Dodaj do ulubionych

Co jest oficjalna publikacja RAS?

23.09.04, 13:42
Rozne polakowskie mendy usilowaly wmawiac ze ksiazka Jerczynskiego jest
oficjalnym stanowiskiem RAS i ze to co mozna w niej przeczytac odzwierciedla
poglady tej organizacji. RAS-owcy z tego forum mieli na temat ksiazki
podzielone zdania a wladze RAS od ksiazki sie odzegnaly. To oczywiscie nie
przekonalo polakowcow bo oni o RAS wiedza wszystko. Jak bylo nie wiem i nawet
mnie to nie interesuje. To juz problem RAS. Zastanawia mnie co innego. Od
czasu wydania dziela Jerczynskiego ukazaly sie dwie ksiazki napisane przez
czlonkow RAS. "Czy Slazacy sa narodem?" Farugi i ta o sztuce Gornego Slaska,
gdzie czesc napisal Gorzelik. I jakos zaden z polakowcow nie uznal ich za
oficjalne stanowisko RAS. Zastanawiajace, prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pytek Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 13:50
      Bo uoone boouy szkryflane z naukowego poonkta spojrzynio, a niy norodowego!

To Szloonzki Norood tak dopolo Poloukoow?
      • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 13:54
        To chyba nie to pytek. Chodzi chyba raczej o fakt, ze polakowscy agitatorzy na
        tym forum, madrale od wszystkiego nie czytaja nic co wybija sie ponad poziom
        dziel Jerczynskiego, a Giertycha czy Bendera z drugiej strony!
        No i do tego sa wprawieni w klamstwie i obrzucaniu blotem drugiego-taka polacka
        spezialitaet!
        • Gość: Pytek Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 14:20
          Znaczy sie polakowsko szpajza?
    • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 14:44

Róznica w porównaniu z publikacjami o jakich wspomniałeś jest bardzo istotna.
      Tak istotna jak to różnice pomiędzy proniemieckimi ślązakowcami z RAŚ a nami
      Ślązakami - czyli nie ma żadnych punktów stycznych. Publikacja Jerczyńskiego
      (ciężko to nawet nazwać książką) została wydana przez członka Rady Programowej
      RAŚ, w wydawnictwie członka RAŚ i była reklamowana przez członków RAŚ. Odcięcie
      sie od niej RAŚ nastąpiło po tym jak się zrobiła afera.

Natomiast "Sztuka Górnego Śląska" nie ma z RAŚ nic wspólnego, ponieważ:
      - spośród jej kilku autorów tylko jeden autor jest członkiem tej dziwnej
      organizacji i w dodatku, jak przypuszczam, nie wspomina się w niej o tym fakcie
      - wydało to Muzeum Śląskie dotowane przez Skarb Państwa
      - z propagandą RAŚ książka też nic wspólnego nie ma, dlatego że dosyć mocno
      akcentuje polski dorobek artystyczny Górnego Śląska.

Różnice jak widać istotne ale dla niektórych nie. Głupota nie boli i stąd takie
      posty jak ten powyższy.
      • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 14:54
        Nieprawdopodobne! A RAS-owcy twierdza ze Jerczynski nie jest czlonkiem zadnej
        rady programowej. Sprawdzilem na ich stronach. W ogole takiej nie ma. Gorzelik
        jest przewdoniczacym RAS. Skoro jest wspolautorem ksiazki ktora uwzglednia
        poskie wplywy kulturowe na Gornym Slasku to cos tu nie gra w tym waszym
        popierdywaniu.
        No i mamy jeszcze ksiazke Farugi. Czlonka RAS. Ksiazke o narodzie slaskim. RAS
        sie od niej nie odcial. Ksiazka ta jest reklamowana przez czlonkow RAS podobnie
        jak ksiazka o sztuce.
        PS. Tylko duren moze zarzucac komus ze odcina sie od nie swojej publikacji po
        tym jak robi sie afera. To chyba logiczne ze reaguje sie wtedy kiedy pojawiaja
        sie informacje nieprawdziwe. Moze RAS-owcy mieli wyreczyc Ratajczaka?
      • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:05
        Zaswitala mi w glowie pewna mysl! RAS-owcy wykorzystali panstwowa instytucje i
        kase w celu szerzenia swojej propagandy. Czy ksiazka o sztuce Gornego Slaska
        obejmuje Czestochowe, Zaglebie Dabrowskie i inne tam? A czy obejmuje Opole,
        Opawe, Cieszyn? Jezeli pierwsza odpowiedz brzmi nie, a druga tak (a informacje
        na stronach muzeum na to wskazuja) to przemycone zostaly tresci programowe RAS.
        To dopiero perfidia. Czy sztuke niemiecka i czeska na Slasku przedstawiono jako
        obca? Czy podkreslono ze jedynie polska kultura moze byc uznana za rodzima?
        Jezeli nie to perfidia Gorzelika jest podwojna. Powinienes napisac do ministra
        kultury.
        • Gość: Jasiu z Sosnowca Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 15:08
          "Sztuka Górnego Śląska" to ślązakowska propaganda!!!!!!! Ja jestem z Sosnowca,
          jestem tak jak PsiePole prawdziwym Slazakiem!!!!!!!!!!
          • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:13
            No to Jasiu zdemaskowalismy wspolnie slazakowcow. Polakowcy powinni dac nam za
            to medal. Chybia kupie sobie te propagandowa ksiazke. Na pewno odkryje jeszcze
            wiele slazakowskich tresci.
            • Gość: Pit Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: 150.254.85.* 23.09.04, 15:17
              elver.b napisał:

> No to Jasiu zdemaskowalismy wspolnie slazakowcow. Polakowcy powinni dac nam
              za
              > to medal. Chybia kupie sobie te propagandowa ksiazke. Na pewno odkryje
              jeszcze
              > wiele slazakowskich tresci.

Tropcie ich i demaskujcie chopy jak na prawdziwych Slazakow przystalo!!!!
              • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:18
                Prawdziwi sa Jasiu z Sosnowca i psie.pole. Ja sobie wypraszam.
                • Gość: Pit Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: 150.254.85.* 23.09.04, 15:21
                  elver.b napisał:

> Prawdziwi sa Jasiu z Sosnowca i psie.pole. Ja sobie wypraszam.

Co wcale nie przeszkadza w tropieniu i demaskowaniu.
                  • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:24
                    Jak widac nie. Pierwszy zwrocilem uwage na podstep Gorzelika. I to nie czytajac
                    ksiazki! Jestem z siebie dumny.
                    • Gość: Pit Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: 150.254.85.* 23.09.04, 15:31
                      elver.b napisał:

> Jak widac nie. Pierwszy zwrocilem uwage na podstep Gorzelika. I to nie
                      czytajac
                      >
                      > ksiazki! Jestem z siebie dumny.

wiesz Elver ja tak napisalem tylko dla jaj. Nie bardzo sie orientuje o co
                      chodzi ze Zdzichem i tymi ksiazkami. Chetnie bym przeczytal ale obawiam sie, ze
                      w Poznaniu sa one nie do zdobycia. Naprawde chcialbym cos wiecej wiedziec o
                      Slasku ale nie zawsze jest czas i mozliwosci.
                      • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:38
                        Jakim Zdzichem?
                        • Gość: Pit Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: 150.254.85.* 23.09.04, 15:39
                          Gorzelikiem.
                          • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:40
                            To jego prawdziwe imie? To dlaczego posluguje sie pseudonimem? Moze Gorzelik to
                            tez nie pradziwe nazwisko?
                            • Gość: Pit Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: 150.254.85.* 23.09.04, 15:41
                              elver.b napisał:

> To jego prawdziwe imie? To dlaczego posluguje sie pseudonimem? Moze Gorzelik
                              to
                              >
                              > tez nie pradziwe nazwisko?

Nie wiem tak tu o nim pisali.
                              • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:42
                                Gość portalu: Pit napisał(a):

> elver.b napisał:
                                >
                                > > To jego prawdziwe imie? To dlaczego posluguje sie pseudonimem? Moze Gorze
                                > lik
                                > to
                                > >
                                > > tez nie pradziwe nazwisko?
                                >
                                > Nie wiem tak tu o nim pisali.

Pita instynkt stadny :-)))
                                • Gość: Pit Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: 150.254.85.* 23.09.04, 15:45
                                  wilym napisał:

> Gość portalu: Pit napisał(a):
                                  >
                                  > > elver.b napisał:
                                  > >
                                  > > > To jego prawdziwe imie? To dlaczego posluguje sie pseudonimem? Moze
                                  > Gorze
                                  > > lik
                                  > > to
                                  > > >
                                  > > > tez nie pradziwe nazwisko?
                                  > >
                                  > > Nie wiem tak tu o nim pisali.
                                  >
                                  > Pita instynkt stadny :-)))

To nie instynkt ale tak bylo Wilimie.
                              • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:43
                                Podejrzane to wszystko.
                                • Gość: Pit Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: 150.254.85.* 23.09.04, 15:45
                                  elver.b napisał:

> Podejrzane to wszystko.

Ja jestem poza podejrzeniem. Elver koncze nie wiem juz o co chodzi, dyskusja
                                  robi sie dla mnie straszna . Pozdrawiam Slazakow.
            • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:26
              O żadnym Farudze nie słysząłem bo i skąd. Ratajczak nigdy nie był w Radzie
              Programowej RAŚ? Przejrzyj uważniej waszą stronę internetową. Nawet tego nie
              wiesz. Książka w której jednym z wielu autorów jest Gorzelik jest o sztuce
              Górnego Śląska, jak się można domyląć w przeszłosci - dlatego nie dotyczy
              Częstochowy. Czy już zrozumiałeś tę lekcję ? W przyszłości zapewne będzie
              dotyczyć Częstochowy, jeśli będą w Częstochowie jakieś prądy artystyczne,
              wspólne z pozostałą częścią Śląska. Jeżeli ta ksiązka ma coś wspólnego z RAŚ,
              to chyba każda książka, która dotyczyła Śląska i była wydana nawet pod
              Tobolskiem, dotyczy RAŚ. Dlaczego mam pisać do ministra? Piszesz strasznie
              bełkotliwie.
              • arnold7 Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:29
                psie.pole napisał:

> O żadnym Farudze nie słysząłem bo i skąd. Ratajczak nigdy nie był w Radzie
                > Programowej RAŚ? Przejrzyj uważniej waszą stronę internetową.

Hehhe

Nawet tego nie
                > wiesz.

Hahhaaa

Książka w której jednym z wielu autorów jest Gorzelik jest o sztuce
                > Górnego Śląska, jak się można domyląć w przeszłosci - dlatego nie dotyczy
                > Częstochowy. Czy już zrozumiałeś tę lekcję ?

Ksiazka dotyczu okresu od sredniowiecza do KONCA XX wieku.

W przyszłości zapewne będzie
                > dotyczyć Częstochowy, jeśli będą w Częstochowie jakieś prądy artystyczne,
                > wspólne z pozostałą częścią Śląska.

Kompletny idiota:))

Jeżeli ta ksiązka ma coś wspólnego z RAŚ,
                > to chyba każda książka, która dotyczyła Śląska i była wydana nawet pod
                > Tobolskiem, dotyczy RAŚ. Dlaczego mam pisać do ministra? Piszesz strasznie
                > bełkotliwie.
              • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:30
                Psie Pole, a co to JEST rada programowa RAS? Oswiec mnie, bo nie wiem.
                Klamiesz, klamiesz i jeszcze raz klamiesz, obrzucasz ludzi blotem i nie
                ponosisz za to zadnej odpowiedzialnosci. Jestes zwykla miernota.
                • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:33

Ale gdzie jest to błoto? Proszę cytat.
                  • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:37
                    No i dostało ci sie za swoje. RAS-owiec twierdzi ze nie ma zadnej rady
                    programowej, do ktorej moglby nalezec Jerczynski (czy Ratajczak, bo chyba ci
                    sie juz zupelnie pomieszalo). A ksiazka mowi o sztuce do konca XX wieku i nie
                    ma w niej (?) Czestochowy i Sosnowca. Czyli slazakowska propaganda?
                    • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:42

Jerczyński - członek Komisji Rewizyjnej RAŚ oraz komisji programowo-
                      statutowej RAŚ, w skład której obok niego wchodzą Jerzy Gorzelik i Ryszard
                      Sitek. Jakieś następne mądre komentarze ? Może zaprzeczycie?
                      • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:43
                        psie.pole napisał:

>
                        > Jerczyński - członek Komisji Rewizyjnej RAŚ oraz komisji programowo-
                        > statutowej RAŚ, w skład której obok niego wchodzą Jerzy Gorzelik i Ryszard
                        > Sitek. Jakieś następne mądre komentarze ? Może zaprzeczycie?

zaprzeczam temu co po spojniku analfabeto!
                        • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:44
                          Po ktorym?
                          • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:45
                            pierwszym
                        • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:48

Nie rozśmieszaj mnie wilym. To informacja z RAŚ-owej strony internetowej. Sami
                          sobie zaprzeczacie? Jeśli to nieprawda to skoryguj ale myślałem że to
                          wiarygodne informacji na temat RAŚ. Chyba się myliłem :)
                          • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:49
                            To ty mnie nie rozsmieszaj. Temat juz tu byl walkowany wiele razy i dobrze o
                            tym wiesz. Przeczytaj jeszcze raz dokladnie te informacje i postaraj sie ja
                            zrozumiec!
                    • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:43
                      Wiadomo że nie chodziło mi o Ratajczaka ale o Jerczyńskiego.
                      • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:44
                        Nie ma w niej Częstochowy i sosnowca bo wiadomo że nie wchodziły w skład
                        Śląska. To takie trudne do zrozumienia?
                        • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:46
                          A od kiedy wchodza?
                          • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:47
                            pewnie od dnia narodzin psiego.pola .-)
                          • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:48

Zależy co masz na myśli. Administracyjnie od niedawna.
                            • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:50
                              Ale juz od XX wieku?
                      • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:47
                        Czyzbys wiedzial lepiej od RAS-owcow jakie maja komisje i kto w nich zasiada?
                        • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:49
                          To informacja z RAŚ-owej strony internetowej. Sami
                          sobie zaprzeczacie? Jeśli to nieprawda to skoryguj ale myślałem że to
                          wiarygodne informacji na temat RAŚ. Chyba się myliłem :)

• elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:50
                            Na stronie RAS sa wymienione wladze i zadnej takiej komisji tam nie ma.
                          • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:50
                            Psie pole ty jestes taki ograniczony czy tylko takiego zgrywasz? Znasz
                            konstrukcje czasow w jezyku polskim? Zetknales sie kiedys z kalendarzem?
                            Potrafisz poslugiwac sie przegladarka internetowa? Bo ja zaczynam w to watpic.
                            • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:56

Czy jeżeli doprecyzuję:
                              Jerczyński - BYŁY członek Komisji Rewizyjnej RAŚ oraz komisji programowo-
                              statutowej RAŚ, w skład której obok niego wchodzą Jerzy Gorzelik i Ryszard
                              Sitek.

To czy to jest nieprawda?:)
                              • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:58
                                psie.pole napisał:

>
                                > Czy jeżeli doprecyzuję:
                                > Jerczyński - BYŁY członek Komisji Rewizyjnej RAŚ oraz komisji programowo-
                                > statutowej RAŚ, w skład której obok niego wchodzą Jerzy Gorzelik i Ryszard
                                > Sitek.
                                >
                                > To czy to jest nieprawda?:)

Hahahahaha,
                                Nieprawda jeszcze wieksza niz poprzednio :-))) Zreszta zdanie zlozone
                                wewnetrznie sprzeczne. Ty jednak nie znasz konstrukcji czasow w jezyku polksim.
                                O reszcie nie wspomne, bo ubawilem sie setnie :-)))
                              • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:59
                                Jezli "byly" to jak "wchodza"?
                          • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:53
                            Prawda jest taka. Polakowskie mendy uznawac beda za stanowisko RAS to co wywola
                            protesty i oburzenie i tylko to. Typowo ubeckie metody prowadzenia sporow.
                            Zamiast argumentow klamstwa i pomowienie.
                            • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:56
                              Moze bez epitetow elver, ale koncepcja trafna.
                            • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:57

Uprzejmie proszę nerwowych panów o odpowiedź :)
                              • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 15:58

jeszcze raz:
                                Czy Jerczyński może w CV napisać że pełnił funkcję:
                                członka Komisji Rewizyjnej RAŚ oraz komisji programowo-
                                statutowej RAŚ, w skład której obok niego wchodził Jerzy Gorzelik ?
                                • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:00
                                  nie :-)))
                                  bawimy sie dalej :-)))
                                • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:01
                                  A jaki wplyw moze miec (byly) czlonek tego rodzaju gremiow na stanowisko
                                  organizacji? Bo to chyba jest istota sprawy. I czy poglady czlonka komisji
                                  rewizyjnej sa bardziej miarodajne niz poglady czlonka zarzadu albo
                                  przewodniczacego?
                                  • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:11

Panowie. To ja się pytam na serio i mi kompetentnie odpowiedzcie (nikt nie chce
                                    żyć w błędzie nas temat takiej tuzy jak Jerczyński:), czy był czy nie był w
                                    którymś z tych organów? Na stronie RAŚ było napisane jak wół że tak :)
                                    • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:13
                                      Na stronie RAS pisze ze jest w Komisji Rewizyjnej a o innej komisji nie ma
                                      mowy. Wiesz od czego jest komisja rewizyjna w stowarzyszeniach?
                                    • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:14
                                      psie.pole napisał:

>
                                      > Panowie. To ja się pytam na serio i mi kompetentnie odpowiedzcie (nikt nie
                                      chce
                                      >
                                      > żyć w błędzie nas temat takiej tuzy jak Jerczyński:), czy był czy nie był w
                                      > którymś z tych organów? Na stronie RAŚ było napisane jak wół że tak :)

Jerczynski byl czlonkiem komisji programowo-statutowej KONGRESU RAS. Komisja
                                      przygotowala program obrad oraz byla odpowiedzialana za notowanie propozycji
                                      zmian do statutu stowrazyszenia.
                                      Nie ma czegos takiego jak komisja statutowo-programowa RAS.

Jerczynski jest czlonkiem komisji rewizyjnej RAS.

I tyle :-)))
                                      • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:17
                                        No ale zdaniem polakowcow Jerczynski wyraza stanowisko RAS a Faruga czy
                                        Gorzelik nie.
                                        • arnold7 Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:23
                                          elver.b napisał:

> No ale zdaniem polakowcow Jerczynski wyraza stanowisko RAS a Faruga czy
                                          > Gorzelik nie.

Tak naprawde to wlasnie Jerczynski rzadzi w RAS`.
                                        • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:23

Czyli Jerczyński to członek dwóch ważnych komisji w RAŚ !!!!!!! Sami
                                          przyznaliście !!!!
                                          • wilym Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:25
                                            Cwoku, bo inaczej nie mozna cie nazwac. Czytales co ci napisalem?
                                            • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:28

Co za różnica czy jest to komisja statutowo-programowa czy programowo-statutowa.
                                              A ten KONGRES nie był kongresem RAŚ ? Czy Jerczyński jeszcze gdzieś na boku
                                              działa?:)
                                              • arnold7 Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:29
                                                Hierowski, masz ta ksiazke gdzies pod reka?
                                              • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:31
                                                Ha ha ha. Pewnie, nie ma zadnej roznicy.
                                          • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:26
                                            Nie odpowiedziales na moje pytanie - co ma do roboty komisja rewizyjna i w
                                            jakim stopniu prywatna publikacja czlonka komisji rewizyjnej stowarzyszenia
                                            wyraza stanowisko tego stowarzyszenia?
                                            • psie.pole Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:31

Nadal nie rozumiesz jaka jest różnica pomiędzy publikacją członków RAŚ,
                                              wydawanych przez członkó RAŚ a publikacją gdzie jednym z WIELU autorów jest
                                              członek RAŚ?
                                              • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:35
                                                Nadal nie rozumiesz jaka jest roznica miedzy prywatna publikacja czlonka RAS
                                                wydana przez prywatna firme czlonka RAS od ktorej to publikacji wladze RAS sie
                                                zdystansowaly a publikacja prezesa RAS od ktorej wladze RAS sie nie
                                                zdystansowaly?
                                                • arnold7 Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 16:38
                                                  elver.b napisał:

> Nadal nie rozumiesz jaka jest roznica miedzy prywatna publikacja czlonka RAS
                                                  > wydana przez prywatna firme czlonka RAS od ktorej to publikacji wladze RAS
                                                  sie
                                                  > zdystansowaly a publikacja prezesa RAS od ktorej wladze RAS sie nie
                                                  > zdystansowaly?

A po co sie maja dystansowac, skoro autorzy ksiazki naukowo, a przy okazji tak
                                                  samo jak RAS, rozumieja pojecie "Gorny Slask"?

• Gość: Szlunzok Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 22:45
            Wy obaj jestescie Slazaki, jak "z kziej dupy Reisetasche"!
            Lapance-Werbusy-Gorole-Hadziaje!
            Odkad to Sosnowiec (siedlisko korfantowych "powstancow") zalicza sie etnicznie
            do Slaska/Schlesien?
            Schlesien/Slosko/Slask
    • elver.b Pytanie do Arnolda 23.09.04, 15:57
      Mam pytania do Arnolda bo chyba widzial te ksiazke.
      Jak zdefiniowany jest w ksiazce Gorny Slask? Czy mowa jest o wielokulturowosci
      Gornego Slaska? Czy w jakims stopniu podkreslana jest polskosc Gornego Slaska
      (np. przez uznanie polskiej kukltury za rodzima a niemieckiej czy czeskiej za
      obca)? Czy uzywa sie w ksiazce zwrotow takich jak "powrot do Macierzy", "ziemie
      odzyskane" itp.?
      • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 15:59

Ja nie zauważyłem w tej książce nic takiego. My teraz mamy kulturę europejską a
        nie narodową :)
        • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:01
          No co ty? Zaczynasz gadac jak RAS-owcy.
        • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:20
          psie.pole napisał:

>
          > Ja nie zauważyłem w tej książce nic takiego. My teraz mamy kulturę europejską
          a
          >
          > nie narodową :)

ty nawet nie zauwazyles, jaki okres obejmuje ta ksiazka.
          • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:25

Tak się składa że zauważyłem i w dodatku nic tam nie ma o tzw narodzie Śląskim.
            Oj Gorzelik się nie popisał !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:29
              Skoro sztuka nie jest narodowa tylko europejska (typowa retoryka RAS) tzn. ze
              sie popisal - czyli przemycil RAS-owskie tresci.
              • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:48

Jak on mógł sie tak kryć a nie walić wprost tego co myśli? Ah, sprytne.
                • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:05
                  A co mysli?
      • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:19
        elver.b napisał:

> Mam pytania do Arnolda bo chyba widzial te ksiazke.
        > Jak zdefiniowany jest w ksiazce Gorny Slask? Czy mowa jest o
        wielokulturowosci
        > Gornego Slaska?

Tak

Czy w jakims stopniu podkreslana jest polskosc Gornego Slaska
        > (np. przez uznanie polskiej kukltury za rodzima a niemieckiej czy czeskiej za
        > obca)?

Nie

Czy uzywa sie w ksiazce zwrotow takich jak "powrot do Macierzy", "ziemie
        >
        > odzyskane" itp.?

Nie

Takie bzdury sa tylko w podrecznikach psie.pole/hierowskiego
        • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:21
          Czyli ksiazka prezentuje sposob myslenia RAS. Wedlug polakowcow to slazakowska
          propaganda.
          • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:22

hehehehe
          • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:26

Szczególnie że nic tam o RAŚ nie ma to rzeczywiście książka jest o RAŚ !!!!:)
            Trochę logiki chłopaki by się wam przydało !!!
            • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:28
              Logika? Ty nawet nie wiesz co to znaczy. Ksiazka prezentujaca sposob myslenia
              RAS to ksiazka o RAS? Ha ha ha.
            • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:29

Przecież napisałem to z przekąsem baranie.
              • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:33
                Z przekasem? Nie wierze. Pozostaje przy swoim. Ksiazka o sztuce presentuje
                typowo RAS-owski sposob widzenia spraw regionu. Czyli wyraza stanowisko RAS w
                stopniu wiekszym niz ksiazka Jerczynskiego.
                • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:46

Oczywiście: gigantycznie większym, Jerczyński nie należy do żadnego z organów
                  RAŚ a Naród Śląski istnieje.
                  • wilym Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:47
                    Psie pole - twoj przypadek jest beznadziejny
                    • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:51

o tak. Ale skoro ta ksiązka jest "w duchu RAŚ-owym" to jak Pan Gorzelik mógł
                      opublikować tekst w publikacji, która traktuje o polskiej sztuce przed 1939
                      rokiem. Nie, nie mylicie się - polskiej a nie śląskiej ani niemieckiej. Uważam
                      że to z waszego pkt widzenia istny skandal !!! Przecież to tak jakby tę sztukę
                      afirmował swoją osobą!:)
                      • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:53
                        psie.pole napisał:

>
                        > o tak. Ale skoro ta ksiązka jest "w duchu RAŚ-owym" to jak Pan Gorzelik mógł
                        > opublikować tekst w publikacji, która traktuje o polskiej sztuce przed 1939
                        > rokiem. Nie, nie mylicie się - polskiej a nie śląskiej ani niemieckiej.
                        Uważam
                        > że to z waszego pkt widzenia istny skandal !!! Przecież to tak jakby tę
                        sztukę
                        > afirmował swoją osobą!:)

Kretynie, ksiazka nie jest o polskiej sztuce, a o sztuce Gornego Slaska, ktora
                        zawiera elemnty polskie, niemieckie, czeskie i wiele innych.

• psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:57

Polskie elementy? tzn gorolskie? Arnold zadziwiasz mnie !!! Jak Śląska sztuka
                          może zawierać elementy gorolskie?
                          • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:01
                            psie.pole napisał:

>
                            > Polskie elementy? tzn gorolskie? Arnold zadziwiasz mnie !!! Jak Śląska sztuka
                            > może zawierać elementy gorolskie?

Tak samo jak niemieckie czy czeskie. Proponuje jednak przeczytac ta ksiazke,
                            tam to jest wyklarowane.
                        • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:58
                          Skoro RAS podkresla wielokulturowosc G.S., to chyba logicznym jest, ze nie
                          neguje wystepowania polskich elementow na Slasku przed 1939 rokiem. To bylby
                          kompletny kretynizm, podobny do reprezentowanego przez debili piszacych o
                          odwiecznie polskim slasku i powrocie do "macierzy".
                          To polakowscy idioci maja problemy z optyka, co widac w tym watku.
                    • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 16:57

Oczywiście, a Arnold, ballest i laband coraz lepiej rokują :)
                      • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:02

Słuchajcie. Odkładając te głupawe gadki na bok (jak chcecie możemy tylko na
                        chwilę i zaraz do nich wrócić) jedna rzecz mnie zdziwiła.
                        .................

Co myślicie o tytule podrozdziału "Pionierski wiek XIII - wchodzenie do Europy
                        przez kolonizację" ???

Jakie wchodzenie na litość boską??? To gdzie my byliśmy wcześniej? W Azji?
                        Przecież tu żyli wcześniej Celtowie, Germanie, Słowianie i cholera wie kto
                        jeszcze !!!
                        • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:04
                          psie.pole napisał:

>
                          > Słuchajcie. Odkładając te głupawe gadki na bok (jak chcecie możemy tylko na
                          > chwilę i zaraz do nich wrócić) jedna rzecz mnie zdziwiła.
                          > .................
                          >
                          > Co myślicie o tytule podrozdziału "Pionierski wiek XIII - wchodzenie do
                          Europy
                          > przez kolonizację" ???
                          >
                          > Jakie wchodzenie na litość boską??? To gdzie my byliśmy wcześniej? W Azji?
                          > Przecież tu żyli wcześniej Celtowie, Germanie, Słowianie i cholera wie kto
                          > jeszcze !!!

Europa to nie tylko pojecie geograficzne. Jesli sie tego nie wie, to
                          wystarczylo byc na wczorajszej prelekcji Jorga, ktory na poczatku wlasnie na to
                          zwrocil uwage.
                          • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:08

To nie jest odpowiedź.
                        • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:04

Przecież przed wiekiem XIII powstawała tu architektura murowana (Cieszyn i
                          Bytom) i nie była to architektura bizantyjska !
                          • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:05

Tak, nie tylko, ale czy możesz mi napisać co było tu nieeuropejskiego pomiędzy
                            X i XIII wiekiem?
                            • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:06
                              A bylo cos takiego jak reakcja poganska? Byly relikty kultury plemiennej?
                          • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:08
                            psie.pole napisał:

>
                            > Przecież przed wiekiem XIII powstawała tu architektura murowana (Cieszyn i
                            > Bytom) i nie była to architektura bizantyjska !

Czytaj uwaznie ciemna palo - w polnocnej Afryce sa dziesiatki w miare dobrze
                            zachowanych ruin rzymskich miast. Wnioski wyciagnij sam.

• psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:09

Nikt nie twerdził nigdy że była to Europa ciemna pało.
                              • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:10
                                A jak rozumiano Europe? I jak rozumiec ja dzisiaj?
                                • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:12

Teraz napisz że pojęcie to było inne w XII i XIII wieku. Pomyśl.
                                  • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:13
                                    Zadalem dwa pytania i nie otrzymalem odpowiedzi.
                              • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:13
                                psie.pole napisał:

>
                                > Nikt nie twerdził nigdy że była to Europa ciemna pało.

ty jednak jestes za cienki na wyciaganie wlasciwych wnioskow. W czasach
                                rzymskich miedzy innymi w Afryce polnocnej powstawalo to, co dzis nazywamy
                                europejskim dziedzictwem kulturowym.

• elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:04
                          A pojecie Europy w jakim znaczeniu bylo stosowane?
                        • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:05
                          Ty i tobie podobni byliscie wtedy na drzewie, z ktorego dopiero niedawno co
                          zeszliscie. Teraz trzeba was uczlowieczac polakowcy.
                          • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:08
                            Rozumiem że jak ja byłem na drzewie to ty już chodzieś na zbiórki Hitlerjugend?
                            hmm
                            • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:09
                              Ciebie nie przyjeli? To pewnie z powodu twojego analfabetyzmu.
                              • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:10

Chłopczę zaprzeczasz sobie w prawie każdym poście. Nawet nie wiesz kim jest
                                analfabeta.
                                • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:11
                                  Czyli wasze stanowisko jest takie że górny Śląsk nie był przed XIII wiekim w
                                  Europie. Ciekawe. Czy jest może między wami Darek ?:) To rewelacje w jego
                                  stylu :)))
                                  • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:12
                                    Zdaje sie ze jestes zaglupi zeby pojac ze pojecie euopejskosci ma wiele znaczen.
                                    • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:15

To pojmuje ale chyba nic nie rozumiesz. Niestety uważam że w głupocie niedługo
                                      prześcigniesz ballesta więc nie ma się czemu dziwić.
                                      • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:17
                                        psie.pole napisał:

>
                                        > To pojmuje ale chyba nic nie rozumiesz. Niestety uważam że w głupocie
                                        niedługo
                                        > prześcigniesz ballesta więc nie ma się czemu dziwić.

To i tak do ciebie bedzie mi jeszcze duuuzo w tej konkurencji brakowalo.
                                    • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:18

Oczywiście można wymyślić takich znaczeń kilkadziesiąt.
                                      • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:19
                                        To zajrzyj do ksiazki i dowiedz sie w jakim znaczeniu stosuje to slowo autor.
                                        • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:25

No to w jakim, wiesz? Ciekawe skąd jak jeszcze nie czytałeś.
                                          • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:27
                                            Nie wiem. I dlatego nie pieprze od rzeczy jak ty, choc ty tez nie czytales. No
                                            a retoryka w stylu "zawsze bylismy w Europie" to poziom LPR.
                                • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:11
                                  No fakt. Nie znam cie. Jak sie przedstawisz to juz bede wiedzial.
                                  • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:13

Jeszcze raz. Czy uważacie że górny Śląsk nie był przed XIII wiekim w
                                    Europie ?
                                    • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:14
                                      W jakim sensie?
                                      • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:17

Czy zasadne jest twierdzenie że w XIII wieku G. Śląsk wszedł do Europy vide
                                        tytuł. Przeczytaj kilka razy, to może pojmiesz o co chodzi albo poproś ballesta
                                        to ci wytłumaczy treść tego zdania.
                                        • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:18
                                          Widze ze nie rozumiesz swojego pytania. POza tym w tytule jest mowa o
                                          wchodzeniu a nie o wejsciu. Widze ze Wilym ma racje. Masz problemy z polska
                                          gramatyka.
                                      • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:17
                                        elver.b napisał:

> W jakim sensie?

Jesli za wyznacznik europejskosci brac mozliwosc przejechania autostrada z
                                        jednego miasta wojewodzkiego (czy stolicy regionu) do drugiego, to wieksza
                                        czesc Polski jeszcze nie jest w Europie.
                                        • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:21
                                          Jeżeli wyznacznikiem europejskości jest negatywny stosunek do partii
                                          neonazistowskich to duża część Niemców w Europie nie jest.
                                          • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:23
                                            Pogrobowcow nazizmu w Niemczech jest mniej niz w Polsce. Zadna szownistyczna
                                            partia nie ma szans na wynik taki jak LPR.
                                      • ballest Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:18
                                        "To pojmuje ale chyba nic nie rozumiesz. Niestety uważam że w głupocie niedługo
                                        prześcigniesz ballesta więc nie ma się czemu dziwić."

Psie pole (ktorego nigdy nie bylo)
                                        Przeczytaj jeszcze raz moje motto:
                                        Tylko glupi kogos glupim wyzwie, modry to sobie rtylko pomysli!
                                        • zbowid1 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:20
                                          Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd panowie slazakowcy!!!
                                          • arnold7 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:21
                                            zbowid1 napisała:

> Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd panowie slazakowcy!!!

Wstyd ci za tego cwoka psie.pole? Wcale mnie to nie dziwi.

• elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:21
                                            Ha ha ha. Weteran walki o polskosc sie odnalazl.
                                            • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:23

odnalazł się też elver. Wierzący w naród którego nigdy nie było. hahaha:)
                                              • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:24
                                                Myslisz o Polakach? Slyszyalem o tym ze to tacy zachodni Rosjanie ale myslalem
                                                ze to tylko propaganda.
                                                PS. Znowu problem z czasami w polskiej gramatyce.
                                                • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:28

Widzę że nadal nie znasz odpowiedzi. Kontaktujesz sie z centralą żeby wszystko
                                                  było zgodne z linią? No tak, taka wpadka jak z Jerczyńskim nie moze się
                                                  powtórzyć !!!
                                                  • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:30
                                                    Jak to bylo z tym Jerczynskim? Twoje twioerdzenia ze jest czlonkiem komisji
                                                    programowo-statutowej RAS okazaly sie klamstwem, czyz nie?
                                                  • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:37

nie bo jest członkiem komisji statutowo-programowej hehehe
                                                  • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:38
                                                    A gdzie dowody? Na razie mamy zdanie czlonka RAS Wilyma przeciw pierdnieciom
                                                    polakowskiego klamcy psie.pole.
                                        • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:22

Oczywiście ballest. Nadal twierdzisz ze czeskie słowo Hrad pochodzi od
                                          niemieckiego słowa Karl?
                                          • zbowid1 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:25
                                            Panie psie pole!
                                            Brawo! Cenie co Pan tu robi, aby chronic honor Slazaka-Polaka! Choc uwazam, ze
                                            daremne trudny, szkoda czasu na tego rodzaju odpady slaskiego rodu!
                                            Za trzy lata nikt juz o nich nie bedzie pamietal, o nich i tym ich Gorzeliku,
                                            Krollu, RASiu i innych renegackich formacjach!
                                            Pozdrawiam Pana
                                            • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:26

Swoją drogą uważam że Pan Gorzelik to wartościowy człowiek ale to kim się
                                              otacza to totalna żenada :)
                                              • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:28
                                                Pewnie, wartosciowy, mozna by go sprzedac na organy.
                                                • zbowid1 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:32
                                                  Jest pan bezczelny panie elwer! Ale czego sie spodziewac po ludziach takich jak
                                                  pan-tfu!
                                                  • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:33
                                                    Ha ha ha. Trudno tak spluwac jak sie ma gebis?
                                                  • zbowid1 Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:35
                                                    Powinienem to zostawic bez komentarza!
                                                    Przypuszczam, ze jestes pan zwyklym pryszczatym wyrostkiem majacym problemy z
                                                    rozpierajaca go energia.
                                                    Troszke szacunku dla starszych, pochodzacych zreszta z bardzo zasluzonej dla
                                                    Polski slaskiej rodziny patriotycznej!
                                                • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:35

Czy to oficjalne stanowisko RAŚ ?
                                                • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:36

Czy to oficjalne stanowisko RAŚ?
                                                  • elver.b Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:37
                                                    Od dawna sie zacinasz? Oficjalnego stanowiska RAS poszukaj u Jerczynskiego.
                                                    Przeciez to twoja wyrocznia.
                                        • psie.pole Re: Pytanie do Arnolda 23.09.04, 17:24

Nadal ballest twierdzisz ze czeskie słowo Hrad pochodzi od
                                          niemieckiego słowa Karl?
    • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 23.09.04, 17:42
      Wciaz oczekuje dowodow na to ze ksiazka Jerczynskiego wyraza oficjalne
      stanowisko RAS a ksiazki Farugi i Gorzelika nie. Jezeli tych dowodow brak to
      znaczy ze polakowskie mendy osiagnely poziom rynsztoka.
      • Gość: bezstronny Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 22:16
        Mylisz się.
        To nic nie znaczy, oczywiście poza tym, że jezeli ktoś osiągnął poziom
        rynsztoka to niejaki elver.b, który jak sam pisze jest mendą.
        Z poglądem powyższym osobiście nie do końca się zgadzam, bom człowiek
        litościwego serca.
        Ale jak elver.b sam tak o sobie pisze, to niech mu będzie.
        Jak mówili mądrzejsi od nas - lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znależć.
        Pyrsk ludkowie.
        • derfrommepilger Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 24.09.04, 07:22
          Uważam, że w tym przypadku Elver ma całkowitą rację. Zgadzam się, że powinien
          unikać dosadnych określeń, tak jak ty powinieneś unikać bicia piany. Twoje
          uwagi nic nie wnoszą i nie są nawet dowcipne.
          • elver.b Re: Co jest oficjalna publikacja RAS? 24.09.04, 09:33
            Trudno unikac dosadnych okreslen kiedy polakowcy klamia w zywe oczy. Dobra
            czekistowska szkola. Psie.pole twierdzi ze Jerczynski jest czlonkiem waznej
            komisji progarmowo statuowej RAS. Okazuje sie ze nie jest, tylko byl, nie
            komisji RAS tylko komisji kongresu RAS, i nie waznej. Tak wyglada polakowska
            prawda. Jedno zdanie - trzy klamstwa.
            Wracam do sedna. Mamy trzy ksiazki dzialaczy RAS, w tym jedna prezesa, ale
            zdaniem polakowcow tylko jedna z nich wyraza oficjalne stanowisko RAS - jedyna
            od ktorej RAS sie odcial i jedyna ktora wywolala afere. Ta dyskusja ujawnia
            bezmiar polakowskiej nedzy.