Dodaj do ulubionych

Samotne matki jak sobie radzicie?

14.03.18, 00:14
Kochane, jestem samotną matką 4 latka, kocham
go nad życie, odeszłam od jego ojca jak mój synek mial niecały rok. Byliśmy niedobraną parą, dziecko było zaskoczeniem chociaż ja je pokochałam z pierwszą minutą jego istnienia. Moj partner byl bardzo niedojrzały i malo pomagał przy dziecku, nie żałuję rozstania bo nie chcialam żeby maly byl swiadkiem ciągłych kłótni i nieszczęśliwego życia. Kontakt z tatą ma dobry chociaż nie tak częsty jakbym chciala. Przybiła mnie jednak proza zycia. Od ponad 3 lat jestem sama, nie potrafiłam w nikim sie zakochać. Jest mi ciezko, w okresie zimowym młody jest chory co 3 tygodnie jak to czesto bywa z przedszkolnymi dziecmi. Tonę w długach, praca to kpina i pewnie i tak zaraz sie skonczy bo pracownik non stop na l4 to nie jest wymarzony pracownik. Sa miesiace ze 2 tygodnie siedze z mlodym chorym w domu potem na 2 tyg do pracy i znowu. Wlasciwie tylko sporadycznie moge liczyć na pomoc mamy bo nie mieszka w tym samym miescie. Czasem nawet nie mam jak wyjsc z domu po chleb bo maly z goraczka. Nic nie zaplanuje bo kazde moje plany kończą sie albo przeziębieniem albo grypa zaladkowa, jestem wykonczona, zrezygnowana, osamotniona i bez wsparcia. Nie spalam normalnie od 4 lat. Jak wy sobie dajecie rade bo ja aktualnie to tylko chce ryczeć, bo spac nie moge bo akurat młody goraczkuje...
Obserwuj wątek
    • lew_ Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 15.03.18, 19:17
      Powiedz mi dziewczyno,ile Ty mmasz lat i gdzie mmieszkasz?:)
    • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 30.03.18, 21:19
      Nie wiem dlaczego tak wiele kobiet ma podobnie, nie chca byc same a mimo to nawet w takich miejscach sie nie udzielaja albo po jednym wpisie znikaja. Natlok obowiazkow jest jakims wytlumaczeniem ale nie znajdzie sie w ten sposob kogos chociazby do rozmow, ktore przeciez tak sa w takich trudnych sytuacjach potrzebne. Napisz prosze w wolnej chwili na mama_heleny. Ciekawi mnie skad jestes.
      • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 30.03.18, 21:21
        Przydalaby sie tu grupa wsparcia dla kazdej z nas, czyz nie?
        Dziewczyny, zapraszam:-)
        • dryfik Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 28.06.18, 15:09
          Odezwijcie się skąd jesteście.moze się spotykamy porozmawiamy.jestem mamą rocznej dziewczynki
          • dryfik Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 28.06.18, 15:15
            Też potrzebuje wsparcia i rozmowy .
            • jelonekbambi83 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 28.06.18, 16:26
              Ja jestem ze Szczecina a Wy?
              • margotka01 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 29.06.18, 17:34
                Ja też jestem ze Szczecina, wiem jak ważna jest rozmowa i wsparcie, bez tego jest bardzo ciężko. Nikt nie zrozumie samotnego rodzica tak jak drugi samotny rodzic.
                • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 01.07.18, 12:46
                  Ja jestem obecnie z Lodzi. Jakie sa Wasze najwieksze bolaczki? Chcialabym miec grupe dziewczyn z dziecmi , ktore chetnie w trudnym momencie zycia chcialby wypic kawe, wspolnie spedzic czas i miec przeswiadczenie, ze zawsze jakas zechce porozmawiac albo sie spotkac. Choc wszystkie problemy dnia codziennego jak i rutyna codziennych obowiazkow spoczywa na naszych barkach i juz nie zawsze sie chce, a co gorsza nawet sie nie chce juz o tym mowic to fajnie by bylo czuc sie w czyims towarzystwie fajnie i nadawac na podobnych falach. Z czasem nawet odleglosci moga sie stac czyms co daje pozytyw bo przeswiadczenie, ze zarowno mamy jak i dzieci moga spedzic swietnie czas i naladowac akumulatory.
                  Dzis wybieglam daleko w przyszlosc, nasze pierwsze swieta moje i coreczki. Nie wiem jak beda wygladac. Jak dlugo juz jestescie same?
                  • margotka01 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 01.07.18, 20:41
                    Ja jestem mamą od kilku miesięcy i od tego też czasu jestem mamą samotną. Nic tego nie zapowiadało, nie tak miało być, ale życie jest nieprzewidywalne i pisze różne scenariusze. Mnie na chwilę obecną najbardziej trapi to, czy sama sobie poradzę, bo nie ukrywajmy, ale samotny rodzic nie ma lekko. Tu gdzie inni mogą podzielić się obowiązkami, my musimy liczyć tylko na siebie. Brakuje mi też towarzystwa osób w podobnej sytuacji, bo nagle okazuje się, że każdy ma swoją rodzinę, szczęśliwy związek i że samotna mama jakoś tam nie pasuje. A Ty mamo_heleny od kiedy jesteś sama z córeczką?
                    • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 02.07.18, 07:19
                      Od poczatku roku jestesmy same. Dziewczyny, jak chcecie to piszcie na mama_heleny. Nie wiem dlaczego tu sie podaje inne adresy do korespondencji, czyzby te gazetowe nie funkcjonowaly?
              • agni5h Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 28.08.18, 22:36
                też jestem ze Szczecina, odezwij sie.
            • momlife Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 12.07.18, 22:31
              Podpisuje się dziewczyny
          • dariadok Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 02.07.18, 00:00
            hej moze chcialabys porozmawiac jestem mama dwojki dzieci daria.dok@yahoo.com
        • karme.lova Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 16.02.19, 23:59
          Czesc, ja też mieszkam w łodzi. Mój synek właśnie skończył rok. Chciałabym jakoś zacząć od nowa życie, w łodzi mieszkam pare ostatnich lat, nie mam praktycznie bliższych znajomych bo zawsze pracowałam "w terenie". Czy Twoje zaproszenie jest dalej aktualne?
          • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 18.02.19, 18:56
            Zapraszam, prosze pisz na meila mama_heleny@gazeta.pl
          • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 02.03.19, 09:35
            Znalazlam:-D
        • gilbalex Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 17.02.19, 15:11
          nio
    • momlife Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 12.07.18, 22:30
      Tez jestem ze Szczecina , od miesiąca sama . Ciężko jest, ale psychicznie ... grupa wsparcia to świetnie rozwiązanie
      • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 14.07.18, 08:56
        Dzis chyba bedzie ciezki dzien. Pogoda do bani. Jaki dzis macie plan? Ja przyznam, ze po wczorajszej wizycie 'tatusia' jestem kompletnie rozwalona.
      • llallobba Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 22.07.18, 09:24
        Hej ;-)
        To moze Szczecin jakos sie zorganizuje? Ja tez z tego miasta, jestem mama dwoch chlopcow. Nie zawsze jest latwo, ale jakos trzeba sobie radzic :-) Chetnie poznam nowe towarzystwo. Moze uda sie zawiazac jakas grupke wzajemnej pomocy i zabawy :-)
        Piszcie dziewczyny: llallobba@poczta.gazeta.pl
        • llallobba Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 27.07.18, 18:21
          Na powyzszy nie dochodza. Na ten bedzie dobrze: llallobba@gazeta.pl
          • dryfik Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 27.07.18, 20:18
            Ktoś jest z Wrocławia?
      • margotka01 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 12.08.18, 19:03
        Mamy ze Szczecina, podajcie swoje meile
      • agni5h Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 28.08.18, 22:29
        Też jestem ze SZczecina proszę o kontakt.
        • margotka01 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 03.09.18, 14:16
          agni5h napisałam do Ciebie na meila, ale nie wiem czy dostałaś
          • agni5h Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 01.10.18, 22:39
            nie dostałam, pisz do mnie na adres: agni5@poczta.onet.pl
    • dorota920 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 27.08.18, 18:03
      Ja mam podobną sytuację i wogole sobie nie radzę tylko mam chore dziecko niepełnosprawne
      • silna-luna Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 13.09.18, 03:01
        Witam..jest moze jakas mama z Lublina?? Mam 29lat wychowuje sama 3miesieczna coreczke..radze sobie swietnie..ale chetnie poznałam jakas mame do wspolnych spacerow i rozmow..bo tego brakuje mi najbardziej..Pozdrawiam
        • dryfik Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 07.10.18, 12:38
          Hej dziewczyny czy ktoś jest z Wrocławia? Ja mam trochę inną sytuację. Ale zapowiada się że niedługo też będę samotną mamą. Najgorsze to że jestem tu sama. Praca niepewna. Dziecko w żłobku choruje a nianie sporo kosztuja. Nie wiem wogóle od czego zacząć :( jak rozpocząć nowy rozdział
          • rozalka89 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 29.12.18, 12:59
            Hej ja mieszkam we Wrocławiu i od niedawna jestem samotna mama 2 miesięcznego synka . Tez jestem sama nie mam rodziny tutaj
            • mama_heleny Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 30.12.18, 19:45
              Sprobuj na poczte gazetowa napisac bo tu raczej malo kto zaglada, zwlaszcze jak 2 miesiace temu byl napisany watek.
      • dryfik Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 07.10.18, 12:49
        Skąd jesteś?
      • dryfik Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 07.10.18, 12:53
        Skąd jesteś Dorotko?
    • marmolada90 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 29.01.19, 23:05
      samotnymus.blogspot.com/
      • mar.abc1 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 07.02.19, 21:51
        Cześć marmolada ;) napisałam na Twoim blogu, niestety dokument "wygasł". Również sama wychowuję dziecko i również borykam się z różnymi problemami. Jeśli chciałabyś kiedyś napisać to na adres mar.abc1@gazeta.pl pozdrawiam
        • justyna333 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 19.11.19, 10:33
          Aktualne?
    • polecaczz866 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 24.11.19, 23:21
      Jak któraś z dziewczyn szuka stabilizacji i miłości to dziecko nie musi być problemem daj się poznać napisz....... Ja 33 lata ustabilizowany życiowo szukam drugiej połówki
      • justyna333 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 25.11.19, 14:12
        Też mam 33 lata skąd jesteś?
        • polecaczz866 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 25.11.19, 16:09
          Hejka jak coś pisz na mail chętnie porozmawiam troni866@gmail.com........ Mieszkam 35 km od Łodzi ale w Łodzi pracuje
    • marysiaaaa Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 24.03.20, 11:30
      Dzień dobry :) Jestem studentką psychologii i wraz z koleżanką przeprowadzamy badanie przekonań i zachowań matek samotnie wychowujących dzieci. Jeśli zechcą nam Panie pomóc, to zapraszam do wypełnienia kilku kwestionariuszy - forms.gle/idyDEk5j2TrQSV5B7 . Życzę miłego dnia :)
    • dorota920 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 06.04.20, 18:18
      Mam podobna sytuacje jak ty i chyba gorsza bo nam chore dziecko niepełnosprawne sama je wychowuje odeszlam od męża bo był przemocnikiem jestem po rozwodzie.Aktualnie poszukuje mieszkania w zamian za opiekę albo pomoc bądź niewielki czynsz aktualnie wynajmuje mieszkanie ba które mnie nie stać .Moja sytuacja jest katastrofalna tonę w długach .Nie wiem co dalej będzie jak tu żyć dalej z chorym dzieckiem nie nam żadnego wsparcia od nikogo.Szukam jakiegoś rozwiązania .Ale nie wiem co dalej mam taka sytuacje ze zalegam z czynszem za jeden miesiąc może ktoś mi pomoze
      • nieidealnamama Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 12.04.20, 15:48
        Byłam samotną mamą już od czasu ciąży. Kiedy mój synek miał niespełna roczek poznałam mężczyznę który stał się dla nas kimś bardzo ważnym. Osobą która była na dobre i złe bynajmniej takie w tedy stwarzał pozory. Po roku zaszłam w ciążę. I czar prysł.... Znęcanie psychiczne, ciągle wyprowadzanie się... Tęsknota synka który skończył zaledwie dwa latka ale uważał tego człowieka za tatę. Kolejne powroty, kolejne wyprowadzki i tak ciągle aż do momentu kiedy urodziłam przed terminem. Zero wsparcia, zero pomocy, zero zrozumienia. Zdana sama na siebie z dwójką małych dzieci. Zostawiona z długami, bez środków do życia . Ciągle choroby dzieciaczków....
        Brak bliskich
        Brak przyjaciół
        Brak osoby aby zwyczajnie się wygadać....
        Z jego strony od tamtego czasu nie ma żadnej zmiany.... Nawet alimentów nie płaci.
        Czasami opadam totalnie z sił a psychicznie sięgam momentami dna....
        Ale jakoś staram się budzić codziennie rano i tłumiąc w sobie to wszystko nadal funkcjonować. Mam wspaniałych synów a to największe szczęście jakie człowiek może mieć. Jestem mamą. Czasami mam ochotę strzelić sobie w łeb jak wrzeszczą i iść w cholere ale to dlatego że jestem tylko człowiekiem. Nie jestem ideałem i nigdy nie będę. Moi synowie choć są mali potrafią wyprowadzić mnie z równowagi lepiej niż nie jeden dorosły ale kocham ich nad życie. Mam ogromny żal i gorycz do tego człowieka nie przez to jak potraktował mnie ale jak można zrezygnować z własnego dziecka....
        Nigdy nie zrozumiem takich osób
        Serce pęka kiedy syn zaczyna zdanie od A Tato.....
        -Tato synku pojechał do pracy za granicę...
        Ci mówić dziecku które jest ale a tak bardzo tęskni.....
        Jedno jest pewne.!!!!!
        Mamy nie zastąpi nikt .
        To tak w skrócie moja historia
        Jeżeli jest na forum mama która też chcę się wygadać bądź wymienić doświadczeniem lub radą - piszcie. Zawsze lżej jak przestaniemy to dusić w sobie
        • pantera793 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 15.04.20, 07:14
          Cześć, ja również samotna mama z dwójką dzieci, zostaw na siebie namiary, będzie nam raźniej:)) Pozdrawiam serdecznie
          • justyna333 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 28.04.20, 23:47
            Hej ja mama 3 latki. Też sama. Skąd jesteście. Podajcie namiary:) ja Wrocław. Bardzo potrzebuję wsparcie osób w podobnej sytuacji
          • lenapo Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 01.07.20, 07:44
            Cześć, jestem mamą z córkami i chętnie poznamy inne mamy z dziećmi.Fajnie byłoby zorganizować jakiś wyjazd.moj mail: lenapo@interia.pl.Czekamy na kontakt.
    • kamis48 Re: Samotne matki jak sobie radzicie? 26.10.23, 13:14
      Każde działanie byłoby warte więcej gdyby było wykonane wczoraj, a nie dzisiaj!
      Kochane finanse odgrywają ważną role w życiu...
      Dodadkowy dochód , praca online, elastycznie wszystko jest do zrobienia.
      Napisz do Mnie a pokażę Tobie jak to osiągnąć:-)
      Pozdrawiam
      whatsaap: 669846493

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka