ortosalsera Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 07.11.08, 16:08
      Hey Darku
      jestem studentką medycyny , niedługo będę specjlizować sie w ortopedii
      uraz kolana który miałeś należy do ciężkich urazów uszkadzających wiele struktór
      które znajduja sie w kolanie i które stabilizują staw .
      Wiadomo , że na forum nie da się zdiagnozować tego co opisujesz ,
      po 1 . czas pełnego powrotu do formy po rekonstrukcji to 6 miesięcy
      po 2 . pierwsze obciążenie nogi powinieneś mieć po 3-4 miesiącach ( w zależności
      od st uszkodzeń i tego co było naprawiane )
      rehabilitacja właściwie powinna trwać do momentu uzyskania pełnego wyprostu , ze
      zgięciem różnie to bywa , powinieneś conajmniej wykonywać w domu ćwiczenia które
      powinien był ci pokazać rehabilitant ( wzmocnienie mięśnia czworogłowego )
      po 3 . jako sportowiec powinieneś dobrze wracać do formy
      po 4 . dobrze założone więzadło ( rekonstrukcja ) nie powinno przeszkadzać w
      wyproście , ale przyczyną braku wyprostu nie musi być błąd w założeniu .
      jest jeszcze wiele ale ...

proponuję ci zrobić REZONANS ( o ile nie masz śrub tytanowych w kolanie , bo jak
      masz to kicha )
      oraz zdjęcie RTG - widać czy dobrze założono śruby i kanały
      i skonsultować się z jakimś innym , dobrym ortopedą
      osobiście znam jednego , my boss

jeszcze to zajrzę nie raz
      ciao
      • kamila8027 Re: bol po nastawieniu biodra 13.12.08, 11:05
        Witam

Mialam nastawianą nogę w biodrze i chcialabym sie dowiedziec ile
        czasu boli po tym noga i biodro.
      • darekocur Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 18.01.09, 11:54
        Teraz i tak nie warto prywatnie bo normalnie zarejestrowałem się pod koniec
        starego roku i 26 stycznia mam rezonans.
        Potem z wynikami do chirurga i termin zabiegu, ACL jest uszkodzone na pewno bo
        szuflada piszczeli jest.
        Chirurg powiedział że sprawa wygląda gorzej niż przedstawiam ponieważ może być
        uszkodzone PCL.
        A jeżeli będę po rekonstrukcji ACL to ile potem musi czasu minąć żebym mógł mieć
        robioną rekonstrukcje PCL?
        Boje się zabiegu ale muszę się jemu poddać, żyje tą myślą, nie chce wiedzieć co
        oni mi robią chciałbym mieć taki rodzaj znieczulenia żeby obudzić się po wszystkim.
        Rekonstrukcja to jest: cięcie, kucie, wiercenie kanału nie chce tego widzieć ani
        słyszeć.
        Podobno jest znieczulenie miejscowe w krzyż i można prosić o uśpienie na czas
        trwania zabiegu a nie ma możliwości pełnej narkozy?
        Mam nawroty depresji, nic mnie nie cieszy, boje się zabiegu który mnie czeka a
        wiem że to konieczne.
        • genie.in.the.bottle Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 18.01.09, 17:54
          W wiekosci osrodkow stosuje sie znieczulenie do ledzwiowe.Jezeli sie
          nie uda to podaja narkoze.Ale uwierz mi,narkoza jest
          gorsza.Przeszlam jedno i drugie.Po narkozie przed 3 dni nie moglam
          dojsc do siebie,caly czas wymiotowalam.Mozesz poprosic anestezjologa
          ( zwykle sami sie o to pytaja),czy moze cos Ci dac na sen i wtedy
          Cie seduje.Moje ACl na szczescie udalo sie uratowac :-)
          • darekocur Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 19.01.09, 20:00
            Na sen mówisz ale czy to na pewno działa czy ja zasnę?
            Jestem zdenerwowany a co dopiero przed zabiegiem boje się i jak tu zasnąć?
            Nie chciałbym widzieć ani słyszeć co oni robią tylko po wszystkim sie obudzić.
            • genie.in.the.bottle Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 19.01.09, 21:07
              Zasniesz na pewno ,o to juz nie musisz sie martwic :-) Ja mialam
              odwrotny problem przy narkozie - balam sie,ze sie nie obudze ;-)
              Przed zabiegiem mozesz nawet dostac tak zwanego 'glupiego
              jasia'.Wtedy moze Ci byc juz wszystko jedno czy zasniesz czy nie ;-)
              • darekocur Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 20.01.09, 12:36
                Dostać głupiego jasia i zasnąć, nie chce wiedzieć co mi robią niezależnie od
                tego czy będzie mi to obojętne czy nie.
                Może i nie widać tego co robią można nie oglądać ale to się słyszy a nawet
                jeżeli nie to myśli o tym, myśleć tak ale jak będzie po wszystkim ja mam dość
                myślenia teraz.
        • iguana024 Re: ponad 2 miesiące po urazie kolana 25.11.13, 13:47
          Potrzebuje pomocy w wypełnieniu ankiet do pracy magisterskiej. Temat pracy: Ocena motywów i barier w podejmowaniu aktywności fizycznej przez pacjentów po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych. Do wypełnienia ankiety potrzebuje osób po rekonstrukcji więzadeł krzyżowych. Jeśli sami takimi osobami nie jesteście ale znacie kogoś kto przebył ten zabieg podeślijcie ankietę tej osobie. Mama, tata, wujek, ciotka, babcia, siostra, brat, kuzyn, kolega - wszyscy.
          z góry dziękuję
          i oczywiście obiecuję odwdzięczyć się pomocą w waszych ankietach :)

link do ankiety:
          docs.google.com/forms/d/1cIx7Y0lqsoO2_CIbh0TQylep-Jm64k9ZTkXynpZkabo/viewform

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka