Dodaj do ulubionych

złamanie rzepki czy to prawda??

22.03.09, 14:27
Witam chciałabym się dowiedzieć czy na tym rtg faktycznie widać złamanie rzepki

www.fotka.pl/albumy/izaw121/1,Ja/18972740,,
www.fotka.pl/albumy/izaw121/1,Ja/18972787,przednia_AC,
Czy to możliwe żebym przy takim urazie na trzeci dzień po urazie mogła pokuśtykać już na tej nodze troche, czy podnieść nogę w gipsie bez żadnej pomocy, mogę także ją prostować i zginać na tyle ile pozwala mi gips,

Jeśli jest to to złamanie/zwicznięcie rzepki to jak wygląda powrót do sportu ?? Czy w ogóle jest możliwe aby trenować tak jak przed urazem.

Czy możliwa jest zamiana przy tego typu urazie gipsu na stabiliztator???
Obserwuj wątek
    • skodafelicia13 Re: złamanie rzepki czy to prawda?? 04.01.10, 01:14
      chetnie pogadam na temat zlamanej rzepki. obecnie sam przez to
      przechodze
    • landryna09876 rzepka 05.01.10, 21:15
      witam. tez jestem po zlamaniu rzepki, zespolenie popręgiem webera. za tydzien pozbywam się szyny, druty wyjmują mi w lutym. zaraz po zdjęciu szyny zaczynam rehabilitację.
      na jakim etapie ty jesteś?? może jakies wskazówki:) z góry dzięki
      • skodafelicia13 Re: rzepka 08.01.10, 18:22
        ja mam zlamany prawy biegun rzepki. dzis zdjeli mi gips:) lekarz
        mówi że jest dobrze, chociaz ledwo zginam noge.. musze rozcwiczyc
        ale to potrwa kilka tygodni
        • landryna09876 Re: rzepka 08.01.10, 23:41
          więc opowiem ci cała moją historię. złamałam rzepeczke pod koniec wrzesnia, wsadzili w gips na 6 tyg, zdjeli, niby wszystko ok, juz rozchodziłam kolanko, ortopeda zachawlal ze w ferie na narty pojade a tu po 3 tyg rozszedł mi się zrost.... znowu krwiak, ból itp. zespolili mi tym drutem na poczatku grudnia. w pezyszlym tyg zdejmuja mi szyne, zakładam stabilizator a w lutym kolejna operacja wyjęcia drutów. więc moja rada jest taka: od razu zacznij rehabilitacje (nawet jesli to znaczy że musisz iść prywatnie) i zainwestuj w dobry stabilizator- dobry ortopeda czyt. na wizycie prywatnej powie ci jaki jest odp dla ciebie)... ech teraz to juz moge z rzepki doktorat pisac... informuj mnie prosze o postepach twojego leczenia, przynajmniej wiem że nie tylko ja jestem w takiej kijowej sytuacji ;)) pozdrawiam, aśka
          • agrokom Re: rzepka 15.01.10, 23:16
            Witam! Rok temu miałem złamaną rzepkę. Po zespoleniu drutem po 5
            dniach (7 od złamania) wypisali mnie do domu. Po 1 nocy w gipsie
            (rozciętym i zabandarzowanym) na drugą noc zdjąłem gips i wymoczyłem
            w wannie siebie i przy okazji nogę (jaka ulga).Noc przespałem bez
            gipsu i następnego dnia zawieziono mnie do szpitala na zmianę
            opatrunku i założenie gipsu na okres 5 tyg. Założyli mi ,,gips"
            syntetyczny. Miałem nadzieję, że bedzie lekki i wygodny. Niestety,
            ale noga była opuchnięta i nie było tak ,,fajnie" jak poprzedniej
            nocy bez gipsu. Rano przeciąłem gips i zdjąłem. I już nie założyłem.
            Nie przyznałem się lekarzowi (po 5 tyg. jak pojechałem na kontrolę i
            zdjęcie gipsu) że praktycznie wogóle nie miałem nogi w gipsie przez
            ten okres. Jestem dumny z tej decyzji, ponieważ po 3 tyg od operacji
            mogłem na tyle zginać nogę, że samodzielnie jeździłem samochodem, a
            po następnych 2 tyg przejechałem samochodem 300 km (,,przed zdjęciem
            gipsu''). Po 6 miesiącach wyjęto mi druty z kolana, i obecnie noga w
            kolanie zgina mi się prawie tak jak przed wypadkiem. Nie jest
            jeszcze taka silna, ponieważ nastąpił zanik mięśni prostujących
            kolano(czworogłowy uda), ale powoli następuje odbudowa. Moja rada -
            jeśli rzepka jest zespolona drutem, to pozbądźcie się gipsu i
            delikatnie (bez obciążenia) zginajcie kolano na ile pozwoli wam ból.
            Gimnastyka kolana zapobiegnie zrostom i poprawi krążenie krwi -
            lepsze i szybsze będzie gojenie.
            • landryna09876 Re: rzepka 17.01.10, 16:39
              hmmm ja nie miałam gipsu tylko szynę więc troche to kolano się zginało.. 3 dni temu zdjęli mi szyne, obecnie mam stabilizator nastawiony na 30 stopni narazie. mam pytanie w związku z wyjęciem drutów... jak długo po tym ma się ograniczoną sprawność w kolanie (zakładając że rehabilitację zaczęłam już teraz)??
              i jeszcze jedno pytanko, mianowicie rok po złamaniu jak się czujesz tzn czy kolano boli?
              z góry dzięki za odp
              • agrokom Re: rzepka 17.01.10, 21:25
                Druty nie mają wpływu na ruchomość stawu (druty spełniają rolę
                zrostu łącząc części kości rzepki, które rozpadły się po urazie).Mój
                znajomy ma już kilkanaście lat druty, których mu nie usunięto i
                czuje się dobrze. Najważniejsze to rozruszać kolano i odbudować
                mięsień czworogłowy uda, który ulega zanikowi z powodu nieużywania
                go (prostowania nogi). Radziłbym jak najczęściej napinać mięśnie
                prostujące kolano, żeby maksymalnie ograniczyć utratę masy mięśnia.
                Co do bólu - kolano nigdy nie bolało mnie tak, żebym musiał brać
                leki p. bólowe. Przez 3 do 6 miesięcy trochę bolało, a później,
                jakiś miesiąc po wyjęciu drutów, zapominałem o urazie kolana.Obecnie
                przy codziennym chodzeniu bardzo mi nie przeszkadza, ale chodzenie
                po schodach i próby biegania sprawiają mi trudność i po
                takiej ,,gimnastyce" kolano robi się trochę obolałe (jak stawy lub
                mięśnie po intensywnym wysiłku). Mięsień czworogłowy uda zaczyna się
                odbudowywać (staje się widoczny przy napięciu) i coraz mocniejszy,
                także mogę na jednej nodze wykonać leciutki przysiad. Pozdrawiam.
      • landryna09876 Re: rzepka 08.01.10, 23:46
        i jeszcze jadna rada... nie wierz w nfz :) dzięki niemu mam pół roku w plecy, 12 m-cy unieruchomienia co oznacza sflaczale mięśnie i trudności w przyszlej rehabilitacji. dlaczego?? bo poprzedni lekarz nawet nie oglądnął kolana po zdjęciu gipsu, nie zrobił rtg, nie dał stabilizatora ani skierowania na rehabilitację. na prywatnej wizycie podejrzewam że wygląda to trochę inaczej. jeśli jesteś z podlasia mogę ci dać namiar na dobrego ortopedę
    • malgorzatawrzosek Re: złamanie rzepki czy to prawda?? 23.06.11, 18:00
      10 dni temu miałam wieloodłamowe złamanie rzepki.Oprócz tego poszły mi wiązadła krzyżowe przednie,które już wcześniej były zrekonstruowane.Gdyz zobaczułam prześwietlenie swojego kolana to więcej w nim żelastwa niż kości. W rzepce zwoje drutów i dwie śruby pamiątka po więzadłach.Leże teraz z ortezą z w łóżku i nie wiem co dalej czynić. Operacje miałam w szpitalu bródnowskim a tam kontakt miedzy pacjentem a lekażem jest żaden.Jak szybko mozna rehabilitować te nogę i może ktoś wie co z więzadłami po jakim czasie można je rekonstruować .Prosze chociaż o minimum informacji bo jestem zielona jak tabaka w rogu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka