Dodaj do ulubionych

Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego???

03.12.10, 08:35
Mieszkam w woj zachodniopomorskim, we wszystkich szkołach regionu są tylko dwa języki, oba obowiązkowe: angielski i niemiecki. Nie ma możliwości nauki innych języków. Przypuszczam że we wschodnich regionach kraju jest tak, że trzeba uczyć się angielskiego i rosyjskiego. Tendencja oczywista, ok. Ale czy naprawdę w całych województwach nie ma nauczycieli od innych języków??? I chętnych do ich nauki????? Na pewno są. Tylko wygodnictwo dyrektorów albo głupia tradycja wpływają na taki stan rzeczy. Temat wydaje mi się wart poruszenia. Czy nie można naprawdę nic zrobić? Jak zacząć te zmiany???
Obserwuj wątek
    • agava07 Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 06.12.10, 11:47
      Zakupić samouczek?
      ;-)
    • joa66 Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 06.12.10, 15:14
      Może nie we wszystkich?

grz91.internetdsl.tpnet.pl/default.aspx?pg=dccfbed0-d60f-4674-8a06-1055d90a4f46
      • pampallini Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 01.01.11, 17:33
        Bo nauka niemieckiego, języka naszego zachodniego sasiada jest zasadna i tyle w tym temacie...
        • jakw Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 01.01.11, 20:29
          pampallini napisała:

> Bo nauka niemieckiego, języka naszego zachodniego sasiada jest zasadna i tyle w
          > tym temacie...
          Ale nie musi być zasadna dla 100% młodzieży, prawda?
    • Gość: kasia Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? IP: 217.17.33.* 03.01.11, 09:33
      wcale tak nie jest ze czym bardziej na wschod tym wiecej rosyjskiego... tendencja ang+niem jest wszechobecna....np. w W-wie znalezc gimnazjum z innym niz w/w zestaw - ciężko. Sporadycznie francuski (przewaznie w klasach dwujęzycznych do których się ciężko dostać), kilka z hiszpańskim. Koleżanka szukała dla syna z rosyjskim i znalazła na drugim końcu miasta (dojazd ok 1,5 godz) i zrezygnowali... znajomi w Bialymstoku szukali 3 lata temu gim z wloskim lub hiszpanskim i w koncu skonczylo sie na ang+niem....
      • jakw Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 03.01.11, 23:23
        Ja jakiś czas temu przeglądałam ofertę liceów w Wwie i raczej trudno znaleźć mat-fiz z innymi językami niż angielski i niemiecki
    • selerr Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 03.01.11, 13:18
      Na ogół dobór języków obcych jest po prostu związany z dostępnościa nauczycieli danego języka na danym terenie. W szkole moich dzieci jako drugi jezyk moze zostać wybrany niemiecki, francuski lub rosyjski, z tym ze ten ostatni tylko w grupach miedzyoddziałowych z uwagi na małe zainteresowanie. Z kolei w mniejszych miejscowościach łatwiej o rusycystę, którzy raczej nie maja wziecia w szkołach językowych w miastach, wiec tam króluje rosyjski. Myślę, że trzeba po prostu urabiać dyrektorów szkół, by starali się urozmaicić oferte języków obcych, zwłaszcza w dobie tzw. niżu - od tego moze zalezeć liczba chętnych do danej szkoły.
      • jakw Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 03.01.11, 23:22
        selerr napisał:

> Myślę, że trzeba po prostu ur
        > abiać dyrektorów szkół, by starali się urozmaicić oferte języków obcych, zwłasz
        > cza w dobie tzw. niżu - od tego moze zalezeć liczba chętnych do danej szkoły.
        ech, niby niż w gimnazjum, a klasy w rejonie po przeszło 30 osób...
    • bestking Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 04.01.11, 18:36
      Pochodze z woj. Kujawsko-Pomorskiego i też mam obowiązkowy j.niem. i j.ang.;(
      • eedziaa Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 07.01.11, 21:55
        Woj. Śląskie, w prawie każdym gimnazjum można sobie wybrać angielski+niemiecki czy angielski+francuski. Moja klasa niby z językiem francuskim, ale połowa chodzi na niemiecki i jest OK.
        Jedna grupa sala 53, druga sala 54.
    • kasia_piet Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 08.01.11, 16:13
      W Warszawie szukałam gimanzjum z jez rosyjskim w swojej dzielnicy, zeby córka nie miala problemu z dojazdem - nie ma niestety. Zaczelam szukać w dzielnicach sąsiednich, znalazlam dwa gimn. z rosyjskim (poza tym: jedno z hiszp. i drugie z francuskim).
      Córka zdecydowanie upiera się na rosyjski, więc została wybrana szkoła z lepszym dojazdem (tzn. z przesiadką, ale w przeciwną stronę do korków).

Podział na wschod i zachod wcale nie jest moim zdaniem oczywisty, tylko - zgodzę się tu z osobą, która już o tym napisała we wcześniejszym poście - nauka języka zależy od dostępności nauczycieli:) A swojego czasu:) cała masa germanistów ruszyła w teren, żeby nauczać:)

Wart poruszenia jest brak kontynuacji nauki języka w liceum , bo kontynuowany jest tylko jeden - angielski. A językowo gimnazjum sobie, liceum sobie... nawet jeśli dziecko uczące się np. języka niem w gimnazjum trafi do liceum z tym samym językiem, to ma go na lekcjach od początku... (nieliczne licea mają ciąg dalszy). Uczy się wiec trzeciego języka przez kolejne 3 lata, już pewnie bardziej świadomie, więc lepiej, może i się doucza dodatkowo, ale 3 lata języka w gimn poszły w las....
      jestem zdecydowanie za kontynuacją języka w liceum:)
      • kasia_mm Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 09.01.11, 09:52
        popieram rękami i nogami:) szukam i już chyba znalazłam gimnazjum z hiszpańskim - co z tego skoro dowiedziałam się że w ogólniaku nie ma kontynuacji drugiego języka tylko jest on od podstaw; ponieważ liceów z hiszpańskim za wiele nie ma - tylko dwa i to niestety z czołówki rankingu mają klasy z kontynuacją języka - ręce opadają....
      • jakw Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 09.01.11, 10:56
        kasia_piet napisała:
        >
        > Wart poruszenia jest brak kontynuacji nauki języka w liceum , bo kontynuowany
        > jest tylko jeden - angielski. A językowo gimnazjum sobie, liceum sobie... nawet
        > jeśli dziecko uczące się np. języka niem w gimnazjum trafi do liceum z tym sam
        > ym językiem, to ma go na lekcjach od początku... (nieliczne licea mają ciąg dal
        > szy).
        Hm, a może ma szansę się coś tu zmienić? Bo w tej chwilii od 2 lat są w gimnazjum obowiązkowe 2 języki? Chociaż pewnie mi się marzy - w gimnazjum rejonowym "kontynuacja" angielskiego okazała się fikcją. I ja się tak zastanawiam, co z językami obcymi w LO będzie robiła moja starsza, która teraz ma po 4 godziny angielskiego i niemieckiego - i to wcale nie od podstaw. Z angielskim to może jeszcze jakoś będzie, ale jak ma się uczyć niemieckiego od podstaw to już bym chyba wolała, żeby uczyła się jakiegoś innego języka. Tylko mat-fizów np. z nieniemieckim to nie jest aż tak dużo...
    • arabella7 Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 08.01.11, 19:59
      w Gim 43 są klasy z francuskim i angielskim
      • kasia_mm Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 09.01.11, 09:44
        arabella7 napisała:

> w Gim 43 są klasy z francuskim i angielskim

z zestawu podręczników na rok 2010/2011 wynika ze wszystkie klasy od 1 do 3 mają angielski i hiszpański..
        • pampallini Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 09.01.11, 19:33
          Moim zdaniem sensowna jest nauka tychże dwóch języków, gdyż ich znajomość jest najbardziej w Europie potrzebna! Francuski bądź hiszpański - polecam na kursy językowe! A swoją drogą, nieistotne jakich języków się naucza, młodzież coraz mniej entuzjazmu wykazuje do nauki czegokolwiek!Po co więc te utyskiwania?
          • Gość: oli Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? IP: 194.169.228.* 17.01.11, 21:07
            W końcu najbliżej do cywilizacji jest nam właśnie do Niemiec. Jest naszym sąsiadem więc warto nauczyć się tego języka. Moim zdaniem młodzież powinna znać trzy języki :1. ang. jest to oczywiste , 2. niem. z uwagi na to , że jest naszym sąsiadem <dosć bogatym i wgl.> 3. hiszpański -porozumiewa sie nim w wielu krajach <dla podróżujących bardzo dobry> .
            • xingxing Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 10.02.22, 10:57
              2. A ja uważam, że drugi język to jak najbardziej powinna być jednak kwestia świadomego wyboru.
              3. Nie wszyscy jadą do Ameryki Południowej, i nie każdy potrzebuje hiszpańskiego. W Europie dogadasz się nim głównie w jednym kraju.

Arabella: Od kiedy to w gimnazjum 43 są klasy z hiszpańskim i francuskim?! Mniemam, że chodzi o Łódź? Jeśli tak, to nigdy nie spotkałem się z czymś takim.
    • Gość: XDDSSSF Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 14:33
      Myślę, że język ten nie przyda Ci się w przyszłości. Niestety, w naszej szkole też musimy się go uczyć. Ale dopiero od 2 klasy gimnazjum. Więc jeszcze pół roku.
      Pozdrawiam.
    • zbignief212 Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 17.01.11, 14:37
      Moim zdaniem nauka 2 jeżyków to przesada. Lepiej uczyć się 1 języka i go umieć a nie 2 i nieumiec nic. Dzieci więcej an tym stracą niż zyskają. Ja jestem za tym żeby nie było 2 jeżyków w szkołach. Pozdrawiam Zbignief.
    • Gość: ann Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? IP: *.home.aster.pl 17.01.11, 17:14
      A dlaczego nie? Język jak każdy inny ... A z uwagi na nasze położenie geograficzne bardziej sensowna wydaje się nauka niemieckiego niż np. hiszpańskiego.
      • xingxing Re: Dlaczego dzieci MUSZĄ uczyć się niemieckiego? 10.02.22, 10:58
        Ale inni wolą mieć wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka